نمایندگان خانه ملت افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها به 15 سنت را در حالی طی هفته گذشته تصویب کردند که به اعتقاد آنها این تصمیم به منظور جلوگیری از رانت 30 هزار میلیارد تومانی فعالان این صنعت از محل دریافت خوراک ارزان قیمت گرفته شده است.
به گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، گرچه پس از روزها بالاخره تکاپوی مجلسی ها برای تصمیم گیری پیرامون این امر به تصویب افزایش نزدیک به 5 برابری نرخ خوراک پتروشیمی ها منجر شد که سوالاتی مهم و اساسی همچنان بی پاسخ مانده و این ابهامات موجب افزایش اعتراض سهامداران و سرمایه گذاران بورسی نیز گردیده است.
اولین سوال اینجاست که چرا تا زمان دولتی بودن پتروشیمی ها نمایندگان خانه ملت به فکر ارزان فروشی نرخ گاز به آنها نبودند و پس از خصوصی سازی و با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به این فکر افتاده اند که صنعت پتروشیمی تاکنون از این رانت بهره فراوانی برده و سودهای بادآورده کلانی را به جیب خود و سهامدارانشان سرازیر کرده اند.
سوال بعدی نیز این است که اگر واقعاً پتروشیمی ها از این رانت استفاده کرده اند و لازم است با از بین بردن این موقعیت قیمت خوراک گاز مصرفی آنها منطقی شود، چرا یک شبه آن هم به میزان پنج برابر افزایش یافته است. زیرا شکل گیری چنین فضایی برای سودجویی پتروشیمی ها از نرخ اندک خوراک گاز که یک شبه رخ نداده تا بتوان در زمانی مشابه نیز جلوی آن را گرفت. حال آنکه منطقی به نظر می رسید تا این فرآیند به تدریج و طی چند سال به صورت پلکانی افزایش یابد.
از سوی دیگر چنانچه نمایندگان مجلس به دلیل حضور سهامداران عمده شبه دولتی در شرکت های پتروشیمی و اعتقاد به عدم اجرای فرآیند خصوصی سازی در این صنعت دست به چنین اقدامی زده اند، آیا بهتر نیست اجرای اصل 44 قانون اساسی متوقف گردد تا بدین ترتیب موانع موجود برای کسب سود دولت نیز از بین برود؟
چراکه بارها و بارها مشاهده شده که برخی نمایندگان از کسب سود سرشار پتروشیمی ها به دلیل تلاطم نرخ ارز و تفاوت فاحش آن در بازارهای رسمی و غیر رسمی اعلام نارضایتی کرده اند و با اتخاذ تصمیماتی، موانعی همچون عدم تخصیص و افزایش نرخ خوراک مورد نیاز آنها را به اجرا گذاشته اند. افزون بر آنکه با تصویب قوانینی فعالان این صنعت را مجبور به عرضه ارز حاصل از صادرات خود با نرخ پایین تر از بازار آزاد در اتاق مبادلات ارزی کرده اند.
حال آنکه نباید از یاد برد که گاز مصرفی شرکت های پتروشیمی نسبت به کل گاز تولیدی کشور رقمی ناچیز است و در مقابل آنها برای کشور حدود 40 درصد ارز آوری دارند. آنچنان که ایران به عنوان چهارمین تولیدکننده نفت جهان و با دارا بودن دومین ذخایر بزرگ گاز دنیا، حدود 80 درصد درآمدهای صادراتی خود را از نفت و گاز تأمین می کند.
همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی بایستی به این موضوع نیز توجه داشته باشند که شرکت های پتروشیمی بیش از 20 درصد ارزش بازار سرمایه را تشکیل می دهند و این مصوبه اثر چشم گیری بر این گروه و نیز کلیت روند معاملاتی بازار سهام در پی داشته است.
از این رو نکته حائز اهمیت آن است که مجلسی ها بایستی تبعات منفی تصمیم خود را بر کل اقتصاد کشور در نظر بگیرند. آن هم در شرایطی که هر لحظه احتمال برخورد ترکش های غربی ها برای افزایش تحریم ها علیه ایران وجود داشته و چندان خوشایند به نظر نمی رسد که با وجود چنین فضایی با بی تدبیری نمایندگان مجلس و با دیگر مسئولان، از داخل نیز به بدنه اقتصاد کشور آسیب وارد کنیم. چراکه اجرای چنین سیاست هایی به نوعی خود تحریمی محسوب می شود.
آیا هر صنعتی سودآور بود باید با آن اینگونه برخورد کرد یعنی سود آن را کم کرد و هر صنعتی زیان ده بود باید به آن سوبسید داد این است یعنی اقتصاد ایرانی و مدیریت توانمند!
آیا فقط این بخش اقتصاد رانت خوار است یا چندین بخش دیگر هست که فرصت ندارید بررسی کنید؟ آیا اینگونه به جنگ کشورهای متخاصم می روید با ضعیف کردن بنگاه های اقتصادی داخلی
همچنین نمایندگان مردم بایستی پاسخ دهند که آیا معنای واقعی حماسه اقتصادی این است؟ آیا آنها درصدد خلق حماسه ای هستند تا با این تصمیم آسیب های جبران ناپذیری را نه تنها به این صنعت بلکه به کل اقتصاد کشور وارد کنند و با بی تدبیری و به بهانه رانت، صنعتی پرمزیت را به دست خود به ورطه نابودی بکشانند؟
و در پایان اینکه آیا نمایندگان ملت تاکنون در خواب به سر برده اند که به یکباره به فکر جلوگیری از رانت و ارزان فروشی دارایی های مملکت افتاده اند و با یک مصوبه امکان رقابت صنعت پتروشیمی را با سایر کشورهای منطقه از بین ببرند؟!
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: