قیمت بیت کوین طی چند هفته مانده به رویداد هاوینگ در حال افزایش است، اما آیا این افزایش قیمت طولانیمدت خواهد بود؟ در این مقاله سعی میکنیم با نگاهی به دادههای درونزنجیرهای پاسخی برای این پرسش ارائه کنیم.
با ادامه شیوع ویروس کرونا و رفع تدریجی ممنوعیتهای تردد در اروپا، تمام نگاهها در جامعه ارزهای دیجیتال به هاوینگ بیت کوین دوخته شده است. این رویداد کمتر از 10 روز دیگر روی خواهد داد و به نظر میرسد قیمت بیت کوین مطابق با آن در حال تغییر است. طی هفتهای که گذشت قیمت این دارایی دیجیتال رشد خیرهکننده 23 درصدی را تجربه کرد و به بیشتر از 9,400 دلار رسید.
هاوینگ رویداد مشهوری در صنعت ارزهای دیجیتال است که هر چهار سال یک بار در شبکه بیت کوین اتفاق میافتد و درواقع بخشی از سیاست مالی این رمزارز است. طی این رویداد پاداش ماینینگ بیت کوین به نصف کاهش خواهد یافت، به این معنا که بعد از 11 می، به جای 12.5 بیت کوین در هر 10 دقیقه، 6.25 بیت کوین عرضه خواهد شد.
هاوینگ پیشرو سومین رویداد هاوینگ در شبکه بیت کوین خواهد بود و این اتفاق میتواند باعث صعودیشدن روند ارزشگذاری این دارایی دیجیتال شود.
براساس اظهارات کاربر PlanB، که تحلیلگر ارزهای دیجیتال و خالق مدل «انباشت به عرضه» (stock-to-flow) است، کاهش نرخ عرضه بیت کوین به افزایش قیمت بیت کوین در طولانیمدت بستگی دارد. اخیرا، PlanB در توییتی نوشت:
به نظر من، هاوینگ 2020 بیت کوین مشابه با هاوینگهای 2012 و 2016 خواهد بود. من، براساس مدل انباشت به عرضه، انتظار دارم قیمت طی یک تا دو سال پس از هاوینگ حدودا 10 برابر شود. امیدوارم این هاوینگ در مورد تاثیرات شبکه و اصول فاندامنتال و زیربنایی بیت کوین درسهایی برای ما داشته باشد.
با این حال، وقتی نوبت به حرکات قیمت بعد از هاوینگ میرسد، نظرات متفاوت هستند. برخی معتقدند که این رویداد قیمتها را بیشک افزایش میدهد و سایرین بر این باورند که این عامل تاکنون تاثیر خود را بر قیمت فعلی گذاشته و بیش از این رشد نخواهد کرد. سرمایهگذاران دیگر اهمیت ماینرها و نصفشدن پاداش استخراج را در نظر نمیگیرند، زیرا به عقیده آنها سفتهبازی و نوسانگیری تنها عامل حرکات قیمت بیت کوین است.
با اینکه سفتهبازی نیز نیرویی محرک و قوی در تعیین قیمت بیت کوین است، در خصوص برخی چرخههای نزولی و صعودی عامل عرضه و تقاضا حرف اول را میزند. در حرکات قیمت بیت کوین، ماینرها یا همان استخراجکنندگان بهشدت تعیینکننده هستند زیرا آنها تنها تامینکننده کوینهای جدید در بازار بیت کوین هستند.
راهنمای سایتهای معاملاتی ارزهای دیجیتال:
ماینرها برای پرداخت هزینه برق و همچنین هزینه هاستینگ، کوینهای تازه تولیدشده خود را نقد میکنند و با این کار فشار فروش را افزایش میدهند. درحالیکه معاملهگران از نوسانات کوتاهمدت استفاده میکنند، ماینرها درواقع «دیکتهکننده» قیمت بیت کوین از لحاظ عامل عرضه هستند.
البته، این مسئله به همین سادگی نیست. این نوسانات همچنین مشخص میکنند که کدام ماینرها میتوانند در شبکه باقی بمانند. اگر قیمت بیش از حد کاهش یابد، برخی ماینرها مجبور به خاموشکردن دستگاههای خود خواهند شد، زیرا عملیات آنها دیگر سودآور نخواهد بود. یک مثال خوب از این مورد در سقوط قیمت ماه مارس دیده میشود.
ماینرها تنها بازیکنان بازار نیستند که باعث افزایش فشار فروش میشوند. درواقع بخش زیادی از حجم معاملات در صرافیها نشاندهنده فشار خرید یا فروش نیست، بلکه حرکات کوتاهمدت ناشی از خرید و فروش مکرر معاملهگران است.
به این ترتیب، ماینرها تنها بازیگرانی هستند که برای کوینهای تازه استخراجشده فشار فروش ایجاد میکنند. با توجه به این نکته، درک اینکه ماینرها طی چند هفته مانده به هاوینگ در حال انجام چه کاری هستند بسیار مهم است زیرا رفتار آنها میتواند نکات بسیاری را در خصوص قیمت بیت کوین بعد از هاوینگ مشخص کند.
با حرکت ماینرها بازارها نیز حرکت میکنند
با تجزیه و تحلیل الگوهای تراکنش از طریق بلاک چین بیت کوین، میتوان اطلاعاتی را استخراج کرد که استراتژیهای معاملاتی را کامل میکنند. به عنوان مثال، جو نملکا (Joe Nemelka)، تحلیلگر داده در کریپتوکوآنت (CryptoQuant)، یک شرکت داده درون زنجیرهای، اخیرا اظهار داشت که افزایش جریان ورودی ماینرها به صرافیها میتواند سیگنالی برای نوسانات پیشرو باشد.
به گفته نملکا، درصد ورود ماینرها به صرافیها درمقایسه با سایر جریانهای ورودی (سایر کیف پولهای صرافیها، و غیره) قابلتوجه است. همانطور که در نمودار زیر نشان داده شده، میتوان در درصد جریان ورود ماینرها به صرافیها جهشهای قیمتی بیش از 6 درصد مشاهده کرد که باعث ایجاد تغییر در روندهای قیمت شدهاند.
درصد جریان ورود ماینرها به صرافیها. منبع: CryptoQuant
ماینرها به دلایل مختلف داراییهای بیت کوین خود را نقد میکنند. دنبال کردن روند فروش بیت کوین توسط ماینرها و همچنین احساسات سرمایهگذارها برای تشخیص تفاوتها و تغییرات اندکی که در روند پدید میآیند ارزشمند است.
به عنوان مثال، هنگامی که جریان ورودی ماینرها به صرافیها به طور غیرعادی در بازارهای صعودی زیاد باشد، ماینرها احتمالا در حال برداشت سود و ایجاد فشار فروش بیشتر در برخی سطوح خاص قیمت هستند که احساس میکنند فروش در این سطوح منطقی است.
برعکس، جریان ورودی زیاد در برخی مواقع که قیمت در حال کاهش است میتواند نشاندهنده خاموششدن تعداد بسیاری از دستگاههای ماینینگ باشد، فرآیندی که میتواند باعث تغییر در بازار شود زیرا ماینرهای انعطافپذیرتر بیت کوینهای خود را نگه میدارند و این امر متعاقبا باعث کاهش در فشار فروش میشود.
ماینرها چه میکنند؟
درحالیکه میتوان با استفاده از پایگاه دادهای که مختص درصد جریان ورود ماینرها به صرافیها است جهش فشار فروش از سوی ماینرها را دنبال کرد، شاخص موقعیت ماینر (Miner Position Index) به ما این امکان را میدهد تا هنگامی که نوبت به نگهداری یا فروش بیت کوین توسط ماینرها میرسد، روندها را بهتر درک کنیم.
شاخص موقعیت ماینر. منبع: CryptoQuant
نمودار بالا نشان میدهد که از ژانویه تاکنون ماینرها بیت کوین نگه داشتهاند، احتمالا به این امید که آن را با قیمتهای بالاتر بعد از هاوینگ بفروشند. میسون جانگ (Mason Jang)، مدیر ارشد امنیت در کریپتوکوانت، در این خصوص اظهار داشت:
شاخص موقعیت ماینر (MPI) دوره هایی را نشان میدهد که ارزش جریان خروجی بیت کوین توسط ماینرها در مقیاسی یکروزه از لحاظ تاریخی بسیار بالا یا بسیار پایین بوده است. مقادیر بالاتر از 2 برای این شاخص نشاندهنده این است که اکثر ماینرها در حال فروش بیت کوین هستند. همچنین، اگر این شاخص کمتر از صفر باشد، میتواند فشار کمتر فروش توسط ماینرها را نشان دهد. بنابراین، این مسئله میتواند سیگنالی برای خرید بیت کوین باشد.
آیا تاریخ تکرار خواهد شد؟
از لحاظ تاریخی، هاوینگ بیت کوین همیشه با افزایش قابلتوجهی در قیمت این رمزارز همراه بوده است. این مسئله میتواند قیمت را پس از فورک بعدی بیشتر افزایش دهد. با این حال، تاریخ همیشه تکرار نمیشود. گرچه دادههای درون زنجیرهای ممکن است به شکلگیری رویداد پیشرو کمک کنند، باید در نظر داشت که بازار بیت کوین پس از آخرین هاوینگ این شبکه در سال 2016 با تغییراتی فوقالعاده همراه بوده است.
همچنین، دادههای پایانه کریپتوکامپر (CryptoCompare) نشان میدهند که 2020 شاهد تغییر روزانه حجم معاملات بوده است که نسبت به حجم معاملات سال 2016، ده برابر بیشتر است. با نگاهی به سال 2016 درمییابیم که حجم کل روزانه بیت کوین در صرافیها بهندرت از یک میلیارد دلار فراتر میرفت. اما اگر چند سال جلوتر برویم و 13 مارس 2020 را در نظر بگیریم، میبینیم که صرافیهای برتر از رکورد 21.6 میلیارد دلار حجم معاملاتی روزانه فراتر رفتهاند.
حجم روزانه کل در هر سال. منبع: CryptoCompare
نمودار بالا نشان میدهد که بازار نسبت به سالهای گذشته تا چه اندازه تغییر کرده است. با توجه به حجم بسیار زیاد سال 2020، و این نکته که شرکتکنندگان بیشتری در بازارها سهیم شدهاند، افت فشار فروش از سوی ماینرها احتمالا تاثیری چشمگیر بر فشار فروش بیت کوین خواهد داشت. این یعنی هاوینگ پیشرو ممکن است تبدیل به یک جهش چشمگیر در قیمت بیت کوین شود.
در این اوضاع، ما چه میتوانیم انجام دهیم؟ با اینکه هر دو هاوینگ قبلی باعث افزایش قیمت این ارز دیجیتال شدهاند، اما اینطور نیست که همیشه و در هر رویداد هاوینگی این اتفاق لزوما تکرار شود. با اینکه دادههای درون زنجیرهای ابزاری عالی برای تکمیل استراتژیهای سرمایهگذاری و معاملاتی هستند، باید آنها در متن و ابعاد گستردهتری مورد بررسی قرار داد.
از زمان آخرین هاوینگ، بازار به شکل گستردهای رشد یافته و شرکتکنندگان جدید حجم معاملاتی بیشتری وارد بازار کردهاند. همچنین، شرایط معاملات شفافتر، قابلاعتمادتر، و قانونمندتر شده. علاوه بر این، شیوع بیماری کرونا نشان داده است که انتظارات متعارف از رفتار بازار میتواند به سرعت تغییر کند.
قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت میتوانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:
نام | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
نوبیتکس |
| ![]() | ![]() |
صرافی خارجی MEXC |
| ![]() | ![]() |