رییس اداره ابزارهای نوین مالی فرابورس با تاکید بر اینکه ایجاد تعادل در بازار اوراق تسهیلات مسکن یکی از دغدغههای اصلی فرابورس است، اقدامات صورت گرفته در راستای ایجاد تعادل در این بازار را تشریح کرد. علیرضا توکلی با اشاره به تاریخچه ورود اوراق تسهیلات مسکن به فرابورس گفت: اوراق تسهیلات مسکن از مهر 89 با قیمتی حدود 90 هزار تومان وارد بازار فرابورس ایران شد تا علاوه بر تسهیل نقل و انتقال اوراق برای متقاضیان شرایطی فراهم شود که این اوراق در فضایی شفاف و در بازاری مبتنی بر عرضه و تقاضا مورد معامله قرار بگیرد.
به گفته وی، ورود اوراق تسهیلات مسکن به بازار فرابورس باعث شد که قیمت این اوراق به حدود 60 هزار تومان کاهش پیدا کند و این تعادل قیمت تا اوایل سال گذشته نیز ادامه پیدا کرد به طوری که اوراق در محدوده 40 هزار تومان معامله میشد. رییس اداره ابزارهای نوین مالی دلایل شوک قیمتی به وجود آمده در بازار اوراق تسهیلات مسکن را ناشی از افزایش تقاضا عنوان کرد و افزود: به دنبال افزایش سقف تسهیلات مسکن از 20 به 35 میلیون تومان، اولین شوک قیمت به بازار اوراق وارد شد چراکه تقاضای اوراق افزایش یافته بود و از طرف دیگر منابع بانک مسکن اجازه نمیداد تا عرضه آن نیز به صورت متقابل افزایش پیدا کند.
این روند ادامه پیدا کرد تا در نهایت قیمت این اوراق به 70 هزار تومان رسید. توکلی به اولین اقدام فرابورس برای ایجاد تعادل در قیمت اوراق اشاره کرد و افزود: فرابورس در همان مقطع با سهامداران عمده وارد مذاکره شد تا اوراق خود را در بازار عرضه کنند و به دنبال همین اقدام عرضه اوراق تاحدودی افزایش پیدا کرد و بازار به تعادل رسید. وی با اعلام اینکه شیوع اخباری مبنی بر افزایش سقف وام مسکن بار دیگر منجر به افزایش قیمت این اوراق شده است، گفت: بارها از طریق فرابورس، بانک مسکن و همچنین وزارت راه و شهرسازی اعلام شده که طرحهای مطرح در رسانهها هیچکدام به تسهیلات مسکن مرتبط نیست اما با این حال عدهای با تصور اینکه سقف وام افزایش خواهد یافت به این بازار هجوم آوردهاند و تقاضا بار دیگر افزایش یافته است.
رییس اداره ابزارهای نوین مالی فرابورس از صفر بودن شاخص سفتهبازی یا معاملات مازاد در این بازار خبر داد و تصریح کرد: بانک مسکن در هر ماه 400 میلیارد تومان اوراق عرضه میکند اما تقاضا در بازار 600 میلیارد تومان است و همین فاصله 200 میلیارد تومانی میان عرضه و تقاضا منجر به افزایش قیمتها شده است بنابراین نمیتوان آن را ناشی از سفتهبازی دانست. به گفته توکلی، تعیین سقف خرید 90 برگه برای هر کد معاملاتی و همچنین محدودیت 60 روزه برای فروش اوراق دیگر اقدامات ضربتی فرابورس برای متعادل کردن بازار اوراق تسهیلات مسکن بود اما به جهت تقاضای بالا در این بازار این اقدامات نیز تنها به صورت مقطعی منجر به کاهش قیمت شد.
وی از طراحی مدلهای جدید سپردهپذیری برای ارایه اوراق تسهیلات در بانک مسکن و نهایی شدن این مدلها در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: تقویت بخش عرضه عملیترین راهکاری است که باید از جنبههای مختلف به آن اندیشید و ابلاغ مجوز سازمان بورس به صندوقهای سرمایهگذاری برای سپردهگذاری در بانک مسکن و دریافت اوراق حق تقدم تسهیلات این بانک اقدامی در همین راستا بوده است تا از این طریق منابع بانک مسکن تجهیز شود و توان این بانک برای عرضه اوراق بیشتر در بازار تسهیلات مسکن افزایش یابد.
بهانهای به نام سفتهبازی
افزایش قیمت «تسهها» در چند ماه اخیر دلیل بورسی ندارد و حتی شائبه سفتهبازی در این اوراق در بورس نزدیک به صفر است. مدیر عامل کارگزاری بانک مسکن در گفتوگو با سنا ضمن بیان مطلب فوق درباره افزایش قیمت «تسهها» در چند ماه اخیر گفت: بر خلاف برخی اظهارنظرها از اواسط دی 92 سفتهبازی روی «تسهها» صورت نگرفت، حتی پیش از آن هم شائبه سفتهبازی در آن سطحی که مطرح شد، نبود. محمد کفاش افزود: البته با اقدامات سنجیدهای که در خصوص اعمال برخی محدودیتها از جمله محدودیت در تعداد خرید بالای 90 اوراق و زمان فروش دو ماهه تقریبا امکان سفتهبازی به صفر رسیده است.
این کارشناس بازار سرمایه به محدودیت خرید «تسهها» به عنوان مانعی در جهت سفتهبازی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر کسی بخواهد بالای 90 برگه اوراق بخرد باید از بانک مسکن مجوز بگیرد و همین قانون مانع ورود نقدینگی بیش از نیاز مصرفکننده واقعی در «تسهها» میشود بنابراین برداشت سفتهبازی از بورس در این جریان صحیح نیست.
وی درباره عوامل موثر در افزایش قیمت «تسهها» در هفتم ماه اخیر گفت: همزمان با افت شاخص در نیمه دوم دیماه سال گذشته روند تسهها افزایشی شد اما یک عامل مشترک در کاهش و افت قیمت سهام، شاخص کل بورس و افزایش چند برابری تسهها وجود داشت و آن تصمیم بازار پول برای افزایش سود سپردههای بانکی بود. کفاش ابراز داشت: افزایش قیمت سپردههای بانکی و رقابت بانکها برای جذب سپردههای مردمی دو اتفاقی بود که به طور همزمان هم بر بازار سرمایه و هم بر تسهها تاثیر گذاشت.
فوران تقاضا
در ادامه ابراهیم عنایت، مدیرعامل کارگزاری بانک پارسیان نیز با اشاره به دلایل افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن در فرابورس اظهار داشت: از زمانی که این اوراق در فرابورس پذیرفته شد، قیمت این اوراق روند نزولی را به ثبت رساند و تا 40 هزار تومان نیز رسید اما رشد قیمت کنونی لزوما به معنای افزایش سفتهبازی در این اوراق نیست بلکه دلایل دیگری از قبیل رکود صنعت املاک و مستغلات و هجوم مردم برای خرید مسکن در این موقعیت و طبیعتا افزایش میزان وام بانک مسکن دارد.
وی گفت: از ابتدای پذیرش این اوراق در فرابورس تا روز 15 اردیبهشت ماه 93 تقریبا 64 درصد از این اوراق صرف خرید مسکن شد در حالی که از روز 17 فروردینماه 93 تا روز 4 تیرماه 93 میزان خرید املاک از طریق این اوراق به 76 درصد رسیده است که این مهم نشان میدهد فرابورس به هدف خود در خصوص خانهدار شدن مردم تا حدودی دست یافته است. عنایت خاطرنشان کرد: متعادل نبودن عرضه و تقاضا در این اوراق و رشد میزان تقاضا از سوی مردم برای خرید خانه مهمترین عامل رشد قیمت این اوراق است.
مدیرعامل کارگزاری بانک پارسیان اذعان داشت: سقف 40 میلیون تومانی وام مسکن این فرصت را به قشر متوسط جامعه داده است تا با اخذ وام و خرید ملک در زمان رکود بخش مسکن صاحب خانه شوند. عنایت اذعان داشت: دلیل دیگر رشد قیمت این اوراق، افزایش وام از 20 به 40 میلیون تومان است به این دلیل که سابق بر این افراد برای دریافت وام 20 میلیون تومانی نیاز به خرید 40 ورقه از اوراق تسهیلات مسکن را داشتند اما در حال حاضر برای اخذ وام 40 میلیون تومانی 80 ورقه از اوراق تسهیلات مسکن نیاز دارند و به این ترتیب میزان تقاضا برای خرید اوراق دو برابر شده است.
دسته بندی : تحلیل ها
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: