اگر از جمله افرادی هستید که اخبار مرتبط با بازار بورس و سهام شرکتها را بررسی میکنند؛ قطعا درباره سهام پدیده و مشکلاتی که در سالهای اخیر برای سرمایهگذاران ایجاد کرده اطلاع دارید.
در این مقاله میخواهیم شرکت گردشگری پدیده شاندیز، نحوه عرضه سهام آن در بازار بورس و مشکلاتی که در این شرکت وجود داشته را مورد بررسی قرار دهیم.
تاریخچه شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز
احتمالا درباره شهر شاندیز چیزهایی شنیدهاید. شاندیز در نزدیکی شهر مشهد واقع شده که ویژگیهای منحصربهفرد آن مانند آب و هوای معتدل، مناظر دیدنی و باغهای وسیع، صنایع دستی مختص این شهر و رستورانهایی که به طبخ شیشلیک مخصوص شاندیز معروفند، آن را زبانزد عام و خاص کرده است.
موقعیت و ویژگیهای خوب شهر شاندیز باعث شد تا این شهر به یک قطب گردشگری مهم تبدیل شده و افراد زیادی به فکر اجرای پروژههای سرمایهگذاری در آن باشند.
در بهمن ماه سال 1383، شرکت سرمایهگذاری کاوشگران سهام (سهامی عام) در اداره ثبت شرکتها در مشهد ثبت شد و در آبان ماه سال 1387 با تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده، نام این شرکت به ” شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز” تغییر پیدا کرد.
علاوه بر این؛ به دلیل قانون الزام ثبت تمام شرکتهای سهام در بازار بورس، این شرکت هم در اردیبهشت ماه سال 1392 در لیست شرکتهای زیر نظر سازمان بورس، ثبت گردید.
در آن زمان، پدیده شاندیز فعالیتهایی را برعهده داشت که عبارتند از: اجرا و انجام طرحهای اقتصادی، تجاری و خدماتی به منظور ایجاد تاسیسات گردشگری، تامین تسهیلات لازم برای جذب توریست، تاسیس و بهرهبرداری شرکتهای تجاری جهت انجام فعالیتهای مختلف اقتصادی.
نگاهی به شرکت ابنیه و ساختمان پدیده (سهامی خاص)
در شهریور ماه سال 1388، شرکت جدیدی تحت عنوان “ابنیه و ساختمان پدیده” به شکل سهامی خاص تاسیس شد که سرمایه اولیه این شرکت 150 میلیارد تومان، با تعداد 1 میلیارد و 500 میلیون سهم صد تومانی بود. لازم به ذکر است که شرکت ابنیه و ساختمان پدیده، با هدف اجرای پروژههای ساختمانی شرکت مادر تاسیس شد.
این شرکت در سال 1390، پروژهای را تحت عنوان “شهر رویایی پدیده شاندیز” در نزدیکی شهر شاندیز آغاز نمود. در طرحهای اجرایی این پروژه، تاسیس امکاناتی مانند هتل 5 ستاره، مجتمعهای تجاری، مراکز خرید، باغ و نمایشگاه گل و گیاه، پارک آبی، شهربازی، مجتمعهای مسکونی و اماکن فرهنگی و ورزشی عنوان شده بود.

با توجه به پیشرفت اولیه این طرح، پدیده شاندیز در سال 1393 پروژه مشابهی در جزیره کیش و با عنوان “شهر افسانهای کیش” را آغاز کرد که هدف از تاسیس آن، پیادهسازی امکانات موجود در شهر رویایی پدیده شاندیز در جزیره کیش بود.

آغاز و پایان خرید و فروش سهام پدیده
در آبان سال 1388، شرکت ابنیه، فروش سهام خود را با عرضه 10 درصد از سهام به قیمت هر سهم 200 تومان آغاز کرد. این شرکت با تبلیغات گسترده جهت جذب سرمایهگذار، با استقبال خوبی مواجه شد؛ به طوریکه در آذر ماه 1393، قیمت سهام این شرکت به 12 هزار تومان رسید.
تا قبل از توقف خرید و فروش سهام این شرکت، بیش از 110 هزار نفر سهام پدیده را خریداری کردند؛ به این ترتیب، میتوان گفت که در آن زمان افراد زیادی با سهام پدیده و سرمایهگذاری در آن آشنا بوده و برای خرید آن اقدام کردند.
اگرچه پروژه پدیده شاندیز موافقان بسیاری داشت و عدهای آن را بزرگترین پروژه اشتغالزایی میدانستند؛ اما از همان آغاز فعالیت، عده بسیار زیادی نیز مخالف این طرح بودند. در واقع؛ رشد چشمگیر و بی وقفهای که در سهم پدیده اتفاق افتاد، در هیچ بازار سهام و فعالیت اقتصادی در کشور مشاهده نشده بود. از این رو؛ بسیاری از افراد نسبت به این پروژه حساسیت به خرج داده و فعالیتهای آن را خلاف قوانین موجود در بازار بورس میدانستند.
بیشتر بخوانید: 13 نکته که قبل از “ورود به بازار سهام” باید بدانید
بر این اساس؛ پدیده شاندیز در دی ماه 1393، طی برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده، تصمیم گرفت که سرمایه شرکت را به مقدار 500 درصد از محل مطالبات حاصل شده، افزایش دهد. به این ترتیب؛ هر سهم شرکت به 6 سهم افزایش یافت و تعداد سهم هر سهامدار 6 برابر شد؛ در نتیجه قیمت هر سهم از 12 هزار تومان به 2 هزار تومان کاهش یافت.
اما این فرآیند هم نتوانست از حساسیتهای موجود کاهش دهد؛ در نتیجه قوه قضاییه به این موضوع ورود کرد و در دی ماه 1393 با تشکیل پرونده قضایی علیه پدیده شاندیز، تمام دفاتر خرید و فروش سهام پدیده پلمپ شد و خرید و فروش سهام این شرکت در بازار بورس نیز ممنوع اعلام گردید.
سرنوشت سهام پدیده چه شد؟
بعد از ماجرای لغو خرید و فروش سهام پدیده، جهت تسهیل نقل و انتقال سهام، شرکتی با عنوان “شرکت پشتیبانی سهام پدیده” تاسیس و آغاز به کار کرد. این شرکت با هدف خرید سهام از فروشندگان و فروش آن به خریداران ایجاد شد که سهام عرضه شده در آن، با نام و قابل انتقال به غیر بودند.
همانطور که گفتیم؛ شرکت ابنیه یک شرکت سهامی خاص بود و شرکتهای سهامی خاص امکان ورود به بازار بورس را ندارند. اما هیئت مدیره پدیده شاندیز و دستگاههای اجرایی در تلاش بودند تا نماد ” توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز ” در یکی از تابلوهای بازار بورس یا فرابورس درج شود.
این کار باعث شد تا با واگذاری سهام این شرکت به سهامداران شرکت ابنیه، استفاده از قابلیتهای سازمان بورس جهت انجام معاملات سهام پدیده برای سهامداران، امکانپذیر باشد.
همچنین؛ در دی ماه سال 1398، در مجمع عمومی برگزار شده توسط شرکت پدیده شاندیز، تصمیم بر آن شد که تمام افرادی که از تاریخ 20 اسفند 1395، سهام شرکت ابنیه و ساختمان پدیده را در اختیار دارند؛ به ازای هر 1000 سهم شرکت ابنیه، تعداد 943 سهم از شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز را به عنوان سهام جبرانی دریافت نمایند و بعد از طی مراحل قانونی، این تعداد سهم به پرتفوی این افراد اضافه شود.
درج سهام پدیده شاندیز در بازار پایه فرابورس
در تاریخ 17 فروردین ماه سال 99، شرکت توسعه بینالمللی پدیده شاندیز مجدد آغاز به کار کرد و با نماد ” گتوشا ” در تابلوی معاملات بازار پایه نارنجی فرابورس، در زیر مجموعه گروه هتلها و رستوران ثبت شد. البته بعد از مدت کوتاهی به دلایل فنی، نام نماد “گتوشا” به “گشان” تغییر یافت.
علاوه بر این؛ در تاریخ 20 اردیبهشت ماه 1399، نماد “گشان” با مکانیسم عرضه و تقاضا و با قیمت 14 هزار تومان کشف قیمت شد و بعد از آن، امکان معامله سهم پدیده با رعایت قوانین بازار پایه نارنجی در فرابورس فراهم شد.
بیشتر بخوانید: قوانین بازارهای پایه فرابورس (زرد و نارنجی و قرمز) چیست ؟

شایان ذکر است که از آن زمان؛ بر اساس مقررات سازمان بورس اوراق بهادار، صورتهای مالی و سایر اطلاعات مالی سهام پدیده، بر روی سامانه کدال در اختیار عموم قرار گرفت.
اما در زمان نگارش این مقاله، سهام پدیده با همان نماد “گشان” و در بازار پایه زرد فرابورس درج شده است.
نحوه خرید یا فروش سهام پدیده چگونه است؟
شما میتوانید به دو روش نسبت به خرید سهام پدیده اقدام کنید:
1. استفاده از سامانه سناپ
سامانه سناپ، سامانهای است که توسط شرکت پدیده راهاندازی شده که نام این سامانه، مخفف “سامانه نقل و انتقال سهام پدیده” است.
شما میتوانید با کد ملی خود در این سامانه به نشانی sanap.padide.com ثبتنام کنید و بعد از آن با دریافت کد سهامداری، وارد سامانه سناپ شده و سفارش خرید یا فروش سهام خود را در سناپ ارسال نمایید. چنانچه خریدار و فروشنده در یک قیمت به توافق برسند، خرید و فروش آنلاین سهام پدیده در سامانه سناپ تکمیل میشود.
بهترین راه خرید سهام در بورس تهران: راهنمای قدمبهقدم

2. دریافت کد بورسی
برای خرید و فروش سهام پدیده، لازم است تا کد بورسی دریافت نمایید. شما میتوانید از طریق یکی از کارگزاریهای معتبر اقدام کرده و با انجام فرآیند ثبتنام و احراز هویت در کارگزاری، کد بورسی خود را دریافت کنید. بعد از دریافت کد بورسی، میتوانید برای خرید و فروش سهام پدیده از طریق کارگزاری موردنظرتان اقدام نمایید.
برای مشاهده آموزش دریافت کد بورسی کلیک کنید.
سوالات متداول
در بهمن ماه سال 1383، شرکت سرمایهگذاری کاوشگران سهام (سهامی عام) در اداره ثبت شرکتها در مشهد ثبت شد و در آبان ماه سال 1387 با تصمیم مجمع عمومی فوقالعاده، نام این شرکت به “شرکت توسعه بین المللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز” تغییر یافت.
شرکت ابنیه و ساختمان پدیده، با هدف اجرای پروژههای ساختمانی شرکت “توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز” تاسیس شد و در سال 1390، پروژهای را تحت عنوان “شهر رویایی پدیده شاندیز” در نزدیکی شهر شاندیز آغاز نمود. در طرحهای اجرایی این پروژه، تاسیس امکاناتی مانند هتل 5 ستاره، مجتمعهای تجاری، مراکز خرید، باغ و نمایشگاه گل و گیاه، پارک آبی، شهربازی، مجتمعهای مسکونی و اماکن فرهنگی و ورزشی عنوان شده بود.
رشد چشمگیر و بی وقفه سهم پدیده باعث شد که بسیاری از افراد نسبت به این پروژه حساس شده و خرید و فروش سهام این شرکت را خلاف قوانین موجود در بازار بورس بدانند. از این رو؛ قوه قضاییه به این موضوع ورود کرد و در دی ماه 1393 با تشکیل پرونده قضایی علیه پدیده شاندیز، تمام دفاتر خرید و فروش سهام پدیده پلمپ شد و خرید و فروش سهام این شرکت در بازار بورس نیز ممنوع اعلام گردید.
در تاریخ 17 فروردین ماه سال 99، شرکت توسعه بینالمللی پدیده شاندیز مجدد آغاز به کار کرد و با نماد ” گتوشا ” در تابلوی معاملات بازار پایه نارنجی فرابورس، در زیر مجموعه گروه هتلها و رستوران ثبت شد. البته بعد از مدت کوتاهی به دلایل فنی، نام نماد “گتوشا” به “گشان” تغییر یافت.
لازم به ذکر است که در حال حاضر نماد گشان در بازار پایه زرد فرابورس درج شده است.
از دو روش میتوان سهام پدیده را در بازار فرابورس خرید و فروش کرد؛ 1: از طریق سامانه سناپ که متعلق به پدیده شاندیز است. 2. دریافت کد بورسی و خرید و فروش توسط یکی از کارگزاریهای معتبر.
سخن پایانی
همانطور که اشاره کردیم؛ موقعیت و ویژگیهای شهر شاندیز به گونهای بود که این شهر را به یک قطب گردشگری مهم تبدیل کرد و شرکتهای زیادی درصدد اجرای پروژههای سرمایهگذاری در آن بودند.
شرکت توسعه بینالمللی صنعت گردشگری پدیده شاندیز هم یکی از شرکتهای تجاری بود که قصد راهاندازی یک پروژه تجاری سنگین در شهر شاندیز را داشت. این شرکت با ورود به بازار سهام و با توجه به پیشرفت در اهداف پروژه خود، رشد چشمگیری را در بازار بورس تجربه کرد؛ اما طولی نکشید که خرید و فروش سهام پدیده در بازار بورس ممنوع اعلام شد.
در این مقاله درباره سهام پدیده، سرگذشت و نحوه خرید و فروش آن در بازار بورس صحبت کردیم. امیدواریم که این مقاله مورد توجه شما قرار گیرد.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: