خلاصه خبرها و رویدادهای بازار بورس – چهارشنبه 27 آذرماه

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
اخبار بورس

شاخص کل در آخرین روز کاری هفته در حال رشد بیش از 500 واحدی را تجربه کرده بود که در پایان با ثبت رشد 80 واحدی در عدد 87،726 واحد ایستاد.نماد معاملاتی فارس با 91 و فولاد و اخابر به ترتیب با 88 و 77 واحد بیشترین تاثیر منفی و نماد معاملاتی شبهرن با 71 واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند.شاخص کل فرابورس نیز افت 8 واحدی را تجربه کرد.

ارزش کل معاملات به بیش از 760 میلیارد تومان رسید که 590 میلیارد تومان آن مربوط به بازار بورس و مابقی متعلق به بازار فرابورس بود.بیشترین ارزش معاملات بورس به نماد وپاسار با 30.8 میلیارد تومان و تاپیکو با 24.8 میلیارد تومان اختصاص داشت.

بازار امروز در حالی بعد از افت دیروز در حال رشد بود که خبر ناگهانی افزایش نرخ خوراک از 70 تومان به 325 تومان و ارسال لایحه آن به مجلس به یک باره شوک منفی را به گروه پتروشیمی و هلدینگی های مربوطه وارد کرد. کسی انتظار این نرخ ها را نداشت و باید دید در نهایت همین نرخ برای گاز مجتمع های پتروشیمی تصویب می شود یا نرخ دیگری تصویب می شود! این اتفاق در حالی افتاد که در نمادهای بزرگ که دولت نیز در آنها تملک دارد از ابتدا با فشار عرضه ها کنترل می شدند و دستوری عرضه می شدند.

اتفاق امروز یعنی افزایش نرخ خوراک برای پتروشیمی ها به نوعی کار بورس را نیز برای کنترل رشد شاخص راحت کرد. یک نکته را باید در اینجا ذکر کنیم که اگر جریان نقدینگی به همین منوال در بورس سرازیر شود با دستور نیز نمی توان جلوی رشد آن را گرفت. مسئولان باید به فکر راه های منطقی تری برای کنترل رشد هیجانی شاخص کل باشند و فعلا این قضیه خوراک پتروشیمی ها خیال آنها را از این رشد پر شتاب تا حدودی راحت می کند.

اما در مورد این اتفاق مهم که باید امروز و فردا شاهد واکنش ها متفاوت به آن باشیم کمی صحبت می کنیم:

امروز حول و حوش ساعت 11 قبل از ظهر خبری در خبرگزاری مهم منتشر شد با این مضمون که : همزمان با ارسال لایحه افزایش 5 برابری قیمت گاز پتروشیمی‌ها به مجلس، مرکز پژوهش‌های مجلس هم افزایش قیمت گاز پتروشیمی‌ها از 70 به 325 تومان را منطقی اعلام کرد و یادآور شد: هم اکنون پتروشیمی‌های ایران به دلیل گاز ارزان 2 برابر عربستان سود می‌برند.

خیلی ها اولا از این خبر تعجب کردند و حالا منتظر بررسی آن و اظهارنظر در مورد آن هستند. البته تا لحظه نگارش گزارش برخی مسئولین پتروشیمی ضمن اظهار بی اطلاعی از این لایحه از آن نیز تعجب کردند.

مسلما اگر این نرخ برای گاز طبیعی پتروشیمی ها تصویب شود شرکت ها نیز محصولات خود را با نرخ های فعلی نخواهند فروخت خصوصا اوره سازان که بخش مهمی از اوره خود را با نرخ دولتی و 612 تومان به سازمان حمایت کشاورزی می فروشند که اگر این مقدار را صادرات کنند مسلما سود خوبی از آن خواهند ساخت.

این مصوبه اثرات متفاوتی بر هر یک از پتروشیمی ها خواهد گذاشت که به طور مختصر نگاهی به آن خواهیم داشت:

پتروشیمی زاگرس در این مورد وضعیت خوبی ندارد. شرکت علاوه بر اینکه نرخ دلار را 3000 تومان فرض کرده نرخ گاز را نیز 70 تومان لحاظ کرده که در صورت تصویب نرخ خوراک 325 تومانی سود هر سهم شرکت بین 275 تا 300 تومان کاهش خواهد یافت .( تعدیل منفی 45 تا 50 درصدی) البته امیدوار است با افزایش تولید و صادرات در سال آینده آن را جبران کند. این نکته را نیز در رابطه با زاگرس اشاره کنیم که شرکت در روزهای اخیر نیز در رابطه با خوراک اکسیژن نیز با پتروشیمی مبین به مشکل برخورده است.

شاراک که خوراک مایع دارد و جالب اینکه با وجود تخفیف در آن سهم با صف فروش نیز روبرو شد که از نکات جالب بازار امروز بود. جم نیز خوراک مایع دارد و بقیه خوراک آن نیز طبیعی نیست.

در اوره سازان ، خراسان نرخ گاز را در بودجه 85 تومان دیده است که اگر آن را 325 تومان بگیرد حدودا 40 تومان از سودش کاسته خواهد شد( تعدیل منفی حدودا 18 درصدی) ولی مسلما شرکت با نرخ 612 تومانی نیز برای اوره داخلی موافق نخواهد بود و این عامل در کنار رشد خوب اوره در بازارهای جهانی مسلما این تعدیل منفی را خنثی خواهد کرد.

در شپدیس نیز که نرخ گاز را برای سال مالی جدید همان نرخ سال 92 یعنی 73 تومان گرفته است این افزایش نرخ حدودا 100 تومان از سودش را خواهد کاست ( تعدیل منفی 22 درصدی). با جود اینکه موافق با نرخ فروش 612 تومانی برای اوره داخلی نخواهد بود ولی نکته منفی اینجاست که نرخ دلار را نیز در بودجه 3000 تومان دیده و از اوره 300 دلاری برای بودجه سال 93 استفاده کرده است.

پتروشیمی کرمانشاه نیز وضعیت بهتری دارد. شرکت که نرخ خوراک را 70 تومان لحاظ کرده است با این افزایش حدودا 50 تومان از سود هر سهم خود را خواهد کاست البته عدم رضایت به فروش اوره داخلی به 612 تومان و همچنین رشد اوره به 345 دلار در بازار های جهانی آن را جبران خواهد کرد. سود هر سهم فعلی شرکت 202 تومان می باشد.

پتروشیمی شیراز نیز نرخ خوراک را 80 تومان لحاظ کرده است که در ایم صورت با افزایش آن به 325 تومان مبلغ قابل توجهی از سود آن کاسته خواهد شد. البته افزایش نرخ اوره به بیش از 340 دلار و همچنین افتتاح طرح توسعه در اوایل سال آتی  بخش زیادی  از آن را جبران خواهد کرد.. سود هر سهم فعلی شرکت 145 تومان می باشد.

شخارک که گاز ترش مصرف می کند نرخ آن را بالا  و با دلار آزاد و مبادلاتی در نظر گرفته است و از این بابت تاثیر منفی نمی پذیرد.

شفن نرخ خوراک را بالای 130 تومان لحاظ کرده است و با وجود یک تعدیل منفی 35 تا 40 تومانی اما افزایش نرخ متانول به بیش از 430 دلار ( در بودجه 350 دلار) آن را به راحتی جبران خواهد کرد. سود هر سهم فعلی شرکت 556 تومان می باشد.

خب همانطورکه ملاحظه می کنید این افزایش نرخ خوراک اثرات منفی زیادی بر بسیاری از شرکت ها نخواهد داشت. مسلما اگر این اتفاق بیفتد نرخ گذاری دستوری محصولات آنها در داخل نیز معنایی ندارد و این این بابت نیز تا حدود زیادی اثرات منفی افزایش نرخ خوراک گاز طبیعی را جبران خواهند کرد. در مورد هلدینگی های پتروشیمی نظیر فارس، تاپیکو و پارسان نیز به نسبت تملک در زیر مجموعه ها تاثیر منفی می پذیرند.فارس در این بین شرایط بهتری دارد چرا که نرخ خوراک خود را با ارز مبادلاتی حساب کرده همچنین برخی شرکت های زیر مجموعه نیز خوراک مایع دارند.

در این گروه تاپیکو سود هر سهم سال مالی منتهی به 31/2/93 خود بر اساس عملکرد شش ماهه را از 938 ریال به 1013 ریال افزایش داده است. سود تلفیقی را نیز از 1000 ریال به 1101 ریال افزایش داده است علت تعدیل مثبت اعمال تعدیل سود شفن از 414 تومان به 556 تومان، شاراک از 2796 ریال به 4230 ریال، شپترو از 250 تومان به 280 تومان، صنایع لاستیک کرمان از 80 تومان به 142 تومان،شرانول از 228 به 274 تومان و همچنین افزایش سود خراسان و مارون و پاسا می باشد.

به نظر می رسد اگر تا روز شنبه اخبار مثبتی مبنی بر کاهش احتمالی این افزایش نرخ خوراک منتشر نشود شاهد ادامه روند منفی پتروشیمی ها باشیم.

کلیت بازار نیز رشد زیادی نخواهد داشت ولی باید به سه عامل توجه داشت. بازار فعلا تا زمان انتشار گزارش های 9 ماهه، اخبار سیاسی مربوط به لغو احتمالی برخی تحریم ها از سوی اتحادیه اروپا و همچنین چگونگی ارائه لایحه مربوط به هدفمندی یارانه ها به مجلس به نظر نمی رسد افت یا رشد شدیدی داشته باشد. این سه عامل عوامل مهمی در حرکت بورس به سمت بالا یا پایین می باشند.

در سایر گروه ها

بانکی ها روز خوبی داشتند. دیشب هم اشاره کردیم که انتشار خبر رسمی افزایش سرمایه وبملت و وکار ممکن است  مابقی نمادها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

بانک ملت روز خوبی داشت شرکت با سرمایه فعلی 33،100 میلیارد ریالی قصد دارد سرمایه خود را به 40،000 میلیارد ریال از محل سود انباشته افزایش دهد ( معادل تقریبا 21 درصد) موضوع افزایش سرمایه بهبود نسبت کفایت سرمایه و توسعة فعالیت¬های بانکی می باشد. در این مطلب در مورد کفایت سرمایه توضیح دادیم.

بانک کار آفرین نیز افزایش سرمایه 17 درصدی می دهد.

امروز وتجارت و وبصادر زیر زوم خصوصی سازی برای افزایش عرضه ها در قیمت های مثبت بود که در ابتدای بازار شاهد افزایش عرضه ها خصوصا در تجارت بودیم که در ادامه تقاضا بر عرضه غلبه کرد و سهم تا بیش از 395 توان صعود کرد. مقاومت اصلی سهم 385 تومان بود.

خودرویی ها با افزایش تقاضای زیادی روبرو هستند و با اینکه به نظر نمی رسد در گزارش های 9 ماهه نیز حرفی برای گفتن داشته باشند اما تمام امیدشان به اخبار مربوط به لغو بخشی از تحریم آنها در آینده می باشد. منطقی این است تا زمان انتشار رسمی اخبار مثبت رشد زیادی نداشته باشند. خبری در رابطه با افزایش تعرفه واردات خودرو یکی دیگر از دلایل توجه به گروه بود.

در این گروه همچنین یک عضو شورای رقابت بابیان اینکه امکان بررسی تجدید نظر دستور العمل قیمت‌گذاری خودرو در جلسه امروز شورای رقابت وجود دارد، گفته:انحصاری بودن بازار خودرو امری تأیید شده است و برهمین اساس نباید نظراتی در غیرانحصاری بودن این بازار عنوان کرد.

در حمل و نقلی ها امروز میهمان تازه وارد یعنی حسینا وارد بازار شد و در 1500 تومان قیمت خورد. قیمت منطقی برای خرید 1000 و زیر 1000 تومان بود ولی در این قیمت ها نیز می تواند رشد داشته باشد چرا که سود شرکت قابلیت افزایش تا بیش از 210 تومان را خواهد داشت و شرکت در نیروگاه قم نیز تملک دارد.

در حمل و نقلی ها این روز ها اخبار نسبتا خوبی به گوش می رسد. از توقف و احتمال لغو تخریم های کشتیرانی تا حل احتمالی مشکل داخلی تایدواتر.

 نفتی ها روز مثبتی داشتند و این به دلیل تعدیل مثبت مجدد شبهرن بود. بهران در قیمت 4800 تومان و پی بر ای کمتر از 6 بازگشایی شد. به نظر می رسد با این سود این قیمت ریسکی نداشته باشد. شنفت و شرانل با توجه به احتمال تعدیل عایدی مجدد به واسطه کاهش بهای تمام شده با اقبال روبرو شدند.

پالایشگاهی ها هم در نقاط حمایتی خود قراردارند. در نمادهای گروه بحث اختلاف این شرکت ها در مورد نرخ گذاری محصولاتشان بر اساس کیفیت پیش کشیده شده است. شبریز و شبندر و شپنا به همراه شاوان مشکلی در بلند مدت نخواهند داشت. در شبریز در سال های آینده سود پتروشیمی تبریز نیز به سود شرکت اضافه خواهد شد.

در دیگر نمادها و گروه ها:

اخابر در 370 تومان حمایت شد در صورت افت بیشتر به کمتر از 370 تومان نیز خواهد رسید.

ساختمانی ها بار دیگر مورد توجه قرار گرفتند. برنامه های دولت باعث امیدواری ها به رونق ساخت و ساز  شده است. آس پ  بعد از تقسیم سود 27 تومانی بازگشایی شد تا بیش از 500 تومان نیز صعود کرد . پی بر ای سهم در حال حاضر 5.3 می باشد که از بسیاری از نمادهای گروه عقب تر می باشد.م قاومت سهم 490 تومان بوده که از آن گذشت. وساخت نیز مورد توجه است که گفته می شود برخی حقوقی ها روی آن فعال شده اند.

کروی در قیمت های بیش از 400 تومان آرام شد. ظاهرا حضور این شرکت در ترکیب سهامدارای کشرق تایید شده است.

پرشین تحلیل

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

سایر مطالب: خبرهای بورس چهارشنبه 27 آذر, خبرهای روزانه بورس تهران

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب