وضعیت بوجود آمده در بازار سرمایه که از اواسط دی ماه آغاز شد برای فعالان بازار سرمایه هرچند ناخوشایند بود اما از یک منظر می توان گفت این وضعیت نیز به هر دلیل جزو ذات هر بازار و هر نوع فعالیت اقتصادی است و فعالان بازار سرمایه نیز از این امر مستثنی نیستند.
بدیهی است که فعالان این بخش نیز بخصوص آن دسته از افرادی که از سابقه بیشتری در این بازار برخوردارند نیز هرگز توقع ندارند که در تمام سرمایه گذاری های خود منتفع شوند و یا به عبارت دیگر روند بورس همیشه خطی و صعودی باشد و البته بالعکس!
به گزارش بورسینس به نقل از بورس نیوز، نکته ای که در این گزارش قصد داریم بیشتر به آن بپردازیم نگاهی آماری به وضعیت اخیر بازار سرمایه است تا شاید برای آن دسته از مسئولین و یا افرادی که از بیرون به این ماجرا نگاه کرده اند مشخص شود که در این روند اخیر چه سرنوشتی برای فعالان بازار سرمایه رقم خورد تا دست کم دیگر شاهد این نوع اظهار نظرها نباشیم که با تکیه بر شاخص و میزان نوسان آن وضعیت را عادی جلوه دهند و به نوعی نمک بر زخم بورسی ها بپاشند.
به روایت آمار شاخص در ابتدای سال جاری کار خود را از 38هزار واحد آغاز نمود و با روند صعودی توانست در نیمه اول سال و حتی با وجود انتخابات ریاست جمهوری و تشدید فشار تحریمها به رکورد 62هزار واحد دست یابد کمتر روزی پیدا می شد که شاخص با افت مواجه شود و رقمهای رشد روزانه شاخص نیز هرروز رکورد جدیدی را به ثبت می رساند درادامه نیز این روند در نیمه دوم سال با شتاب بیشتری ادامه یافت و شاخص در 15 دیماه به مرز 90 هزار واحد رسید در تمامی این ایام نیز جسته و گریخته بسیاری از کارشناسان و فعالان واقع بین اذعان داشتند که بسیاری از فعالان بازار سرمایه علی رغم رشد شاخص نتوانسته اند حتی به میانگین بازدهی بازار در این مدت دست یابند اما چون اوضاع خوب بود گوش کسی بدهکار این حرف ها نبود و کمتر به ناکار آمدی شاخص در بیان وضعیت عمومی بورس توجه می شد. به عبارتی همه به وضعیت موجود رضایت داشتند..
به گزارش بورس نیوز، اما وضعیت از تاریخ مذکور به یکباره تغییر کرد که دلایل آن بارها و بارها عنوان شد و حتی گفته شد که نباید برای تغییر شرایط یک گروه کل بازار تحت تاثیر قرار گیرد اما شد آنچه نباید می شد و شاخص با سرعت زیادی روبه افول گذاشت.
در ابتدا جمیع اظهار نظرها بر کوتاه بودن این روند و اصلاح طبیعی بازار متمرکز بود اما افت شدید حجم معاملات و خالی شدن تالار از فعالیت حقوقی ها بر نگرانی ها افزود و همین امر باعث شد تا این روند بیش از یکماه ادامه یابد و شاخص در افتی کم سابقه و با ابعادی بی سابقه به 79هزار واحد سقوط نماید.
گفتنی است پیش از این نیز بازار سرمایه افت هایی از این دست یا حتی بیشتر را نیز تجربه کرده بود.اما تفاوت آن این بار در این بود که نسبت به سال های گذشته بورس و بازار سرمایه ابعاد بسیار بزرگتری داشت و به تبع افراد بیشتری از این ناحیه متضررشدند.
در یک بیان ساده می توان گفت شاخص از 38هزار واحد به 90 هزار واحد صعود کرد و در یک نوسان به ظاهر طبیعی با اندکی بیش از 10درصد افت به رقم 79 هزار واحد رسید. با این دید درست است که جای نگرانی وجود ندارد اما جالب اینجاست که برخی مسئولین بازار سرمایه نیز علی رغم اینکه مستقیماً با بورس و تحولات آن حتی بسیار بیشتر از هر نهاد و حرفه ای های بازار درگیر هستند بر این موضوع اصرار دارند که قضیه به همین سادگی است.
برای کسانی که حتی دستی از دور بر این آتش داشتند پر واضح است که قضیه به این سادگی ها هم نبوده و در ادامه برای آندسته از افرادی که اعتقاد به سادگی موضوع دارند آمار و اراقامی را ارایه می کنیم تا مفهوم افت ده درصد را بهتر درک کنند و اگر چنانچه قصد دارند وارد این بازار شوند دست کم معنی برخی اعداد را بهتر بدانند.
یار باشید نه بار
مسئولین نیز به جای ساده انگاری حداقل در این شرایط یارفعالان بازار سرمایه باشند نه بار! به گزارش بورس نیوز، از اواسط دی ماه تا کنون که شاخص کمی بیش از 10درصد افت کرده میانگین بازدهی بازار (11-) بوده است به عبارت بهتر میانگین بازدهی کل بازار که تا اواسط دیماه به 197درصد رسیده بود با اضافه شدن این مدت به 150درصد کاهش یافته است.
بطور دقیقتر اینکه نسبت به اواسط دی ماه 25 درصد از بازدهی بورس از دست رفت. افت 25 درصدی پرتفوی سرمایه گذران یک رقم میانگینی بوده و اوضاع وقتی بغرنجتر می شود که ببینم اکثر نماد های مطرح یا بزرگان بورسی که وزن عمده پرتفوی فعالان را تشکیل می دهد میانگین افت بیشتری را داشته اند.
به عنوان مثال در گروه خودرویی که گروه بهمن رتبه دوم نقد شوندگی را در این مدت داشته 34 درصد افت به ثبت رسیده البته اغلب نمادهای این گروه همین وضعیت را به ثبت رسانده اند. شایان ذکر است گروه خودرویی به دلیل وجود بررخی شایعات در بین بزرگان بورسی به نسبت افت کمتری را تجربه نموده است.
در گروه فلزات اساسی نمادهایی همچون آلومینیوم ایران و یا فولاد خوزستان در این مدت بین 30 تا 35 درصد افت داشته اند در گروه بانکی نیز که انتظار می رفت با کاهش سطح تحریم ها شاهد رشد انفجاری آنها باشیم در نمادهای بانک دی و بانک سرمایه افت 30 و 24 درصدی به ثبت رسید این گروه بیشترین حجم معاملات را نیز بخود اختصاص داده است ولی در یک نگاه بلند مدت تر می توان گفت سرمایه گذران این گروه افت بسیار بیشتری را هم تجربه کرده اند.
سیمانی ها نیز که گزارش های بسیار مطلوبی را ارایه کرده اند گزارشها از افت 41 درصدی سیمان لار وافت 34 درصدی سیمان تهران حکایت دارد.
گروه پتروشیمی همین شرایط را تجربه کرد البته افت این گروه با توقف نماد های مطرح آن مدیریت شد در غیر اینصورت وضعیت به مراتب بدتری رقم می خورد در گروه کانه های فلزی یا همان معدنی ها نیز افت هایی به مراتب بیش از 33درصد به ثبت رسید در مجموع 76نماد از 411نماد در این مدت بیش از 30درصد افت کرده اند و بیشترین میزان افت ها نیز در گروه املاک و مستغلات رخ داده که میانگین افت 40درصدی برای برخی نماد های مطرح این گروه به ثبت رسیده .
نکته جالب اینکه این گروه نیز مورد تدبیر قرار گرفت و مسئولین اقتصادی با تدبیر طلایی میزان تسهیلات را افزایش دادند که فقط این تدبیر هزینه خرید اوراق تسه را افزایش داد و نه بازار مسکن رونق یافت و نه سهام شررکتهای این گروه در نگاه کلی نیز 338 نماد در این مدت افت قیمت را تجربه نمودند. همین میزان کافی است که معنی افت 10 درصدی شاخص در کمتر از یک ماه کاری را فهمید.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: