در بازار بورس بمانیم یا خارج شویم / بورس ایران در آستانه عضویت IOSCO

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
بازارسرمایه

نشست خبری رییس سازمان بورس و اوراق بهادار صبح روز جاری با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برگزار شد و محمد فطانت پس از ارایه گزارشی از وضعیت کنونی بازار سرمایه از زبان آمار و ارقام، به سوالات خبرنگاران و اصحاب رسانه پاسخ گفت.

به گزارش بورس نیوز، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه دوران بسیار سختی به لحاظ تاریخی در یک سال گذشته سپری شد به جدیدترین آمار مرتبط با بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: شاخص کل از ابتدای سال از 62 هزار و 461 واحد با رشد بیش از 23 درصدی به رقم 78 هزار واحد رسیده است. همچنین شاخص هم وزن با رشد 27 درصدی به 12 هزار 562 واحد رسید.

فطانت با اشاره به افزایش 22 درصدی شاخص فرابورس گفت: ارزش بازار بورس هم اکنون به 320 هزار میلیارد تومان و فرابورس به 95 هزار میلیارد تومان رسیده است که مجموع ارزش بازار سرمایه را به 420 هزار میلیارد تومان یا 120 میلیارد دلار رسانده است.

سخنگوی سازمان بورس رشد بازار بدهی را یکی از دلایل مهم در افزایش حجم فرابورس خواند و گفت: معاملات اوراق بدهی، حجم معاملات در بازار فرابورس و بورس را به هم رساند به گونه ای که هم اکنون ارزش هر دو بازار 32 هزار و 800 میلیارد تومان است.

وی افزود: متوسط معاملات روزانه بازار از ابتدای سال 100 میلیارد تومان بوده است که این عدد طی سه هفته گذشته به 385 میلیارد تومان رسیده است که این میزان، بدون در نظر گرفتن معاملات بلوکی و عمده است که نشان می دهد نقدینگی به سمت بازار سرمایه حرکت کرده است.

وی در خصوص بورس کالا و بورس انرژی نیز اظهار داشت: حجم معاملات فیزیکی بورس کالا 19 میلیون تن به مبلغ 25 هزار و 600 میلیارد تومان است و بازار مشتقه بورس کالا 11 هزار و 700 میلیارد تومان است. بازار فیزیکی بورس انرژی نیز تا کنون شاهد معامله 1800 میلیار تومان کالا بوده است و در بازار مشتقه بورس انرژی، برق 719 میلیارد تومان و نفت کوره 167 میلیارتومان معامله شده است.

فطانت درخصوص سرمایه گذاران خارجی و میزان فعالیت آنها در بازار سهام نیز گفت: حجم متوسط سرمایه گذاری خارجی روزانه به 2 میلیارد و 400 میلیون تومان رسیده و حجم پرتفوی سرمایه گذاران خارجی که کد معاملاتی خارجی اخذ کردند به 520 میلیارد تومان رسیده است.

سخنگوی سازمان بورس پیرامون ورود شرکت های جدید به بازار نیز افزود: در سال جاری تاکنون 514 میلیارد تومان عرضه اولیه در فرابورس و بورس داشتیم که حاصل پیوستن 13 شرکت به بازار سرمایه بوده است.

وی به ارایه ابزارهای جدید و متنوع با هدف تأمین مالی به بازار سرمایه برای نخستین بار اشاره کرد و گفت: انتشار اوراق استصناع با رقم 160 میلیارد تومان که در کمتر از یک روز به فروش رسید. همچنین ما در هفته های گذشته 200 میلیارد تومان تأمین مالی نفت از طریق اوراق را داشتیم که در کمتر از 2 روز معاملاتی به فروش رسید.

وی همچنین به تأمین مالی یک هزار میلیارد تومانی وزارت نفت و زیر مجموعه های شرکت نفت از طریق بورس انرژی اشاره کرد و گفت: وزارت نفت و زیر مجموعه های آن 1000 میلیارد تومان از طریق بورس انرژی برای نخستین بار تأمین مالی کردند.

وی به اوراق جدید مانند اوراق رهنی که دستور العمل آن توسط سازمان ابلاغ شده، اشاره کرد و گفت: مصوبه این اوراق در ارکان مختلف اخذ شده و وزیر مسکن در نامه به معاون اول رییس جمهور با انتشار اوراق رهنی به مبلغ 10 هزار میلیارد تومان اعلام آمادگی کرده است.

فطانت با تأکید بر اینکه دوران سخت و تاریخی بازار سرمایه سپری شد، گفت: بحث تحریم ها به عنوان ریسک مهمی برای بازار بود که با اجرای برجام برطرف شد و طبیعتاً منابعی که از کاهش هزینه های نقل و انتقال و سایر منافع برجام حاصل می شود، در بازار سرمایه به خوبی اثر خود را خواهد گذاشت.

تحقق خواسته های بازار پس از پیگیری های متعدد

وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: سال گذشته قول دادم با پیگیری در کمیته تثبیت بازار برخی از زمینه های ریسک های سیستماتیک برطرف شود که با تلاش های انجام شده و جلسات متعدد در این کمیته امروز شاهد بازگشایی نماد پالایشگاهی ها و تعویق بحث کیفی سازی آنها، کاهش نرخ خوراک پتروشیمی ها و نیز کاهش بهره مالکانه مهادن در بودجه کل کشور هستیم.

همچنین، یکی از مطالبات تعیین تکلیف بدهی دولت به شرکت ها بود که یکی از بزرگترین مطلبات را شرکت مپنا داشت که این بدهی در قالب اسناد خزانه اسلامی تعیین تکلیف شد. در این رابطه وصول 140 هزار میلیارد تومان از مطالبات شرکت ها از دولت پیش بینی شده که همه این مبلغ وارد بازار نمی شود. اما در یک بازه زمانی دو تا سه ساله و از راه هایی همچون انتشار اسناد خزانه اسلامی، وضعیت مطالبات دولت تعیین تکلیف می شود که می تواند تحرکی را به ویژه در شرکت های پیمانکاری و بانک ها ایجاد کند.

حرکت دامنه نوسان و حجم مبنا به سمت استانداردهای جهانی

سخنگوی سازمان بورس در ادامه به باز کردن دامنه نوسان و حجم مبنا به عنوان یک گام برای نزدیک شدن بازار سرمایه ایران به استانداردهای جهانی اشاره کرد و گفت: اینکه امروز آثار اخبار مثبت با سرعت بیشتری در بازار سرمایه نمایان می شود و روزانه افزایش های هزار و حتی دو هزار واحدی را شاهد هستیم و امیدواریم بتوانیم در میان مدت با استانداردهای جهانی تطبیق پیدا کنیم.

رونمایی از 5 سامانه جدید

همزمان با برگزاری این نشست از 5 سامانه جدید رونمایی شد که شامل سامانه مدیریت پیگیری تخلفات و رسیدگی به شکایات (سمتا)، سامانه جامع مدیریت دسترسی کاربران، سامانه کدال همراه، درگاه انگلیسی سازمان بورس و اوراق بهادار و سایت انگلیسی پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) بود.

بورس ایران در آستانه عضویت IOSCO

رییس سازمان بورس در خصوص فرآیند ورود سرمایه گذاران خارجی به بورس و مدت زمان صدور کد معاملاتی برای آن ها اظهار داشت: فرآیند ورود سرمایه گذاران خارجی ابتدا شامل دریافت کد معاملاتی می شود و دوم بایستی دید فرد سرمایه گذار به صورت مستقیم وارد بازار ما می شود و یا از طریق یک شرکت ثبت شده در ایران، که در این صورت فرد مشمول فرآیند سرمایه گذاری خارجی نیست. سومین مورد نیز ورود آن ها از طریق صندوق های سرمایه گذاری است.

دراین راستا و برای حرکت های بعدی یک دیپلماسی تعریف شده و با توجه به این که مدتی عضو سازمان بین المللی کمیسیون های بورس و اوراق بهادار IOSCO نبوده ایم، طی نشست های برگزار شده طی ماه های گذشته بین ما و ریاست آیسکو مقرر گردیده این امکان مجددا بر قرار شود. بر همین اساس کلیه اسناد و مدارک مورد نیاز فراهم شده و پیش زمینه جذب سرمایه گذاران خارجی همین بحث است که کمیته مذاکره کننده ایرانی این وعده را به ما داده که در مذاکرات بعدی به عضویت این سازمان درآییم.

جذب 20 میلیون دلار نقدینگی با راه اندازی صندوقی در عمان

وی افزود: همچنین تفاهم نامه ای با عمان امضا شده تا در این کشور یک صندوق سرمایه گذاری منابع سرمایه گذاران خارجی را جذب کند تا لزومی برای علاقه مندان به سرمایه گذاری در ایران نباشد که حتماً در کشور حضور داشته باشند. در حال حاضر این صندوق 20 میلیون دلار سرمایه به بازار ما جذب کرده و امیدواریم با توسعه زیر ساخت ها این عدد افزایش چشمگیری پیدا کند.

چرایی توقف طولانی مدت “وخارزم” و”آکنتور”

فطانت در خصوص بازگشایی برخی نمادهایی که به صورت طولانی مدت متوقف هستند، در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران گفت: در خصوص نماد های متوقف سعی شده در کمتر از یک هفته و با ارایه اطلاعات مورد بازگشایی قرار گیرند. در غیر این صورت چنانچه بیش از زمان بازگشایی نماد ها به طول بیانجامد، مدیران مربوطه مورد مواخذه قرار خواهند گرفت.

در همین راستا در مقایسه با گذشته کمترین میزان توقف نماد را داریم. گر چه دو مورد خاص “آکنتور” و نیز “وخارزم” موضوع قدری پیچیده است که در خصوص آن ها تمهیداتی در حال اندیشیدن است. بازگشایی نماد خوارزمی منوط به اقدامات بانک صادرات و شرکت مربوط پیرامون معامله نیروگاه منتظر قائم است که با توجه به برنامه های اعلامی آن ها این نماد نیز می تواند بازگشایی شود. درخصوص “آکنتور” نیز قول می دهیم مشکل بازگشایی نماد هر چه سریع تر به سرنوشت برسد.

“خودرو” چه زمانی به بازار بر می گردد؟

فطانت پیرامون نماد “خودرو” و فرآیند شفاف سازی آن گفت: اطلاعیه شرکت ها بدون دخل و تصرف سازمان و همزمان برای استفاده عموم منتشر می شود و نماد “خودرو” که دیروز متوقف و معاملات آن ابطال شد، با ارایه آثار و تعدیلات ناشی از انعقاد قرارداد با پژوی فرانسه بر بودجه سال 95 مورد بازگشایی قرار خواهد گرفت.

لزوم اصلاح قانون بازار در کنار قانون تجارت

فطانت در خصوص اصلاح قانون بازار سرمایه نیز تأکید کرد: با توجه به گذشت یک دهه از تصویب قانون بازار بایستی دید چه اصلاحاتی مورد نیاز است، اما همزمان با آن نیاز است تا قانون تجارت نیز مورد بازنگری قرار گیرد. در این رابطه یک ماه قبل با کمیسیون اقتصادی مجلس جلسه ای برگزار شده و موارد مد نظر ما به آن ها پیشنهاد شد. اما نگرانی آن می رود که خروجی تصویب این اصلاحات از مجلس به گونه ای باشد که حتی نقاط قوت قوانین فعلی نیز از دست برود. افزون بر این، سازمان بورس پیشنهاداتی را نیز در برنامه ششم توسعه ارایه کرده است.

همکاری با بورس های معتبر دنیا در دستور کار

وی در خصوص همکاری با بورس های معتبر دنیا نیز گفت: با بورس کشور کره در همه زمینه ها از جمله سخت افزار، نرم افزار و استفاده از تجربیات و دانش فنی آن ها توافقاتی به دست آمده است. همچنین با سایر بورس های معتبر دنیا نیز رایزنی هایی صورت گرفته که بعد از حصول نتیجه قطعی اطلاع رسانی لازم انجام خواهد شد.

از نمایشگاه بورس چه خبر؟

فطانت در خصوص برنامه های آتی سازمان بورس به برگزاری نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه طی 20 تا 23 تیر ماه سال 95 اشاره و ابراز امیدواری کرد که این نمایشگاه با حضور شرکت ها و بازدید کنندگان خارجی برگزار شود.

صندوق جسورانه برای افراد جسور

سخنگوی سازمان بورس از تصویب دستورالعمل، اساسنامه و امید نامه صندوق جسورانه خبر داد که عرضه عمومی نداشته و به صورت خصوصی و برای استفاده افراد آگاه تر و حرفه ای تر عرضه خواهد شد که هدف آن راه اندازی کار های جدید، نوآورانه و دانش بنیان است.

آخرین خبرها از راه اندازی بازار مشتقه ارزی

فطانت پیرامون راه اندازی بازار مشتقه ارزی با توجه به بحث تک نرخی شدن ارز گفت: به دلیل این که بازار ارز از نرخ های متعددی پیرو می کند، نظر همکاران ما این بود که راه اندازی این بازار پس از یکسان سازی نرخ ارز انجام پذیرد. گر چه حتی بدون تک نرخی شدن ارز نیز امکان راه اندازی این بازار وجود دارد، اما در این شرایط پیچیدگی های خاصی را در پی خواهد داشت. در مجموع کمیته فرعی شورای عالی بورس روز گذشته الزامات مربوط به راه اندازی این بازار را مورد بررسی قرار داد و به جد پیگیر این موضوع است.

 بازارسرمایه

 گزارش از رکورد امروز بازارسرمایه: سهامداران در بازار بمانند؟

 با گذشت بیش از سه هفته از اجرایی شدن برجام، بازار سرمایه به رونق خود ادامه داده و تا این لحظه رکورد سال 94 را شکسته و وارد کانال 78 هزار واحدی شده است، سوالی که امروز مطرح است این است که در این شرایط سهامداران باید چه رفتاری در پیش بگیرند؟

اقتصاد آنلاین – سمانه برمخ‌شاد ؛ ولید هلالات، تحلیلگر کارگزاری بانک پاسارگاد، در این خصوص اظهار کرد: سهامداران در جریان روند صعودی بازار  سعی نکنند از بازار جلوتر حرکت کرده و در اصلاح‌ها از بازار خارج شوند.

وی معتقد است: در حدود یک سال اخیر شاخص کل، چهار مرتبه و به دلایل مختلفی به محدوده 61 هزار واحد رسید و پس از آن رشد کرد، علتی که بازار در 3 مرتبه قبل برای رشد انتخاب کرده عمدتا مسائل سیاسی بوده و مشاهده کردیم که پایداری زیاده نداشته است اما در اواسط دی ماه یعنی در دومین سالگرد ریزش سنگین بازار، شاخص با دلایل سیاسی و اقتصادی حرکت کرد با این تفاوت که این‌بار به مباحث اقتصادی بیش از مسائل سیاسی وزن داد و در واقع شاخص از کف 61 هزار واحدی تا ارتفاع 78 هزار واحدی، امید های اقتصادی را معامله کرده است.

وی ادامه داد: هرچند برخی از معامله گران و فعالان بازار توجه خود را معطوف به نسبت قیمت به درآمد حال حاضر شرکت ها کرده و توجیهات بنیادی خود را بر اساس سود فعلی شرکت ها ارائه می دهند اما در واقع انتظارات اقتصادی پیش آمده باعث می شود تا در مقطع کنونی خرید سهام علی رغم نسبت قیمت به درآمد بالا توجیه پذیر باشد. در شرایط کنونی هرچند نمی توان به شکل دقیق سودآوری شرکت ها در سال های بعدی را پیش بینی کرد اما می توان تاثیر گشایش های اقتصادی بر صنایع را به شکل تقریبی تحلیل کرد.

تحلیلگر کارگزاری بانک پاسارگاد با تاکید بر اینکه بسیاری از صنایع همچون دارو، خودرو، بیمه، تجهیزات، پیمانکاری، بانک و پالایش نفت از تحریم ها ضربات سنگینی خورده اند، خاطر نشان کرد: اگر تحلیلی جامع و موشکافانه از دید بنیادی داشته باشیم خواهیم دید که حجم معوقات شرکت ها و رکود اقتصادی نیز به سبب تحریم ها بوده است.

به گفته او قفل شدن نقدینگی و رکود اقتصادی باعث شد تا دارایی جاری شرکت ها نقدپذیر نباشد و نیاز به اخذ تسهیلات افزایش یابد در حالی که حاشیه سود تولید کمتر از بهره بانکی بوده و از طرف دیگر 60 درصد منابع بانکی عملا از گردونه بازار پول حذف شده است.

این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه هم اکنون در صنعت دارو کاهش دوره وصول مطالبات از یک طرف و امکان خرید مواد اولیه با روش های تامین مالی جایگزین از طرف دیگر، سود خالص را به نحو مطلوبی افزایش می دهد، اظهار کرد: خودرویی ها با قراردادها جدید، وصول معوقات و برنامه های تفضیلی برای اصلاح ساختار مالی می توانند با حجم بالای فروش ریالی در مسیر رسیدن به سودآوری پایدار و به روز رسانی خطوط تولید حرکت کنند.

وی اضافه کرد:گروه پالایش نفت علی رغم کاهش نرخ های جهانی اما با برداشته شدن تحریم ها می توانند ترکیب پالایش را تغییر دهند. برخی از محصولات پالایشی زیان ده و برخی دیگر سودآوری دارند. اینکه چه ترکیبی از نفت پالایش شده ایجاد شود و هر محصولی چه وزنی از نفت پالایش شده داشته باشد کاملا وابسته به تکنولوژی تولید است.

هلالات تصریح کرد: هم اکنون شاهد عقد قرارداد با شرکای خارجی جهت تولید کاتالیست ها در ایران هستیم در حالی که طرح بنزین سازی پالایشگاه های کشورمان به طور نمونه در اصفهان به خاطر نبود کاتالیست با تاخیر بسیار مواجه شد و بخش تولید گازوئیل با کیفیت آن اجرایی نشد،

تحلیلگر کارگزاری بانک پاسارگاد خاطرنشان کرد:گروه بانکی و تجهیزات در خدمت تولید کنندگان هستند. نبود نقدینگی، تکنولوژی و شرایط رکودی همه باعث شده تا حجم معوقات بالا و ورودی کار و نقدینگی رو به کاهش باشد. شرایط حال حاضر باعث می شود تا حجم قرارداد برای تجهیزاتی ها افزایش یابد و نهایتا مطالبات در دوره کوتاه تری وصول شود.

به گفته او گروه بیمه در فضای پساتحریم موقعیت های جدید خواهد داشت اما مهترین مبحث این است که معوقات و مطالبات از دولت دریافت شود چون سود یک شرکت بیمه ای عملا از سود سرمایه گذاری منابع نقد در حال گردش ایجاد میشود.

وی ادامه داد:همه اینها نشان می دهد که بازار هرچند نسبت قیمت به درآمد بالا را می خرد و نقدینگی را از بانک با سود 22درصدی خارج می کند اما تحلیل اشتباهی ندارد چون در واقع سودآوری در آینده روندی صعودی در پیش می گیرد و کشور در حال توسعه که اقتصاد تحریم شده آن به آزادی رسیده، جا برای رشد، بسیار دارد.

هلالات با اشاره به اینکه شاخص رشدی در سطح 25درصد داشته و اصلاح قیمتی هم بخشی از یک روند صعودی است با این حال توصیه می شود فعالان بازار از ترس آغاز اصلاح شاخص، سعی نکنند جلوتر از بازار اقدام به خروج از روند کنند، تاکید کرد: در یک روند صعودی بهتر است که اصلاح قیمتی را هم بپذیریم و سعی نکنیم با تشخصی زمان آن، جلوتر از بازار سود را شناسایی کرده و از بازار خارج شویم چون اصلاح با ریزش قیمتی متفاوت است و تشخیص آن برای عامه بازار ساده نیست.

به گفته او بازار فعلی را نباید بر اساس ماه های قبل تحلیل کرد. حجم بازار هفته های قبل به زحمت به 100 میلیارد تومان می رسیده، در حالی که حجم نقدینگی در گردش فعلی بسیار رشده کرده و اجازه اصلاح طولانی مدت به بازار نمی دهد.

این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد:در خصوص روند سودآوری باید گفت، انتظار می رود بودجه شرکت های بازار سرمایه در گروه هایی که عنوان شد روندی صعودی و کم شتاب داشته باشد اما از میانه سال آتی شاهد تعدیل سود های پیش بینی شده خواهیم بود.

به گفته او بازار سرمایه ایران در سایه تحریم و رکود داخلی، رکود بازارهای جهانی و ریزش نفت را تحمل کرده اما تحلیل بازار جهانی هم نشان می دهد که رونق و بهبود اقتصادهای بزرگ از میانه سال 2016 آغاز و تا 2018 ادامه می یابد بنابراین بازار سرمایه می تواند در دو فاز حرکت کند که فاز اول، رشد شارپ کل بازار به دلیل باز شدن فضای سیاسی و برداشته شدن موانع اقتصادی و فاز دوم بهبود شاخص های اقتصادی در سطح جهانی، ورود تکنولوژی به کشور به همراه رشد بازارهای کالایی در سطح جهان.

هلالات در پایان به سهامداران توصیه کرد که در روند صعودی سعی نکنند از بازار جلوتر حرکت کرده و در اصلاح ها از بازار خارج شوند، اصلاح پرتفوی پیشنهاد می شود اما شناسایی سود و خروج از بازار به امید اغاز اصلاح بازار در شرایط فعلی قابل توصیه نیست.
به گفته او سرمایه گذاران باید در روند صعودی، اصلاح قیمتی را هم جزئی از اصل آن بدانند و هوشمندانه روند را شناسایی کنند و به ریز موج ها بی توجه باشند.

بر اساس  این گزارش  بازار سرمایه که از زمان اجرایی شدن برجام واکنش مثبت از خود نشان داده این روزها با اقبال روبه رو شده است و آنطور که تحلیلگران بازار اعلام می کنند شاهد ورود نقدینگی های جدید به بازار و افزایش حجم معاملات هستیم.

پیش تر دوازدهم بهمن ماه بود که  شاخص بورس تهران بعد از 14 ماه، رکوردشکنی کرده و با رشد 1794 واحدی به کانال 72 هزار واحدی وارد شود و در سطح 72 هزار و 912 واحد قرار گرفت این در حالی است که آخرین باری که شاخص بورس موفق به لمس این کانال شده بود، آذر ماه سال 1393 بود.

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب