بازار سرمایه با توجه به تحولات سیاسی پیش رو و تغییرات احتمالی که در تحریم های بین المللی اعمال می شود، حالت انتظار به خود گرفته و به نظر می رسد در شرایط کنونی سهامداران و سرمایه گذاران حق دارند که رفتار نوسانی این چنینی از خود نشان دهند و این وضعیت را تجربه کنند.
یک کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: بورس در حالی در فاز انتظار به سر می برد که تا تعیین مذاکرات هسته ای نوسان با اهمیتی در جهت مثبت یا منفی انتظار نمی رود.
حسن بالازاده به صنایع دارای پتانسیل برای رشد سودآوری اشاره کرد و اظهار داشت: گروه هایی که علاوه بر تأمین تقاضای داخلی، برای کشور ارزآوری هم دارند و در حوزه صادرات محصولات تولیدی بسیار قوی عمل می کنند در جرگه این گروه قرار می گیرند.
وی افزود: شرکت های پتروشیمی و پالایشی از پتانسیل رشد سودآوری از محل افزایش درآمدهای حاصل از صادرات برخوردارند و در کنار آنها مجموعه های سیمانی در صورت ایجاد ثبات در وضعیت سیاسی و اقتصادی کشورهای همسایه در این گروه قرار می گیرند.
علاوه براین، خودروسازان نیز در پی گشایش روابط بین المللی و مشارکت با خودروسازان خارجی از پتانسیل بهبود وضعیت سودآوری برخوردارند.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین به تصمیمات اخیر شورای پول و اعتبار مبنی بر کاهش نرخ سود سپرده های بانکی اشاره کرد و گفت: این برنامه طی بازه کوتاه مدت و میان مدت چندان بر وضعیت بانکی ها، موثر واقع نمی شود. چراکه اغلب قراردادهای بانکها بر اساس نرخ 22 درصد و به صورت بلند مدت منعقد شده و قراردادهای جدید با نرخ ها ی کاهش یافته اجرا می شود.
بالازاده با اشاره به راهکارهای موجود به منظور سودآوری بانکها، در این خصوص افزود: کاهش نرخ سپرده قانونی بانک ها نزد بانک مرکزی از جمله اصلی ترین راهکار موجود به شمار می رود و به نظر می رسد در صورت کاهش حداقل دو درصدی آن بخشی از منابع بانکها آزاد شود که البته توجه به این نکته حائز اهمیت است که نقدینگی آزاد شده در راستای اعطای تسهیلات در صنایع بکار برده شود تا بانکها نیز به سودآوری مناسبی دست یابند از سوی دیگر این امر موجب تهاتر بدهی بانکها به بانک مرکزی و در پی آن کاهش هزینه های مالی ناشی از عدم پرداخت جرائم حدود 34 درصدی به بانک مرکزی می شود.
وی افزود: بانک مرکزی، دولت و وزیر اقتصاد می بایست به منظور رفع مشکلات پیش روی شرایط سودآوری بانک ها تلاش کنند و منابع مالی آنها را آزاد کنند. چراکه در صورت بلوکه شدن سرمایه بانکها به ناچار اقدام به جذب نقدینگی از طریق افزایش نرخ سپرده ها می کنند و بر این اساس کاهش نرخ سپرده های قانونی موجب کاهش فشار کمبود نقدینگی و هزینه های مالی می شود و علاوه بر آن بانک هایی که به بانک مرکزی بدهکار نیستند، منابع مالی را در راستای اعطای تسهیلات به صنایع به کار می برند.
علاوه براین، به نظر می رسد در صورتی که گردش نقدینگی بانک ها بالا باشد و از محل سپرده های کوتاه مدت درآمد کسب کنند، نیازی به سپرده گیری بلند مدت وجود ندارد و در شرایط رکود اقتصادی حتی بانک ها با اعطای تسهیلات بانکی با نرخ بهره بالا زیان آور می شوند چراکه در این شرایط هیچ صنعتی پتانسیل کسب بازدهی مناسب از سرمایه گذاری های خود و پرداخت بهره وام های بانکی را ندارد و مطالبات بانک ها روز به روز بیشتر می شود.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص آثار مثبت اعمالی ناشی از کاهش نرخ سود سپرده های بانکی بر بورس ابراز داشت: اگر متولیان بازار سرمایه هوشمند عمل کنند و با هماهنگی با سهامداران حقوقی اعتماد را به این بازار برگردانند و در کنار آن با اجرای برنامه هایی کارآمد فعالان بازار سرمایه و مردم به این درک برسند که بورس از پتانسیل اعطای بازدهی بیش از بانک ها برخوردار است، در این صورت بخشی از نقدینگی آزاد شده در پی کاهش نرخ سود سپرده های بانکی جذب بورس می شود. هرچند که منابع نقدینگی حاصل از این امر چندان قابل توجه نیست، اما امیدواریم با کاهش نرخ تورم و بهبود شرایط اقتصادی نقدینگی به سمت بازار سرمایه سوق یابد.
وی در خاتمه افزود: به نظر می رسد به نفع سرمایه گذاران بازار سرمایه و پول باشد که تصمیم منطقی از سوی مقامات دولتی و اقتصادی اتخاذ شود تا بانک ها به سودآوری برسند و در پی آن صنایع با دریافت تسهیلات با نرخ های معقول پویاتر عمل کنند و از قابلیت رقابت پذیری با رقبای خارجی برخوردار شوند.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: