قرارداد هوشمند (Smart Contract)

یکی از منحصر به‌فردترین ویژگی‌های بلاک‌چین، کیفیت عملکرد غیرمتمرکز آن است که بین همه شبکه‌ها به اشتراک گذاشته می‌شود، بنابراین دخالت واسطه‌ها یا واسطه‌های شخص ثالث را حذف می‌کند. این ویژگی به کمک مفهوم قرارداد هوشمند بیش از پیش عملی شده است.

اگرچه بلاک‌چین‌ها مجموعه‌ای از مسائل خاص خود را دارند که هنوز حل نشده‌اند، اما در مقایسه با سیستم‌های سنتی گزینه‌های سریع‌تر، ارزان‌تر و کارآمدتری برای مبادله و معاملات بین‌المللی و بزرگ محسوب می‌شوند. به همین دلیل این روزها حتی بانک‌ها و سازمان‌های دولتی نیز به استفاده از بلاک‌چین روی آورده‌اند.

در حال حاضر انجام معاملات نسبت به قبل آسان‌تر شده و تکنولوژی‌ها در این حوزه کمک‌مان می‌کنند. یکی از آن‌ها قراردادهای هوشمند است که نیک سابو (Nick Szabo) آن‌ها را در سال 1993 به دنیا معرفی نمود. این فناوری با آمدن بلاک‌چین، کاربردها و مزایای خود را بیش‌ازپیش به رخ کشیده است.

عناوین مطلب:

قرارداد هوشمند را می‌توان به‌عنوان پرکاربردترین کاربرد فناوری بلاک‌چین در زمان کنونی در نظر گرفت. نیک سابو با معرفی این قرار‌داد‌ها به دنیای بلاک‌چین، به این نتیجه رسید که هر دفتر کل غیرمتمرکز را می‌توان به‌عنوان قراردادهای خود اجرائی که بعداً قرارداد هوشمند نامیده شدند، استفاده کرد. در اصل این قراردادهای دیجیتالی را می‌توان به کد تبدیل کرد و اجازه داد روی یک بلاک‌چین اجرا شوند.

یک سیستم مبتنی بر بلاک‌چین به تمام کاربرهای موجود در شبکه اجازه می‌دهد تا به شیوه‌ای توزیع‌شده با یکدیگر تعامل داشته باشند؛ بنابراین نیاز به وجود شخص ثالث را در معامله حذف می‌کند.

به زبان ساده، بلاک‌چین یک فناوری است که داده‌ها را در یک دفتر کل توزیع شده ذخیره خواهد کرد. داده‌های ذخیره شده سوابق و تراکنش‌ها را به‌صورت بلادرنگ در دسترس همه طرف‌های شبکه است.

فناوری بلاک‌چین با معرفی بیت‌کوین، اولین و شناخته‌شده‌ترین ارز دیجیتال تاکنون، موردتوجه قرار گرفت. به‌غیراز کاربرد ارزهای دیجیتال در معاملات و تعاملات بانکی، بلاک‌چین تکامل‌یافت و موارد استفاده از آن در صنایع مختلف افزایش پیدا کرد.

اتریوم محبوب‌ترین پلتفرم بلاک‌چین برای ایجاد قراردادهای هوشمند محسوب می‌شود. این ویژگی از قابلیت Turing-completeness پشتیبانی می‌کند که امکان ایجاد قراردادهای هوشمند سفارشی‌تر را به وجود آورده است. قراردادهای هوشمند را می‌توان در صنایع و زمینه‌های مختلف مانند خانه‌های هوشمند، تجارت الکترونیک، مدیریت املاک و دارایی و غیره اعمال کرد.

بیشتر بخوانید: کاربرد بلاک‌چین برای دولت‌ها و حاکمیت

قرارداد هوشمند (Smart Contracts) چیست؟

با بررسی و مرور روی نقش قرارداد‌های هوشمند در بلاک‌چین، احتمالا باید اکنون به این سوال فکر کنید که smart contract چیست و چطور می‌توان از کاربرد‌های آن در زندگی روزمره استفاده کرد؟

Smart Contract یا قرارداد هوشمند یک پروتکل کامپیوتری برای ایجاد یا بهبود قرارداد است. قرارداد هوشمند امکان ایجاد تراکنش‌های معتبر بدون واسط را فراهم می‌کند. این تراکنش‌ها قابل‌پیگیری و غیرقابل‌برگشت هستند.

با قرارداد هوشمند می‌توانیم شخص ثالث را از معامله حذف کنیم و مستقیم با طرف موردنظر به تجارت بپردازیم. مهم‌ترین ویژگی قراردادهای هوشمند امنیت آن‌هاست. چراکه این تکنولوژی بر بستر بلاک‌چین اجرا می‌شود و اطلاعاتش محرمانه خواهند ماند.

دیتاها با فرمول‌های ریاضی رمزنگاری می‌شوند و کسی جز شما اجازه‌ی دسترسی به آن را ندارد. البته باید در نظر گرفت که بعد از اجرای آن‌ها امکان ویرایش وجود ندارد و کسی قادر نخواهد بود بندهایش را تغییر دهد.

پس می‌توان گفت که قرارداد هوشمند مجموعه‌ای از کدهای کامپیوتری بین دو یا چند طرف است. این قراردادها روی یک بلاک‌چین اجرا می‌شوند و شامل مجموعه‌ای از قوانین است که توسط طرف‌های حاضر در یک معامله وضع شده‌اند. پس از اجرا، اگر مجموعه‌ای از قوانین از پیش تعریف شده رعایت شود، قرارداد هوشمند خود را اجرا می‌کند تا خروجی تولید کند.

قراردادهای هوشمند به شما این امکان را می‌دهند که هر چیزی باارزشی از جمله پول، سهام، دارایی و غیره را به شیوه‌ای شفاف مبادله کنید. درنتیجه نیاز به‌واسطه را از بین می‌برد و سیستم را بدون تضاد نگه می‌دارد.

در یک روند عادی جهانی برای گرفتن مدرک ثبت شده در دادگاه به‌عنوان مدرک، باید ابتدا به یک وکیل یا دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید، به نوبه خود برای خدمات آنها پول بدهید و منتظر بمانید تا سند موردنیاز خود را دریافت کنید.

بااین‌حال، سناریو با قراردادهای هوشمند کاملاً تغییر می‌کند. وقتی این فرآیند را با قراردادهای هوشمند اجرا می‌کنید، به‌سادگی با پرداخت هزینه سند موردنیاز خود را دریافت خواهید کرد و این کار بدون دخالت شخص ثالثی مانند وکیل در این مورد انجام می‌شود. علاوه بر این، قراردادهای هوشمند تنها به تعریف قوانین پیرامون هر توافق محدود نمی‌شوند، بلکه مسئول اجرای خودکار آن قوانین و تعهدات نیز هستند.

بیشتر بخوانید: چرخه زندگی قرارداد هوشمند چیست؟

روش عملکرد smart contract چیست؟

بهترین روش برای توصیف قراردادهای هوشمند، مقایسه این تکنولوژی با یک دستگاه ارائه‌دهنده‌ی نوشیدنی است.

شما پول را به دستگاه می‌دهید و آن دستگاه هم در ازای آن یک نوشیدنی به شما می‌دهد. این اعمال از قبل برای دیوایس توصیف شده‌اند و فقط بندها را اجرا می‌کند.

با قراردادهای هوشمند، شما به‌سادگی قادرید مقداری بیت‌کوین را مثلا به سازمان گواهینامه رانندگی یا هر شرکت یا شخص دیگری بدهید. همچنین این نوع قراردادها به طور خودکار تعهدات را (اگر کدها درست نوشته شده باشد) اجرا می‌کنند. مثال‌های متعددی در این زمینه وجود دارند که یکی از آن‌ها را در ادامه توضیح داده‌ایم.

فرض کنید که شما قصد دارید یک واحد آپارتمان اجاره کنید. شما می‌توانید از طریق بستر بلاک‌چین مقداری ارز دیجیتالی به حساب صاحبخانه بریزید تا کلید خانه در اختیارتان قرار گیرد. اما این یک کلید معمولی نیست. کلید از نوع دیجیتالی است که دارای تاریخ خاصی است. در موعد مقرر که می‌خواهید مبلغ شارژ خود را بپردازید، لزومی ندارد وقت‌تان را برای انجام کاری تلف کنید.

هر زمان صاحبخانه کلید جدید را (پس از تمام شدن اعتبار کلید قبلی) در اختیارتان گذاشت، شارژ خانه به‌صورت خودکار پرداخت می‌شود. اگر هم کلید جدید را (قبل از تمام شدن اعتبار کلید قبلی) به شما بدهد، شارژ خانه در زمان مقرر شده (مثلا سر ماه) پرداخت خواهد شد.

بندهای این قرارداد نیز می‌تواند به‌سادگی توسط دو طرف تعیین گردد و به‌این‌ترتیب خیلی از اعمال اضافه حذف می‌شوند. دیگر صاحب‌خانه مجبور نیست مدام به شما پرداخت شارژ را گوشزد کند. در خانه می‌نشیند و شارژها به حساب ایشان واریز می‌شوند.

به‌عبارت‌دیگر، قراردادهای هوشمند خطوط کد قابل‌اجرا به طور خودکار هستند که در یک بلاک‌چین که حاوی قوانین از پیش تعیین شده است، ذخیره می‌شوند. هنگامی که این قوانین رعایت می‌شوند، این کد به‌تنهایی اجرا می‌شود و خروجی را ارائه می‌دهد.

قراردادهای هوشمند بیشترین سود را در همکاری‌های تجاری دارند که در آنها برای توافق بر سر شرایط تصمیم‌گیری شده با رضایت هر دو طرف استفاده می‌شود. این امر خطر تقلب را کاهش می‌دهد و ازآنجایی‌که شخص ثالثی درگیر نیست، هزینه‌ها نیز کاهش می‌یابد.

مثالی دیگر از کاربرد یک قرارداد هوشمند (از ویکی‌پدیا):

یک مثال برای قرارداد هوشمند، قراردادهای همکاری است. برای مثال فرد A برای توسعه وب‌سایت یک قرارداد هوشمند با فرد B منعقد می‌کند. در این قرارداد فرد A مبلغ 500 سکه و فرد B مبلغ 50 سکه تعهد می‌کنند.

این دارایی در زمان عقد قرارداد بلوکه می‌شود. در صورت فسخ قرارداد از سمت هر یک از طرفین مبلغ 550 سکه به حساب طرف مقابل منتقل می‌شود. پس از 30 روز در صورت تأیید فرد A مبنی بر تحویل صحیح وب‌سایت از فرد B مبلغ 550 سکه به حساب فرد B منتقل می‌شود.

در غیر این صورت پس از 7 روز از این زمان فرد C در مورد پروژه نظر می‌دهد. درصورتی‌که رأی به نفع فرد A صادر شود مبلغ 540 سکه به حساب فرد A و مبلغ 10 سکه به حساب فرد C منتقل می‌شود. همچنین درصورتی‌که رأی به نفع فرد B صادر شود 540 سکه به حساب فرد B و مبلغ 10 سکه به حساب فرد C منتقل می‌شود.

تاریخچه این فناوری همان‌طور که گفتیم به دهه‌ی 90 میلادی برمی‌گردد. اما قراردادهای هوشمند با آمدن فناوری بلاک‌چین تغییر اساسی کردند و معنای‌ متفاوتی گرفتند. قراردادهای هوشمند محاسبات و کدهایی هستند که بر روی بلاک‌چین قرار می‌گیرند تا معامله بین دو طرف انجام شود و خوشبختانه این تجارت نیز مخفی خواهد ماند و کسی نمی‌تواند فعالیت شما را زیر نظر داشته باشد.

این مفهوم توسط موسس اتریوم و شرکت IBM مطرح شد و در حال حاضر با پلتفرم اتریوم می‌توانید به‌سادگی به قراردادهای هوشمند دسترسی داشته باشید.

این قراردادها مورداستفاده‌ی خیلی از شرکت‌های بزرگ قرار می‌گیرند و بیش‌تر به دلیل امنیت و باصرفه بودن به گزینه‌ای جذاب برای برندها تبدیل شده‌اند. یکی از مثال‌ها مربوط به کمپانی Depository Trust & Clearing Corp یا به طور اختصار DDTC است که از بلاک‌چین و قراردادهای هوشمند برای پردازش بیش از 300 معامله استفاده کرد که ارزش 1.5 کوادریلیون دلاری داشتند!

بیشتر بخوانید: کاربرد بلاک‌چین در حواله کردن پول

ویژگی‌های قرارداد هوشمند چیست؟

ویژگی‌های زیادی برای قرارداد‌های هوشمند می‌توان نام برد، اما مهم‌ترین این ویژگی‌ها شامل موارد زیر است:

  • قابلیت تایید شخصی
  • خود اجرایی
  • اثبات دست‌کاری

انواع قرارداد هوشمند چیست؟

با استفاده از قراردادهای هوشمند در زندگی روزمره خود، می‌توانیم تغییرات خارق‌العاده‌ای ایجاد کنیم، زیرا آنها مزایای متعددی نسبت به قراردادهای سنتی دارند.

قراردادهای هوشمند راحت‌تر و سریع‌تر هستند که آن‌ها را برای مردم قابل‌قبول‌تر می‌کند تا گردش کار خود را ساده‌تر کنند. این قرارداد‌ها ترکیب مناسبی از امنیت و سهولت کاربرد را در زمانی که نیاز به مبادله هر چیزی باارزش دارید، اعم از دارایی، پول یا اشتراکی، به شما ارائه می‌دهند.

در حال حاضر می‌توان به بیش از ده‌ها نوع قرار داد هوشمند دسترسی داشت. قرارداد‌هایی مثل قرارداد هوشمند اتریوم، قرارداد هوشمند کاردانو، قرارداد هوشمند استلار و … از جمله مهم‌ترین قرار‌داد دیجیتال کاربردی در بستر بلاک‌چین هستند.

مزایا و معایب قرارداد هوشمند

ازآنجاکه قراردادهای هوشمند، طبق تکنولوژی بلاک‌چین عمل می‌کنند، صدالبته امنیت و سرعت بالایی دارند، تا حد زیادی از هزینه‌های مختلف می‌کاهند و درعین‌حال، آزادی عمل بسیاری را به کاربران می‌بخشند.

حذف نیاز به‌واسطه، قراردادهای هوشمند را برای اعمال در زندگی ما جذاب‌تر می‌کند. استفاده از قراردادهای هوشمند احتمالاً با پیشرفت فناوری هماهنگ می‌شود.

اجازه دهید مزایای ارائه شده توسط قراردادهای هوشمند را بررسی کنیم:

1. شفافیت

یکی از ویژگی های اساسی فناوری بلاک‌چین که در قراردادهای هوشمند نیز مشترک است، شفافیت است.

همان‌طور که قبلاً گفته شد، قراردادهای هوشمند شرایط و ضوابط بسیار جزئی و مهمی دارند که توسط طرفین درگیر در یک معامله تعیین و بررسی می‌شوند. این کار، احتمال اختلاف و مشکل را در مراحل بعدی از بین می‌برد، زیرا شرایط و ضوابط به طور کامل بررسی می‌شوند و تنها زمانی اجرا می‌شوند که همه شرکت‌کنندگان با آن موافقت کنند.

این ویژگی قراردادهای هوشمند به طرف‌های درگیر اجازه می‌دهد تا از شفافیت در طول معاملات اطمینان حاصل کنند. علاوه بر این، نیاز به دقت در جزئیات قرارداد، تمام اطلاعات را برای همه باز نگه می‌دارد و همچنین، در نهایت هر چیزی که به مشکل ارتباط نادرست مربوط می‌شود را حل می‌کند.

2. صرفه‌جویی در زمان

پیشبرد و انجام هر فرآیندی که شامل مستندسازی است، معمولاً بیش از چند روز طول می‌کشد. تاخیر در فرآیندها به دلیل واسطه‌های زیاد و مراحل در این مسیر است.

از سوی دیگر، قراردادهای هوشمند از طریق اینترنت اجرا می‌شوند، زیرا چیزی جز کدهای نرم افزاری نیستند. بنابراین، سرعت تکمیل تراکنش‌ها از طریق کدهای هوشمند بسیار سریع است. قراردادهای هوشمند می‌توانند ساعت‌ها یا حتی روزها را در مقایسه با هر فرآیند تجاری سنتی صرفه‌جویی کنند. علاوه بر این، تاخیر زمانی ناشی از دخالت دستی نیز حذف می‌شود.

3.  دقت، درستی

یک قرارداد دیجیتال به‌صورت واضح و با جزئیات، کدگذاری شده است. قبل از اینکه در نهایت وارد شبکه و مرحله انجام شود، باید تمام شرایط و ضوابط را داشته باشد.

هر شرطی که از قرارداد خارج شود ممکن است در حین اجرا منجر به خطا شود، بنابراین هنگام ایجاد قراردادهای هوشمند، همه شرایط به‌صورت دقیق درج می‌شوند. به همین دلیل، قرارداد هوشمند به یک توافق جامع تبدیل می‌شود که وقتی به طور خودکار اجرا شود، تقریباً همه چیز انجام می‌شود.

این درحالی است که در قراردادهای سنتی به دلیل اینکه حضور یک شخص سوم ضروری است، ممکن است اختلال یا مشکلی در عملکرد قرارداد و مراحل معامله به وجود آید. علاوه بر این، تا زمانی که خطا رخ ندهد، هیچ راهی برای ردیابی آن وجود ندارد. بنابراین، قراردادهای هوشمند جایگزین بهتری برای دستیابی به دقت و عملکرد بی‌نقص هستند.

بیشتر بخوانید: حسابرسی قرارداد هوشمند (Smart Contract Audit) چیست؟

4. ایمنی و کارایی

قراردادهای هوشمند با ویژگی‌های کدگذاری خودکار، ایمن‌ترین گزینه‌ها برای فناوری رمزگذاری داده‌ها در حال حاضر هستند.

ازآنجایی‌که آنها با بالاترین استانداردهای ایمنی مطابقت دارند، سطح حفاظتی که در آنها وجود دارد به آنها امکان می‌دهد برای استفاده در فرآیندهای حیاتی ایمن باشند. علاوه بر این، به این دلیل که قراردادهای هوشمند بسیار دقیق و مطمئن هستند، سطح کارایی آنها بسیار بالا است و ارزش بیشتری را در معاملات ایجاد می‌کند.

5. ذخیره‌سازی داده‌ها

قراردادهای هوشمند تا ریزترین سطح توافق را در خود ثبت کرده‌اند. تمام جزئیات هر معامله در قرارداد ذخیره می‌شود و هر یک از طرفین درگیر می‌توانند در هر زمان به آن دسترسی داشته باشند.

علاوه بر این، این تراکنش‌ها در قالب سوابق آینده در زنجیره بلوکی ذخیره می‌شوند. این به‌ویژه از نظر هرگونه اختلاف در مورد شرایط قرارداد در آینده مفید است.

6. پس‌انداز

استفاده از قراردادهای هوشمند به‌جای قراردادهای سنتی می‌تواند منجر به صرفه‌جویی زیادی شود.

اول از همه، زیرا قراردادهای هوشمند فقط شامل طرف‌هایی می‌شود که بخشی از توافق هستند. نیاز به‌واسطه ها از بین می‌رود و پول‌های مربوط به آن نیز پس‌انداز می‌شود. همه وکلا، شاهدان و واسطه ها در هنگام استفاده از قراردادهای هوشمند هیچ نقشی ندارند.

علاوه بر این، همان‌طور که قبلاً گفته شد، قراردادهای هوشمند همچنین باعث صرفه‌جویی در هزینه می‌شوند زیرا اسناد مبتنی بر کاغذ در هیچ فرآیندی دخیل نیستند.

7. قابل اعتماد

ویژگی‌های شفافیت و امنیت، قرارداد هوشمند را در کسب‌وکارها قابل اعتماد می‌کند. آنها هرگونه احتمال دست‌کاری و همچنین خطاهای دستی را از بین می برند و در اجرای آنها اطمینان ایجاد می‌کنند.

پس از توافق بر روی تمام شرایط، قرارداد به طور خودکار اجرا می‌شود. یکی دیگر از ویژگی‌های منحصر به‌فرد این قراردادها ممکن است توانایی آن‌ها در کاهش قابل‌توجهی از الزامات دعاوی و دادگاه‌ها باشد.

8. بدون کاغذ

ازآنجایی‌که قراردادهای هوشمند اسناد رمزگذاری شده کامپیوتری هستند، استفاده از کاغذ در کل فرآیندها ریشه‌کن می‌شود.

ازیک‌طرف، این باعث صرفه‌جویی در هزینه می‌شود درحالی‌که از سوی دیگر، این موضوع برای شرکت‌ها در سطح جهانی مفید است زیرا به آن‌ها کمک می‌کند تا کمی از مصرف کاغذ خود را از نظر قراردادها صرفه‌جویی کنند و سهم خود را در جامعه ارتقاء دهند.

معایب قرارداد هوشمند

فناوری‌ها همیشه هم خوب نیستند و یک‌نیمه‌ی خالی نیز دارند.

در ذیل معایب این نوع از قراردادها را گردآورده‌ایم:

  • انسان‌های خطاکار: طبیعتا کدها در قرارداد هوشمند توسط انسان نوشته می‌شود و آدمیزاد نیز ممکن است دچار اشتباه گردد. اگر قرارداد هوشمند بر روی بلاک‌چین قرار گیرد، خوش‌بختانه یا متاسفانه دیگر نمی‌توان آن را تغییر داد. یکی از معروف‌ترین خطاهای انسانی درباره قراردادهای هوشمند برای The DAO روی داد. اشتباه برنامه‌نویسان در نوشتن این کد برای کاربر مذکور بسیار گران تمام شد و برخی هکرها از ضعف‌های قرارداد توانستند بهترین استفاده را کنند و حدود 50 میلیون دلار را به سرقت ببرند!
  • هزینه نوشتن کد: قراردادهای هوشمند را نمی‌توان بدون برنامه‌نویسی و استفاده از الگوریتم‌های تورینگ پیاده کرد. لازم است حتما از یک یا چند برنامه‌نویس زبده برای نگارش این نوع قراردادها استفاده نمود. البته موضوع دیگری هم مطرح می‌شود. باید کمپانی‌های طرف قرارداد هر دو با تکنولوژی بلاک‌چین سازگار باشند.
  • ضعف‌های پلتفرم اتریوم: اگر قرارداد هوشمند موردنظر در اتریوم تهیه و اجرا شود، مشکلاتی را در پی دارد. به‌عنوان‌مثال ممکن است ماشین مجازی اتریوم دچار ضعف شود و همین باگ باعث می‌گردد تا هکرها چندین میلیون دلار به سرقت ببرند. نوع دیگر از مشکلات، الگوریتم‌های غلط هستند که ممکن است حفره‌های امنیتی را ایجاد کنند و موجب نفوذ اشخاص ثالث به قرارداد شوند.

موارد ضروری در یک Smart Contract چیست؟

در یک قرارداد هوشمند باید موارد زیر وجود داشته باشد:

  • موضوع: توافقی که می‌خواهد انجام شود بایستی به مجموعه کالاها و یا دسته‌ای از خدمات درج شده دسترسی داشته باشد تا قادر باشد آن‌ها را به‌صورت اتوماتیک توقیف یا آزاد کند.
  • امضای دیجیتالی: همه طرفین باید قرارداد را با کلید خصوصی خود امضا نمایند.
  • بندهای قرارداد: شرایط اجرای قرارداد باید به طور دقیق در آن درج شود و هر دو بر سر ضوابط و قوانین توافق داشته باشند.
  • پلتفرم: باید قراردادهای هوشمند را در پلتفرم موردنظر که از بلاک‌چین ساپورت می‌کند، به اجرا دربیاورید.

کاربردهای علمی و عملی قرارداد هوشمند چیست؟

چه قصد پیدا کردن یک شغل جدید را داشته باشید چه بخواهید سراغ خرید یک محصول جدید بروید، قرارداد هوشمند می‌تواند هم کاربردهای علمی و هم کاربردهای عملی داشته باشد.

نکته مهم اینجاست که فرآیند پیچیده کاغذبازی و قراردادهای سنتی شامل هزینه‌های بالا، اشخاص ثالث و احتمال خطاهای دستی در چنین فرآیندهایی است. با دیجیتالی شدن و پیشرفت فناوری، می‌توانیم با کمک قراردادهای هوشمند، این فرآیندها را قابل‌اعتمادتر و مقرون‌به‌صرفه‌تر کنیم.

مفهوم این است که از هرگونه واسطه و سیستم‌های شخص ثالث اجتناب کنید و سیستم‌ها را موثرتر و کارآمدتر کنید. قراردادهای هوشمند را می‌توان در صنایع و بخش های مختلف اعمال کرد.

این تکنولوژی کاربردهای زیادی دارد که بخش کوچکی از آن‌ها را در ذیل لیست کرده‌ایم:

1. مناسب برای دستگاه‌های دولتی

سازمان‌های مختلف دولت می‌توانند با استفاده از قراردادهای هوشمند انجام کارها را بسیار ساده کنند و همچنین تا حد زیادی از هزینه‌ها بکاهند. مثلا سیستم رأی‌گیری با این تکنولوژی دچار تحول می‌شود.

یکی از ویژگی‌های قراردادهای هوشمند این بود که امکان تغییر در آن‌ها بعد از اجرا وجود ندارد. همین قابلیت باعث می‌شود تا رأی ما تغییر نکند و کسی نتواند در انتخابات تقلب کند. همه‌‌ی رأی‌ها تا آخر انتخابات ذخیره و برای افزایش امنیت با الگوریتم‌های مختلف رمزنگاری می‌شوند.

این موضوع قادر است به تعداد افرادی که در انتخابات شرکت می‌کنند، بیفزاید. افراد به طور آنلاین می‌توانند رأی خود را ثبت کنند و در خانه‌ی خود، در انتخابات گوناگون شرکت نمایند.

2. تجارت آسان و امن

بلاک‌چین چیزی است که می‌توان با خاطری آسوده به آن اعتماد نمود و کارهای زیادی را بر بستر آن انجام داد. در ضمن، شفافیت، دقت و سیستم خودکار مجموعه می‌تواند در ارتباطات بسیار موثر باشد و در وقت و هزینه‌ها صرفه‌جویی نماید.

قراردادهای هوشمند (باتوجه‌به این‌که بندهای آن بر اثر توافق به‌دست‌آمده‌اند) انجام بسیاری از کارها را در مراحل بعدی آسان می‌کنند و به طور قابل‌توجهی از درصد شکایات و نارضایتی‌ها می‌کاهند.

بیشتر بخوانید: کاربردهای بلاک‌چین چیست؟

3. خدمات مختلف بیمه

قراردادهای هوشمند این امکان را به سازمان‌های ارائه‌دهنده‌ بیمه می‌دهند تا بر اساس توافقی که فرد هم آن را امضا کرده، در صورت وقوع آتش‌سوزی، تصادف و دیگر سوانح مبلغ موردنظر به‌صورت خودکار پرداخت شود و از حجم دردسرها کاسته گردد.

4. خودرو

ماشین‌های آینده خودران خواهند شد و تمام کارها را خودشان انجام می‌دهند. فقط کافی است شما مقصد خود را ثبت کنید تا آن‌ها در نهایت امنیت به رانندگی بپردازند. آن‌ها از بسیاری از متغیرها استفاده می‌کنند تا چیزهای مختلف را محاسبه کنند و از تصادفات جلوگیری نمایند.

اما همه می‌دانند که تکنولوژی نمی‌تواند همیشه درست کار کند. مثل موبایل‌تان که دچار باگ می‌شود، ماشین‌های خودران نیز می‌توانند اشتباه کنند و همین موجب تصادف می‌شود. اینجاست که قراردادهای هوشمند به میان می‌‌آیند. بر اساس المان‌های مختلف، خسارات به‌صورت خودکار برآورد و سپس از حساب شما مبلغ موردنظر کاسته می‌شود.

بیشتر بخوانید: کاربرد بلاک‌چین در زنجیره تامین (مزایا و چالش‌ها)

5. اینترنت اشیا

فناوری اینترنت اشیا برای اتصال دستگاه‌های روزمره به اینترنت به منظور بهبود اتصال سیستم‌ها با کمک حسگرها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

این دستگاه‌ها می‌توانند به سیستم بلاک‌چین متصل شوند تا همه محصولات و فرآیندهای موجود در حلقه را ردیابی کنند. به‌عنوان‌مثال، در یک سناریوی کلی، ممکن است هنگام خرید آنلاین کالایی، سفارش اشتباهی دریافت کنید، اما با ترکیب بلاک‌چین و اینترنت اشیا، محصول و مکان آن را می‌توان در هر مرحله از راه، از جمله انبار، حمل و نقل، ارسال به کالای شما، ردیابی کرد.

یک سیستم کاملاً خودکار تضمین می‌کند که محصول مناسب به شخص مناسب تحویل داده می‌شود. حسگرهای درگیر در سیستم، گره‌های خود را در بلاک‌چین ایجاد می‌کنند و با کمک قراردادهای هوشمند، می‌توان مکان و مالکیت محصول مربوطه را ردیابی کرد.

یک قرارداد هوشمند وضعیت مکان را در تمام طول مسیر تا زمان تحویل محصول به‌روز نگه می‌دارد. این باعث اطمینان از صحت محصول از حمل اولیه تا تحویل می‌شود.

6. افزایش سوددهی برای مشاوران املاک

مشاورین املاک یا آن‌هایی که می‌خواهند ساختمان خود را به فروش برسانند، باید کلی تبلیغ کنند و تازه در بیش‌تر موقعیت‌ها با یاری واسطه‌ها معامله را انجام دهند.

قراردادهای هوشمند در این زمینه سوددهی شما را بالاتر می‌برند. واسطه‌ها می‌توانند برداشته شوند و بندهای توافق بین خریدار و فروشنده به طور خودکار اجرا شوند. این‌گونه شما راضی خواهید ماند و مطمئن می‌شوید که مبلغ موردنظر به حساب‌تان واریز می‌شود.

 

آینده قرارداد هوشمند چیست؟

یکی از طرف‌داران پروپاقرص قراردادهای هوشمند (البته در آینده‌ای نزدیک) وکلا به شمار می‌روند.

آن‌ها می‌توانند نوشتن قراردادهای سنتی را کنار بگذارند، در وقت صرفه‌جویی کنند و بندها را بر اساس یک توافق ایجاد نمایند. شرایط نیز اتوماتیک انجام می‌شوند و هیچ‌کس نمی‌تواند به اطلاعات دسترسی داشته باشد و همین‌طور آن‌ها در بلوک‌ها به‌صورت رمزنگاری شده باقی می‌مانند. این قراردادها دنیای معاملات را تغییر می‌دهند و کارها را خودکار انجام می‌دهند.

خریدار وقت خود را برای پرداخت مداوم هزینه‌ها تلف نمی‌کند و فروشنده نیز اطمینان می‌یابد که مبالغ به حسابش واریز می‌شوند.

جمع‌بندی

در این مطلب از بورسینس، درباره قرارداد‌های هوشمند صحبت کردیم. پتانسیل قراردادهای هوشمند را نمی‌توان محدود کرد. این قرارداد‌ها به معامله گران و خریداران اجازه می‌دهند تا خرید خود را در زنجیره تامین دنبال کنند. این کار باعث افزایش اعتماد در بستر خرید و مبادلات اینترنتی می‌شود.

قراردادهای هوشمند با ازبین‌بردن نیاز به‌واسطه‌هایی در این پول صرفه‌جویی می‌کنند.

برای استفاده از قراردادهای هوشمند، تنها کاری که باید انجام دهیم این است که کد را قبل از اجرا بررسی کنیم، پس از آن‌همه چیز به‌صورت الکترونیکی انجام می‌شود.

قراردادهای هوشمند فرصتی را برای جوامع مختلف فراهم کرده‌اند تا تراکنش‌ها و فرآیندهای معمول خود را ساده‌تر و خودکار انجام دهند. پایه قراردادهای هوشمند رابط‌ها، قوانین تجاری و داده‌ها هستند.

با تکنولوژی در حال تحول، قراردادهای هوشمند نیز باید برای حذف هرگونه مشکل سازگاری با سیستم‌عامل‌ها به‌روز شوند و عملکردهای هدایت شده خود را به‌درستی انجام دهند. درحالی‌که قراردادهای هوشمند هنوز در مرحله توسعه هستند، ممکن است با حملات آسیب‌پذیری خاصی روبرو شوند.

برای اینکه قراردادهای هوشمند بخشی از زندگی روزمره ما باشد، هم اقدامات امنیت سایبری و هم پلتفرم‌های ایجاد قرارداد هوشمند باید هر از چند گاهی به‌روز شوند.

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌
این اصطلاح در واژه‌نامه جامع بورسینس منتشر شده است.سایر اصطلاحات و واژه‌های اقتصادی و مالی را ببینید ...

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
ثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

جدیدترین واژه‌ها و اصطلاحات

هج فاند
هج فاند (Hedge Fund) یا صندوق پوشش ریسک نوعی مشارکت محدود بین سرمایه‌گذاران خصوصی است. سرمایه‌ی هج فاندها...
سهام خزانه
سهام عادی یا ممتاز یک شرکت سهامی که توسط همان شرکت مجددا خریداری شده است را به‌عنوان سهام خزانه  (به...
خزانه
خزانه امروز محل تمرکز نقدینه دولت، دریافت‌ها و پرداخت‌های آنها است. یکی از مهم‌ترین وظایف خزانه، جمع...
نسبت قیمت به درآمد
نسبت میان قیمت و درآمد هر سهم شرکت را نسبت قیمت به درآمد (یا نسبت P/E) می‌نامند. اگر نسبت P/E یک شرکت...
سوگیری
بایاس (Bias) یا سوگیری به هر نوع خطای سیستماتیک در طرح (Design)، انجام (Counduct) و آنالیز مطالعه می‌گویند...
بودجه بندی سرمایه‌ای
بودجه‌بندی را فرایند تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود می‌دانند. مجموع کوشش‌هایی که صرف تدوین و تخصیص...
شاخص NFP
شاخص NFP یکی از عوامل اصلی ایجاد نوسان در بازارهای مالی است و روند حرکت قیمت را در هر ماه مشخص می‌کند....
کالای عمومی
در علم اقتصاد کالاها بر اساس 2 ویژگی رقابت پذیری و تخصیص پذیری به چهار دسته تقسیم می‌شوند. کالایی که...

blank

در بورسینس از 10 سال گذشته تاکنون، تلاش ما این بوده به شما کمک کنیم:

  • ترید و سرمایه‌گذاری اصولی را شروع کنید
  • ارزش پول‌تان را در برابر تـورم حفظ کنید
  • از سرمایه‌تان برای کسب سود بیشتر استفاده کنید
  • سرمایه‌گذاری موفق‌تری داشته باشید

درباره بورسینس بیشتر بخوانید 

blank