- این موضوع 4 پاسخ، 1 کاربر را دارد و آخرین بار در 8 سال، 4 ماه پیش بدست
شجاعالدین جهاندیده بهروزرسانی شده است.
- نویسندهنوشتهها
- 10 جولای 2014 در 12:54 #14905
شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلسهام استخراجکنندگان سنگآهن در بورس (چادرملو، گلگهر و فولاد صبانور) و شرکتهای سرمایهگذاری مرتبط با سنگ آهن (عمدتا امید و توسعه معادن و فلزات) حدود ده درصد از ارزش بازار سرمایه کشور را به خود اختصاص میدهند و از این جهت، پیگیری تحولات آنها برای فعالان بورسی اهمیت زیادی دارد.
در هفتههای اخیر، اخبار زیادی در مورد صنعت سنگ آهن منتشر شده که به لحاظ بنیادی اثرات متفاوتی بر سهام شرکتهای فعال دارند. از بُعد مثبت، به تصریح مدیران سنگآهنی در مجامع، تفاهم با فولادسازان برای افزایش نرخ فروش برای هر دو سال 92 و 93 نهایی شده و به تایید دولت (ایمیدرو) هم رسیده است. براین اساس، ضریب قیمتگذاری سنگآهن نسبت به شمش فولاد خوزستان در سال 92 و 93 هر یک به میزان 2 درصد نسبت به سال قبل افزایش مییابد.
به این ترتیب، به عنوان مثال، شرکت گلگهر که تا پیش از این سنگآهن خود را با نرخی بین 9 تا 10 درصد شمش فولاد خوزستان میفروخت، امسال با قیمتی در محدوده 13 تا 14 درصد قیمت شمش، محصول خود را به فولاد سازان میفروشد. از طرف دیگر نرخ گندله هم برای سال جاری 23درصد شمش فولاد خوزستان تعیین شده است. مطالعه سریع پیشبینی بودجههای شرکتهای سنگآهنی نشان میدهد که با مفروضات جدید، سود فروشندگان داخلی (بهعنوان نمونه چادرملو) مستعد تعدیل مثبت در محدوده 10 درصد است.از سوی دیگر و در بخش صادراتی، موضعگیریهای مسوولان در وزارت صنعت، معدن و تجارت از قطعی بودن وضع عوارض صادراتی به میزان احتمالی 15 تا 20 درصد حکایت دارد؛ تصمیمی که با توجه به افت 40 درصدی نرخ جهانی سنگآهن در سال 2014، شرایط دشواری را برای صادرکنندگان در این بخش رقم خواهد زد.
با جمعبندی اطلاعات مورد اشاره میتوان گفت تحولات در صنعت سنگآهن به نفع فروشندگان داخلی و در جهت کاهش بازده صادرکنندگان در حال رقم خوردن است که این مساله احتمالا به زودی در صورتهای مالی سال جاری شرکتهای مرتبط نیز آثار خود را آشکار خواهد ساخت.منتشر شده در تاریخ 19 تیرماه 93 توسط بورسینس
1 دسامبر 2014 در 10:19 #19867شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلکاهش بیسابقه قیمت سنگ آهن
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن گفت: طی هشت ماه گذشته قیمت جهانی سنگ آهن 50 درصد کاهش داشته است که این قیمت در تمام بحرانهای اقتصادی جهان بیسابقه بوده است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، قدیر قیافه در دومین همایش بین المللی سنگ آهن ایران با اشاره به چالشهای معدنکاران و سنگآهنیها در این حوزه گفت: قیمت تمام شده باید به نحوی باشد که سنگ آهنیها بتوانند در بازار حضور پیدا کنند.
وی با بیان اینکه شرایط سیاستگذاری در کشور تا حد زیادی متاثر از فعالیتهای بخش خصوصی است، گفت: تشکلهای بخش خصوصی باید نقش پررنگتری را نسبت به قبل داشته باشند اما تاکنون بخش خصوصی ایران در سیاستهای پایهای به خصوص سیاستهای بخش معدن حضور چندانی نداشته است. هرچند که خانه معدن در برخی سیاستگذاریها حضور پررنگ داشته اما این حضور کافی نبوده است.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن نقش تشکلها را در خروج از بحران رکود بسیار مهم عنوان کرد و گفت: تشکلهای سنگآهن محصول همین رویکرد هستند به همین دلیل میتوان با صراحت اعلام کرد که خروج از وضعیت کنونی مستلزم عزم جدی در این حوزه است.
وی پیشنهادهای خود را برای بهبود حوزه معدن عنوان و اظهار کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت باید نسبت به تشکیل پنجره واحد اقدام کند تا فعالان بخش معدن بتوانند مشکلات خود را در زمان کمتری برطرف سازند.
قیافه در خصوص حقوق بخش معادن گفت: زمانی که قیمت جهانی سنگ آهن کاهش پیدا میکند حقوق دولتی معادن نیز باید در همین راستا تبیین شود و اگر لازم است مدتی حقوقی از سوی دولت برای بهبود شرایط دریافت نکند.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با اشاره به مجوزهای اضافه برداشت از معادن اظهار کرد: با وجود موافقت وزیر صنعت، معدن و تجارت با صدور مجوز اضافه برداشت تا سقف سه برابر برای معدن سنگان هنوز این اقدام انجام نشده است و باید صدور مجوز اضافه برداشت به گونهای باشد که بیش از دو هفته طول نکشد.
وی ادامه داد: درخواست ما از وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که نسبت به این امر تجدیدنظر کند و زمان مجوز این میزان به درازا نکشد.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ادامه داد: در صورت موافقت دولت انجمن سنگ آهن آمادگی عهدهدار شدن بخشی از وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت را دارد و حاضر است نسبت به عملکرد خود پاسخگو باشد.
تعطیلی 37 درصد معادن کوچک به دلیل بحران جهانی
در ادامه پروا سلطانی – دبیر دومین همایش بینالمللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن – با اشاره به کاهش 50 درصدی قیمت جهانی سنگ آهن اظهار کرد: براساس گزارش گمرک سنگ آهن در هفت ماه ابتدای سال جاری 35 درصد کاهش وزنی و 30 درصد کاهش ارزش در صادرات مواجه بوده است.
وی ادامه داد: در همین مدت 37 درصد از معادن کوچک تعطیل شده و بنگاههای اقتصادی سیاستهای انقباضی را پیش گرفتهاند که این امر منجر به رکود در بخش سنگ آهن شده است.
دبیر دومین همایش بینالمللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با اشاره به دستاوردهای همایش اول اظهار کرد: موفقیت در بستن پرونده عوارض از صادرات سنگ آهن، کاهش 15 درصدی عوارض کنستانتره و گندله، تدوین سند راهبردی برای سنگ آهن و نزدیک شدن بخش معدن و دانشگاه از جمله دستاوردهای همایش قبلی بوده است.
سلطانی با بیان اینکه وضع عوارض در صادرات سنگ آهن مشکلاتی را به این بخش تحمیل کرده است، اظهار کرد: این مساله باعث شد که فعالین این بخش ضررهایی را متحمل شوند بهطوری که تولیدکنندگان به دلیل نگرانی از وضعیت بازار صادرات خود را با سرعت بیشتری انجام دادهاند که با توجه به هزینههای حملونقل 1200 میلیارد ریال در سه ماه آخر سال 1392 در بخش حملونقل هزینه شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 90 درصد از معادن به لحاظ ذخیره و 75 درصد از لحاظ تعداد به اعضای انجمن اضافه شده است، گفت: انجمن رشد 17 درصدی را طی این مدت تجربه کرده است.
1 دسامبر 2014 در 10:20 #19868شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلافت سهم ایران از بازار جهانی سنگ آهن به کمتر از یک درصد
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران گفت: سهم ایران از بازار جهانی صادرات در سنگ آهن از 1.7 به 0.9 درصد رسیده است. به همین دلیل باید برای ادغام در تولید، فرآوری و فروش به فکر ایجاد کنسرسیومهای فعال در این بخش باشیم.
به گزارش خبرنگار ایسنا، سجاد غرقی در دومین همایش بین المللی سنگ آهن ایران با اشاره به کاهش سنگ آهن از 23.4 میلیون تن به 15 میلیون تن اظهار کرد: رشد فزاینده تولید سنگ آهن از سال 1387 ناشی از صادرات به بازار چین بوده است. به همین دلیل انتظار میرود به امر صادرات بیش از این توجه شود.
وی با بیان اینکه هزینه استخراج سنگ آهن در ایران به نسبت سایر کشورها چندان بالا نیست، اظهار کرد: به دلیل اینکه همچنان از ذخایر سطحی استخراج میکنیم این میزان چندان متفاوت نیست.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران با بیان این که در بخش دولت باید کاهش هزینهها صورت بگیرد، گفت: این مساله باید به گونهای باشد که حقوقهای دولتی و مالیاتهای فروش داخل کاهش یابد.
به گفته غرقی در دهه بعد از 2013 تنها معدنکاری بزرگ مقیاس توجیه اقتصادی دارد.
دلایل تشکیل سند راهبردی سنگ آهن
وی عدم شناخت منافع ذیفعان در معادن کوچک و بزرگ ناهمگون بودن جامعه سنگ آهن، فقدان آمار و اطلاعات در این حوزه و بهطور کلی عدم ثبات در سیاستگذاریها دلیلی برای تدوین سند راهبردی سنگ آهن بود.
غرقی هدف از تدوین این سند را شناخت وضعیت این صنعت عنوان و اظهار کرد: در اسناد بالادستی و اسناد زنجیرهای با فقدانهای زیادی روبرو هستیم. همچنین در سند راهبردی فولاد نیز قطعیتی وجود ندارد.
وی ادامه داد: در این سند اعدادی ما به بین 30 تا 55 میلیون تن برای تولید فولاد در نظر گرفته شده است و این در حالی است که تنها تولید 36 میلیون تن انتظار میرود و همین امر لزوم تحقق یک استراتژی درونبخشی را به وجود آورد.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران تعداد معادن در حال بهرهبرداری سنگ آهن را 156 معدن عنوان و اظهار کرد: برای وضعیت پیش روی معادن سنگ آهن دو رویکرد درحوزه معدنی و زنجیره ارزش در نظر گرفته شده است.
غرقی ادامه داد: اگر خواهان تولید 55 میلیون تن فولاد هستیم باید با نرخ رشد 11 درصدی پیش برویم که این امر بسیار دشوار است.
وی با اشاره به سناریوی اول و دوم اظهار کرد: اگر در این سناریو نرخ رشد را هشت درصد در نظر بگیریم در سال 1404، 340 میلیون تن سنگ آهن و اگر در سناریوی دوم نرخ رشد 11 درصد در نظر بگیریم به 90 میلیون تن سنگ آهن نیاز داریم.
عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران ادامه داد: با توجه به شرایط موجود برای تعیین برنامه توسعه 1404 بیشتر باید از تسهیلات دولتی و سهیم شدن در زنجیره ارزش استفاده کنیم.
7 آوریل 2015 در 13:01 #20662شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلسنگ آهن مجزا از تحریمها
نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن معتقد است که تحریمها تاثیر کمی در حوزه سنگ آهن گذاشته و لغو کامل آن تنها میتواند دروازهای برای چانهزنی بر سر کشتیهای حمل و نقل و رقابتپذیری ایران در این عرصه ایجاد کند.
پروا سلطانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: اختلالاتی که در حال حاضر در بازار سنگ آهن به وجود آمده ناشی از کاهش قیمت بازار جهانی این محصول است؛ بهطوری که میتوان گفت تا برقرار نشدن اعتدال عرضه و تقاضا در این صنعت شاهد بهبودی نخواهیم بود.
وی با اشاره به لغو تحریمها گفت: این امر میتواند تاثیر زیادی در بهبود نرخ کرایه حمل و رقابتپذیری ایران در عرصه جهانی داشته باشد اما تا زمانی که بازار جهانی سنگ آهن رشد پیدا نکند در این حوزه اتفاق قابل توجهی نخواهد افتاد.
سلطانی سنگ آهن ایران را جزو معدود صنایع بیتاثیر از تحریم دانست و گفت: با توجه به اینکه در زمان تحریمها نیز صادرات این کالا به راحتی صورت میگرفت و تحریم تاثیر چندانی در این صنعت نداشته است میتوان این صنعت را جزو کم تاثیرترین صنایع دانست.
نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با بیان اینکه لغو تحریمها موجب رونق اقتصادی و در گروی آن افزایش صادرات سنگ آهن میشود، اظهار کرد: این مساله تنها زمانی محقق میشود که علاوه بر لغو تحریمها بازار جهانی نیز به یک اعتدال دست یابد.
سلطانی ادامه داد: ایران به تنهایی نمیتواند تاثیر زیادی در قیمتهای بازار جهانی داشته باشد، چرا که عرضه صادرات ایران تنها دو درصد است به همین دلیل باید به توازن عرضه و تقاضا در یک وضعیت رقابتی امید داشته باشیم.
نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با بیان اینکه لغو تحریمها میتواند موجب کاهش هزینه تراکنشهای مالی تجار ایرانی باشد، اظهار کرد: این مساله نمیتواند در معاملات تاثیر زیادی داشته باشد، اما میتواند امنیت خوبی را برای تجار ایجاد کند.
وی با بیان اینکه فولادسازیهای چینی به دلایل مختلف میزان تولید خود را کاهش دادهاند، اظهار امیدواری کرد این وضعیت در کشور چین و هند بهبود یابد و بتوان از طریق افزایش تقاضا وضعیت سنگ آهن را رو به بهبودی کشاند.
10 آوریل 2015 در 11:58 #20814شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلغولهای سنگآهنی اجازه رقابت را از ایران گرفتهاند
علیرغم اینکه ایران پس از کشورهای استرالیا، برزیل و آفریقای جنوبی چهارمین صادرکننده بزرگ سنگ آهن به چین است و از نظر ذخایر قطعی سنگآهن در رتبه یازدهم جهان قرار دارد، غولهای سنگآهنی اجازه رقابت را از ایران گرفتهاند؛ بهطوری که ایران در مقابل کشورهای استرالیا و برزیل دیگر جایی برای صادرات سنگ آهن خود به چین ندارد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، باید به ایننکته توجه کرد که عرضه مازاد سنگ آهن در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد و بزرگترین تولیدکنندگان معدنی در جهان طرح های توسعه خود را همچنان دنبال می کنند که در نتیجه این امر بازار جهانی هر چه بیشتر با افت قیمت های این ماده اولیه فولادسازی ها مواجه می شود.
پیش بینی می شود که میزان عرضه مازاد سنگ آهن در سال 2015 بین 60 تا 75 میلیون تن باشد که معادل افزایش عرضه مازاد به میزان 75 میلیون تن در سال 2014 است.
شرکت های ریوتینتو و بی اچ پی در استرالیا و وآله در برزیل میلیاردها دلار برای افزایش تولیدات ارزان خود سرمایه گذاری کرده اند؛ به طوری که قیمت به پایین ترین سطح خود در پنج سال گذشته رسیده و با افزایش فروش خود رقبایی را که توان رقابت در بازار نداشتند به تعطیلی کشاندند.
دلیل اصلی کاهش قیمت سنگ آهن استمرار افزایش تولید شرکت های بزرگ معدنی است که همچنان بازار را با مازاد عرضه مواجه کرده اند.
افزایش عرضه جهانی سنگ آهن
شرکت ریوتینتو در گزارش سالانه خود اعلام کرد که عرضه سنگ آهن سریع تر از تقاضای آن رو به رشد است؛ به طوری که قیمت سنگ آهن با کاهش روبرو کرده است.
بر اساس اعلام ایمیدرو پیش بینی می شود که عرضه جهانی سنگ آهن امسال با 4.6 درصد افزایش به یک میلیارد و 430 میلیون تن برسد که سه درصد از میزان افزایش تقاضا ( یک میلیارد و 250 میلیون تن) بیشتر است. همچنین میزان عرضه مازاد از 184 میلیون تن در سال جاری به 437 میلیون تن در سال 2018 خواهد رسید.
از سوی دیگر شرکت بی اچ پی که بزرگترین شرکت استخراج معادن دنیاست درنظر دارد در سال مالی جاری تولیدش را از 204 میلیون تن در سال گذشته به 225 میلیون تن برساند؛ درحالی که شرکت لندنی ریو درنظر دارد تولیدش را از 295 میلیون تن در سال 2014 به 330 میلیون تن در سال جاری برساند. همچنین شرکت وآله نیز در نظر دارد 340 میلیون تن در این سال تولید داشته باشد.
این سه شرکت بزرگ معدنی که بالغ بر 57 درصد فروش سنگ آهن جهان را در سال گذشته به خود اختصاص داده بودند، برای حفظ حاشیه سود و مقابله با کاهش قیمت ها از هزینه های خود می کاهند.
چین نرخ سنگ آهن را تعیین می کند
چین که دو سوم عرضه جهانی سنگ آهن را می خرد، درنظر دارد در سال 2015 با رشد اقتصادی هفت درصدی حرکت کند که پایین ترین سطح در 15 سال گذشته است، چراکه دولت مصمم است با ظرفیت مازاد رکود بازار مسکن مبارزه کند. درضمن دولت چین می خواهد به هر بهایی از طرح های توسعه خود فرار کند؛ به همین منظور بانک مرکزی این کشور برای دومین بار در مدت سه ماه در 28 فوریه نرخ بهره را کاهش داد.
فقط یک دلیل برای کاهش قیمت های سنگ آهن وجود دارد و آن کاهش رشد اقتصادی چین است. اگر سیاست گذاری های اقتصادی چین رشد اقتصادی آن را در سطح هفت درصد نگه دارد به احتمال قوی جریان تجاری سنگ آهن برقرار مانده و قیمت ها از ثبات برخوردار می شود در غیر این صورت قیمت آن افزایش پیدا خواهد کرد.
در مورد قیمت سنگ آهن نظرات و پیشبینیهای گوناگونی وجود دارد به طوری که عده ای از تحلیلگران قیمت سنگ آهن را به طورمیانگین 79 دلار در هر تن و عدهای دیگر قیمت میانگین سنگ آهن را امسال 58 دلار در هر تن ارزیابی می کنند.
همچنین پروا سلطانی، نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن معتقد است که سنگ آهن ایران به تنهایی نمی تواند وزنه محرکهای برای ایجاد تغییرات اساسی باشد لذا برای روشنشدن تکلیف وضعیت سنگ آهن ایران باید منتظر دیگر بازارهای جهانی بود.
وی به ایسنا گفت: ایران به تنهایی نمیتواند تاثیر زیادی در قیمتهای بازار جهانی داشته باشد، چرا که عرضه صادرات ایران تنها دو درصد است به همین دلیل باید به توازن عرضه و تقاضا در یک وضعیت رقابتی امید داشته باشیم.
سلطانی با بیان اینکه باید به فکر ارتقا صنایع معدنی ایران به ویژه عناصر اساسی همچون سنگآهن بود، اظهار کرد: بازار سنگ آهن تنها زمانی میتواند به یک اعتدال دست یابد که بازارهای جهانی وضعیت مناسبتری را پیدا کنند.
به گزارش ایسنا، با توجه به اینکه استرالیا و برزیل 80 درصد سهم سنگ آهن وارداتی چین را به خود اختصاص می دهند و در واقع چین نقش عمدهای در تعیین قیمت سنگ آهن دارد باید توجه به این حوزه افزایش یابد تا ایران نیز بتواند در این عرصه خودنمایی کند.
- نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.