دقیقا هفت ماه گذشته در چنین روزی ورق طلایی بورس 92 که رکوردهای بسیار زیادی را در تاریخ حیات بازار سرمایه ایران به ثبت رسانده بود برگشت. از آن موقع تا به امروز بازار سهام با نوسانهایی برای به تعادل رسیدن و اصلاح قیمتی همراه شده است. در سویی دیگر مدیران بورس و برخی از کارشناسان پایان «فاز اصلاحی بازار» را همراه با آغاز سالجاری عنوان میکردند اما روند بورس از ابتدای سالجاری تا به امروز آنقدر نوسان را تجربه کرده است که ریزش شاخص کل برای چند هفته حساسیتها را تا حدی بالا برد که نمایندگان مجلس شدیدترین واکنشها را به آن نشان دادند و علی صالحآبادی، رییس سازمان بورس را بارها به مجلس کشاند. البته نماگر معاملات که مدتهاست دیگر چشمها را به عملکرد خود خیره نمیکند، توانست در چند وقت اخیر مقداری از زیان سهامداران را با رشد قیمت سود شرکتها جبران کند. علاوه بر این تعدادی از سهامداران به تصمیمگیریهای خلقالساعه و عدم ثبات در وعده حمایتهای دولت و مجلس از بورس ابراز نارضایتی میکنند و در بعضی موارد دخالتهای مجلس را در بورس نابجا میدانند. به هر حال به عقیده برخی از کارشناسان بازار سرمایه، این روند نزولی بورس به دلیل ضعف در گزارشهای سه ماهه شرکتها، نرخ سود سپرده بانکی، به نتیجه نرسیدن مذاکرات هستهای و رشد منفی اقتصادی است که باعث شده معاملات سهام در یک روند رو به رشد قرار نگیرد. برای اینکه با تحلیل و نگاههای متفاوت در زمینه معاملات جاری بورس، پیشبینی آینده بازار سهام و تاثیر تمدید چهار ماهه مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در تالار شیشهای آشنا شوید با چهار تحلیلگر و کارشناس فعال بازار سرمایه گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه به آن میپردازیم.
موجسواری سفتهبازان
هاشم باروتی، مدیرعامل کارگزاری پارسه ایدهبنیان درخصوص وضعیت فعلی بورس گفت که در حال حاضر به طور عمده شاهد حرکت سفتهبازها در بورس هستیم بهگونهای که سفتهبازان پس از چند روز معامله و گرفتن سود اقدام به خروج از بازار میکنند. وی خاطرنشان کرد: از طرفی حقوقیها هم به علت ابهام در سیاست خارجی دست نگه داشتهاند و از بازار حمایت نمیکنند اما پس از مشخص شدن نتیجه مذاکرات، وارد خواهند شد. باروتی با اشاره به رشد اقتصادی کشور نیز ابراز داشت: آمار رشد اقتصادی کشور خوشبینانه نیست و آمار رشد منفی را مطرح میکند به همین علت رغبت جهت حضور در بازار کاهش یافته است. مدیرعامل کارگزاری پارس ایدهبنیان تصریح کرد: رشد اقتصادی کشور در شش ماهه نخست منفی 5/2 درصد بوده که تا پایان سال ممکن است مقداری بهبود پیدا کند اما رشد اقتصادی نخواهیم داشت. وی درباره روند شاخص در روزها و هفتههای آینده نیز اذعان داشت: شاخص در همین حوالی باقی میماند و شاهد رشد چندانی در بازار نخواهیم بود. باروتی با اشاره به سیاستهای حمایتی دولت افزود: در حال حاضر سیاستهای حمایتی دولت مشخص نیست اما در صورتی که دولت نقدینگی را به سمت بانکها سوق دهد بازار سرمایه ضعیف میشود و در سویی دیگر اگر دولت نقدینگی را در بازار سرمایه تزریق کند میتوان نسبت به آینده آن خوشبین بود.
وی گفت: دولت به دنبال کاهش تورم و رکود اقتصادی است و تا زمانی که بخواهد از بازار پولی حمایت کند، بورس رشد چندانی نمیکند. این تحلیلگر بازار سرمایه اذعان داشت: روند مذاکرات هستهای مثبت ارزیابی میشود اما چیزی که مشخص نیست نحوه رفع تحریمها از اقتصاد کشور پس از نتیجه نهایی و اینکه در چه بازه زمانی صورت میگیرد، است.
محدوده خاص معاملات
پژمان شعبانپور فرد، مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی درباره نوسان بورس اذعان داشت: افت بورس در ابتدای هفته جاری به علت مجادله بر سر قیمتگذاری خودروییها بین مجلس و شورای رقابت بود. این در حالی است که مجلس نسبت به قیمتها و افزایش آن معترض است و در مقابل سهامداران هم نگران این وضعیت هستند. وی خاطرنشان کرد: منفی شدن بازار به دلیل نوسان ذاتی خود بازار هم بود اما اینکه بورس مثبت میشود ولی توان رشد را ندارد به دلیل نرخهای بالای سود سپرده بانکی است.
شعبانپور فرد گفت: تا زمانی که شاهد کاهش عملی نرخ سود سپرده بانکی نباشیم نقدینگی از آنجا خارج نمیشود و در نتیجه سهامداران به سمت بانکها به علت سود بالای آنها حرکت میکنند. مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی تصریح کرد: بازار در آینده متعادل و مثبت خواهد شد و پایینتر از این حد نخواهد آمد به دلیل اینکه سهمها در کف قیمتی خود معامله میشوند و از این به بعد شاهد خروج از رکود البته با سرعت کم خواهیم بود. وی افزود: شاخص کل تا پایان شهریورماه از کانال 76 هزار واحدی عبور میکند اما تا آن زمان نوسانهایی با شیب ملایم را سپری خواهد کرد. این تحلیلگر بازار سرمایه درخصوص تاثیر تمدید مدت زمان مذاکرات هستهای در بورس ابراز داشت: تمدید چهار ماهه مذاکرات باعث شد که بازار در یک محدوده خاص حرکت کند، به عبارتی برای بازار مسایل سیاسی و به تبع آن مسایل اقتصادی تعیینتکلیف نشد به همین علت بازار در یک محدوده 73 تا 77 هزار واحدی در این چهار ماهه حرکت خواهد کرد.
ادامه رکود
محمد دارستانی، عضو هیات مدیره کارگزاری فارابی درخصوص وضعیت بورس اظهار داشت: رکود حاکم بر بورس نتیجه رشد سال گذشته است و این در حالی است که این رکود ادامهدار خواهد بود. وی خاطرنشان کرد: در بحث گزارشهای سه ماهه منتهی به 31 خردادماه به دلیل اینکه گزارش شرکتها آنچنان قوی نبودند در نهایت نتوانستند پتانسیل رشد را در بازار ایجاد کنند. این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به آینده نیز ابراز داشت: معاملات کمحجم و شاخص با دامنه نوسان پایین همراه با رکود ادامهدار خواهد بود و این در حالی است که در شش ماهه دوم سال شرایط مناسب و بهتری پیشبینی میشود.
عضو هیاتمدیره کارگزاری فارابی درباره تمدید چهار ماهه مذاکرات هستهای و تاثیر آن در بورس تصریح کرد: رشد سال 92 به دلیل چشمانداز مثبت به مذاکرات بود اما هرچه پیش رفتیم مشخص شد توافق به راحتی که فکر میشده انجام نمیشود و مشکلات ریشهای است و سختی مذاکرات پس از مدتی برای سهامداران عیان شد و در شرایط فعلی یکی از دلایل رکود بازار تمدید مذاکرات به حساب میآید. دارستانی افزود: کماکان سیاستهای دولت انقباضی است و رکود تا اواخر شهریورماه و اواسط مهرماه ادامهدار خواهد بود.
دوران انتظار
حامد ستاک، کارشناس بازار سرمایه با توجه به اینکه در روزهای اخیر تحول خاصی در حوزه سیاسی و اقتصادی رخ نداده است درخصوص علت افت معاملات اظهار داشت: بازار سرمایه در حالت انتظار به سر میبرد و معمولا در دوران انتظار، معاملات به شدت کاهش پیدا میکند، این در حالی است که عمدهترین دلیل این موضوع عدم توانایی پیشبینی تحلیلگران و فعالان از آینده بازار سرمایه است.
وی خاطرنشان کرد: فروشندگان بالقوه به دلیل اینکه قادر به پیشبینی آینده سهام خود نیستند این احتمال را میدهند که ممکن است اتفاقات خوب سیاسی و به تبع آن اتفاقات خوب اقتصادی در پیش باشد در نتیجه به همین دلیل از فروش دارایی خود به صورت موقت منصرف میشوند.
همچنین خریداران بالقوه نیز از آنجایی که درخصوص اتفاقات آینده اطمینان لازم را ندارند اقدام به خرید نمیکنند که این عامل در نهایت منجر به کاهش حجم معاملات خواهد شد. ستاک اذعان داشت: در صورتی که تحلیلها برای تصمیمگیری جهت مثبت را نشان دهد، بازار صعودی شده و این عامل موجبات رشد قیمتها و رسیدن قیمتها به سطح بالاتر و در پی آن ایجاد جذابیت برای فروشندگان میشود که این عامل باعث بالا رفتن حجم معاملات خواهد شد. این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به گمانهزنیهای منفی تصریح کرد: در صورت گمانهزنی منفی درخصوص آینده سیاسی و اقتصادی بازارهای مالی اتفاق به صورت عکس بوده و کاهش قیمتها موجبات رسیدن قیمت سهام به محدوده جذاب برای خریداران شده و در آن مقطع حجم معاملات به شرایط عادی خود بازمیگردد.
وی با اشاره به شرایط روزها و هفتههای آینده معاملات بورس ابراز داشت: باید وضعیت سیاسی و رفتارهای اقتصادی دولت که از بزرگترین بازیگران عرصه اقتصادی کشور است مشخصتر، قطعیتر و شفافتر شود و با توجه به ثبات تصمیمگیریهایی که درخصوص رونق اقتصادی گرفته میشود، بازار سرمایه با وضعیت اقتصادی کلان کشور با رشدی منطقی و عقلایی همراه شود. ستاک درباره تمدید چهار ماهه مذاکرات و تاثیر آن در بورس نیز گفت: اگر اتفاق سیاسی و اقتصادی خاصی روی ندهد بازار در حالت خوف و رجا و در یک حرکت خطی ادامه مییابد.
دسته بندی : تحلیل ها
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: