تعیین خوراک 12 تا 14 درصدی پتروشیمی‌ها خبرسازی است

شجاع‌الدین جهاندیده
شجاع‌الدین جهاندیده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
اخبار شرکت های بورسی

خبر افزایش 5 برابری بهای گاز مصرفی پتروشیمی ها در حالی منتشر شده که در لایحه بودجه 93 اشاره مستقیمی به نرخ گاز مصرفی پتروشیمی ها نشده و تعیین نرخ 13 یا 14 سنت برای خوراک گاز پتروشیمی ها امری محال و خیالی است.

به گزارش بورسینس به نقل از اکوبورس، طی روزهای اخیر خبر افزایش 5 برابری بهای گاز مصرفی پتروشیمی ها در حالی منتشر شده که در لایحه بودجه 93 اشاره مستقیمی به نرخ گاز مصرفی پتروشیمی ها نشده است.

فریبرز کریمایی،  مدیر امور سرمایه گذاری های شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان، در گفتگو با خبرنگار ما گفته که در لایحه بودجه 93 اشاره ای به این مطلب نشده است و صحت و سقم این موضوع زیر سوال می باشد.

کریمایی با بیان اینکه داستان تایین نرخ 12 تا 14سنتی خوراک گاز پتروشیمی ها از دو ماه پیش مطرح بوده , عنوان کرد: با فرض تایین نرخ خوراک 13 سنتی برای مجتمع های پتروشیمی دیگر نمی توان انتظاری برای سرمایه گذاری در این حوزه رقابتی داشت.

وی با بیان اینکه نرخ بازده انتظاری منتعارف با شرایط اقتصادی امروز برای سرمایه گذاران در حوزه پتروشیمی (IRR) در حدود 28 تا 30 درصدی است , عنوان کرد: با احتساب مجموع نرخ بازده کل سرمایه گذاری (نرخ توتال) که شامل فاینانس و آورده سرمایه گذار میشود با نرخ معقول بازده 20 درصدی نرخ خوراک گار پتروشیمی ها بین 7 تا 8 سنت تعیین شود.

این نرخ رقابتی در حال حاضر در جهان و نیز حوزه خلیج فارس به جز کشورهای مصر و عربستان که کمتر از رقم های موجود را در نظر می گیرند وجود داشته و تقریبا با همان نرخ بازده داخلی 20 درصدی قیمت خوراک گاز 8 سنتی برای پتروشیمی ها قابل دست یابی است. وی با بیان اینکه جذب سرمایه 70 میلیارد دلاری در حوزه پتروشیمی با اعمال سیاست های غیرمنطقی تعدیل قیمت ها هیچ گاه محقق نخواهد شد عنوان کرد: علاوه بر حذف مزیت های رقابتی کشور در این زمینه , باید وقوع بحران های وسیعی در حوزه کشاوزی و قضایی کشور را نیر انتظار داشت.

تولید بخش عمده ای از مجتمع های پتروشیمی کشور شامل اوره و آمونیاک بوده که در حال حاضر با تخفیف 40 درصدی به وزارت جهاد کشاورزی فروخته می شود. به تبع این موضوع با تعدیل نرخ خوراک شرکت های پتروشیمی دیگر حاضر به فروش این محصول با تخفیف های 40 درصدی نخواهند بود.

به گفته وی در حال حاضر هر کیلو اوره در حوزه خلیج فارس به قیمت هر کیلو 1100 تومان فروخته میشود و این در حالیست که شرکت های پتروشیمی هر کیلو از این محصول را به قیمت 612 تومان به بخش کشاورزی میفروشند. این در حالیست که تا 2 ماه پیش نیز این محصول با تخفیف 70 درصدی نیز به این بخش فروخته میشد.

وی با انتقاد از مکانیزم بررسی اطلاعات و عدم شناخت کافی از صنعت پتروشیمی در مجلس عنوان کرد: ادعای خام فروشی 65 درصدی و همسو شدن با خبرسازی های هدفمند در این زمینه از اساس غلط است چرا که با فرض وجود خام فروشی حداکثر این رقم در صنایع بالا دستی بالغ بر 37 درصد بوده که ناشی از مازاد بر نیاز مصرف داخلیست و باید برای تامین مالی ارزی طرح های توسعه ای صادر شوند.

کیریمایی با بیان اینکه بررسی نرخ خوراک پتروشیمی ها روز گذشته در کمیسیون صنایع و معادن مجلس بررسی و بدون تصمیم گیری در این زمینه همچنان پیگیری میشود, عنوان کرد: پیش تر کمیته ای متشکل از انجمن کارفرمایان صنعت پتروشیمی, بخش خصوصی, دولت و برخی نمایندگان مجلس برای تایین قیمت خوراک تشکیل شده بود که متاسفانه نمایندگان مجلس به آن اهمیتی ندادند.

در گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در سال 91 با احتساب هر بشکه نفت خام 102 دلاری حدود 21 میلیارد دلار خوراک از دولت دریافت کرده و این در حالیست که خروجی این صنعت در همین دوره بالغ بر 26 میلیارد دلار بوده است. معنی این گزارش وجود بازدهی 19 درصدی در صنعت پتروشیمی ایران بوده و این در حالیست که رنج 6 تا 7 درصدی نرخ معقول این بازدهی در دنیاست.

باید از نمایندگان مجلس پرسید چرا با وجود اشاره مرکز پژوهش ها به این بازدهی بی نظیر و اشتغال زایی 21 هزار نفری در این صنعت و در عین حال فعال شدن صنایع پایین دستی در این صنعت را نادیده گرفته و همواره بر وجود رانت خیالی در این صنعت پافشاری میکنند.

مدیر سرمایه گذاری های اقتصادی هلدینگ نفت و گاز پارسیان با بیان اینکه تعیین نرخ 13 یا 14 سنت برای خوراک گاز پتروشیمی ها امری محال و خیالی است افزود: در حال حاضر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اعتقاد به غیراقتصادی بودن موضوع تعدیل خوراک و خطرناک بودن آن برای چشم انداز صنعت پتروشیمی کشور, فعالیت های گسترده ای برای بررسی موضوع تایین نرخ منطقی خوراک با مرکز پژوهش ها و مجلس شورای اسلامی آغاز نموده و هرگونه خبرسازی های هدفمند در زمینه خوراک 12 تا 14 درصدی را اشتباه و غیرکارشناسانه میداند.

وی با اشاره به این مطلب که مرکز پژوهش های مجلس تنها نظر کارشناسی ارائه داده و چیزی در لایحه بودجه 93 مطرح نشده است افزود: ” در رابطه با تعیین نرخ گاز مصرفی پتروشیمی ها کمیته ای متشکل از نمایندگان مجلس، دولت و بخش خصوصی در حال پیگیری این موضوع هستند و حتی پیش نویس برخی طرح های ارائه شده از سوی نمایندگان مجلس حاوی پیشنهاداتی در راستای کاهش نرخ گاز مصرفی فعلی هستند.”

کریمایی ضمن اشاره به این نکته که مجلس از اهمیت جذب سرمایه گذار در صنعت پتروشیمی که از نقاط قوت کشور می باشد مطلع است، تصویب افزایش قیمت بهای گاز مصرفی پتروشیمی ها تا 13 سنت را دور از ذهن و غیر ممکن دانست و عنوان کرد که وزارت نفت نیز این خبر را تکذیب نموده است.

در حال حاضر میانگین بهای گاز مصرفی در محدوده خلیج فارس و کشور های شمال آفریقا در حدود 5 تا 7 سنت می باشد.

به گفته کریمایی با توجه به این مطلب که در ابعاد دیگر، کشور و صنعت تحت فشار می باشند استفاده از گاز مصرفی با میانگین بهای منطقه می تواند امکان رقابت با سایر کشور های حاضر در منطقه مانند عربستان و قطر را فراهم نماید.

از سوی دیگر با افزایش بهای گاز مصرفی پتروشیمی ها صنایع موازی مانند کشاورزی نیز ممکن است تحت تاثیر این موضوع قرار گیرند چرا که به گفته کریمایی با افزایش بهای تمام شده پتروشیمی ها مزایایی که آنها در قبال سایر صنایع قائل می شدند نیز متعاقبا کاهش پیدا خواهد کرد.

مدیر امور سرمایه گذاری های “پارسان” افزود که در بدترین حالت چنانچه این موضوع تصویب گردد صنعت پتروشیمی و متعاقبا کشاورزی و بخشی از اشتغال زایی و  در بلند مدت بحث سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و حاشیه سود آنها کاهش پیدا خواهد کرد.

با توجه به همه این موارد طرح چنین موضوعاتی در شرایط رونق اخیر بازار سرمایه بدون وجود منابع موثق از طرف برخی خبرگزاری های مطرح در بازار علامت سوال بزرگی را به جای گذاشته است.

قصد شروع سرمایه‌گذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
شجاع‌الدین جهاندیده

شجاع‌الدین جهاندیده

در بورسینس با مقالات آموزشی، دوره‌های آنلاین و کتاب‌ها و... به شما کمک می‌کنیم درآمد بیشتری داشته باشید و سود بیشتری از سرمایه‌گذاری کسب کنید. *** در توئیتر فالو کنید: https://twitter.com/jahandide
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب