سرمایهگذاری در بورسهای دنیا همیشه ریسک و ملاحظات خاص خود را داشته است. بورس ایران هم از این قاعده کلی مستثنا نیست. همانگونه که سود و بازدهها سهامداران را تا آسمانها بالا میبرد طبیعتا ریزش قیمتها نیز میتواند آنها را به زمین برگرداند اما آیا در بازار سهام ایران همیشه تعادل برقرار است؟ رخدادهای این نهاد نشان میدهد سعی همیشه بر آن بوده است که عرضه و تقاضای خریداران و فروشندگان سهمها تعیینکننده بالا و پایین رفتن قیمت سهمها باشد. هر چند انتقاداتی هم در زمینه پیروی نکردن از این قاعده کلی در بورس و دخالتها در آن وجود دارد اما به هر صورت بازاری که بیش از 342 هزار میلیارد تومان ارزش و نقدینگی را به خود اختصاص داده است قابل اعتناست و باید برای توسعه آن بیش از پیش تلاش و برنامهریزی شود. سیاستگذاریهای کلان در حال حاضر در مسیر تقریبا صحیح و آینده محور قرار دارد در کنار آن حمایتهای ادامهدار و بنیادی هم میتواند برای این بازار فرصت خلق اتفاقهای معاملاتی بزرگی را شکل دهد تا همانند همیشه بورس بتواند یک بازار مطمئن با ریسک متعادل در فضای اقتصادی کشور باشد. درباره چگونگی فعالیت در این بازار یک کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: سرمایهگذاری که زودتر از یکسال به سرمایهاش نیاز دارد، نباید وارد بازار سهام شود. اگر سرمایهگذار دید میانمدت و بلندمدت داشته باشد هیچ نگرانی ندارد این بازار در دید بلندمدت اصلا قابل رقابت با بازارهای رقیب نیست و بهترین بازدهها را در خودش پنهان کرده است. به گزارش سنا، نصرالله برزنی، مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین با بیان این مطلب گفت: نوسان جزء لاینفک بازار سهام است نوسان همیشه وجود داشته و از این پس هم خواهد داشت چون این بازار فقط با دارایی فیزیکی طرف نیست بلکه دارایی مالی است که در بازار سرمایه معامله میشود و دارایی مالی مانند دارایی فیزیکی به راحتی قابل اندازهگیری و ارزیابی نیست. وی با بیان اینکه عوامل متعددی بر ارزش داراییهای مالی اثرگذار است، افزود: ارزش دارایی مالی از یک طرف بستگی به عملکرد نمایندهای که دارایی را مدیریت میکند، دارد و از طرف دیگر از آنجایی که تعیین قیمت قطعی دارایی به دلیل قضاوت و ارزیابی انسان غیرممکن است گاهی زیر قیمت و ارزش ذاتی و گاهی بیشتر از ارزش ذاتی معامله میشود. برزنی گفت: قیمتهایی که وجود دارد قیمتهای قطعی یک دارایی مالی نیست یا بالاتر یا پایینتر است و معمولا نقاط تعادل بازار نقاط پایداری نیستند یعنی اینکه همیشه صد واحد همان صد واحد باشد، وجود ندارد و براساس این تعریف کلی است که میگوییم نوسان اجتنابناپذیر است.
راهکارهای جلوگیری از نوسان
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین به راهحلهای غلبه سهامداران به نوسانات بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: از آنجایی که تاکید همیشگی بر برنامهریزی و سرمایهگذاری در بازه میانمدت یکساله و بلندمدت در بازار سرمایه است، بازار سرمایه چه قبل این هفت ماه و چه در شرایط فعلی مناسبترین بازار برای سرمایهگذاری است البته به دلایلی که ذکر شد مدتی مانع از ادامه روند رو به رشد آن شده است. وی با بیان اینکه بازار سرمایه بهطور معمول بدون نیاز به دخالت دولتها راه خود را پیدا و در مسیر رشد حرکت میکند، خاطرنشان کرد: این بازار بدون نیاز به کسی راه خود را پیدا میکند اما همه جای دنیا اینگونه است که وقتی اوضاع بورس نامساعد میشود دولتها به دونوع از بازار سرمایه حمایت میکنند. این کارشناس بازار سرمایه گفت: یک راهحل وضع مقررات و آییننامههای مناسب و دیگری مداخله مستقیم به صورت تزریق منابع نقدینگی در بازار است به عنوان مثال هماکنون دولت ژاپن از طریق مشوقهای مختلف مانند وضع قوانین جدید در قالب کاهش نرخ مالیات و حتی تزریق منابع مالی از بازار سرمایه خود حمایت میکند. همین اتفاق در آمریکا نیز افتاده است. فدرال رزرو تا همین اواخر از طریق تزریق منابع مالی، خرید اوراق قرضه بازار نیویورک را رونق بخشید. برزنی به وجود نوسانگیران روزانه در بازار اشاره کرد و افزود: برخی با شایعهسازی و دادن سیگنال در فضاهای مجازی نوسان قیمت ایجاد میکنند و از آن سود ناحق میبرند بنابراین بهتر است بخشی از این سود با وضع قوانین و مقررات گرفته شود تا این فرآیند کندتر شود. وی ابراز داشت: پیشنهاد میکنم هزینههای بیشتری از کسانی که معاملات روزانه انجام میدهند، دریافت شود.
مثلا مالیات و کارمزدی که روی معاملات روزانه انجام میگیرد، افزایش یابد که آرام آرام انگیزه برای این کار در بین برخی از فعالان بازار سرمایه از بین برود و فضای بورس به نفع سهامداران غیرنوسانگیر سوق داده شود چون اینگونه معاملات در شرایط کاهشی عاملی برای آسیب بیشتر به بازار میشود.
جایگاه عرضه اولیه
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصادنوین معتقد است، عرضههای اولیه نه تنها آسیبی به بازار سرمایه نمیزند بلکه باعث رونق بازار میشود. وی گفت: اینکه عدهای بر این باورند که عرضههای اولیه منجر به خروج نقدینگی از بازار میشود، اشتباه است چون در همه جای دنیا از عرضههای اولیه به عنوان ابزاری برای رونق بازار نام برده میشود. این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: در همه جای دنیا در خرید عرضههای اولیه سودی برای خریداران وجود دارد یعنی همیشه عرضههای اولیه با قیمتهای جذاب اعلام میشود تا پای سرمایهگذاران جدید را به میدان خرید باز کند و این تصور که مشتریان در هنگام عرضه اولیه با فشار فروش بازار را منفی میکنند، اشتباه است چون وقتی جذابیت به عنوان یک اصل در عرضههای اولیه حفظ شود باعث ورود نقدینگی جدید به بازار میشود. برزنی با تاکید بر این نکته که عرضه جدید تقاضای خودش را ایجاد میکند نه اینکه منابع را کم کند، گفت: در این مسیر علاوه بر حفظ جذابیت باید با وضع قوانین و راهکارهای درست زمینه برخورداری عادلانه مشتریان از عرضههای اولیه ایجاد شود تا پولهای جدید به بازار وارد شود. وی تاکید کرد: این کارکرد عرضههای اولیه در گروی این است که جذابیت به طور انحصاری در اختیار کسی قرار نگیرد بلکه با سهمیهبندی همه مشتریان از آن برخوردار شوند و به این ترتیب قطعا عرضههای اولیه به زیان بازار نیست. مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین با اشاره به خوشبینی نسبت به روند حرکتی بازار سرمایه اظهار داشت: مبنای خوشبینی، تحرکات اقتصادی در دنیاست. از آنجایی که از یکسو اقتصاد ایران تحت تاثیر اقتصاد دنیا و بازارهای جهانی است و از سویی اقتصاد دنیا در حال رونق است، ما هم از این رونق جهانی بهره میبریم. وی گفت: ایران صادرکننده مواد اولیه است و از آنجایی که بازارهای دنیا در حال رشد هستند بنابراین تقاضای جهانی افزایش پیدا میکند به این ترتیب بهتر میتوانیم محصولات خود را صادر کنیم پس اوضاع در سال 93 به مراتب بهتر از 92 خواهد شد و درواقع بورس هم که بهترین صنایع کشور را در خودش جای داده است بیشترین تاثیر مثبت را از این شرایط خواهد برد.
برزنی به سالهای خوب و بد بورس اشاره کرد و گفت: بین سال 78 تا اواسط 83 بازار رشد زیادی کرد و در سالهای 84 تا 89 شاهد افت قیمتها در بازار بودیم اما کسانی که در سال 84 قیمت سهمشان تا 60 درصد افت کرد در سال 92 رشدی را تجربه کرده بودند که اگر همان سال سرمایهشان را در ملک گذاشته بودند با وجود اینکه دوره کاهنده زیادی را پشتسر گذاشتند، چنین سودی به دست نمیآوردند.
دسته بندی : تحلیل ها
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: