آیا فیسبوک ارز دیجیتال خود را منتشر میکند؟
شنیدههای زیادی این موضوع را تایید میکنند.
مطلب مرتبط: ارز دیجیتال فیسبوک چه تاثیری بر بازار ارزهای دیجیتال دارد؟
اگر قرار باشد دلار که بطور گسترده در سطح دنیا پذیرفته و مبادله میشود با تکنولوژی بلاکچین آمیخته شود و یک ارز دیجیتال با ارزش پایدار در مقیاس بزرگ به وجود آید احتمالا ارز دیجیتالی خواهد بود که فیسبوک در نظر دارد در انتهای سال 2019 معرفی کند.
شنیدههای زیادی حاکی از این است که فیسبوک در حال کار روی یک پروژه برای انتشار ارز دیجیتال با ارزش پایدار (Stablecoin) است.
مطلب مرتبط: کاربرد 50 ارز دیجیتال برتر را در یک جمله بخوانید
هنوز جزییات زیادی درباره این پروژه فیسبوک وجود ندارد. چیزهایی که درز کرده، حکایت از آن دارد که پشتوانه کوین فیسبوک، فقط دلار یا سبدی از ارزها (مثلا یورو، پوند، یوان و…) خواهد بود.
به احتمال قوی فیسبوک قصد دارد انتقال پول در پیامرسان واتساپ را از طریق این ارز فراهم کند.
مشخص نیست فیسبوک چه میزان کنترل روی این کوین خواهد داشت و چگونه میخواهد به موانع قانونی و فنی اینکار غلبه کند.
نام این ارز دیجیتال نیز هنوز مشخص نیست، به همین دلیل فعلا این ارز دیجیتال را با نام کوین خطاب میکنیم.
تفاوت کوین فیسبوک با بیتکوین و سایر کریپتوکارنسیها چه خواهد بود؟
بیابید ابتدا در خصوص میزان گسترش و استفاده صحبت کنیم. در شبکه بیتکوین در حال حاضر حدود 24 میلیون آدرس بیتکوین وجود دارد (منبع) که حداقل 1 دلار موجودی دارند. این تعداد برای اتریوم، 60 میلیون آدرس است.
ولی باید توجه داشت هر شخص معمولا چندین آدرس بیتکوین و اتریوم دارد.
با طرحی که فیسبوک برای ادغام سه سرویس فیسبوک مسنجر، واتساپ و دایرکت اینستاگرام دارد، میتواند به 2.7 میلیارد نفر دسترسی یابد.
حتی اگر فیسبوک بتواند فقط 5 درصد از این کاربران را به استفاده از کوین خود ترغیب کند به رقم 135 میلیون نفر کاربر خواهد رسید.
این تعداد نفرات از کل افرادی که در حال حاضر کاربر کریپتوکارنسیها هستند بیشتر است.
تفاوت بزرگ بعدی این است که کوین فیسبوک یک استیبل کوین با پشتوانه دلار آمریکا یا سبدی از ارزهای دولتی دیگر خواهد بود. این ویژگی، یکی از بزرگترین مشکلات بیتکوین و ارزهایی مانند اتریوم را رفع خواهد کرد: نوسانات قیمت.
در سال 2012 وقتی بیتکوین کم کم شناخته میشد، قیمت آن دربرابر دلار بین 5.27 تا 13.3 دلار بود. سپس در سال 2013 به قیمت شگفتانگیز 770 دلار رسید. در پایان سال 2014، قیمت بیتکوین سقوط کرده و به 314 دلار رسیده بود.
اما رشد بیتکوین مجددا آغاز شد و در سال 2015 به 434 دلار رسید و در پایان سال 2016 روی قیمت 998 دلار بود. در 2017 بیتکوین رشد بزرگی را تجربه کرد و به حدود 20 هزار دلار رسید ولی در پایان سال 2018 حدود 81 درصد از ارزش خود را از دست داد و در قیمت 3747 دلار سال را به اتمام رساند.
بنابراین میبینید که بیتکوین نوسانات بسیار زیادی دارد.
به خاطر همین موضوع، افراد زیادی ترجیح میدهند بیتکوین را با هدف نگهداری و نه با قصد خرج کردن آن در فروشگاهها خریداری کنند.
دلیل اصلی شکست بیتکوین در برآورده کردن انتظاراتی که از یک پول میرود همین بود. بیتکوین به عنوان پول یا ارز در قابل تبدیل بودن برای کالاهای بیشماری که در زندگی مردم وجود دارد موفق نبوده است.
در زیر نمودار درصد نوسان بیتکوین (رنگ آبی)، لایتکوین (بنفش) و اتریوم (سبز) را در مقایسه با ارزهای سنتی مانند دلار و یورو (زرد) و دلار و پوند (نارنجی) مشاهده میکنید.
کوین فیسبوک این نوسانات را نخواهد داشت زیرا ارزش آن به ارزهای دولتی وابسته خواهد بود. اما این ویژگی چه کمکی به فیسبوک میکند؟
فرض کنید ارزش کوین فیسبوک قرار است به نسبت 1 به 1 به دلار آمریکا وابسته باشد (یعنی 1 کوین فیسبوک برابر با 1 دلار آمریکا ارزش داشته باشد).
در صورت تحقق این فرض اگر شما بخواهید 1000 دلار را مثلا از ترکیه به مالزی بفرستید، ابتدا باید دلارهای خود را به کوین فیسبوک تبدیل کنید سپس آنرا از طریق واتساپ به حساب مقصد که در مالزی است ارسال کنید.
شخص گیرنده کوین، میتواند آنرا در حساب خود نگهدارد یا آنرا به ارز کشور مالزی تبدیل کند.
تا زمانی که کوین فیسبوک محبوبیت بالایی پیدا نکرده، احتمالا اشخاص تمایل داشته باشند آنرا سریعا به ارز محلی کشور خود تبدیل کنند.
از آنجایی که کوین فیسبوک را فرضا معادل 1 دلار در نظر گرفتیم، نرخ تبدیل آن در مقصد نیز به اندازه 1 دلار خواهد بود و تفاوت زیادی بین ارزش کوین در مبدا و مقصد وجود نخواهد داشت.
در حالیکه در سایر کریپتو کارنسیها به دلیل نوسانات بالا، ارزش مقادیر انتقالی گاهی پس از چنددقیقه تغییر میکند.
قرار دادن پشتوانه برای یک ارز، ایدهی جدیدی نیست. کشورهای زیادی ارزش ارز داخلی خود را به ارزهای خارجی پایدارتر وابسته میکنند. اقتصادهای بزرگی مانند امارات متحده عربی، عربستان سعودی، چین و هنگ کنگ در حال حاضر اینکار را انجام دادهاند.
برای نگهداری و حفظ ارزش کوین، فیسبوک باید مقادیر زیادی از ارز را خریداری، ذخیره و در صورت لزوم آنها را خرید و فروش کند.
اگر تقاضا برای کوین فیسبوک بالا رود، فیسبوک مجبور خواهد بود ذخیره بیشتری از ارز داشته باشد و کوین بیشتری انتشار دهد تا ارزش کوین فیسبوک بیشتر از 1 دلار نشود و بالعکس، در صورتی که عرضه زیادی به وجود آید، فیسبوک برای کاهش ارزش کوین باید آنرا از چرخه جمعآوری کند.
البته همانطور که قبلا در یکی از مطالب بورسینس اشاره کردیم، ارزهای پایدار دیگری مانند تتر، trueusd و… نیز وجود دارند ولی ارز فیسبوک به دلیل بزرگی مخاطبان، نیازمند خزانه بزرگتر و حسابرسی دقیقتر خواهد بود.
متمرکز بودن بلاکچین
کوین فیسبوک به احتمال زیاد بلاکچین متمرکز خود را خواهد داشت و مانند بیتکوین غیرمتمرکز نخواهد بود.
در یک بلاکچین غیرمتمرکز مانند بلاکچین بیتکوین، هر مشارکت کننده شبکه (اصطلاحا Node) یک کپی از لجر دارد تا تایید تراکنشها روی آن صورت بگیرد. به این فرایند ماینینگ گفته میشود و توسط دستگاههای خاص انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید: ماینینگ بیتکوین چیست؟
اما در بلاکچین فیسبوک، چیزی به عنوان ماینر یا استخراجکننده وجود نخواهد داشت. کوین فیسبوک قابل ماین توسط عموم نخواهد بود.
فیسبوک بلاکچین خود را فقط در بین مشارکتکنندگان انتخابی خود توزیع خواهد کرد و شیوه کار مانند بیتکوین نخواهد بود که هرکس بتواند یک Node از شبکه باشد.
با اینکار، فیسبوک دردسر کمتری برای رفع مشکلات فنی خواهد داشت و ناکارآمدیهایی مانند سرعت پایین در تراکنشها (که در بیتکوین وجود دارد) در کوین فیسبوک دیده نخواهد شد.
اما از طرف دیگر، کوین فیسبوک میتواند در برابر حمله هکرها امنیت کمتری داشته باشد، زیرا هکرها باید به Node های کمتری نفوذ کنند تا بتوانند تراکنشها را دستکاری کنند.
استفاده از کوین برای مقاصد غیرقانونی
همانند بیتکوین، قطعا نگرانیهایی در رابطه با استفاده از کوین فیسبوک برای پولشویی و سایر مقاصد غیرقانونی وجود خواهد داشت.
متمرکز بودن شبکه کوین فیسبوک، این شرکت را قادر میسازد کنترل و نظارت راحتتر بر استفاده از کوین برای این مقاصد غیرقانونی داشته باشد. ولی باید دید قانونگذاران در این زمینه چگونه تصمیم میگیرند.
احتمالا برای رفع همین نگرانیهاست که شنیده شده فیسبوک در حال مذاکره با برخی از صرافیهای بزرگ ارزهای دیجیتال است تا کار مدیریت مشتریان (احراز هویت و…) و همچنین تبدیل ارز را به آنها بسپارد.
انگیزه فیسبوک برای ایجاد کوین
شاید برای شما سوال باشد که چرا فیسبوک باید مشکلات بزرگ داشتن ارز دیجیتال مانند ایجاد آن، ذخیره مقادیر زیاد ارز، پیادهسازی امکان انتقال پول بینمرزی را با کارمزد پایین و هزینههای آن متقبل شوند؟
گذشته از اینها، هزینه تبدیل ارزهای سنتی به ارز دیجیتال و بالعکس نیز وجود دارد.
فیسبوک قبلا در سال 2011 پروژهی مشابهی با نام Facebook Credits داشت که به دلایل متعددی از جمله هزینه تبدیل بالا شکست خورد.
به نظر میرسد یکی از بزرگترین انگیزههای فیسبوک برای ایجاد ارز دیجیتال، متنوعسازی منابع درآمد خود است. در حال حاضر حدود 98 درصد درآمد فیسبوک از تبلیغات است. (منبع)
فیسبوک امیدوار است از کارمزد تراکنشهایی که بین کاربران انجام میشود درآمدی هرچند کمتر از تبلیغات بدست آورد. با وجود تعداد زیاد کاربران، طبق برخی گمانهزنیها این شبکه اجتماعی میتواند تا سال 2021 درآمد تقریبی 19 میلیارد دلاری را کسب کند. (منبع)
درآمدزایی تنها انگیزه فیسبوک برای معرفی یک کوین نیست. فیسبوک میخواهد یک روش پرداخت باشد و کاربرد کوین خود را از یک سرویس انتقال پول فراتر ببرد.
برای رسیدن به این مقصود، فیسبوک میخواهد مشتریان کوین را در فیسبوک نگهدارند و آنرا از طریق فیسبوک خرج کنند.
این مدل، مشابه مدلی است که WeChat در چین اجرا کرده است. WeChat در چین برخلاف سایر دنیا محبوبیت بسیار زیادی دارد زیرا اپهای محبوب در چین مسدود شدهاند.
WeChat در چین نقش فیسبوک، اینستاگرام، واتساپ، اسنپچت، Venmo، اپلپی، ویزا و مسترکارت را بازی میکند!
WeChat به کاربران خود نه تنها اجازه انتقال پول را میدهد بلکه امکان پرداخت آنلاین، پرداخت در فروشگاهها و حتی پرداخت به دکههای کنار خیابان را هم اضافه کرده و به عنوان یک جایگزین برای پول نقد، چک و حتی کارت اعتباری در چین درآمده است.
WeChat این سرویسها را فقط برای ارز محلی چینیها فراهم کرده ولی فیسبوک در نظر دارد سرویسهای مشابهی را برای مخاطبین بسیار بیشتری فراهم کند.
برای اینکه فیسبوک به این هدف خود برسد، باید کاری کند کوین فیسبوک در مقیاس بزرگ و در سطح بینالمللی پذیرفته شود. مردم باید بتوانند از کوین به عنوان یک روش پرداخت آنلاین و خرید در فروشگاهها استفاده کنند.
رسیدن به این هدف شاید سالها زمان نیاز داشته باشد ولی فیسبوک با اهرم ساختن کاربران میلیاردی خود میتواند خریداران و فروشندگان را متقاعد کند تا از کوین فیسبوک استفاده کنند.
سخن آخر
اگر فیسبوک بتواند به خوبی این پروژه به پیش ببرد و اصطلاحا کارتهایی که در دست دارد را به خوبی بازی کند، میتواند سه ویژگی اساسی پول (قابل تبدیل، قابل نگهداری و قابل خرج بودن) را در کوین خود برآورده کند.
با پذیرش گسترده کوین فیسبوک در بین خریداران و فروشندگان، این کوین میتواند یک راه قابل اتکا برای مبادله باشد.
اما فیسبوک موانع زیادی نیز در پیش دارد، موانع فنی و قانونی که باید دید میتواند از پس آنها برآید یا خیر.
شاید 10 سال پیش تصور اینکه یک شرکت بتواند پول خود را منتشر کند و پتانسیل جایگزین شدن به جای همه ارزهای رایج را داشته باشد در فکر هیچکس نمیگنجید.
اگر فیسبوک در انتشار کوین خود موفق باشد و بتواند کاربرانش را به استفاده از آن ترغیب کند، چنین تصوری دیگر محال به نظر نخواهد رسید.
قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت میتوانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:
نام | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
نوبیتکس |
| ![]() | ![]() |
صرافی خارجی MEXC |
| ![]() | ![]() |