خبرآنلاین: رقم مشخص دارایی های بلوکه شده ایران موضوع مورد توجه رسانه ها و مردم است. اما منبع ارائه اطلاعات دقیق در این مورد کیست؟ رئیس جمهور آمریکا یا رسانه های داخلی؟
مریم یعقوبی
پس از پایان مذاکرات هسته ای و دستیابی به توافق توسط تیم هسته ای ایران یکی از موضوعات مورد توجه بخش اقتصادی دارایی های بلوکه شده ایران است که در دوران تحریم امکان بازپس گیری و بازگشت به کشور را نداشت.
با اتمام تحریم ها، این دارایی ها که به گفته اوباما، پول های خود ایران است که از محل فروش نفت تحصیل شده اما به دلیل تحریم به آن ها دسترسی نداشت آزاد خواهد شد.
اثرگذاری این دارایی ها بر اقتصاد کشور از نظر ایجاد تورم، جهش یا شوک اقتصادی و محل مصرف آن از دغدغه های بزرگی است که کارشناسان و فعالان اقتصادی را به شدت به اظهار نظر واداشته است.
برخی از تحلیلگران که پیش از اعلام توافق هسته ای ایران با کشورهای 1+5 مدام بر طبل بی اعتمادی به سخنان و وعده های آمریکایی ها می کوبیدند، بعد از اتمام مذاکرات با چنان اعتمادی نسبت به سخنان اوباما رئیس جمهور آمریکا، از سیف رئیس کل بانک مرکزی دولت یازدهم انتقاد می کنند که گویی پیش از این اوباما منبع اصلی اعلام ذخایر و دارایی های بانک مرکزی ما بوده است.
اما برای کشف علت تناقض بین اعداد اعلامی از سوی آمریکایی ها و بانک مرکزی باید دید تعریف سیف و اوباما از این 150 یا 29 میلیارد دلار چه بوده و اساسا تفاوت بین ذخایر بانک مرکزی و دارایی های ارزی دولت چیست؟
ولی الله سيف کل دارایی های بلوکه شده را 29 میلیارد دلار اعلام کرد اما این 29 میلیارد دلار بدون در نظر گرفتن ذخایر بانک مرکزی است که پس از اعمال تحریم ها در سال های اول بعد از انقلاب از دسترس ما خارج شده بود.
این ذخایر قابلیت خرج شدن نداشته و چون دولت قبلا ما به ازای ریالی آن را از بانک مرکزی دریافت کرده است جزء ذخایر بانک مرکزی محاسبه شده و به عنوان پشتوانه ای برای حفظ ارزش پول ملی از آن نام برده می شود.
مقدار دارایی های بلوکه شده ایران چقدر است؟
علی طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی موثق ترین اطلاعات را از مقدار این دارایی ها دارد. وی درباره پول های بلوکه شده ایران در خارج و مطرح شدن رقم های مختلف در این خصوص از 25 تا 175میلیارد دلار، گفت: «علت اصلی تفاوت در ارقام و اعداد به تعاریف مختلف افراد از این پول ها است. ذخایر ما در خارج از کشور ممکن است نزدیک به 100میلیارد دلار باشد اما آنچه قابل استفاده و دسترسی است رقم اعلام شده از سوی رییس کل بانک مرکزی است.»
ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی دومین مقام آگاه از دارایی های نقدی بانک مرکزی در داخل و خارج از کشور با تشریح رقم دقیق ترکیب دلارهای بلوکه شده گفت: «رقمی که از قول اینجانب اعلام شد مربوط به منابعی بود که به علت تحریم امکان استفاده از آن وجود نداشت و بعد از رفع تحریم ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد. این مبلغ جزیی از ذخائر بانک مرکزی است ولی همه آن نیست.»
از طرف دیگر غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی که به نظر می رسد بعد از رئیس کل بانک مرکزی دقیق ترین اطلاعات را از مقدار این دلارها دارد در توضیح درباره این دارایی ها با جدیت هرچه تمامتر اعلام کرد: «ما ذخایر بانک مرکزی را که پشتوانه پولی کشور هستند اعلام نمی کنیم.»
معاون ارزی بانک مرکزی با تأکید بر تفاوت دو مفهوم «ذخاير ارزي» با «داراييهاي ارزي» گفت: «منابع بانک مرکزي که با اجراي برنامه جامع اقدام مشترک آزاد می شود و قابل استفاده خواهد شد، بالغ بر 23 ميليارد دلار است. 6 ميليارد دلار هم از منابع بلوکه شده دولت که وجوه حاصل از صادرات نفت است، آزاد می شود و به حساب بانک مرکزي واريز خواهد شد. به اين ترتيب وجوه آزاد شده و قابل دسترسي بالغ بر 29 ميليارد خواهد شد.»
اما از طرف دیگر رامین پاشایی فام که زمانی معاون اقتصادی بانک مرکزی بود در خصوص منشاء و مقدار و محل مصرف دارایی های بلوکه شده ایران گفت: «بی شک اگر این ارز متعلق به دولت بوده و ناشی از صادرات نفتی یا مشتقات آن است به احتمال خیلی زیاد قبلا همه این ارزها توسط دولت به بانک مرکزی فروخته شده و معادل ریالی آن به خزانه واریز شده، بنابراین حتی در صورت در دسترس بودن این ارز کمکی به منابع دولتی نخواهد کرد.»
وی افزود: «نباید فراموش کرد مهمترین نکته در حوزه ارز، امکان استفاده و نقل و انتقال رسمی آن است که انشاالله بعد از رفع تحریمهای بانکی که اساسی ترین و مهمترین بخش تحریمها است این امکان فراهم خواهد شد و از این طریق هزینه های نقل و انتقال و ریسکهای مربوطه فوق العاده کاهش خواهد یافت ودر نتیجه ارز موثرو ثمر بخش و کارا اضافه و مقدار ارز بیشتری برای کارهای اقتصادی فراهم خواهد شد.»
یکی دیگر از افراد شاخص و صاحب نظر که در جریان میزان این دارایی ها بوده رئیس کل اسبق بانک مرکزی بود که آن را ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار برآورد کرد و گفت: «دارایی های ما در چین به عنوان دارایی های بلوکه شده منظور نمی شود بلکه چیزی بدتر از آن است.»(اینجا )
اما براساس گزارش سرویس تحقیقات کنگره آمریکا لیست بخشی از اموال توقیف شده ایران توسط آمریکا منتشر شده است.
در این مقوله افراد دیگری هم اظهار نظر های مختلفی داشتند که از آنها می توان به کمیل طیبی، کارشناس اقتصاد بینالملل(50 تا 60 میلیارد دلار)کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس(60 میلیارد دلار)، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی اگرچه وی رقم کلی از میزان داراییهای بلوکه شده ایران نداده، اما میزان داراییهای بلوکه شده ایران در چین را 22 میلیارد اعلام کرد. اما تاکنون بالاترین رقم مربوط به اظهار نظر استاندار تهران بوده با مبلغ 180 میلیارد دلار، که مشخص نیست مبنای محاسبه و اعلام این مابه التفاوت 30 میلیارد دلاری از سوی استاندار تهران چه بوده است؟
دلارهای آزاد شده کجا مصرف خواهد شد؟
فارغ از درست یا نادرست بودن هر یک از این اعداد و ارقام از 20 تا 180 میلیارد دلارد آنچه حائز اهمیت است نحوه بازگشت دارایی ها و محل مصرف آن است. با توجه به مشکلات عدیده دولت در کاهش تورم طی دو سال گذشته از 40 به حدود 15 درصد . کنترل نقدینگی نمی توان از کنار این نقدینگی در حال آزاد شدن و سرازیر شدن به خزانه مملکت به راحتی عبور کرد. چرا که اثرات آزادسازی و مصرف این مقدار سرمایه در صورتیکه هدف و برنامه مشخصی برای تولید یا کمک به طرح های عمرانی نداشته باشد به سونامی شبیه خواهد بود که دهکده کوچک تورم 14 درصدی را مورد حمله قرار خواهد داد.
آن بخش از این دارایی ها که قبلا معادل ریالی آن توسط دولت پرداخت شده و در صورت بازگشت به عنوان پشتوانه بانک مرکزی و تنها برای حمایت از ارزش پول ملی و تقویت بنیه اقتصادی مورد استفاده قرار خواهد گرفت . اما در حدود 30 میلیارد دلار از این سرمایه پولی است که به گفته نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی دولت به هیچ عنوان در خرج کردن آن هیجانی عمل نخواهد کرد.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی با بیان اینکه زمان دقیقی برای ورود داراییهای بلوکه شده ایران پس از توافق وجود ندارد، تاکید کرد که دولت در خرج این داراییها هیجانی عمل نخواهد کرد و به همین علت این سرایه ها به سمت واردات نخواهد رفت.
وی تاکید کرد: سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور مصمم است تا منابعی که از سرمایهگذاریها میآید و همچنین منابعی که از آزاد شدن منابع بلوکه شده وارد اقتصاد ما میشود به سمت اعتبارات هزینهای و جاری نرود. ما این کار را انجام خواهیم داد و آن را با اطلاعرسانی بیشتر پیش میبریم.
بهارنیوز: دولت نمی تواند پول های بلوکه شده را خرج کند
پولهای بلوکه شده پیشتر خرج شده است!
سه شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۱:۳۹
گروه اقتصادی: عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس گفته پولهای بلوکه شده با برنامه ريزیهای صورت گرفته خرج شده و دولت نمیتواند از آن استفاده کند!
پولهای بلوکه شده پیشتر خرج شده است!
موسیالرضا ثروتی٬ گفت: پول های بلوکه شده با برنامه ریزی های صورت گرفته ای که قبلا انجام شده، هزینه شده است و دولت نمی تواند این پول ها را خرج کند. موسی الرضا ثروتی در گفت وگو با میزان، با اشاره به پول و دارایی های بلوکه شده ایران توسط کشورهای مختلف گفت: رقم ارزش این اموال بلوکه شده مشخص است زیرا دولت در ازای این منابع ارزی پول چاپ کرده به این ترتیب نمی تواند منابع مصرفی جدیدی برای آن تعریف کند.
وی تاکید کرد: منابع مصرفی پول های بلوکه شده باید در صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی و بودجه سنواتی ذخیره شود و دولت باید پول های به دست آمده را به این نهادها هدایت کند. ثروتی افزود: بخش از این پول به بانک مرکزی اختصاص دارد که از دولت مطالبه داشته و بخشی دیگر مربوط به بودجه سنواتی است. نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: انتظار می رود در صورت آزاد شدن این پول ها، دولت آن را به سمت صندوق توسعه ملی، بانک مرکزی و بودجه سنواتی هدایت کند.
پایگاه خبری تیتراول: وزیر اقتصاد راز پولهای بلوکه شده را برملا کرد
وزیراقتصاد، ذخایر ارزی ایران را نزدیک به ۱۰۰میلیارد دلار اعلام کردودرباره ارزهای بلوکهشده ایران در خارج گفت: آنچه قابل استفاده ودسترسی است، رقم اعلام شده توسط رئیس کل بانک مرکزی(زیر۳۰میلیارددلار) است.
به گزارش تیتر اول به نقل از مهر علی طیب نیا در نشست شورای وزیران صندوق اوپک در وین بر استفاده از تسهیلات صندوق اوپک برای پروژه های سرمایه گذاری در کشورهای عضو تاکید کرد.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه هدف اصلی صندوق اوپک تامین مالی برنامه های توسعه و کمک به از بین بردن فقر در کشورهای غیر عضو اوپک است، گفت : در جلسه امروز برنامه های سالانه، سیاستها و برنامه بلند مدت ده ساله صندوق اوپک مورد تصویب شورای وزیران اوپک قرار گرفت که بر اساس آن، فعالیتهای این موسسه توسعه ای برای ۱۰ سال آینده مشخص خواهد شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در ادامه از برگزاری همایشی در خصوص سرمایه گذاری و تجارت در ایران در روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری در وین خبر داد و افزود: همزمان با برگزاری اجلاس وزرای صندوق اوپک، همایشی در شهر وین در خصوص سرمایه گذاری و تجارت در ایران برگزار می شود.
وی گفت: با توجه به فضای جدید ایجاد شده پس از موفقیت مذاکرات هسته ای، سرمایه گذاران و تجار و فعالان اقتصادی در کشورهای اروپایی علاقه مندند فعالیتهای خودشان را در ایران توسعه بدهند و برگزاری این همایش کمک خواهد کرد که فرصتهای موجود در ایران به سرمایه گذاران اروپایی شناسانده شود و زمینه مناسبی برای حضور آنها در ایران فراهم شود.
طیب نیا در ادامه با اشاره به مزیتهای قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی در ایران در خصوص برنامه ها و اقدامات ویژه وزارت امور اقتصاد ایران برای جذب سرمایه گذاری خارجی به ایران، گفت: محدودیتهای ناشی از تحریمها برطرف خواهد شد و شرایط برای استفاده از سرمایه های خارجی و ورود فناوریهای پیشرفته به کشور فراهم می شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران درباره پولهای بلوکه شده ایران در خارج و مطرح شدن رقمهای مختلف در این خصوص از ۲۵ میلیارد دلار تا ۱۷۵میلیارد دلار، گفت: علت اصلی تفاوت در ارقام و اعداد به تعاریف مختلف افراد از این پولها است. ذخایر ما در خارج از کشور ممکن است نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار باشد.
وی افزود: آنچه قابل استفاده و دسترسی است، رقم اعلام شده از سوی رئیس کل بانک مرکزی است. برهمین اساس، حدود ۳۵ میلیارد دلار از منابع ارزی بانک مرکزی نزد شرکت نیکو وابسته به شرکت ملی نفت ایران در گذشته سپرده گذاری شده و این پول در پروژه ها و یا هزینههای شرکت نفت و یا سایر موارد اختصاص یافته است و اکنون قابلیت استفاده را ندارد.
به گفته طیب نیا، حدود ۲۲ میلیارد دلار از این منابع نزد شرکت بیمه کشور چین به صورت وثیقه برای طرحهای تامین مالی ایران مورد استفاده قرار گرفته و بنابراین قابل استفاده نیست و رقم قابل استفاده، کمتر از ۳۰ میلیارد دلار است که جزء منابع مالی بانک مرکزی است.
تابناک؛ داراییهای پیشخور شده
وقتی مبلغ پولهای بلوکهشده دائم لاک میخورد
تاریخ انتشار: ۳۰ تير ۱۳۹۴ – ۱۹:۱۶ – 21 July 2015
حال با این وجود که پیش پا افتاده ترین مباحث کشور به درست یا غلط به تحریم ها گره خورده است، تحریم سیستم بانکی خود مبحثی قابل تامل است، تحریمی که پس از اعمال آن کلیه مراودات مالی ایران با مشکل و سدی بزرگ مواجه شد.
حال با این وجود که پیش پا افتاده ترین مباحث کشور به درست یا غلط به تحریم ها گره خورده است، تحریم سیستم بانکی خود مبحثی قابل تامل است، تحریمی که پس از اعمال آن کلیه مراودات مالی ایران با مشکل و سدی بزرگ مواجه شد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ تحریم، مبحثی که مردم ایران چندین سال است با گوشت و پوست خود آن را درک کردند و به جایی رسید که حتی برخی سیاسیون مشکل آب خوردن ملت را هم متاثر از تحریم ها دانستند.
حال با این وجود که پیش پا افتاده ترین مباحث کشور به درست یا غلط به تحریم ها گره خورده است، تحریم سیستم بانکی خود مبحثی قابل تامل است، تحریمی که پس از اعمال آن کلیه مراودات مالی ایران با مشکل و سدی بزرگ مواجه شد به گونه ای که کلیه وجوه حاصل از خرید و فروش های ایران پشت درهای تحریم جا خوش کرد.
به گونه ای که دیگر هیچگونه وجه نقدی اجازه ورود به ایران را نداشت و بخشی از این وجوه یا با کالاها و اقلام مورد نیاز ایران تهاتر می شد و یا بخشی به عنوان سپرده برای پشتوانه پرداخت وام یا تامین مالی طرح های کلان اقتصادی ایران مورد استفاده قرار گرفت و بخشی نیز به عنوان سپرده ثابت در بانک کشور مورد معامله، از جمله کشورهایی همچون چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه و … مسدود شد.
در طول این سالها خبر آزادسازی اقساط بلوکه شده ایران هر از گاهی به گوش می رسید تا هنگامیکه بحث مذاکرات ایران و گروه 5 + 1 مطرح شد وهمه گوش تیز کردند تا اگر توافقی صورت گرفت،؛ وضعیت این دارایی های مسدود شده ایران تعیین تکلیف شود.
حال با توجه به جمع بندی صورت گرفته میان ایران و طرف های غربی بحث آزادسازی این دارایی های بلوکه شده داغ شده وهرکس میزان آن را رقمی خاص اعلام میکند.
اما ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، وجوه بلوکه شده بانک مرکزي در خارج از کشور را 23 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: اين منابع در ژاپن، کره جنوبي و امارات متحده عربي بلوکه شده است و علاوه بر اين، حدود 6 ميليارد دلار از منابع ايران هم در کشور هند وجود دارد که متعلق به دولت است و به مالکيت بانک مرکزي درنيامده است.
پس از اظهارات طیب نیا مبنی بر اینکه عدد 120 میلیارد دلاری از دارایی های بلوکه شده ایران که توسط برخی رسانه ها بیان می شود، صحیح نیست و حدود 35 میلیارد دلار از این دارایی ها در شرکت نیکو سرمایه گذاری شده است که مربوط به طرح های شرکت نفت است و حدود 22 میلیارد دلار در چین به عنوان وثیقه های فاینانس موجود است که اگر تمامی این مبالغ را ارزیابی کنید به آن عددی خواهید رسید که رئیس کل بانک مرکزی بیان کرده است.
اما در این بین اظهارات اوباما رئیس جمهوری آمریکا نیز قابل تامل است زیرا براساس اعلام وی میزان دارایی های بلوکه شده ایران، این مقدار 150 میلیارد دلار است که اگر آن را با 29 میلیارد دلار اعلامی توسط رئیس کل بانک مرکزی مقایسه کنیم به اختلافی حدود 121 میلیارد دلاری برمیخوریم.
همچنین علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز میزان داراییهای بلوکه شده ایران در چین را 22 میلیارد دلار اعلام کرد.
براساس این گزارش؛ حدود یک سال و خورده ای قبل هم کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس عدد ۶۰ میلیارد دلار به عنوان میزان سرمایه های بلوکه شده ایران در بانکهای خارجی دانست.
روزنامه وال استریت ژورنال هم بعد از توافق ژنو اعلام کرد که ۱۰۰ میلیارد دلار از پرداختها به ایران برای واردات نفت در حسابهایی در کشورهای مشتری نفت ایران مسدود شده است.
اما در این بین مدیرکل بین الملل سابق بانک مرکزی نیز در گفتگویی در این خصوص اظهار داشت: ” کشور ما در حال حاضر پول بلوکه شده ای در اروپا ندارد و حدود ۵ تا ۶ میلیارد دلار پول بلوکه شده ناشی از بدهی شرکتهای انگلیسی بریتیش پترولیوم و شل به شرکت ملی نفت ایران است که احتمالا بعد از توافق پرداخت خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: میزان داراییهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور چیزی در حدود ۱۵۰ میلیارد دلاری است که رئیس جمهور آمریکا هم به آن اشاره کرده و شاید رقمی جزئی با آن تفاوت داشته باشد.”
براساس این گزارش؛ نوبخت سخنگوی دولت نیز در جلسه امروز خود منابع ارزی و دارایی کشور را اینگونه تقسیم بندی کرد و گفت: منابعی که مربوط به بانک مرکزی است شامل دو بخش میشود که در مرحله اول شامل منابع در ذخایر ارزی بانک مرکزی است که وقتی نفت فروخته میشود بانک مرکزی به ازای هر دلار، معادل 2850 تومان را که نرخ تاثیر بین ریال و دلار است به خزانه واریز میکند و دیگر آن ارزی که در اختیار بانک مرکزی است جزو ذخایر است و بانک نمیتواند آن را بفروشد.
وی افزود: بخشی از منابع نیز تبدیل به ریال نشده و علتش هم این است که این منابع ارزی که مربوط به بانک مرکزی است که قابلیت ورود به داخل را نداشته و در یک محاسبهای 23 میلیارد تومان است و این رقمی است که قبلا فروخته شده و ریال وارد اقتصاد شده و یک بخش هم قسمتی است که ریال نشده است.
نوبخت ادامه داد: یک بخش دیگر از منابع هم مربوط به بانک مرکزی نیست و دولت هنوز وصول نکرده که 6 تا 7 میلیارد تومان از این دست داریم که ما نفت فروختیم، اما دلارش به حساب بانک مرکزی نیامده تا بانک مرکزی به ریال تبدیل کند و به دلیل تحریم نفتی امکان دستیابی به این ذخایر که 6 تا 7 میلیارد دلار است برای ما به وجود نیامده است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه ما این مجموعه را به عنوان داراییهای کشور تلقی میکنیم، اظهارداشت: بانکها و شرکتهای دولتی هم یک منابع ارزی در خارج از کشور دارند که نميتوانند وارد کشور کنند و بانک مرکزی این رقم را به حساب نمیآورد و به حساب داراییهای ارزی است.
نوبخت با اشاره به اینکه اگر تحریمها برطرف شود همین منابع داخلی که به صورت نقدینگی است خطر بالقوه محسوب میشود، تصریح کرد: سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مصمم است که منابعی که از سرمایه گذاری میآید و منابعی که از آزاد شدن منابع بلوکه شده به کشور میآید به سمت اعتبارات هزینههای جاری نبریم و این پولها به سمت تولید و اشتغال خواهد رفت.
ابوذر ندیمی نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران در خصوص داراییهای بلوکه شده ایران اظهار داشت: با توجه به این که این موضوع در بسیاری از رسانه ها مطرح شده است باید شفاف سازی شود که همه این پول ها دولتی نیست و بخشی از آن شخصی است یعنی افراد و بخش خصوصی هم سهمی در این خصوص دارند و علاوه بر این باید بدانیم که همه این مبالغ نفتی نسیت و مطالبات بخش های دیگری مثل بانک مرکزی و بانک های عامل هم در این خصوص وجود دارد.
وی با بیان اینکه سوم همه این مطالبات تحریم نیست و مطالباتی خارج از تحریم هم وجود دارد، افزود: همه این مبلغ آزاد نیست چرا که مطالباتی وجود دارد که در ازای آن کارهای پروژهای یا فاینانس انجام میشود.
ندیمی در ادامه تصریح کرد: بخشی از مطالبات به صورت ریالی است و در حسابهای این مطالبات وجود دارد اما ریال آن اخذ شده است، بنابراین ادعای بانک مرکزی در این خصوص درست است یعنی عددی که ازسوی مدیر کل بانک مرکزی اعلام شده ناصحیح نیست اما در واقع باید قبول کنیم که این مطالبات از جهت تنوع اخذ، ریالی و ارزی و…متفاوت است و عددی که مطرح میشود غلط نیست اما به عنوان مثال در خصوص بخش خصوصی که امکان وروددولت نیست و مواردی این چنینی باید شفافسازی صورت گیرد.
نایب اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: با تمام این تفاسیر رقم 29 میلیارد دلاری بانک مرکزی صحیح است زیرا بخشی از مطالبات آنها در قالب فاینانس وارد کشورشده است.
وی در پایاین افزود: البته همه مطالبات اعلام شده ما از این جنس نیست و آنچه که مهم است این است که همه ارقام اعلامی به منظور سرمایه گذاری خارجی و انتقال مطالبات به صورت فاینانس است.
پول های ایران در کدام کشورها بلوکه شده ؟
بانکهای چینی با ۲۲ میلیارد دلار از منابع ارزی مسدود شده ایران بیشترین سهم را از منابع ارزی دور از دسترس کشور، به خود اختصاص داده اند.
به گزارش خبرآنلاین طی سالهای اخیر و به دنبال تشدید تحریم های یک جانبه غبر بر علیه ایران حجم بالایی از منابع ارزی ایران که از محل صادرات نفت خام و دیگر محصولات کشور حاصل شده بود امکان انتقال به ایران را پیدا نکرده اند.
آمارهای مختلفی از این منابع مطرح شده است، براساس حسابهای رسمی دولت و مقایسه آن با منابع در آمدی رسمی کشور می توان گفت طی سالهای اخیر سرنوشت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی کشور نامشخص است، سایت عربین بیزینس در گزارشی در مورد سرنوشت ۳۸ میلیارد دلار از این منابع خبر داده است، گزارش فوق نشان می دهد که بانکهای چهار کشور آسیایی، شامل چین، هند، کره جنوبی و ژاپن این ۳۸ میلیارد دلار را در اختیار گرفته اند.
کشور: چین
بانک: Kunlun Bank که صاحبش شرکت ملی نفت چین (CNPC) است.
رقم برآورد شده: به گزارش خبرگزاری فارس، در دیداری با علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، دولت چین قراردادی با ایران در اوایل ماه نوامبر برای آغاز ترخیص ۲۲ میلیارد دلار درآمد مسدود حاصل از فروش نفت در حساب یک بانک ایرانی در بیجینگ امضا کرد. یک منبع آگاه به رویترز گفته که بانک مرکزی و شرکت ملی نفت ایران (NIOC) دو حساب در بانک Kunlun، یکی به یوان و دیگری به یورو دارند.
کشور: هند
بانک: UCO Bank
رقم برآورد شده: حدود ۵٫۳ میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت در پی اعمال تحریم ها در حساب ها مسدود شده و از کل این رقم، حدود ۱٫۸ میلیارد دلار مربوط به آن دسته از شرکت های نفتی است که نفت خام را از ایران خریده اند. مابقی این مبلغ در بانک دولتی UCO مسدود مانده است. در اواسط اکتبر، شرکت ملی نفت ایران از پالایشگاه های هند خواست تا از طریق بانک دولتی Halkbank در ترکیه این مبلغ را به یورو پرداخت کنند.
کشور: کره جنوبی
بانک: Woori Bank و بانک صنعتی کره
رقم برآورد شده: با استناد به یک منبع ارزی، ایران حدود ۵٫۹ تریلیون وون (۵٫۵۶ میلیارد دلار) نفت خام در قالب سپرده از ایران خریداری کرده است.
کشور: ژاپن
بانک: Tokyo-Mitsubishi UFJ
رقم برآورد شده: کل مبلغ ذخیره شده دقیقا مشخص نیست اما بنا به اطلاعات دریافتی از وزارت دارایی ژاپن، این کشور حدود ۴٫۷ میلیارد دلار نفت خام را بین ماه های فوریه تا سپتامبر از ایران وارد کرده است.
گردآوری : بورسینس
شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:
- میتوانید در داراییهایی مانند طلا و مسکن سرمایهگذاری کنید
- در صندوقهای سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید
برای شروع سرمایهگذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: