17:35 – دوشنبه 1393/05/27 | توسط: قاسم پور زارعی |
در شرایط فعلی با وجود رسیدن قیمت اکثر سهام به سطوح جذاب قیمتی خود، همچنان با افت قیمتها در بازار سرمایه مواجه هستیم. مصطفی امیدقائمی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آیندهنگر در این ارتباط اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از سهامداران نقد شدهاند بنابراین در شرایط کنونی، سرمایهگذاران در بازار سرمایه انگیزه خاصی جهت خرید مجدد سهام ندارند. افزون بر آنکه با توجه به افت متوالی قیمت سهام، هماکنون توجیهی جهت فروش سهام با قیمتهای فعلی توجیهپذیر نیست. امیدقائمی در گفتوگو با بورسنیوز تصریح کرد: البته روند کنونی بازار سرمایه حاکی از حرکت منطقی سهامداران است بهطوری که این قضیه نشان میدهد که سرمایهگذاران با تجربه بیشتری نسبت به گذشته در بازار سرمایه فعال هستند و بهطور کلی میتوان اظهار کرد که سهامداران کنونی، شناخت بیشتری از وضعیت بازار سرمایه دارند و سهام بنیادی را با دیدگاه بلندمدت خریداری میکنند. بنابراین اکثر سهامداران فعال حتی با کاهش قیمت سهام موجود در پرتفوی خود نگرانی خاصی نخواهند داشت چراکه اکثرا خرید سهام را با دیدگاه کوتاهمدت انجام نمیدهند. مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری آیندهنگر عنوان کرد: وضعیت بازار سرمایه بهگونهای است که در شرایط فعلی، نیازمند محرکی جهت خروج از رکود است که این محرک، یکشبه ایجاد نخواهد شد. در این شرایط دولت میتواند طی یک پروسه بلندمدت اطمینانی را که از بازار سرمایه سلب شده است، به آن برگرداند. امیدقائمی ابراز داشت: بهطور کلی چنانچه عملکرد دولت در جهت سیاست اقتصادی خروج از رکود، ایجاد فضا برای بخشخصوصی، اعمال حمایتهایی از صنایع، شفافسازی درخصوص عوارض، نرخگذاری فروش صنایع مختلف و شفافسازی اقتصاد در بلندمدت صورت گیرد، میتوان انتظار ایجاد محرک را در بازار سرمایه داشت بهطوری که اثرات این شفافسازی و اقدامات یادشده توسط دولت تاثیر مثبتی بر روند بازار سرمایه خواهد گذاشت. وی افزود: روند کلی قیمت آتی سهام در بازار سرمایه صعودی خواهد بود بهطوری که احتمال میرود این روند توام با نوسان متعادل نیز باشد اما نکته حایز اهمیت این است که نقطه شروع این حرکت صعودی در بازار سرمایه مشخص نیست بهطوری که شروع حرکت صعودی، بستگی به عملکرد حوزه داخلی اقتصاد کلان کشور دارد.
اهمیت عرضه اولیه
از سویی دیگر مدیرعامل یک شرکت کارگزاری به لزوم عرضه اولیه در شرایط فعلی بازار اشاره کرد و گفت: عرضه اولیه با حجم بالا، روش مناسب و بازارگردانی میتواند به بهبود اوضاع بورس کمک کند. شهرام شهمیری، مدیرعامل کارگزاری سهم آشنا در گفتوگو با ایسنا به عرضه اولیه سهام شرکتها در شرایط فعلی بازار اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی بازار حجم معاملات و نقدینگی کمتر از گذشته بوده و میزان تقاضا کاهش یافته است و بازار سرمایه عمق لازم را ندارد اما در این شرایط عرضه اولیه سهام شرکتها با شروط لازم میتواند به بهبود اوضاع بورس کمک کند. وی گفت: بنابراین در شرایط فعلی نحوه عرضه اولیه بسیار مهم بوده و نگرش سهامداران در این خصوص باید تغییر کند زیرا عده کثیری از سهامداران در روز بعد از عرضه نسبت به فروش سهام خود اقدام میکنند و تا زمانی که این وضعیت در عرضه اولیه حاکم باشد میتواند به بروز رفتار هیجانی غیرطبیعی منجر شود. شهمیری خاطرنشان کرد: علاوه بر این آنچه درخصوص عرضه اولیه در شرایط فعلی بسیار مهم است حجم عرضه است زیرا عرضه اولیه باید طوری باشد که به جذب نقدینگی جدید در بازار کمک کند ولی اگر قرار باشد عرضه اولیه به فروش سایر سهام شرکتها منجر شود باعث شدت افول بازار میشود. وی تاکید کرد: باید عرضه اولیه با حجم بالا انجام شده و حتما باید تمام تبعات آن مدنظر قرار گیرد زیرا اگر در این عرضه مدیریت صورت نگیرد میتواند ضربه مهلکی بر بازار سرمایه وارد کند. مدیرعامل کارگزاری سهم آشنا پیشنهاداتی درخصوص عرضه اولیه ارایه کرد و گفت: برای انجام عرضه اولیه در شرایط فعلی باید در روز بعد از عرضه قیمت سهام باز باشد و میزان عرضه افزایش یابد تا پدیده صفنشینی ایجاد نشود علاوه بر اینکه حتما باید عرضه اولیه با شرایط بازارگردانی مناسبی صورت گیرد. وی با بیان اینکه عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ میتواند بسیاری از مشکلات موجود را برطرف کند، تصریح کرد: در این عرضه روش اجرایی بسیار مهم است و افراد باید پول سهام را قبل از عرضه پرداخت کنند که این موضوع به عمق بازار کمک میکند، اما این روش تاکنون اجرایی نشده و بازخوردی در بازار سرمایه نداشته است. شهمیری با اشاره به اینکه عرضه اولیه کوچک در روند بازار سرمایه تاثیری ندارد، ابراز داشت: در شرایط فعلی عرضه اولیه با حجم مناسب و روش صحیح باید صورت گیرد زیرا حجم نقدینگی که قرار است این عرضه را جذب کند بسیار مهم است. مدیرعامل کارگزاری سهم آشنا اظهار کرد: با این حال عرضه اولیه در شرایط فعلی تنها راه برونرفت از مشکلات بازار نبوده و به عنوان حلقه آخر در کنار سایر اقدامات مثبت باید مدنظر قرار گیرد اما اگر بدون سهمیهبندی و بازاریابی و مدیریت مناسب صورت گیرد میتواند به بهبود اوضاع بورس کمک کند.
کمرنگ شدن تقاضا
پیشبینی میشود چنانچه حجم نقدینگی و معاملات در بازار سرمایه به همین میزان پایین باقی بماند، نااطمینانی در بازار سرمایه افزایش مییابد و در نتیجه روند معاملات بازار سرمایه تا پایان سال همچنان کمرمق تداوم خواهد یافت. مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه آرمان با بیان این مطلب اظهار داشت: در شرایط فعلی، تقاضا برای خرید سهام در بورس وجود ندارد بهگونهای که بانکها به دنبال فروش داراییهای خود هستند و در کنار آنها هلدینگ و صندوقها نیز جهت پرداخت اقساط مربوط به خرید داراییهای خود از سازمان خصوصیسازی نمیتوانند نقدینگی جدیدی وارد بازار سرمایه کنند. علاوه بر این با توجه به رکود حاکم بر سایر بازارهای موازی بورس از جمله بازار مسکن و ارز و نیز به دلیل گردش نقدینگی پایین در کلیه بازارها، انگیزه خاصی جهت ورود نقدینگی به بورس وجود ندارد. صفرپور در گفتوگو با بورسنیوز تصریح کرد: برهمین اساس به دلیل عدم وجود انگیزه کافی جهت ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه و نیز شرایط شرکتها مبنی بر لزوم نقد کردن داراییهای خود، همچنان بازار سرمایه با مشکل کمبود نقدینگی مواجه خواهد بود این درحالی است که برخلاف رسیدن سهام به سطوح جذاب قیمتی خود، نقدینگی و تقاضایی برای سرمایهگذاری در بورس وجود ندارد که در صورت تداوم آن شاهد روند نوسانی معاملات خواهیم بود و با توجه وضعیت کنونی حاکم بر بورس، ورود نقدینگی جدید به بورس لازم به نظر میرسد. مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه آرمان بیان کرد: نرخ تورم سالانه درحالی معیار تصمیمگیری بانک مرکزی برای تعیین نرخ سود سپرده بانکی است که انتظار میرود تا با کاهش این متغیر، نرخ سپرده بانکی نیز کاهش یابد بنابراین دو سناریو مطرح میگردد؛ سناریو اول، با توجه به اینکه هنوز نرخ تورم سالانه تغییر نکرده در نتیجه نرخ سپرده نیز تغییر نخواهد کرد. البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که کاهش نرخ سود بانکی از 22 درصد به 20 درصد نیازمند افت نرخ تورم از 24 به 20 درصد است که طی بازه زمانی بلندمدت محقق میشود. سناریو دوم، آنکه دولت الزاما جهت خروج از وضعیت رکود، دستور کاهش نرخ سود سپردههای بانکی را دهد تا به این طریق نقدینگی به سمت تولید سوق یابد که البته به اعتقاد بنده احتمال اجرای این امر چندان دور از ذهن نیست. وی افزود: چنانچه حجم نقدینگی و معاملات در بازار سرمایه طی ماههای آتی همانند وضعیت فعلی باشد ضمن تشدید نااطمینانی، روند قیمت سهام در بورس مطابق همین روند فعلی ادامه خواهد یافت این درحالی است که ماندن در بازار سرمایه هزینه و درآمدی در پی نخواهد داشت و این امر با توجه به رکود حاکم بر بازارهای موازی با بورس، به سهامداران توصیه میشود. مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه آرمان به راهکارهای موجود جهت برونرفت از وضعیت فعلی اشاره کرد و ابراز داشت: در شرایط فعلی عواملی همچون ورود نقدینگی جدید، اعطای مجوز افزایش منطقی قیمت فروش محصولات به صنایع مختلف، کاهش نرخ سود سپردههای بانکی، حصول نتیجه مثبت در مذاکرات هستهای و ارایه تسهیلات به بنگاههای تولیدی در کنار کاهش میزان مالیات میتواند محرکی جهت رشد قیمت سهام در بازار سرمایه باشد.
دسته بندی : تحلیل ها
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: