بن‌بست تصمیم‌گیری در بورس

شیرازی
شیرازی
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter

نشست رییس سازمان بورس، مدیرعامل بورس تهران و فرابورس با مدیران کارگزاری و بزرگان بازار سرمایه بدون حضور رسانه‌ها برگزار شد. ظاهرا رسانه‌ها، غریبه‌های بزرگ بازار سرمایه هستند و نباید در این‌گونه فضاها حاضر باشند. این جلسه در شرایطی برگزار شده است که بدون دعوت از رسانه‌ها، شفاف‌سازی‌ها و اظهاراتی که مرجع‌های رسانه‌ای سازمان و شرکت بورس آن را کانالیزه منتشر کرده‌اند را نمی‌توان بدون انحراف و جانبدارانه دانست. اینکه چرا رسانه‌ها به عنوان تنهاترین پازل ارتباطی بین بازار سرمایه و مخاطبان نباید در این‌گونه نشست‌ها حاضر باشند را باید از جمله سیاست‌های چند سال اخیر در بورس قلمداد کرد که بر‌خلاف حمایت‌های ظاهری در جهت شفاف‌سازی در عمل مسوولان این نهاد علاقه‌ای به رسانه‌ای شدن بسیاری از موارد و مشکلات بازار سهام ندارند و به صورت شفاف هر‌از‌گاهی آن را عنوان هم می‌کنند. بر این اساس و بر مبنای گزارش سایت بورس تهران، نشست مشترک رییس سازمان بورس و مدیران عامل بورس و فرابورس با مدیران عامل شرکت‌های کارگزاری برگزار و وضعیت بازار سرمایه و مسایل مربوط به صنعت کارگزاری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بر اساس گزارش علی صالح‌آبادی، رییس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: دولت در لایحه‌ای که به مجلس داده است احکامی را پیشنهاد کرده است که دایمی باشد و هر سال تکرار نمی‌شوند. در لایحه‌ای که دولت به مجلس داده است اسمی از نرخ گاز نبرده و همچنین نامی از حق پروانه بهره‌برداری معادن نیست. همچنین در طرح مجلس در خصوص معدن مطلبی که آمده همان است که حقوق دولتی در قانون معادن دیده است و موضوعی به نام حق پروانه بهره‌برداری در قانون جدید دیده نشده است. همان مواردی که قبلا در قانون معادن بوده و حقوق دولتی که از قدیم‌الایام پرداخت می‌کردند همان را پرداخت می‌کنند. صالح‌آبادی در خصوص نرخ تحویلی نفت خام که به پالایشگاه‌ها داده می‌شود، اظهار داشت: درلایحه دولت 95 درصد فوب خلیج‌فارس آمده ولی در طرح مجلس که نمایندگان پیشنهاد می‌دهند 90 درصد فوب خلیج‌فارس دیده شده است که در صورت تصویب مسوولان ذی‌ربط دولتی با آن موافق هستند‌ و امیدواریم آن لایحه و این طرح پس از تعطیلات تابستانی و بازگشایی مجلس به‌زودی تعیین‌تکلیف شود.
ارایه راه‌حل مشکلات به وزیر
رییس سازمان بورس به برابری نرخ گاز صنعت و خانوارها اشاره کرد و افزود: پیشنهادی که در طرح مجلس آمده نسبت نرخ گازی که به صنعت داده می‌شود معادل نرخی است که به خانوارها می‌دهند و اختیار تعیین آن با دولت است. دولت هر تصمیمی با خانوارها بگیرد روی صنعت هم باید همان تصمیم را بگیرد و نباید نسبت به خانوار‌ها بیشتر دریافت کند. وی گفت: یک نظر دیگر وجود دارد که فرمولی شود که نظرات خاصی وجود دارد و قطعا نرخ ثابت به دلیل بلند مدت بودن تعیین نمی‌شود و نرخ در نمی‌آید و احتمالا باروشی خاص ‌یا با فرمول تعیین می‌شود. وی گفت: در خصوص نرخ خوراک مایع یک سلسله جلساتی را با شرکت‌های پتروشیمی ذی‌ربط برگزار شد و ما فقط نقطه نظرات آنها را دریافت کردیم و موضوع به وزیر نفت منعکس شد. وزیر نفت هم یکی از مسوولان حوزه نفت را مسوول کرد که نرخ خوراک مایع را تعدیل کنند. جلساتی را در این زمینه توسط آن مسوولان برگزار و نکات مدنظر بازار سرمایه در مورد نرخ خوراک مایع اطلاع رسانی شده است و مدنظر قرار می‌گیرد. رییس سازمان بورس خاطرنشان کرد: در خصوص هزینه‌های تامین مالی شرکت‌های کارگزاری امیدواریم به زودی بخشنامه‌ای ارایه شود که هزینه تامین مالی حل و فصل شود و از هزینه‌های وام و به خصوص وامی که برای اعتبار به مشتریان دریافت می‌شود به عنوان هزینه قابل قبول مالیات محسوب شود. وی از تدوین آیین‌نامه‌ای برای ماده »25» قانون کسب و کار خبر داد و گفت: در آیین‌نامه ماده «25» قانون فضای کسب و کار در جایی که گاز، برق یا مخابرات صنعت قطع بشود، دولت موظف است که جبران خسارت کند. قانون آن مصوب اسفندماه سال 90 مجلس است ولی آیین‌نامه آن نوشته نشده است. از طرف وزرای اقتصاد پیش قدم شدیم و برای تدوین این آیین‌نامه کارگروهی تشکیل شده است‌، به عنوان مثال اگر گاز مجتمع صنعتی در زمستان قطع شد دولت جبران خسارت و از محل نرخ گاز تهاتر کند و نیاز به پول دادن هم نیست و امیدواریم آیین‌نامه آن تا قبل از زمستان در دولت تصویب شود. همچنین انتظار می‌رود با راه‌اندازی فاز 12 پارس‌جنوبی در آینده نزیک مشکل قطع گاز صنایع به خصوص پتروشیمی‌ها تا حدود زیادی بر طرف شود. صالح‌آبادی به کاهش نرخ سود بانکی اشاره کرد و گفت: با مدیران عامل بانک‌هایی که بورسی و فرابورسی هستند جلسه‌ای برگزار شد و مشکلات آنها را مطرح می‌کردیم. صورتجلسه‌ای از مشکلات همراه با پیشنهاد راه‌حل تنظیم و به وزیر امور اقتصادی و دارایی ارایه شد. وی به آزادسازی نرخ پتروشیمی اشاره کرد و گفت: جلسه‌ای با حضور وزیران اقتصاد، نفت و صنعت و معدن، رییس کل بانک مرکزی و مشاور اقتصادی رییس‌جمهور به همراه تعدادی از فعالان بازار تشکیل شد. یکی از بحث‌ها آزادسازی نرخ پتروشیمی‌ها بود که در آن جلسه تصمیم‌گیری شد. هم‌اکنون بر اساس بازخوردی که دریافت شده آزادسازی نرخ پتروشیمی در بورس کالا اتفاق خوبی محسوب می‌شود. سخنگوی سازمان بورس افزود: پیشنهاد ما جداسازی قیمت خوراک از قیمت سوخت بود. با اصلاح مصوبه، سوخت پتروشیمی‌ها مشابه سوخت صنعت فولاد اعلام گردید.
تهاتر بین دولت و شرکت‌ها
وی موضوع اثرگذار بر صنعت پالایشگاه را بحث محیطی‌سازی دانست و گفت: موضوع کیفی‌سازی برای سال 92 با پیشنهاد وزارت اقتصاد و تصویب هیات دولت کلا منتفی شد. البته پیشنهاد بورس و وزارت اقتصاد منتفی شدن 92 و 93 بود که نظر وزارت نفت روی 92 بود که با اجماع تصویب شد و 93 هم دو جلسه برگزار شد که فرمول اولیه اصلاح شد. فرمول دومی را ارایه کردند که قرار شد محاسبات خود را انجام دهند و به پالایشگاه‌ها دهند تا پالایشگاه‌ها هم اظهار‌نظر کنند و در یک جلسه مستقلی بحث فرمول نفت خام که پالایشگاه می‌دهند و فرآورده‌ای که پالایشگاه می‌خرند در یک جلسه‌ای جدا نهایی شود. این موضوع را سازمان به طور جدی پیگیر است تا بحث پالایشگاه‌ها حل و فصل شود و نماد آنها بازگشایی شود. صالح‌آبادی ابراز داشت: بسته خروج غیر‌تورمی از رکود که دولت به مجلس داده است مباحث مفصلی است و یک مورد آن مربوط به تهاتر بدهی است. اگر شرکتی از دولت طلب دارد و در جایی دیگر مبلغی بدهکار است این موارد تهاتر شود.
ابهام‌های استاندارد 15
وی استاندارد 15 را یکی از استاندارد‌های بین‌المللی عنوان و تصریح کرد: در استاندارد 15 تا مباحث مالیاتی آن حل و فصل نشود لازم‌الاجرا نیست. همکاران ناشران سازمان موافق به اجرا شدن استاندارد 15 مشروط به حل شدن مباحث مالیاتی هستند و می‌گویند اثر مثبت دارد به شرط آنکه سود ناشی از آن مشمول مالیات نشود و تلاش می‌کنیم که استاندارد 15 مشمول مالیات نشود.وی ایجاد صف‌های فروش در سال‌های گذشته را با هم مقایسه کرد و گفت: اگر بخواهم یک مقایسه بین دوران مختلف داشته باشم در سال 84 سهام صف فروش بود هر چند بازارسازی صورت می‌گرفت. درسال 87 که بحران مالی جهانی اتفاق افتاد و سهام صف فروش شد و سهامدار عمده از هر کد تعداد کمی می‌خرید و بازارسازی می‌کرد. مجددا از اردیبهشت‌ماه 91 تا شهریور‌ماه 91 افت بورس شروع شد و درسال 91 تلاش کردیم صف فروش مداوم ایجاد نشود که موفق شدیم. وی بازار را روان دانست و گفت: در این دوره اخیر هم سعی کردیم که صف فروش ایجاد نشود و بازار روان باشد و ارزش روزانه معاملات در بورس و فرابورس بالای 100 میلیارد تومان است که در مقایسه با دوران قبل از رونق که حالت عادی داشتیم متوجه می‌شویم معاملات خیلی کاهش نداشته است. وی به سهامدارانی که نگران نوسانات هستند توصیه کرد از اوراق تبعی استفاده کنند و افزود: بازار‌گردانی جزو موارد اصولی است که در بازار سرمایه نداریم و به طور جدی دنبال راه‌اندازی صندوق‌های بازار‌گردانی هستیم. انواع و اقسام امتیازات را دادیم و می‌دهیم تا این صندوق‌ها راه بیفتند از جمله هم‌اکنون در مجلس بحث معافیت مالیاتی این صندوق‌ها در لایحه خروج از رکود دیده شده و معاملات آنها کلا معاف از مالیات است. کارمزدها را هم کاهش دادیم. تلاش می‌کنیم بانک مرکزی و بانک‌ها منابعی را وارد این صندوق‌ها کنند.
حذف کارگزار ناظر
سخنگوی بورس خبر از حذف کارگزار ناظر داد و اظهار داشت: سیستم جدید سپرده‌گذاری، هیبریدی است که در آن کارگزار ناظر حذف می‌شود و این مورد از اواخر مهر ماه اجرایی می‌شود. همچنین بحث دامنه نوسان و حجم مبنا فعلا از دستور کار خارج است و در شرایط مناسب بازار انجام می‌شود. شاخص‌های جدید مانند شاخص قیمت، شاخص وزنی و ماتریسی از شاخص‌های مختلف طراحی شده است و در شورای بورس مطرح شد و این موارد نیز در شرایط عادی بازار معرفی می‌شود. افزون بر این، در ادامه این جلسه حسن قالیباف‌اصل صندوق‌های بازار‌گردانی را حوزه جدید دانست و گفت: صندوق‌های بازار‌گردانی ابزاری است که در بازار سرمایه فراهم شده و می‌تواند به نقد شوندگی سهام کمک زیادی کند. تا‌کنون هم چند صندوق تشکیل شده است. سازمان و شرکت بورس هم پیگیر تشکیل آن هستند. صندوق‌های بازار‌گردانی حوزه جدیدی است و در دستورالعمل اقداماتی در دستور کار است تا در بازار اجرایی شود تا در کمبود عرضه و تقاضا بتواند به بازار کمک کند. وی به آتی‌سهام اشاره کرد و گفت: در مورد آتی‌سهام، امسال یک آسیب‌شناسی مجدد را شروع کردیم و جلساتی را تشکیل دادیم. در مورد موضوع دارایی‌های پایه جدید کار می‌کنیم تا از جذابیت بیشتری برخوردار باشند. مدیرعامل بورس تهران ابراز داشت: با شرکت‌های تامین‌کننده نرم‌افزار آتی مذاکره کرده‌ایم تا نرم‌افزارها را با شرایط بهتری در اختیار کارگزاران قرار دهند. جلساتی نیز با کانون برگزار شد.
طراحی ابزار‌های جدید
در سویی دیگر،‌ هامونی مدیرعامل فرابورس به فروش مازاد اموال بانک‌ها در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: جلساتی را با بانک‌ها در مورد فروش اموال بانک‌ها برگزار کردیم و امکان فروش اموالی مانند نیروگاه‌ها و پتروشیمی‌های غیربورسی و عرضه‌های بلوکی و بلوک‌های مدیریتی از طریق بازار سوم فرابورس فراهم شده است.‌ هامونی اذعان داشت: در مورد بازار بین‌بانکی و شفافیت سودهایی که بین خود جابه‌جا می‌کنند پیشنهاد سامانه ارز را ارایه کردیم تا بازار سرمایه به بازار پول و کشف قیمت پول در بازار کمک کند. مدیرعامل فرابورس طراحی ابزار‌های جدید را وظیفه دانست و گفت: بازار سرمایه انتظار دارد از طریق ابزار‌های جدید مانند صندوق زمین و ساختمان و‌… تامین مالی کند و طراحی ابزار‌های جدید را وظیفه خود می‌دانیم تا بتوانیم تامین مالی بهتر و بیشتری داشته باشیم.

دسته بندی : تحلیل ها


قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب