بررسی وضعیت سهام تپکو

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
وضعیت سهام تپکو

شرکت هپکو در سال 1353 و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کار خود را آغاز کرد. در این مطلب قصد داریم وضعیت سهام تپکو را بررسی کنیم.

از ابتدا هدف اصلی راه‌اندازی این شرکت، تولید ماشین‌آلات راه‌سازی بود. هپکو در سال 1354 موفق شد تا تولیدات خود را تحت لیسانس شرکت‌های اینترنشنال هاروستر امریکا، پولکین، لوکومو فرانسه، ساکایی ژاپن و دایناک پاک سوئد راه‌اندازی کند.

سرنوشت و وضعیت سهام تپکو از همان سال‌هایی ابتدایی که طرح توسعه این شرکت در نظر گرفته شده بود، رقم خورد.

مروری بر تاریخچه شرکت هپکو

اولین برنامه‌هایی که برای توسعه هپکو در نظر گرفته شده بود، از سال 1363 آغاز شد و پس از 6 سال متوالی، این طرح تحت لیسانس شرکت‌های لیبهر آلمان و وولوی سوئد، تولید انواع لودر، بیل مکانیکی، بلدوزر و چندین نوع غلطک را آغاز کرد.

سال 1374، شرکت تپکو با هدف توسعه محصول، بازار و منابع انسانی خود، فاز طراحی و تولید محصولات گریدر، بیل و غلطک را آغاز کرد. در فاز اول طرح توسعه، تولید 1700 دستگاه و در فاز دوم 3000 از انواع ماشین‌آلات در نظر گرفته شده بود.

با ورود تپکو به بورس در سال 1382، روزهای طلایی این شرکت آغاز شد. تا مدت‌ها وضعیت سهام تپکو در بورس به گونه‌ای بود که سرمایه‌گذاران زیادی را جذب خود می‌کرد.

در روزهایی که سهام شرکت تولیدات تجهیزات سنگین هپکو «تپکو» در بازار پایه توافقی معامله می‌شد، استقبال بی‌نظیر خریداران و رشد قیمت سهام آن، بسیار مورد توجه بود.

بطوریکه از تاریخ 13 دی ماه 1383 از قیمت حدود 57 تومان تا 80 تومان و به میزان 40 درصد رشد را تجربه کرد. همچنین، باتوجه‌به حضور این نماد در بازار پایه توافقی قیمت سهم روزانه با نوسانات بالایی همراه می‌شد.

بیشتر بخوانید: قوانین بازارهای پایه فرابورس (زرد و نارنجی و قرمز) چیست ؟

به گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، رشد قیمت تپکو در سال‌های ابتدایی حضور آن در بورس، با حجم معاملات قابل توجه رقم خورد. تا جایی که که نوسانات قیمت این سهم به حدود 23 درصد نیز رسید. این نقطه‌ای در سرنوشت بورسی تپکو بود که به طور متوسط روزانه حدود 10 درصد سود عاید سهامدارانش می‌کرد و طی روزهای آینده، میزان این عایدی، رشد هم کرد!

عوامل موفقیت‌آمیز در وضعیت و سرنوشت سهام تپکو

در تمام سال‌های طلایی تپکو، همواره این سوال برای معامله‌گران و سرمایه‌گذاران وجود داشت که چه عواملی سبب شده این شرکت سازنده ماشین آلات و تجهیزات راه‌سازی با دارا بودن حدود 194 میلیارد تومان زیان انباشته تا پایان شهریور ماه 1394 و تحقق 129 ریال زیان به ازای هر سهم این چنین مورد اقبال و افزایش تقاضای خریداران قرار گیرد؟!

در خصوص عمده دلایل و شایعاتی که توجه بازار را به وضعیت سهام تپکو جلب کرده بود، می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

شرکت در گزارش شش ماهه سال جاری با شناسایی حدود 194 میلیارد تومان زیان انباشته، مشمول ماده 141 قانون تجارت گردید و بدین منظور مجمع فوق العاده تشکیل گردید. از آنجا که از مبلغ فوق، 148.5 میلیارد تومان مربوط به تسهیلات مالی دریافتی بود، زمین این شرکت به عنوان تهاتر بدهی فوق با بانک تجارت مورد توافق قرار گرفت. بدین منظور زمینی به مساحت تقریبی 10 هکتار آماده تهاتر شد.

برآوردهای شرکت و قیمت گذاری سازمان املاک و دادگستری، نشان از ارزش بیش از 140 میلیارد تومانی زمین فوق دارد. در صورت تهاتر زمین به قیمت 140 میلیارد تومان، بدهی‌های تسهیلات مالی شرکت، تسویه و عملاً شرکت هپکو از شمول ماده 141 قانون تجارت خارج می‌شد.

از طرف دیگر در صورت عدم تهاتر فوق، شرکت مجبور به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها بود. این افزایش سرمایه در سال 92، با استفاده از زمین‌های شرکت صورت ‌پذیرفت. این درحالی است که پس از آن دوران، تجدید ارزیابی از محل تجهیزات و ماشین آلات شرکت صورت پذیرفت و اکثر این دارایی ها با دلار 7 تومانی قبل و اوایل انقلاب خریداری شده بود.

محصولات کارخانه هپکو
هپکو یکی از شرکت‌های تولیدی و صنعتی مهم در ایران است.

خصوصی‌سازی و تحریم‌ها، دلیل غروب هپکو

تا سال 1385، تپکو یکی از موفق‌ترین شرکت‌های تولیدی ایرانی بود که در بخش‌های عملیات اولیه، جوشکاری سبک و سنگین و … فعالیت می‌کرد. تا این تاریخ، در کنار محصولات و تولیدات این شرکت، وضعیت سهام تپکو هم رشد بسیار قابل توجهی داشت. تا جایی که دو تصمیم اشتباه، سرنوشت سهام تپکو را به طور کامل تغییر داد.

یک سرمایه‌گذار اصفهانی به نام علی‌اصغر عطاریان که در آن زمان مالک شرکت واگن‌سازی کوثر بود، برای خرید این شرکت در مزایده‌ای شرکت کرد و موفق شد بلوک 60 درصدی مجموعه هپکو را خریداری کند. جالب اینجاست که این شرکت با قیمت نسبتا اندکی که معادل با 75 میلیارد تومان بود، معامله شد.

این مزایده، آغاز روزهای افول تپکو بود و به راحتی توانست وضعیت و سرنوشت سهام تپکو را تغییر دهد.

از طرف دیگر، عمده دلیل زیان چند سال اخیر شرکت، تحریم‌های بین المللی بود که علیه ایران در جوامع بین‌المللی و مهم اجرا شد. با این وجود، مدیران شرکت هپکو برای کنترل آسیب و زیان این تحریم‌ها، همچنان تلاش کردند تا مذاکرات مربوط به شرکت را ادامه دهند. هدف از این مذاکرات هم حفظ جایگاه و وضعیت سهام تپکو بود.

همچنین با احداث شرکت مس و طارم، انتظار می‌رفت تا شاهد بهره برداری از شرکت فوق باشیم. قرار بود این بهره‌برداری تأثیر بسزایی در روند سودآوری شرکت داشته باشد. از طرف دیگر، سرمایه گذاران خارجی، درخواست خرید سهم 25 درصدی هپکو را از معدن فوق داشتند که با سیاست‌های شرکت مغایرت داشت.

تلاش‌ها برای بهبود وضعیت سهام تپکو

معاون وزیر راه و شهرسازی و رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای وقت، با بیان اینکه 400 هزار دستگاه راهداری فرسوده در کشور وجود دارد و تأکید بر نوسازی این ماشین آلات، انتظارات سهامداران مبنی بر افزایش تولید و فروش کارخانه هپکو را افزایش داد، او مدعی بود که می‌توان شرکت هپکو را از آستانه فروپاشی مالی نجات داد.

این در حالی بود که شرکت هپکو در بهترین عملکرد خود در سال 86 توانسته بود 2156 دستگاه ماشین آلات سنگین را تولید کند.

با پایان یافتن دوران رکود، افزایش طرح‌های عمرانی و پایان یافتن درگیری های غرب کشور، امیدها به افزایش فروش داخلی و صادرات ماشین آلات سنگین و فروش خارجی شرکت هپکو افزایش یافت و این مورد به روند سودسازی شرکت کمک کرد.

البته که این شایعات و اخبار تأیید نشده در حالی پیرامون “تپکو” مطرح بود که در سال‌های 1384 تا 1394 همچنان شاهد افزایش حجم معاملات در این نماد و رشد محسوس قیمت سهم به صورت روزانه بودیم.

با این حال، تولیدات شرکت در عرض 4 سال از 2 هزار دستگاه در سال به صفر رسید.

وضعیت و سرنوشت سهام تپکو در روزهای پایانی خود

بر مبنای گزارش‌هایی که در سال‌های اخیر منتشر شده است، درست در زمانی که خصوصی‌سازی شرکت انجام شد و تحریم‌ها هم به اوج خود رسیده بود، در انبار هپکو به اندازه 280 میلیارد تومان محصولات و مواد اولیه موجود بود.

یک سال بعد از واگذاری کامل شرکت، این ماشین‌آلات و مواد اولیه به فروش رسیدند.

همزمان در ماه‌های نخست مدیریت خصوصی‌سازی شرکت، حجم زیادی از ماشین‌آلات دست دوم چینی خریداری و در انبارهای هپکو دپو شدند. درست از همان سال، یعنی 1387، روند تولید ماشین آلات راه‌سازی هپکو کاهش یافت. تا جایی که در سال 1391 تولید کارخانه کاملا متوقف شد. این اتفاق مسیر شکستی برای شرکت و وضعیت سهام تپکو هم در بازار بورس و هم در بازار فروش و تولید محصولات بود.

شرایط سخت و سرنوشت سهام تپکو تا پایان نیمه اول سال 1396 ادامه داشت. سپس برای نجات دوباره این شرکت، مدیریت آن به فرد دیگری داده شد تا بتواند یکبار دیگر این شرکت مهم در عرصه تولید و بازار بورس را احیا کند.

در نهایت و بر مبنای آخرین اطلاعاتی که در سایت سازمان بورس درباره وضعیت سهام تپکو منتشر شده است، در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی مالک بیش از 52 درصد هپکو است و کمتر از 3 درصد از سهام این هپکو در اختیار سازمان خصوصی‌سازی است. همچنین بانک‌های صادرات و تجارت هم به ترتیب بین 1.85 درصد و 1.7 درصد از سهام تپکو را در اختیار دارند.

شرایط و سرنوشت سهام تپکو در بازار سهام

بدون شک فرازونشیب‌هایی که برای شرکت هپکو اتفاق افتاد تاثیر مستقیمی روی وضعیت سهام تپکو هم داشت. بعد از کاهش‌های سریالی و مختلفی که تجربه کرد، در نهایت سال 98 به عنوان شروع خوبی برای تغییر وضعیت سهام تپکو یاد می‌شود.

 بهای هر سهم تپکو در آغاز سال 98 حدود 70 تومان بود که طی یک روند صعودی پرقدرت تا 10 اسفند 98 به محدوده 460 تومان هم رسید. بعد از این رشد 557 درصدی و بیش از 6.5 برابر شدن قیمت سهام این شرکت، کمی اصلاح شد و در نیمه نخست سال 99 مجددا به روند افزایشی خود ادامه داد.

این سهم اواسط تیرماه 98 به محدوده 580 تومان رسید. 24 تیرماه، ناظر بازار به دلیل اطلاعیه منتشر شده از سوی این شرکت در سایت کدال، وضعیت سهام را به صورت تعلیق درآورد و توقف آن تا 25 بهمن‌ماه همان سال، ادامه داشت.

این توقف عامل مهمی بود که باعث شده سهام به تابلو نارنجی بازار منتقل شود. علاوه بر این، فرصت خوبی بود که سبب شد وضعیت سهام تپکو از روند اصلاحی بازار مصون بماند. با این حال، بعد از 7 ماه توقف و زمانی که شرکت هپکو دوباره وارد میدان بورسی شد، صف فروش طولانی‌مدت و قابل توجهی را تجربه کرد.

این اصلاح همچنان هم متوقف نشده و حدود 6 ماه است که سرنوشت سهام هپکو به صف فروش سنگینی گره خورده است. ارزش سهام تپکو در این مدت تا محدوده 300 تومان هم سقوط کرده است.

جمع‌بندی

در این مطلب از بورسینس وضعیت سهام تپکو از آغاز فعالیت در بازار بورس تا دوران افول و طلوع این سهم را بررسی کردیم. بررسی این رخداد‌ها می‌توان تاییدی برای اهمیت حضور و نقش نظارتی سازمان بورس و نیز شرکت فرابورس باشد. وجود این سازمان‌های نظارتی می‌توانند برای شفاف سازی دقیق از مدیران این شرکت اطلاعات و مدارک و مستندات لازم را درخواست کنند تا از ضرر احتمالی سهامداران و سرمایه گذاران جلوگیری به عمل آمده و دست سفته بازان نیز از نماد مذکور کوتاه گردد.

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

سایر مطالب: تپکو

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
10 نظر
  1. ۲ ماهه هر روز میگن خوب میشه ولی اصلا انگار سهامی به این نام نیست..فقط به شایعات دلخوش کردیم..امیدوارم روز به روز شاهد سیر تصاعدش باشیم

  2. ایا میشه گفت که کارخانه سایپا که پراید ۲۰ میلیونی رو داره ۷۰ میلیون به خریدار خرد میفروشه بعد از فروش کلیه محصولاتش بیاد بگه قیمت پراید حباب بودبعد قیمت پراید رو بیارتش پایین ایا اینو مردم قبول میکنندیعنی اون کارخانه ومدیر عاملش نمیدونستند قیمت پراید حبابه نبرنش بالا حتما دنبال سود بودن قطعا اگر سهم هپکوافسار گسیخته بود خودسهامدار خصوصی یا هر کی که مسئوله نمیدونسته که افسار گسیخته میره بالا پس چرا گذاشت بره بالا بعدهم به قیمت بالا فروخت به یه مشت ادم بدبخت از همه جا بی خبر و کلی سود کرد توی جیبش بعدشم گفت حبابه اوردش پایین مگه داریم….؟دزدی مگه شاخ ودم داره؟

  3. آسمون خدا همیشه آفتابی نمیمونه، دریام همیشه طوفانی
    این چرخه ی طبیعته
    مهم ما آدماییمم که چجوری به این چرخه بنگریمم و لذت ببریم

  4. سلام .استاد چرا چند روزیه تپکو روبه افت قیمته ، بنظر شما بفروشم یا بزارم بمونه؟

    1. من این سهم 90خریدمم سود خوبیمم بهم داد من دیدم تا 500بود یکله بره اما نشد الانکم تو منفیهمم اما برمیگرده این سهم همین روزااا چون سهم خوبیه از طرفی دولتم بهش داره حال میدهه مثل یه اب گل آلودهه زرنگ باشی میتونی ماهی بگیری اگه نه که فقط گــــِلش برات میمونههه.

    2. آخه ۳۰۰ تومان هم شد سهم
      با این گرانی ها .
      با ۳۰۰ یا ۴۰۰ تومان چی میشه خرید
      اصلان وجود فیزیکی داره این عدد

  5. قیمت حبابی و انفجاری هیپکو مرا به یاد معادن معدنی روی زنجان انداخت 14 سال پیش از 1000 تومان عبور کرد و هر روز سهامداران در سهامیاب از روزهای خوب اینده ان مینوشتند اما صبح که از خواب بیدار شدیم میلیونها صف فروش بسته بود و بنده نتوانستم موفق به فروش ان شوم در صورتی که هر روز منفی میخورد مرا به خاک سیاه نشاند گفتند معدن روی زنجان فرو ریخته و زیر میلیونها تن خاک مدفون شده است // بازار یعنی عرضه و تقاضا اگر متقاضی به سود شرکت بیاندیشد ورق برگشت میخورد

  6. هر چند این گزارش مربوط به چند سال قبل می باشد ولی برای این سهام میتوان رشد قابل ملاحظه ای پیش بینی کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب