حسینا – توسعه خدمات دريايي و بندري سينا

در حال نمایش 5 نوشته (از کل 5)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #13722
    blanknima-s2
    مشارکت کننده

    به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از مارین‌نیوز، علی‏ جهاندیده در مورد گزارش ارائه‏ شده مبنی بر اینکه شرکت سینا تنها 25 درصد فعالیت‏های ترمینال دو بندر شهیدرجایی را در اختیار دارد و همچنان سهم شرکت تایدواتر خاورمیانه در این بندر بیشتر است، گفت: کاملا این مطالب را تکذیب می‏کنم.

    وی تأکید کرد: در حال حاضر، کل ترمینال دو بندر شهیدرجایی به صورت THC در اختیار شرکت سینا قرار دارد و قرارداد جدید هم به این شرکت ابلاغ شده است.

    عضو هیأت عامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه «قرارداد جدید شرکت سینا برای اپراتوری ترمینال دوم بندر شهیدرجایی حداکثر تا روز شنبه امضاء خواهد شد»، گفت: هرکس این مطالب را گفته، غیرواقعی است.

    وی با بیان این‌که شرکت تایدواتر در حال حاضر صرفا در برخی محوطه‏‌های بندری و بخش پشتیبانی فعالیت دارد، تصریح کرد: کنار گذاشتن تایدواتر از بندر شهید رجایی به خاطر مسایل تحریم نبود؛ بلکه قرارداد این شرکت از چند سال قبل تمام شده بود که هر ساله تمدید می‏‌شد، اما سازمان بنادر و دریانوردی تصمیم به تعیین تکلیف بندر و تعیین اپراتور جدید گرفت.

    جهاندیده گفت: با تعیین اپراتور جدید، حقی از تایدواتر ضایع نشد و حقی هم برای شرکت سینا ایجاد نشده است.

    #13723
    blanknima-s2
    مشارکت کننده

    حسینا در حال اصلاح قیمت و به احتمال زیاد در حال ریزش به زیر 5000 تومان

    #13775
    blanknima-s2
    مشارکت کننده

    صحت اطلاعات شفاف سازی “حسینا”

    در پی نامه شفاف سازی “حسینا” به سازمان بورس مبنی بر شایعات مربوط به فعالیت شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا در بندر شهید رجایی به بررسی آن پرداختیم.

    در نامه شفاف سازی “حسینا” عنوان شده که در خصوص پیش بینی بودجه 1393 شایعاتی با توجه به فعالیت این شرکت در بندر شهید رجایی در بازار سرمایه مبنی بر افزایش درآمد صورت گرفته است شایان ذکر است “حسینا” بتازگی به این بندر ورود نموده و با در اختیار گرفتن ترمینال شماره 2 و با نسبت سهم 25 درصد از THC طی توافقنامه ای مشغول بکار گردیده و از انبارداری سهم ناچیزی دارد.

    از طرف دیگر علی جهاندیده، معاون بندری و مناطق ویژه سازمان بنادر و دریانوردی، در این باره افزود: بنده گزارش ارایه شده از سوی محمد رمضانیان، مدیر عامل شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا مبنی بر اینکه این شرکت تنها 25 درصد فعالیت های ترمینال در بندر شهید رجایی را در اختیار دارد را تکذیب می کنم.

    در همین راستا، ملایری، مدیر سهام “حسینا” در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز در این باره اظهار داشت: متأسفانه در حال حاضر شبهاتی نسبت به بند دوم شفاف سازی “حسینا” ایجاد شده است.

    ملایری تصریح کرد: با توجه به اینکه کل فعالیت ترمینال شماره 2 در اختیار “حسینا” می باشد لذا براساس تفاهم نامه ای که بین شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا و سازمان بنادر و دریانوردی منعقد شده مقرر گشته که 25 درصد از درآمدی که به وسیله ترمینال شماره 2 حاصل می گردد به “حسینا” تعلق بگیرد.

    وی در خاتمه افزود: در برداشت اشتباهی که از نامه شفاف سازی “حسینا” ایجاد شده چنین استنباط شده که 25 درصد ترمینال شماره دو مربوط به “حسینا” است اما در حقیقت مفهوم بند دوم نامه شفاف سازی این است که کل فعالیت ترمینال شماره دو مربوط به “حسینا” است و 25 درصد درآمد کسب شده ناشی از این، ترمینال متعلق به “حسینا” می باشد و 75 درصد مابقی آن متعلق به سازمان بنادر و دریانوردی می باشد.

    #14039
    blankmojtaba24
    مشارکت کننده

    به نقل از روابط عمومی سازمان بنادر و دریانوردی، هادی حق‌شناس اظهار داشت:
    در سال 93 عملکرد بنادر ایران به مراتب بهتر از دو سال گذشته خواهد بود و اقتصاد ایران، حمل و نقل و در نهایت عملکرد بنادر به لحاظ عملیات، چشم انداز روشن تر و پرکاری را نشان می‌دهد.‌ وی در تشریح شرایط اقتصادی کشور و تأثیر آن بر فرایند تخلیه و بارگیری در بنادر به عنوان دروازه های تجاری ایران گفت: نمی‌توان سازمان بنادر و دریانوردی را جدا از مسائل اقتصاد کلان دید، به عبارت دیگر، وقتی متغیرهای کلان اقتصادی مثل نرخ رشد اقتصادی، نرم تورم، تراز بازرگانی خارجی، حجم واردات و صادرات به عنوان «متغیرهای برون‌زا» دچار تغییرات شود، بر عملکرد بنادر ایران نیز اثر می‌گذارد بنابراین عملکرد سازمان بنادر به عنوان متغیر وابسته به این متغیر مستقل بستگی دارد. این کارشناس اقتصادی‌ توضیح داد: همچنین عملکرد سازمان بنادر و دریانوردی متأثر از فضای عمومی اقتصاد کلان کشور است و نمی‌توان این سازمان را از سایر موضوعات اقتصاد کلان ایزوله کرد؛ اگر فضای عمومی کشور، کسب و کار مردم پررونق باشد، فضای کار سازمان بنادر هم پر رونق خواهد بود و اگر بر آن فضای کاری رکود حاکم باشد، در این بنادر هم رکود خواهد بود.
    حق شناس بیان کرد: عملکرد دو سال گذشته بنادر ایران، متأثر از فضای عمومی کشور و در شرایط مطلوبی نبود.
    وی گفت: بعد از انتخابات خرداد ماه سال گذشته و در پی تحرکات سیاسی و اقدامات اقتصادی دولت یازدهم، اتفاقات خوبی در کشور اتفاق افتاد،‌به طوری که «تورم نقطه به نقطه» در خرداد ماه سال گذشته، 45 درصد بود. چنین عددی جز در سال 74-73 آن هم ناشی از وضعیت بازسازی استانهای تخریب شده از جنگ تحمیلی، منابع ناکافی داخلی و استفاده از منابع خارجی، افت قیمت اقتصادی، در اقتصاد کشور سابقه نداشته است. البته ماهیت آن نرخ تورم با نرخ تورم نقطه به نقطه سال گذشته بسیار متفاوت است.
    معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بنادر بیان کرد: در ابتدای خرداد سال 93، کشور از حالت رکود خارج شده و بر اساس پیش بینی بانک مرکزی و همچنین پیش بینی موسسات بین المللی، رشد اقتصادی ایران در سال 93 مثبت خواهد شد؛ تورم نقطه به نقطه در فروردین امسال به 17 درصد رسیده که در مقایسه با 45 درصد خرداد سال گذشته، نشان می‌دهد، شاخص ها به سرعت در حال اصلاح هستند. حق‌شناس اضافه کرد: در کنار این، رشد اقتصاد جهانی و خارج شدن اروپا و آمریکا از شرایط رکود نیز حائز اهمیت است. پیش بینی نهادهای بین المللی این است که در سال 2014 رشد اقتصادی جهان 6/3 تا 7/3 درصد را نشان می دهد. معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بنادر و دریانوردی با در کنار هم قرار دادن دو گزاره «خارج شدن اقتصاد ایران از رکود» و «رشد 6/3 درصدی اقتصاد جهان» توضیح داد: حمل و نقل دریایی جهان همواره بیش از رشد اقتصادی جهان و گاهی حتی 2 برابر است، به تناسب این افزایش رشد حمل و نقل دریایی جهان، تقاضا برای ساخت کشتی، توسعه حمل و نقل کانتینری و توسعه بنادر شکل می‌گیرد. وی یادآور شد: بنابراین پیش‌بینی می‌شود، در سال 93 عملکرد بنادر در مقایسه با 2 سال گذشته به مراتب بهتر خواهد بود و بنادر ایران به لحاظ عملیاتی سال پرکاری را تجربه می کنند.

    #15132
در حال نمایش 5 نوشته (از کل 5)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.