نگاه بنیادی به “وساپا” / محاسبه NAV و پرتفوی سرمایه‌گذاری سایپا

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
وساپا

شرکت گروه سرمایه‌گذاری سایپا در سال 1383 در بازار بورس اوراق بهادار تهران با نماد «وساپا» در گروه واسطه‌گری‌های مالی ثبت شد. سهام وساپا برای اولین بار در تاریخ 1384/06/15 توسط معامله‌گران خرید و فروش شد. در حال حاضر، سهام شرکت سرمایه‌گذاری سایپا در فهرست اولیه بازار اول بورس اوراق بهادار قرار دارد.

در این مطلب ابتدا با تاریخچه و موضوع فعالیت‌های اصلی وساپا آشنا خواهیم شد، سپس به تحلیل بنیادی سهام و محاسبه نسبت P/NAV این شرکت خواهیم پرداخت.

تاریخچه شرکت سرمایه‌گذاری سایپا

گروه سرمایه‌گذاری سایپا از زیر مجموعه‌های شرکت خودروسازی سایپا است که پیشتر تحت عنوان «شرکت رنگ و رزین» به ثبت رسیده بود، اما از اواخر سال 83 با تغییر نام و موضوع فعالیت به رشته سرمایه‌گذاری پیوست.

تا حدود 10 سال پیش، «وساپا» عمدتاً به صورت یک شرکت سرمایه‌گذاری با سبد متنوع در بازار سرمایه به فعالیت می‌پرداخت و حتی در خرید برخی بلوک‌های سهام بنگاه‌های مشمول اصل 44 (مانند ملی مس) نیز نقش عمده‌ای ایفا کرد.

اما در سال 89 و در جریان واگذاری بلوک‌های مدیریتی سهام سایپا (از سوی سازمان تأمین اجتماعی، سازمان گسترش و گروه بهمن)، مطابق با سیاست‌های مدیریتی آن زمان، سرمایه‌گذاری سایپا به نحو قابل ملاحظه‌ای درگیر خرید سهام مزبور شد.

این اقدام از طریق یک ساختار نسبتاً پیچیده و عمدتاً با استفاده از تزریق منابع شرکت مادر در سرمایه‌گذاری سایپا و پرداخت منابع مزبور از طریق «وساپاگ» در قالب اعطای وام به شرکت های سرمایه‌گذاری رنا، پیشگامان بازرگانی ستاره تابان و تجارت الکترونیک خودرو تابان (که همگی از شرکت‌های گروه و یا وابسته به سایپا هستند) انجام شد. این رویه منجر به اختصاص بخش عمده‌ای از ترازنامه وساپا به مطالبات از شرکت‌های مورد اشاره شده است.

موضوع فعالیت اصلی وساپا

سرمایه‌گذاری در سهام، سهم‌الشرکه، واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌ها یا سایر اوراق بهادار دارای حق رأی با هدف کسب انتفاع به طوری که به تنهایی یا همراه با اشخاص تحت کنترل واحد، کنترل شرکت، مؤسسه یا صندوق سرمایه‌پذیر را در اختیار گیرد.

همچنین انجام فعالیت‌های زیر در ارتباط با اشخاص سرمایه‌پذیر:

  • خدمات اجرایی در تهیه و خرید مواد اولیه و ماشین‌آلات و تجهیزات، خدمات طراحی و مهندسی اصولی و تضمین پروژه‌های در دست اجرا و آتی، تأمین منابع مالی اشخاص حقوقی سرمایه‌پذیر از منابع داخلی شرکت یا از طریق سایر منابع، تدوین سیاست‌های کلی و راهبردی و مدیریتی، ارائه سایر خدمات فنی، مدیریتی، اجرایی و مالی.
  • سرمایه‌گذاری با هدف کسب انتفاع و کنترل عملیات یا نفوذ قابل ملاحظه در سهام.
  • سرمایه‌گذاری در صنعت خودرو، صنعت کانی‌های فلزی و غیرفلزی، صنایع نفت، گاز و انرژی، صنایع واسطه‌گری و تأمین مالی و صنعت انبوه‌سازی و بهره‌برداری از املاک و مستغلات. در ادامه نمودار درصد فعالیت این شرکت در هر یک از صنایع مذکور را مشاهده می‌کنید. طبق این نمودار، بخش بزرگی از فعالیت وساپا (۷۴ درصد) در صنعت خودرو و ساخت قطعات است.

مهم‌ترین ریسکهای شرکت

مانند هر صنعت دیگری، شرکت سرمایه‌گذاری سایپا همواره در معرض ریسک‌های مشخصی قرار دارد. از جمله مهم‌ترین ریسک‌ها عبارت‌اند از:

  • ریسک نوسان نرخ بهره بین بانکی که باعث افزایش هزینه مالی شرکت‌های سرمایه‌پذیر و به دنبال آن کاهش سودآوری آن‌ها می‌شود.
  • ریسک نوسانات نرخ ارز که به صورت مستقیم بر سودآوری شرکت‌های سرمایه‌پذیر تأثیر می‌گذارد.
  • ریسک تورم
  • ریسک نقدینگی

اطلاعات سهامداران

شرکت خودروسازی سایپا به عنوان بزرگ‌ترین سهامدار وساپا، 7 میلیارد برگه از سهام حدود 66 درصد از مالکیت این شرکت را به تنهایی در اختیار دارد.

منابع مالی و غیر مالی شرکت

منابع مالی در دسترس وساپا شامل پرتفوی سهام و املاک و مطالبات این شرکت بر اساس ترازنامه شرکت به تاریخ 1400/9/30 به شرح زیر است:

بررسی وضعیت پرتفوی وساپا

تعداد شرکت‌های موجود در پرتفوی سرمایه‌گذاری نماد وساپا 60 شرکت است که بهای تمام شده کل این سرمایه‌گذاری مبلغ 2 هزار میلیارد تومان است. از این تعداد، 46 شرکت از میان شرکت‌های بورسی هستند که ارزش بازار آن‌ها بیش از 8 هزار میلیارد تومان است.

همان‌طور که گفتیم، شرکت خودروسازی سایپا حدود 66 درصد از سهام نماد وساپا را در اختیار دارد. شرکت سایپا 45 درصد از ارزش بازار پورتفوی وساپا را به خود اختصاص داده است. در بخش بعدی صورت وضعیت پورتفوی وساپا را همراه با تفکیک شرکت‌های پذیرفته شده در بورس بررسی خواهیم کرد.

صورت وضعیت پورتفوی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس

شرکت سایپا، هلدینگ گروه صنعتی رنا و تأمین سرمایه لوتوس پارسیان به ترتیب 45, 34 و 10 درصد از ارزش پرتفوی بورسی وساپا را تشکیل می‌دهند.

محاسبه NAV وساپا

به منظور محاسبه NAV و تحلیل بنیادی نماد «وساپا»، حقوق صاحبان سهام شرکت به تناسب افزایش سرمایه، سود تقسیمی و جمع درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های شرکت تعدیل شده و نزدیک به 2 هزار و 400 میلیارد تومان محاسبه شده است.

با تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام، مازاد ارزش بورسی و غیربورسی وساپا بر تعداد سهام شرکت، NAV هر سهم وساپا، 9155 ریال محاسبه شده است. نسبت قیمت روز در این تاریخ در سایت tsetmc.com تقسیم بر NAV شرکت (P/NAV)، 45/7 درصد محاسبه شده است.

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

سایر مطالب: تحلیل بنیادی, تحلیل بنیادی سهام, وساپا

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب