سهامداران حق شکایت از شرکت ها دارند / جای خالی سپرده گذاری در پرداخت سود سهام

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
اخبار بورس

برخی سرمایه گذاران و سهامداران فعال در بازار سهام در این وانفسا که قیمت سهام طی هفته های اخیر روند چندان دلچسبی را نداشته، با نگاه بلندمدت اقدام به سرمایه گذاری کرده و به سود نقدی سهام دلخوش هستند. حال آنکه نمونه های متعددی در بازار سهام مشاهده می شود که پرداخت سود سهام طبق زمان بندی اعلام شده صورت نمی پذیرد.

به گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، طبق قوانین و مقررات بازار اوراق بهادار شرکت ها حداکثر طی هشت ماه پس از برگزاری مجامع عادی سالیانه صاحبان سهام مهلت دارند سود مصوب را به سهامدارانشان پرداخت کنند. اما در عمل بسیاری از شرکت ها این امر را رعایت نکرده و در برخی موارد حتی جدول زمانبندی بابت نحوه پرداخت سود به سهامداران را نیز در سامانه اطلاع رسانی کدال منتشر نمی کنند.

حال آنکه طبق ماده 12 دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان، ناشر موظف است جدول زمان بندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی توسط هیأت مدیره را 10 روز قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی افشا نماید. در صورتی که مجمع عمومی عادی سود نقدی بیشتری را نسبت به پیشنهاد هیأت مدیره تصویب نماید، جدول زمان بندی پرداخت سود نقدی می بایست متناسب با آن اصلاح و حداکثر ظرف 30 روز پس از تاریخ مجمع افشا گردد.

اما با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال 92 بسیاری از شرکت هایی که در خرداد و تیر ماه امسال اقدام به برگزاری مجامع عادی سالیانه خود کردند، تاکنون سود نقدی تقسیمی را به حساب سهامدارانشان واریز نکرده اند. از این رو این سوال مطرح است که آیا سازمان بورس و یا شرکت های بورس و فرابورس به عنوان مدعی العموم و در راستای حمایت از حقوق سهامداران پا به میدان عمل می گذارند و یا پیگیری این امر تنها بر عهده خود سهامدار است؟

نحوه برخورد با متخلفین چگونه است؟

همچنین بایستی دید فرآیند رسیدگی به شکایات سهامداران در خصوص تأخیر و یا عدم پرداخت سود نقدی سهامداران چگونه است؟ و در چنین شرایطی جرایم و نحوه برخوردهای قانونی موجود با شرکت های متخلف چیست؟

البته طبق بند 6 ماده 25 دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته شده در بورس، عدم پرداخت سود نقدی مطابق جدول زمان بندی اعلام شده توسط ناشر، موضوع ماده 5 همین دستورالعمل منجر به اخطار کتبی به ناشر و مدیران ارشد آن با درج در پرونده و اعلام به عموم می گردد.

این موارد بازدارندگی در حالی طی دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته شده در بورس در نظر گرفته شده است که تاکنون نمونه ای مبنی بر برخورد با مدیران متخلف در خاطر سهامداران و سرمایه گذاران ثبت نشده است. زیرا نمی توان به یادآورد که نام شرکت و یا مدیری در خصوص عدم رعایت مواد قوانین و مقررات بازار اوراق بهادار و برای نمونه در زمان عدم رعایت زمان بندی اعلامی در پرداخت سود سهام به عنوان متخلف اعلام عمومی شده باشد.

سهامداران حق شکایت دارند

در همین ارتباط مدیر سابق نظارت بر ناشران سازمان بورس در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: طبق قانون تجارت، شرکت ها حداکثر ظرف مدت 8 ماه از تاریخ برگزاری مجامع و تصویب سود نقدی، می بایست مبادرت به پرداخت سود نقدی نمایند. مطابق ماده 12 دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت های ثبت شده نزد سازمان، شرکت ها موظفند که برنامه‌ زمان بندی پرداخت سود خود را قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی ارایه نمایند و در صورتیکه مجمع سود نقدی بیشتری از پیشنهاد هیأت مدیره مصوب نماید، شرکت می بایست حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ برگزاری مجمع، برنامه پرداخت سود را اصلاح و ارایه نماید. لذا شرکت ملزم است در صورتی‌که براساس اعلام خود پیشنهاد پرداخت سود را قبل از مهلت 8 ماهه اعلام نموده باشد، براساس برنامه‌ زمان بندی خود سود را پرداخت نماید.

امیرحمزه مالمیر معاون ناشران و اعضاء شرکت بورس افزود: همچنین مطابق تبصره 3 ماده 5 دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته شده در بورس تهران، شرکت ها موظفند سود متعلق به سهامداران را به حساب بانکی که اعلام نموده اند، واریز نمایند. در صورتی‌که شرکتی سود سهامداران خود را مطابق برنامه زمانبندی اعلام شده یعنی حداکثر ظرف مدت 8 ماه پس از مجمع پرداخت ننماید، مدیریت نظارت بر ناشران سازمان موضوع تخلف را به مدیریت پیگیری امور تخلفات اعلام کند تا رسیدگی های لازم پیرامون آن انجام شود. براساس بند 6 ماده‌ 25 دستورالعمل انضباطی ناشران پذیرفته شده در بورس تهران، اخطار کتبی با درج در پرونده به مدیران ارشد شرکت خواهند داد.

وی ادامه داد: سهامداران نیز می‌توانند شکایت خود را به مدیریت نظارت بر ناشران و یا مدیریت پیگیری امور تخلفات ارایه نمایند تا موضوع در دست رسیدگی قرار گیرد و در صورت پیگیری و عدم واریز سود سهامدار، موضوع به هیأت داوری ارجاع خواهد شد.

مالمیر در خاتمه سخنان خود گفت: پس از آن هیأت داوری نیز براساس ماده‌ 15 قانون توسعه‌ ابزارها و نهادهای مالی جدید، سود متعلق به سهامداران را از شرکت دریافت و به حساب سهامدار مربوطه واریز خواهد شد. اجرای این رویه در خصوص مقررات و الزامات پرداخت سود بین شرکت‌های بورسی و فرابورسی هیچ تفاوتی وجود ندارد.

طرحی که باید فراگیر شود

براساس این گزارش چندی پیش طرحی تعریف و اجرایی شد تا پرداخت سود سهامداران شرکت ها از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه صورت پذیرد؛ اما متأسفانه این طرح تنها به درخواست خود ناشران متقاضی بوده و در قالب قانونی تصویب نشده تا بتواند به صورت فراگیر و یکسان برای تمامی شرکت ها به مرحله اجرا در بیاید. حال آنکه بهتر به نظر می رسد که چنین رویه ای به صورتی قانونی باشد تا ناشران ملزم به رعایت آن شوند.

زیرا در بسیاری موارد این احتمال نیز وجود دارد که شرکتی زمان بندی قانونی را در پرداخت سود سهام خود رعایت کند، اما سهامدار مدتی بعد از برگزاری مجمع عادی سالیانه و پیش از رسیدن به موعد زمانی پرداخت سود، سهام خود را بفروشد و این موضوع را فراموش کند که شرکت مذکور با برگزاری مجمع سهامداران به هر سهم خود چه مبلغی سود داده است. از این رو بهتر به نظر می رسد که این طرح در قالب یک طرح جامع و فراگیر برای پرداخت سود تمامی شرکت ها اجرایی شود تا این قبیل مشکلات نیز مرتفع گردد.

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
4 نظر
  1. سلام
    حق تقدم سهم ثاخت خریدم
    بعد مدتی حق تقدم مبلغ هر سهم 100تومن رو هم واریز کردم.
    الان بعد از گذشت چند ماه سهم من توی پرتفو نیست ،وبه هر جایی زنگ میزنم کسی جوابگو نیست ،نه کارگزاری نه امور سهام شرکت.ک
    کد ملی من.**********8

  2. سلام سهام وقوام بدون اجازه سهامداران حقیقی فروخته شده اونم زیر قیمت اولیه حال چه باید کرد

  3. سلام، من در سال 1375 تعداد 450سهم 1000 ريالی با نام، با سرمایه ثبت شده آن زمان به ‏مبلغ12هزار ملیون ريال از یک شرکت‎ ‎سرمایه گذاری خریداری نمودم.‏
    ‏ اکنون با گذشت 24 سال که سرمایه شرکت به7هزار ملیارد ریال افزایش یافته است، سهام ‏من به تعداد9660 سهم شده و افزایش چندانی نداشته و یا در حساب من اعمال نشده
    آخرین افزایش سهام، در تاریخ 21/12/1392 بوده و از آن تاریخ تاکنون هیچگونه افزایشی ‏در سهام من اعمال نشده.‏
    ‏در طول این سالها حق تقدم فروش اینجانب بدون اطلاع و اجازه من به دیگران فروخته ‏شده، در حالیکه می توانست از محل مطالبات سود سهام من، مبالغ مربوطه را تأمین و نسبت ‏به افزایش سهام حق تقدم، اقدام شود و من از این مزیت نیز بی بهره نمی ماندم
    نسبت سهام به تعداد سهام کنونی محاسبه و در حساب بورسی من کارسازی نشده
    لطفاً منو راهنمائی فرمائید. متشکرم.

  4. باسلام بنده سهامدار شرکتی هستم که از سال 76 سهام خریدم ولی تاکنون هیچ حرکت مثبتی نداشته و بعد از 23 سال هنوز وضعیت سهامداران را بلاتکلیف گذاشته و چندین سال است که قولِ ” داریم کارهای شرکت را میکنیم که در فرابورس پذیرفته بشه” و اینکه ” تا الان زیان ده بوده و زیان انباشته داره” وعده امروز فردا میده!! برای شکایت از این شرکت به کجا باید رجوع کنیم؟! سپاس از توجه و راهنمایی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب