بازار سهام از ابتدای دهه پایانی دی ماه سال جاری تاکنون روند نزولی پرشتابی را در پیش گرفته، به گونه ای که شاخص کل در کنار قیمت سهام اغلب شرکت های فعال بورسی با افت قابل توجهی همراه شدند.
براساس گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، نزول چشمگیر بورس و شرکت های فعال در آن در حالی همه گیر شده که به نظر می رسد این موج منفی بازدهی صندوق های سرمایه گذاری مشترک را نیز تحت تأثیر قرار داده و صندوق ها نیز از گزند آن مصون نمانده اند. برهمین اساس در این گزارش در نظر داریم بازدهی صندوق ها را طی دوره مذکور مورد بررسی قرار دهیم.
براساس این گزارش، از میان صندوق های سرمایه گذاری فعال در بورس تنها صندوق سرمایه گذاری مشترک بذر امید آفرین توانسته بازدهی مثبت بیش از سه درصدی را طی یک ماه اخیر و در زمان فعالیت 60 روزه خود به دست آورد، پس از آن صندوق سرمایه گذاری نوین با تحقق بازدهی منفی 0.8 درصدی، فیروزه با بازدهی منفی نزدیک به دو درصدی و کارآفرینان برتر با کسب بازدهی منفی بیش از سه درصدی در بالاترین ردیف بازدهی صندوق ها قرار می گیرند.
این میزان بازدهی منفی تحقق یافته توسط صندوق های مذکور، با توجه به بازدهی های منفی قابل توجه صندوق هایی همچون صنعت و معدن، رفاه، البرز و توسعه فردا چندان نامناسب به نظر نمی رسد. چراکه صندوق سرمایه گذاری صنعت و معدن طی یک ماه اخیر بازدهی منفی 19.6 درصدی را به دست آورده و صندوق رفاه نیز در مدت مشابه بازدهی منفی 19.2 درصدی را محقق کرده است.
در کنار صندوق های مذکور، البرز و نیز توسعه فردا بازدهی منفی 16.8 درصدی و 16 درصدی را کسب کرده اند.
در ادامه این گزارش در نظر داریم تعداد واحدهای ابطال شده در صندوق های مذکور اعم از پربازده و کم بازده ترین و نیز میزان موجودی نقدی آنها را از زمان شروع روند نزولی بورس یعنی 21 دی ماه سال جاری تاکنون مورد بررسی قرار دهیم.
در این بین توجه به این نکته حائز اهمیت است که به دلیل عمر کوتاه 60 روزه صندوق سرمایه گذاری بذر امیدآفرین از بررسی تعداد واحدهای صدور و ابطال این صندوق صرف نظر می کنیم.
براساس گزارش بورس نیوز، تعداد یونیت های صادر شده در صندوق سرمایه گذاری مشترک نوین طی دوره مذکور دو هزار و 979 واحد و تعداد یونیت های ابطالی در این صندوق حدود 686 واحد بوده است.
علاوه بر این، در حالی تعداد واحدهای صادر شده توسط صندوق سرمایه گذاری فیروزه در مدت مورد اشاره 27 واحد بوده که تعداد واحدهای ابطالی آن در هر روز صفر واحد بوده است و تاکنون در رقم 55 هزار و 702 واحد باقی مانده است.
تعداد واحدهای صدور در صندوق سرمایه گذاری کار آفرینان برتر 247 واحد و یونیت های ابطالی آن نیز 514 واحد می باشد.
این در حالی است که میزان موجودی نقد در صندوق سرمایه گذاری مشترک نوین 0.04 درصد می باشد و در مقابل نزدیک به 24 درصد از سرمایه صندوق فیروزه به صورت نقد است. همچنین در حال حاضر حدود هفت درصد از سرمایه صندوق کارآفرین برتر نیز وجه نقد می باشد. تا به اینجا مشخص است که در دو صندوق نوین و فیروزه که توانسته اند بازدهی منفی کمتری را در شرایط منفی بازار سهام به دست آورند، تعداد یونیت های صادر شده در آنها بیش از تعداد واحدهای ابطالی است.
اما در مورد صندوق های سرمایه گذاری مشترکی که بیشترین بازدهی منفی را به دست آورده اند، گفتنی است در حالی تعداد 71 واحد از یونیت های سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری صنعت و معدن طی دوره مذکور ابطال شده که این صندوق هیچ واحدی را نه تنها طی این دوره بلکه در روزهای قبل از شروع روند منفی بورس صادر نکرده است و صندوق رفاه نیز با ابطال پنج هزار واحدی از 21 دی ماه سال جاری تاکنون، تنها 246 واحد صادر کرده است.
و اما در خاتمه به صندوق سرمایه گذاری توسعه فردا می پردازیم که با عدم صدور یونیت طی دوره مذکور، 42 واحد ابطال کرده است.
در خصوص بررسی میزان وجه نقد در دسترس صندوق های مذکور نیز می توان گفت که صندوق صنعت و معدن بیش از یک درصد سرمایه تحت تملک آن به صورت نقد بوده و صندوق رفاه نیز نزدیک یک درصد از دارایی های آن به صورت وجه نقد می باشد. در ادامه گفتنی است که صندوق سرمایه گذاری توسعه فردا هیچ وجه نقدی در اختیار ندارد.
براساس این گزارش، واضح و مبرهن است که در میان صندوق های مذکور که بیشترین بازدهی منفی را طی یک ماهه اخیر به دست آورده اند، برآیند تعداد یونیت های صدور و ابطال بیانگر برتری تعداد واحدهای ابطالی بر صدور است، به گونه ای که این تفاوت بسیار حائز اهمیت به نظر می رسد.
براساس آخرین گزارش دریافتی از مدیر نظارت بر نهادهای سازمان بورس از ابتدای دی ماه سال جاری تاکنون ارزش تعداد واحدهای صادر شده توسط 107 صندوق فعال حدود 130 میلیارد تومان و ارزش تعداد یونیت های ابطالی حدود 116 میلیارد تومان محاسبه شده که اگرچه برآیند این دو نشان دهنده فزونی تعداد واحدهای صدور بر ابطالی است، اما به نظر می رسد تعداد واحدهای ابطالی به مرز هشدار رسیده و در صورت تداوم روند نزولی در بورس شاهد پیشی گرفتن واحدهای ابطالی از صدور باشیم.
در پایان این گزارش می افزاید، تعداد یونیت های خریداری شده و به فروش رسیده توسط پربازده ترین صندوق های سرمایه گذاری مشترک تقریباً با یکدیگر برابری می کند، این در حالی است که با توجه به درصد نقدینگی صندوق ها به نظر می رسد تمامی سرمایه های در اختیار آنها در بازار سهام سرمایه گذاری شده و به نوعی می توان گفت نقدینگی وارد شده توسط صندوق های سرمایه گذاری در بورس تاکنون در این بازار باقی مانده است، هرچند که حجم معاملات روزانه در بورس و ارزش بازار آن به همراه شاخص کل با افت های حائز اهمیتی همراه شده اند.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: