اغلب شرکت های فعال در بورس در حالی به منظور عدم زیان سهامداران خود اولین پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی جدید را معمولا با دیدگاهی محتاطانه ارائه می کنند که در این بین برخی از شرکتها همچون شرکت کنتورسازی ایران اولین بودجه سال مالی را بعضا خوش بینانه ارائه می نمایند و در پایان سال از تحقق سود برآوردی خود جا می مانند.
بر اساس گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، این رفتار همواره طی سال های گذشته در نحوه ارائه صورتهای مالی “آکنتور” مشاهده شده است.
البته این شرکت در حالی تا آذر ماه سال 93، سود برآوری خود برای همان سال را مبلغ 1351 ریال اعلام کرده که در تاریخ 94.03.06 با تعدیل مثبت 11 درصدی، مبلغ 1511 ریال سود به ازای هر سهم برآورد نموده اما در گزارش حسابرسی نشده عملکرد 9 ماهه سال مالی 93 ( همزمان با تعدیل سود ارایه شده ) خبر از پوشش 41 درصدی سود برآوردی 1511 ریالی می دهد. حال آنکه این میزان پوشش سود با گذشت 9 ماه از فعالیت شرکت کمتر از رقم انتظاری آن است و به عبارت بهتر “آکنتور” در این مدت نسبت به بودجه اعلامی خود عقب تر عمل کرده است.
از سوی دیگر این شرکت تاکنون صورتهای حسابرسی شده میان دوره ای شش ماهه منتهی به 93.06.31 خود را منتشر نکرده و این در شرایطی است که 4 ماه از پایان سال مالی 93 این شرکت می گذرد و هنوز گزارش های مالی شرکت بر اساس نظر حسابرس قانونی در مورد عملکرد نیمه نخست سال مالی 93 ارائه نشده که این موضوع جای تأمل دارد!!
اما نکته دیگری که در نحوه ارائه اطلاعات از سوی شرکت به چشم می خورد این است که مهلت قانونی برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه سهامداران منتهی به سال مالی 93 به اتمام رسیده و این شرکت هنوز گزارش عملکرد 12 ماهه اخیر سال مالی گذشته خود را در سامانه کدال ارائه ننموده و به تبع آن مجمع عمومی نیز برگزار نشده است امری که در بین شرکتها خصوصا شرکتهای بورسی بسیار کم نظیر است .
این مجموعه همواره در ابتدای هر سال با اعلام برخی از موارد و اخبار مثبت همچون عقد قرارداد، فروش ملک یا زمین و افزایش ظرفیت تولید کنتور سودهای بالایی را پیش بینی می کند، اما در پایان سال با اعلام عدم دستیابی به موارد عنوان شده و بنا به دلایل و بهانه های متفاوت، این اقدامات انجام نشده را به صورتهای مالی سال آینده منتقل می نماید و همین امر خود دلیلی می شود برای برآورد سودهای قابل توجه مجدد در بودجه سال مالی آینده.
به عنوان مثال این شرکت در حالی هنوز نتوانسته به رقم قابل قبولی در شناسایی سود در سال مالی 93 دست یابد که سود سال مالی 94 با رشد قابل توجه مبلغ 2829 ریال اعلام شده است.
از این رو نظر سهامداران را به برخی از ابهامات موجود در گزارش شفاف سازی این شرکت در خصوص دلایل برآورد رشد سودآوری طی سال 94 جلب می نماییم:
بر اساس اطلاعات موجود و توضیحات شرکت کنتورسازی ایران (آکنتور) در خصوص پیش بینی سود هر سهم سال مالی 94 که در تاریخ 16 خرداد ماه امسال منتشر شده، شرکت در بند یک این نامه آماری از مقدار تولید محصولات طی سال های 90 تا 93 ارائه کرده که با بررسی آنها در می یابیم روند تولید محصولات در این مدت رشد محسوسی نداشته است.
علاوه بر این، از فروش 475 هزار دستگاه کنتور تک فاز به کشور سوریه بر اساس مستندات قبلی طی 93.12.06 خبر داده اما هیچ توضیحی در خصوص اینکه چه تعداد از رقم مذکور در سال 94 به فروش می رسد و از لحاظ ریالی چه تأثیری بر سودآوری شرکت اعمال می کند، ارائه ننموده است.
در بند 3 این نامه همچنین به کاهش قیمت خرید قطعات و دریافت تخفیفاتی از شرکت های تأمین کننده قطعات اشاره شده اما هیچ شفاف سازی در خصوص میزان تخفیفات دریافتی یا مقدار کاهش نرخ خرید قطعات نسبت به سال های گذشته انجام نگرفته است.
از ابهامات دیگر موجود در این نامه می توان به بند 5 آن اشاره کرد، آنگونه که شرکت کنتورسازی ایران خبر از کاهش هزینه های مالی بواسطه کاهش 16 درصدی وام های دریافتی و در مقابل خرید اعتباری لوازم مورد نیاز داده که این موضوع نیز با ابهاماتی همراه است. چرا که “آکنتور” اعلام نکرده است که آیا قصد کاهش میزان دریافت وام در سال 94 نسبت به سال های گذشته را دارد و دیگر افزایشی را در هزینه های مالی سال جاری خود برآورده نمی کند یا اینکه هزینه های مالی آن نسبت به سال های گذشته کاهش می یابد؟! همچنین اطلاعاتی در خصوص نحوه تسویه اعتبارات بانکی دریافتی و میزان بهره پرداختی در دسترس نیست.
اما بند 6 که شاید یکی از مهمترین موارد و بندهایی است که به شرکت کنتورسازی ایران شائبه های فراوانی را وارد می کند و علیرغم اینکه بسیار قابل توجه است، اما بنظر می رسد از نظر کارشناسان سازمان بورس مغفول مانده است موردی می باشد که از سال 92 تاکنون در پیش بینی های شرکت وجود دارد و بخش قابل توجهی از سود پیش بینی شده را نیز به خود اختصاص می دهد اما در پایان هر سال با عدم تحقق آن مواجه می شویم.
در این بند صحبت از فروش ملک اقدسیه شده که سال های قبل نیز مطرح بوده و هر بار “آکنتور” فروش این دارایی را در بودجه خود لحاظ می کند، اما درپایان سال اعلام می کند که این امر به دلیل رکود بازار مسکن میسر نگردیده و سود برآوردی حاصل از این مورد به صورتهای سال بعد موکول می شود و این امر نیز در برآورد رشد سودآوری برای سال مالی آینده مؤثر واقع می شود و موجب می گردد تا سود محقق شده با سود برآوردی اختلاف فاحشی داشته باشد .
نمونه بارز این موضوع مجدداً در صورت های مالی حسابرسی نشده عملکرد 9 ماهه سال 93 مشاهده می شود که شرکت سود حاصل از فروش ملک اقدسیه را در بودجه لحاظ کرده بود اما در گزارش مذکور یکی از دلایل عدم پوشش مناسب سود برآوردی را عدم دستیابی به سود حاصل از فروش ملک اقدسیه ناشی از عدم فروش آن به تبع رکود بازار مسکن عنوان نموده و از این رو درآمدهای برآوردی ناشی از آن را به بودجه سال مالی 94 منتقل کرده و همین موضوع یکی از دلایل رشد قابل توجه سود برآوردی سال 94 شده است.
با توجه به همه موارد عنوان شده، آنچه که از بررسی ها بدست می آید این است که گزارشات متناقض شرکت کنتورسازی ایران همواره یکی از دلایل اصلی نوسانات قیمت سهام در بازار سرمایه بوده که در نهایت منجر به کسب بازدهی قابل توجه عده ای از سهامداران و در مقابل زیان برخی دیگر شده است و نکته ای که در این گزارشات حائز اهمیت می باشد این است که “آکنتور” علیرغم اعلام سود 1511 ریالی برای سال 93 و اعلام سود برآوردی 2829 برای امسال هنوز نتوانسته سود نقدی تقسیمی 550 ریالی مصوب در مجمع عمومی سال مالی 92 را به سهامداران خود پرداخت کند.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: