معاملات دیروز سهام شرکت کود شیمیایی اوره لردگان در حالی از سوی مدیر بازار فرابورس ابطال گردید که هیچ پیغامی مبنی بر وقوع این امر به کارگزاران و حتی در سامانه معاملاتی TSETMC اعلام نشد.
به گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، این اقدام در شرایطی طی معاملات روز گذشته صورت گرفت که سهام “شلرد“ مدتی است با صف سنگین خریداران مواجه بوده، اما در روزهای اخیر عرضه چندانی در این نماد فعال در بازار پایه انجام نشده است.
براین اساس طی روز قبل از حدود 70 میلیون تقاضای خریداران، تنها شش هزار و یک سهم مورد معامله قرار گرفت و در حالی تنها یک متقاضی موفق به خرید این تعداد اندک از سهم مذکور شد که امروز کارگزاران با توجه به عدم تغییر قیمت سهام نسبت به روز گذشته متوجه ابطال معاملات آن شدند. هرچند حتی اطلاع رسانی لازم پیرامون علت این تصمیم ناظر بازار هم تاکنون منتشر نشده است.
امروز نیز نماد مذکور معاملات خود را بر مبنای دامنه نوسان قیمتی روز قبل از سرگرفت و همچنان تقاضای پرحجمی برای خرید این سهم در بازار وجود دارد. حال آنکه تاکنون تنها 15 هزار سهم از آن مورد معامله قرار گرفته است و به نظر می رسد با این رویه احتمال باطل شدن معاملات امروز “شلرد” نیز وجود داشته باشد.
اما در اینجا این سوالات اساسی مطرح است که علت ابطال معاملات دیروز سهام “شلرد” چیست؟ و چرا پیغامی پیرامون علت این تصمیم از سوی ناظر منتشر نشد؟
افزون برآنکه در حالی مدیر بازار فرابورس تصمیم به ابطال این معاملات گرفت که شاید خریدار این تعداد از سهم مذکور بابت تأمین نقدینگی مورد نیاز جهت خرید سهم “شلرد” مجبور به فروش دیگر سهام موجود در پرتفوی خود شده باشد. و امروز به دلیل ابطال معاملات دیروز “شلرد” در نهایت نه تنها موفق به خرید سهم “شلرد” نشده بلکه در مقابل سهم دیگری را نیز از دست داده است.
در همین ارتباط مدیر بازار فرابورس پیرامون علت ابطال معاملات دیروز “شلرد“ در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: علت ابطال معاملات روز گذشته سهم مذکور عدم کشف قیمت صحیح آن به دلیل متناسب نبودن حجم سهام معامله شده با میزان تقاضای موجود بوده است.
بهنام محسنی افزود: گرفتن تصمیم پیرامون صحت یا عدم صحت کشف قیمت مناسب برای یک سهم به چند عامل وابسته است؛ وضعیت و میزان سرمایه شرکت، حجم صف خرید یا فروش موجود برای سهام آن و تعداد سهامی که در جریان معاملات جهت کشف قیمت مورد داد و ستد قرار می گیرد. بطوریکه حجم سهام معامله شده در نماد “شلرد” طی روز گذشته، متناسب با حجم تقاضای موجود برای آن نبود و طبق بررسی های انجام شده، فرآیند کشف قیمت سهم مذکور به درستی صورت نپذیرفت. از این رو دیروز تصمیم به ابطال معاملات آن گرفته شد.
این مقام مسئول در خصوص امکان ابطال معاملات امروز در نماد مذکور با توجه به حجم تقاضا و سهام معامله شده آن تاکنون، گفت: تصمیم گیری پیرامون این امر در پایان معاملات امکان پذیر است که البته این تصمیم به شرایط عنوان شده بستگی دارد.
وی در خصوص نارضایتی شخصی که دیروز موفق به خرید سهام “شلرد“ گردیده و در پایان روز با ابطال معاملات خود مواجه شد، تأکید کرد: در کلیت بازار این شرایط وجود دارد که سرمایه گذاران موفق به خرید سهام مدنظر خود از صف های حاکم بر آن نمی شوند، هرچند این امکان وجود دارد که برای تأمین نقدینگی لازم برای خرید آن اقدام به فروش سهم دیگری که دارای پتانسیل بوده، کرده باشند. در نتیجه جای گله مندی برای این سرمایه گذاران وجود ندارد. چراکه فرض بر این است که سرمایه گذار پیش از ارایه دستور خرید خود نقدینگی لازم را برای آن تأمین کرده باشد.
مدیر بازار فرابورس با تأکید بر اینکه عدم ابطال معاملات دیروز سهام “شلرد“ به نوعی از بین بردن عدالت بوده، پیرامون پیگیری برای عرضه سهم مذکور توسط سهامدار عمده جهت به تعادل رسیدن حجم تقاضا و قیمت سهم گفت: پیگیری ها از سوی سازمان بورس و نیز شرکت فرابورس در حال انجام است. اما اجرای این برنامه در اختیار سهامدار عمده بوده و عرضه سهم در شرایط فعلی برای سهامدار عمده الزامی نیست.
زیر پا گذاشتن قوانین بازار پایه
براساس این گزارش، این اقدام مدیر بازار فرابورس در حالی دیروز انجام شد که برای معاملات قوانینی مصوب وجود دارد و اینکه هر روز بنا به وجود شرایطی خاص، پیرامون چنین مواردی تصمیم گیری شود، به معنای تغییر روزانه قوانین موجود بوده و می توان گفت اخذ این قبیل تصمیمات لحظه ای منجر به بی اعتمادی سرمایه گذاران شده و در نهایت می تواند به خروج آنها از بورس بیانجامد.
از سوی دیگر باید توجه داشت که سهام “شلرد“ در بازار پایه فرابورس پذیرفته و مشغول فعالیت می باشد که از قوانین این بازار همگان آگاه می باشند و از همه مهمتر آنکه چنین سهامی از قانون حجم مبنا تبعیت نکرده و حجم مبنای آن برابر با یک می باشد.
در پایان با توجه به گفته های مدیر بازار فرابورس این سؤال مطرح می شود که چه لزومی برای حضور شرکتی که معاملات آن اندک بوده و مورد قبول مسئولین فرابورس نیست و سهامدار عمده هم ملزم به عرضه سهام به میزان پاسخگویی به تقاضای بازار نیست، وجود دارد که در بازار سرمایه کشور در بازار فرابورس عرضه شود؟ آیا این موضوع توهین به شعور سهامدار و فعالان بازار سرمایه نیست؟
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: