چرا پول بی‌ارزش می‌شود؟ به زبان ساده

بی ارزش شدن پول

دلیل بی ارزش شدن پول و کاهش قدرت خرید مردم چیست؟

پول یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین فاکتورها بر کیفیت زندگی انسان‌ها است. پول می‌تواند فقر، بیماری و بی‌خانمانی را از بین ببرد.

پول می‌تواند دوستی و منزلت اجتماعی به همراه داشته باشد. به‌طورکلی، انسان‌ها دوست دارند پول بیشتری داشته باشند تا از مزایای آن مثل استقلال و عزت نفس بیشتر بهره‌مند شوند.

عناوین مطلب:

در واقع پول، چیزی بیشتر از یک تکه کاغذ است. ارزش پول به تولید و بهره‌وری مرتبط است.

بااین‌حال می‌بینیم که پول رایج بسیاری از کشورها ازجمله کشور خودمان هر روز بی‌ارزش‌تر از قبل می‌شود اما علت بی ارزش شدن پول ملی کشورها چیست؟

در ادامه به بررسی علت بی ارزش شدن پول ایران و آینده ارزش پول ایران، می‌پردازیم.

تاریخچه پول

در زمان‌های بسیار دور که هنوز پول اختراع نشده بود، مردم در قالب قبایل و دسته‌های پراکنده‌ای زندگی می‌کردند و صاحبان زمین‌ها و مالکین بر آن تسلط داشتند.

صاحبان زمین، برده‌ها را به کار می‌گرفتند تا برای آن‌ها غذا تولید کنند و در ازای آن، غذا، پناهگاه و حمایت صاحب زمین را به دست می‌آوردند.

بسیاری از محصولاتی که در دنیای آن زمان تولید می‌شد محصولات کشاورزی بود. این محصولات یا اصلا معامله نمی‌شدند یا اینکه به صورت کالا به کالا با چیز دیگری تعویض می‌شدند. از طرف دیگر بسیاری از کالاهای مبادله‌ای، فاسدشدنی بودند و نیاز بود به‌سرعت مصرف شوند.

با پیشرفت جوامع، برده‌داری نیز برچیده شد و افراد بیشتر و بیشتری توانستند برای خودشان تشکیلات کسب‌وکار مستقلی ایجاد کنند.

فردگرایی در اقتصاد، باعث تشویق حس رقابت و تمایل به تخصص شد. با افزایش تنوع کالاهای در دسترس و تنوع تقاضا برای آن‌ها، انجام معامله بدون وجود یک نوع واسطه، پیچیده شده بود.

در طول تاریخ، مردم از کالاهای مختلفی به‌عنوان ابزار مبادله استفاده می‌کردند. برای اینکه کالایی به‌عنوان واسطه استفاده شود، می‌بایست ارزش پایدار و مورد اطمینان داشته باشد.

چراکه وجود نوسان در قدرت خرید آن دارایی، می‌توانست روی میزان پاداشی که بابت کار دریافت می‌شد تاثیر بگذارد؛ بنابراین طلا و فلزات گران‌بها به‌عنوان یک کالا و دارایی برای مبادله تعیین شد (به شکل سکه و…).

معرفی این فلزات ارزشمند برای مبادله یک مزیت دیگر نیز داشت و آن امکان پس‌انداز کردن برای آینده بود.

شروع به کار بانک‌ها

ابتدا مردم طلا و فلزات خود را در خانه‌هایشان مخفی می‌کردند.

اما اشخاصی که دید اقتصادی بازتری داشتند این فرصت را غنیمت شمرده و به مردم پیشنهاد دادند طلا را در ازای کارمزد، در مکان‌هایی امن که همان بانک‌ها بودند نگهداری کنند. به‌این‌ترتیب بانک‌ها به صورت غیررسمی ایجاد شدند.

در بانک، طلاها برای مدتی بدون استفاده باقی می‌ماند ولی افرادی نیز بودند که گاهی نیاز به طلا پیدا می‌کردند. بانکداران به این افراد در ازای دریافت کارمزد، طلا را به‌صورت وام ارائه می‌کردند.

اختلاف کارمزدی که از سپرده‌گذار و وام‌گیرنده گرفته می‌شد، پاداش بانکدار در مقابل تحمل ریسک و مدیریت هزینه‌ها بود. به‌این‌ترتیب بانک‌ها رشد کردند.

بانک‌ها پس از دریافت طلا از اشخاص، به آن‌ها رسیدی می‌دادند که نشان‌گر مقدار طلای دریافت شده توسط بانک بود.

چرا پول بی ارزش می‌شود

منطق پول بدون پشتوانه

با گذشت زمان و افزایش اعتماد، افراد این رسیدها را در معاملاتشان استفاده می‌کردند و ارزش آن را برابر با ارزش طلای درج شده روی آن می‌دانستند.

بنابراین بخش عظیمی از طلاهایی که ذخیره شده بود، دیگر توسط صاحبان آن‌ها از بانک باز پس گرفته نمی‌شد. بانکدارها یک فرصت کسب‌وکار جدید پیدا کردند و به‌جای اینکه خود طلا را به وام‌گیرندگان بدهند فقط رسید آن را که نشانگر مقدار مشخصی طلا بود به او می‌دادند.

درحالی‌که که معادل فیزیکی آن (طلای پشتوانه رسید) در صندوق وجود نداشت. با انجام این کار توسط بانکدارها، طلا از قدرت خرید جدا شد (طلا دیگر به‌عنوان پشتوانه اسکناس نبود).

 قبل از اینکه پول (همان رسیدهایی که نماینده مقداری طلا بود) بین مردم مبادله و دست‌به‌دست شود، قیمت طلا دچار نوشان می‌شد.

هر زمان که مقدار طلا از معدن استخراج و به بازار وارد می‌شد، ارزش مقادیر قبلی طلا کاهش می‌یافت؛ بنابراین همانند پول، ارزش طلا نیز براساس اعتماد بود.

بنابراین اگر طلا خواهان نداشت، می‌توانست قیمت آن به اندازه کاغذی که روی آن ارزش طلا نوشته می‌شود کم شود، پس مهم نیست ما طلا استفاده کنیم یا یک تکه کاغذ به‌عنوان پول، بلکه مهم این است که ما قدرت خرید طلا یا اسکناس را کاهش ندهیم (با تولید و چاپ بی‌رویه آن‌ها، ارزش‌شان کم می‌شود).

تورم چه تاثیری در بی ارزش پول دارد؟

مهم‌ترین علت بی ارزش شدن پول، تورم است که در طول زمان، باعث کاهش ارزش زمانی پول (time value of money) می‌شود.

مفهوم «ارزش زمانی پول» به زبان ساده یعنی اینکه مقدار پولی که شما الان در اختیار دارید، در آینده چقدر ارزش خواهد داشت. این مفهوم فرض می‌کند که شما پولتان را در جایی سرمایه‌گذاری نمی‌کنید و سود بانکی نیز به آن اضافه نمی‌شود.

مفهوم “time value of money” یعنی اینکه اگر شما امروز مبلغ مشخصی پول دارید، ارزش این مبلغ در آینده چقدر خواهد بود.

سایت Investo Pedia اطلاعات معتبری درباره TVM یا همان Time Value of Money ارائه کرده است که پیشنهاد می‌کنیم آن را هم مطالعه کنید.

تورم، قیمت کالاها و خدمات را در طول زمان افزایش می‌دهد و به شکل ملموسی، میزان کالاها و خدماتی که می‌توانید در آینده با مقدار فعلی پول خریداری کنید کم می‌شود.

اگر درآمد شما ثابت بماند و تورم باعث افزایش قیمت‌ها شود، باید درصد بیشتری از درآمدتان را برای خرید همان کالا و خدمات هزینه کنید.

بنابراین برای مثال، اگر قیمت فعلی 1 کیلو سیب 40000 تومان باشد، احتمال این وجود دارد که سال بعد، قیمت همین سیب به 50000 تومان برسد. این افزایش قیمت به‌طور ملموس، «ارزش زمانی پول» را کاهش می‌دهد زیرا شما باید برای خرید 1 کیلو سیب، 25 درصد بیشتر پرداخت کنید.

برای اینکه کاهش ارزش زمانی پول، اثر منفی روی قدرت خرید شما نگذارد، لازم است سودی که در سرمایه‌گذاری کسب می‌کنید یا درصد افزایش درآمد شما بیشتر از نرخ تورم باشد.

چرا پول بی ارزش می‌شود

چرا پول بی ارزش می‌شود؟

بی ارزش شدن پول پدیده دردناکی است که باعث کمتر شدن قدرت خرید مردم و فاصله طبقاتی می‌شود.

در ادامه بررسی می‌کنیم که چرا پول بی ارزش می‌شود و منشأ این کاهش ارزش‌ها در چیست:

1. تورم

تورم باعث بی ارزش شدن پول ایران و سایر کشورها می‌شود.

اگر تورم بر یک بازار حکم‌فرما باشد، پول بهای خود را از دست می‌دهد. برای مثال، تورم زیادی که در برخی از کشورها مانند زیمباوه وجود دارد باعث شده ارزش پول این کشور به‌شدت سقوط کند و مردم در تلاش هستند تا پول این کشور را به سایر ارزها تبدیل کنند تا ارزش دارایی‌شان حفظ شود.

عوامل زیادی باعث ایجاد تورم می‌شوند مثلاً چاپ بی‌رویه پول. چاپ پول زمانی موجب تورم می‌شود که عرضه پول از مقدار رشد واقعی فراتر رود.

رابطه بین چاپ پول و تورم، همیشه مستقیم نیست. عرضه پول فقط به انتشار اسکناس توسط دولت بستگی ندارد و ممکن است کشوری مانند آمریکا به طرز قابل‌ملاحظه‌ای پول چاپ و روانه بازار کند ولی به دلیل وجود سایر فاکتورها، تورم زیادی ایجاد نشود.

یکی دیگر از دلایل تورم، بدهی خارجی کشور است. دولت‌ها برای پرداخت بدهی‌های خارجی، اغلب به چاپ پول روی می‌آورند که باعث تورم می‌شود.

این عامل وجود تورم در زیمباوه بود؛ اما بدهی خارجی می‌تواند منجر به تورم نشود. مثلاً ژاپن مقدار زیادی بدهی خارجی دارد ولی دارای تورم نیست.

تورم می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد ازجمله:

کسری بودجه، استقراض از سیستم بانکی، هزینه‌های بالای غیرتوسعه‌ای، رشد سریع جمعیت، بلایای طبیعی مثل خشک‌سالی و سیل، احتکار در سطح گسترده، حضور دلالان، نیاز به اشتغال‌زایی در جامعه، وابستگی تولیدات داخلی به واردات، مشکلات زنجیره تأمین، مشکلات ساختار قیمت‌گذاری اجناس و غیره.

2. افزایش نقدینگی

در ویدیو زیر تاثیر افزایش نقدینگی بر تورم به زبان ساده توضیح داده شده است:

افزایش نقدینگی و بیشتر شدن پول در دست مردم به‌جای سرمایه‌گذاری در بخش تولید یا خدمات باعث شده رقم آن طی چند سال اخیر چند برابر شود.

این چالش مهم از اشتباه محاسباتی و غلط بودن سیاست‌های پولی- مالی بانک مرکزی و دولت نشأت می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که در سیستم بانکی وجود دارد این است که بانک ها به‌جای تأمین سرمایه برای افزایش تولید و بهبود اقتصاد وارد بازارهای سکه و مسکن می‌شوند یعنی پول را به‌جای تولید به سمت سفته بازی می‌برند.

گرچه که وجود تحریم‌های خارجی، قیمت نفت و فاکتورهای دیگر هم بر آن اثرگذارند اما مسئله اصلی در ساختار دولت و بانک‌هاست.

3. اقتصاد نفتی

از دیگر مشکلات اقتصادی ما که منجر به تورم، افزایش نقدینگی و بی ارزش شدن پول ایران شده، اقتصاد نفتی است.

بیش از 80 درصد اقتصاد ایران تحت سیطره درآمدهای نفتی است. بیماری هلندی ناشی از درآمد نفتی به‌عنوان یک مشکل اساسی و دیرینه در اقتصاد ما مشهود است.

این موضوع از سال 1353 شمسی با افزایش قیمت سوخت فسیلی در اثر جنگ اعراب و تحریم‌های نفتی به‌عنوان یک ضایعه مزمن، اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده است. به‌این‌ترتیب بالا و پایین شدن قیمت نفت در بازارهای جهانی یا وضعیت تحریم‌های نفتی به‌شدت می‌تواند اقتصاد ما را تحت تاثیر قرار دهد.

4. دخالت بیش از حد دولت در اقتصاد

این موضوع در همه بخش‌های اقتصاد به‌عنوان یک وظیفه در آمده است و یکی از علل بی ارزش شدن پول است.

بخش خصوصی ایران به‌عنوان سرمایه‌گذار، درنتیجه این سیاست‌ها به‌شدت تضعیف شده و تولید ملی به دلیل واردات بی‌رویه کالاهای مصرفی ضربه خورده است.

نقش دولت در اقتصاد نباید صفر و صدی در نظر گرفته شود. دولت تنها باید نحوه دخالت درستی داشته باشد. مثلاً در اقتصادهای باز، دولت مانع از تصمیم بخش خصوصی نمی‌شود.

در اقتصاد باز اگر دولت نیاز به مس بیشتری داشته باشد آن را از طریق درآمد مالیات خریداری می‌کند؛ اما در اقتصاد دستوری یا برنامه‌ای، دولت دستور تولید مس می‌دهد و قیمت آن را هم خودش تعیین می‌کند.

در حالتی که ترکیب این دو باشد اقتصاد مختلط است. به نظر می‌رسد بهترین حالت همین اقتصاد مختلط است که در آن هم برنامه‌ریزی از سمت دولت است و هم راهکارهایی برای تولید و بهبود بازار وجود دارد.

چرا پول بی ارزش می‌شود

5. هدفمندی یارانه‌ها و اعطای کمک‌های نقدی

در سال‌های اخیر طرح هدفمندی یارانه‌ها با پمپاژ پول در حساب شهروندان آن هم به صورت بی‌رویه و بی‌حساب‌وکتاب موجب افزایش نقدینگی و ضربه به تولید ملی شده است.

با این وصف، شاید این سوال برای شما ایجاد شود که آیا افزایش یارانه باعث افزایش تورم می‌شود؟

همان طور که بخاطر دارید، طرح هدفمند سازی یارانه‌ها از سال 87 با مبلغ 45 هزار تومان آغاز شد.

در آغاز این طرح قرار بود یارانه فقط به دهک‌های پایین جامعه پرداخت شود اما در نهایت همه دهک‌ها و اقشار جامعه این مبلغ به حسابشان واریز شد.

از آن زمان به بعد مسئله یارانه، مبلغ آن و شیوه پرداخت آن یک چالش و اختلاف نظر بین کارشناسان، صاحب نظران و مسئولان بود و همچنان هم هست.

همه می‌دانند که یارانه و هدفمندسازی پرداخت آن به قشر ضعیف و کم درآمد جامعه زمانی مثمرثمر است که به رفاه اجتماعی منجر شود.

با این حال کارشناسان معتقدند افزایش مبلغ یارانه در نهایت به بالا رفتن تورم منجر خواهد شد و این روش در نهایت نمی‌تواند به دهک‌های پایین جامعه کمک کند.

براساس آمار، در ایران ماهانه مبلغی در حدود 300 هزار میلیارد تومان برای حامل‌های انرژی اختصاص داده می‌شود که مبلغ آن در سال حدود 3 هزار و 600 همت است.

کارشناسان معتقدند این رقم به صورت عمده به یک گروه اقلیت از بنگاه‌های انحصاری می‌رسد که درمورد سایر بخش‌های نظام پرداخت یارانه هم وجود دارد.

در واقع مسئله این است که نظام پرداخت یارانه در کشور کارکرد مناسبی ندارد و بازتوزیع ثروت که هدف آن حمایت از اقشار ضعیف جامعه است را به درستی اجرا نمی‌کند.

به تازگی خبری مبنی بر افزایش مبلغ یارانه‌ها در تیتر خبرها قرار گرفت. نکته اینجاست که در حالی که طبق آمارهای رسمی تورم در ایران حدود 50 درصد است، افزایش 20 درصدی یارانه برای دهک‌های پایین تغییر محسوسی در زندگی آنها ایجاد نخواهد کرد.

اقتصاددانان می‌گویند با وجود این شرایط، بهترین راه برای کمک به این قشر از جامعه کنترل تورم است زیرا تورم نوعی مالیات محسوب می‌شود که دولت‌ها از مردم می‌گیرند و اولویت نخست سیاست‌های یک دولت باید کنترل تورم باشد.

6. بودجه دولت‌ها

دولت‌ها در اثر تصویب بودجه‌های سنواتی و افزایش بودجه، بودجه جاری بدنه را روزبه‌روز بزرگ‌تر کرده است تا جایی که شرکت‌ها و سازمان‌های وابسته به دولت دو سوم از بودجه قوه مجریه را به خود اختصاص داده‌اند.

هرقدر مخارج دولت بیشتر باشد نیاز به چاپ پول بیشتری پیدا می‌کند که نقدینگی بیشتر را به همراه خواهد داشت.

7. مشکلات بین‌المللی اقتصاد ایران

علاوه بر موارد فوق، مشکلات ناشی از تحریم‌ها ‌موجب اوج گرفتن بیش از حد و انتظار تورم، انتظارات تورمی و حتی تورم ناشی از رکود اقتصادی شده است.

درنتیجه این رویدادها اقتصاد ایران، پول ملی بی‌ارزش شده و افزایش ارزش دلار و سایر ارزهای خارجی در برابر ریال خسارات جبران‌ناپذیری به پول ملی وارد کرده است.

8. از بین رفتن اعتماد

با از بین رفتن اعتماد در یک اقتصاد و حوزه مالی، مردم و سرمایه‌گذاران ارز را از کشور خارج می‌کنند تا ریسک کاهش ارزش دارایی را متحمل نشوند.

به‌همین‌دلیل، روند خروج سرمایه و افزایش نرخ ارز شدت می‌یابد. از بین رفتن اعتماد می‌تواند دلایل سیاسی یا اقتصادی داشته باشد.

در سال‌های اخیر نیز شاهد افزایش سرمایه‌گذاری هموطنانمان در کشورهای دیگر به شکل خرید ملک و موارد مشابه هستیم که باعث خروج ارز از کشور می‌شود.

9. افزایش واردات

افزایش واردات به دلایل مختلف، می‌تواند تقاضا برای ارزهای خارجی را افزایش داده و منابع ارز خارجی را بیش‌ازپیش کاهش دهد.

چرا پول بی ارزش می‌شود

پاسخ کارشناسان به سوال چرا پول ایران بی ارزش است؟

از دیدگاه اقتصاددانان، مهم‌ترین علت بی ارزش شدن پول ملی اختلاف بین رشد نقدینگی و رشد اقتصادی است.

کاهش درآمدهای ارزی و ریالی دولت و افزایش هزینه‌های دولت در حمایت از طبقات محروم در سال‌های گذشته باعث افزایش نرخ تورم تا حداکثر مقدار ممکن شده است.

به عبارت دیگر ناکارآمدی مدیریتی در نزدیک کردن رشد نقدینگی به رشد اقتصادی مهم‌ترین عامل افزایش تورم و نقدینگی است. ما در کشورمان با مسئله افزایش نقدینگی و رشد پایین اقتصادی مواجه هستیم.

کسری بودجه دولت و فساد شبکه بانکی عوامل اصلی رشد نقدینگی در کشور هستند.

البته نقش تحریم‌ها نیز به‌عنوان دلیل بی‌ارزش شدن پول ایران و افزایش تورم پررنگ است بخصوص از سال 97 به بعد که درآمدهای ارزی به‌خاطر این تحریم‌ها کاهش چشمگیری پیدا کرد.

به نظر می‌رسد از اوایل دهه 50 تاکنون به جز دو سه سال، نرخ تورم ایران همیشه دو رقمی بوده است و این علاوه بر ناکارآمدی دولت و بخش‌های مدیریتی و استقراض از بانک مرکزی نشان‌دهنده مشکلات در قوه مقننه نیز می‌باشد.

کارشناسان دیگر معتقدند که نقش بانک‌های خصوصی در ایجاد فساد در شبکه بانکی و بی ارزش شدن پول، بیش از کسری بودجه دولت است.

همچنین در سال‌های اخیر مبهم شدن مسیرهای اقتصادی به دلیل وابسته کردن آن به مذاکرات بین‌المللی باعث ایجاد مشکلاتی شده است.

محاسبات نشان می‌دهد که صادرکنندگان غیرنفتی فقط در سال 1398، حدود 210 هزار میلیارد از محل جهش نرخ ارز، رانت ریالی بردند که این رقم در قالب تورم از جیب مردم رفته است.

این میزان از تورم و سقوط ارزش پول ملی به گونه‌ای است که گاهی با گزاره‌هایی همچون «قدرت پول ملی ایران از کشورهای بحران‌زده‌ای همچون افغانستان هم کمتر است» مواجه می‌شویم. اما آیا واقعا چنین است؟

چرا ارزش پول ایران از افغانستان کمتر است؟

اقتصاددانان معتقدند عملکرد مسئولان یک کشور عامل اصلی تعیین کننده حفظ ارزش پول در آن کشور است.

کشورهایی که قیمت ارز خارجی در مقایسه با پول ملی آن کشور با توجه به شرایط بازار تعیین می‌شود، پدیده‌ای مثل خروج سرمایه اتفاق نمی‌افتد، نرخ ارز هم معمولا تک نرخی است و در نتیجه کسی از انجام معاملات ارزی سود نمی‌برد.

کشوری مثل افغانستان با وجود درگیری‌های سیاسی‌ای که دارند، به خوبی توانسته است تورم خود را کنترل کرده و از چاپ پول یا استقراض آن جلوگیری کنند. همین نکته باعث شده این کشور نقدینگی و تورم افسارگسیخته نداشته باشد.

در افغانستان به اندازه میزان نقدینگی کالا و خدمات وجود دارد که در پی آن قیمت‌ها در یک وضعیت متعادل قرار می‌گیرند.

اما در ایران وجود ارز چند نرخی و اقتصاد دولتی سال‌هاست موجب خروج ارز از کشور می‌شود، اتفاقی که در کشور افغانستان بسیار کمتر رخ می‌دهد.

در کنار نکات گفته شده، تاثیر تحریم‌ها را هم باید در نظر گرفت. تحریم نوعی شوک به اقتصاد یک کشور است که می‌تواند اثرات سختی به آن وارد کند.

سیاست‌های پولی و مالی ایران، نرخ سود بین بانکی و نرخ ارز دستوری هم عوامل دیگری هستند که باعث سقوط ارز پول ایران در مقایسه با افغانستان شده‌اند.

به عنوان مثال در شرایطی که نرخ ارز در همه جای دنیا قیمت ثابتی دارد، در ایران ارز دستوری و چند نرخی مشکل بزرگی برای اقتصاد محسوب می‌شود که پدیده قاچاق و خروج ارز از کشور را به شدت گسترش داده است.

روش‌های افزایش ارزش پول ملی

کارشناسان حوزه اقتصاد معتقدند بهبود و احیای ارزش پول ایران به تلاش زیادی نیاز دارد.

زمانی ارزش پول ملی افزایش می‌یابد که ارز موردنیاز برای واردات به‌جای فروش نفت از تولیدات داخلی و بخش غیرنفتی تأمین شود.

درحال‌حاضر نهاد و بخش‌های ناکارآمدی در کشور وجود دارند که از بودجه عمومی استفاده می‌کنند اما بازدهی چندانی ندارند. لازم است این قسمت‌های زائد حذف شوند تا نیاز دولت به تأمین بودجه از طریق دلارهای نفتی و استقراض از بانک مرکزی کاهش یابد.

در شرایط فعلی کشور ما می‌تواند از طریق ادامه همین روند معیوب ورود دلارهای نفتی به اقتصاد یا از طریق قطع وابستگی به دلارهای نفتی و تلاش برای تداوم تولید و حذف کالاهای وارداتی روی افزایش ارزش پول ملی کار کند.

همچنین لازم است از تصمیمات جزیره‌ای که برخی نهادها بدون در نظر گرفتن شرایط کل کشور و سایر بخش‌ها می‌گیرند نیز اجتناب شود مثل تصمیم به افزایش قیمت خودرو توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت که باعث نگرانی از گرانی‌های زیادی می‌شود.

دولت‌ها اگر برای برگرداندن ارزش پول ملی مصمم هستند باید با این تصمیمات مقابله کنند.

درنهایت می‌توان گفت که بزرگ‌ترین و مهم‌ترین راهکار برگرداندن ارزش به پول ایران افزایش تولید ملی در بخش غیرنفتی است.

این مسئله در سال‌های اخیر به دلیل سیاست‌گذاری‌های داخلی اشتباه و مشکلاتی که در سطح بین‌الملل وجود داشته دچار آسیب زیادی شده است و شاید احیای بخش تولید در کشور مهم‌ترین راهکار ارزشمندتر کردن ریال و جلوگیری از تورم است.

سوالات متداول

چرا ارزش پول ایران کم است؟

وجود تورم، افزایش نقدینگی، دخالت بیش از حد دولت در اقتصاد و افزایش واردات از مهمترین دلایل بی ارزش شدن پول ملی هستند.

چگونه می‌توان ارزش پول ملی را بالا برد؟

زمانی ارزش پول ملی افزایش می‌یابد که ارز موردنیاز برای واردات به‌جای فروش نفت از تولیدات داخلی و بخش غیرنفتی تأمین شود. همچنین باید از تصمیمات جزیره‌ای که برخی نهادها بدون در نظر گرفتن شرایط کل کشور و سایر بخش‌ها می‌گیرند نیز اجتناب شود.

بانک ها چگونه باعث افزایش تورم می شوند؟

بانک ها به‌جای تأمین سرمایه برای افزایش تولید و بهبود اقتصاد گاها وارد بازارهای سکه و مسکن می‌شوند یعنی پول را به‌جای تولید به سمت سفته بازی می‌برند. این موضوع به خودی خود باعث افزایش قیمت‌ها و ایجاد تورم می‌شود.

چگونه سرمایه خود را از بی‌ارزش شدن حفظ کنیم؟

نگهداری پول نقد برای دریافت سود ناچیز از بانک در زمانی که پول بی‌ارزش می‌شود یکی از دلایلی است که ارزش سرمایه و قدرت خرید افراد در زمان تورم‌، کاهش پیدا می‌کند. برای حفظ ارزش پول، همانطور که خودتان شاهد بودید مردم به خرید طلا، ارزهای خارجی، ارز دیجیتال، کالاهای بادوام، املاک و سهام روی می‌آورند. در شرایط کنونی برای خرید دارایی با سرمایه‌های میلیاردی و حتی سرمایه کم، بورس اوراق بهادار یک گزینه مطلوب است. بورس فقط برای معاملات سهام شرکت‌ها نیست. در بورس حتی می‌توانید طلا، شرکت‌های صادراتی که از رشد دلار نفع می‌برند یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری که در دارایی‌های متنوعی سرمایه‌گذاری می‌کنند را خریداری کنید. راهنمای شروع در بورس را اینجا ببینید.

جمع بندی

پول مهم ترین عامل آرامش و آسایش افراد است.

تغییر ارزش پول به معنی تغییر میزان خدمات یا کالاهایی است که با آن مقدار پول در طی زمان می‌توان خرید. تورم باعث بی ارزش شدن پول می‌شود و عوامل زیادی زمینه ساز آن هستند. حال با توجه به صحبت‌های انجام شده، به نظر شما ایا پول ایران ارزش پیدا میکند؟

مقالات مرتبط:

آیا این مطلب مفید بود؟
‌بله‌‌خیر‌

شما در بورس، علاوه بر خرید و فروش سهام:

  • می‌توانید در دارایی‌هایی مانند طلا و مسکن سرمایه‌گذاری کنید
  • در صندوق‌های سرمایه گذاری بدون ریسک، سود ثابت بگیرید

برای شروع سرمایه‌گذاری، افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاری‌ها انجام دهید:

نام شرکتویژگی‌هاامتیاز
کارگزاری آگاه
  • باشگاه مشتریان با جایزه
  • نرم‌افزار معاملاتی پیشرفته
  • دریافت اعتبار معاملاتی
  • خرید آنلاین صندوق‌ سرمایه‌گذاری
  • ثبت‌نام آنلاین برای کد بورسی
blankثبت نام در بورس

برای سرمایه‌گذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه می‌شود:

نام خدماتویژگی‌ها
دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال
  • دوره‌های حضوری + غیرحضوری
  • شناخته‌شده‌ترین اساتید
  • در سطح مقدماتی، متوسط و پیشرفته
  • ارائه مدرک معتبر گذراندن دوره
blank

0 0 رای
به مطلب امتیاز دهید:
اشتراک
اطلاع از
guest

16 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه‌ها
کمیل

پول کاغذی و دیجیتالی و رمز ارز هیچ کدوم قابل اعتماد نیستند و تنها راه نجات برگشتن به پول کهن و پول خدا یعنی طلا و نقره است.

مهدی

من وقتی فکر میکنم که اگر دولار امریکا را ۳ برابر کنیم امریکا اقتصادش نابود میشود اما متاسفانه ایران عزیز من واحد پولیش را به دولار هفت تومان را به هشت هزار برابر شده بخدا هر سیاستی هست بسیار خطرناک هست شما تمام دوباره میگویم ای اقا هشت هزار برابر شده. ۱۶۰ تا ایا باور کردنش شما را اذیت نمکند کمی تعقل کنید وای به 🤔

ی.د

بزاری فقط بنزین مجانی بدن به آمریکای لاتین

کاربر

خودمون داریم بنزین وارد میکنیم از بس بنزین ارزون میدن به مردم و مردم الکی با ماشین و موتوراشون تو خیابون بی هدف میچرخن ، بعد بنزین مجانی میدن به آمریکای لاتین

عبدوک

به نظرم تا قانون خصوصی سازی حذف نشه هیچ کس هیچ کاری نمی تونه بکنه.این قانون را سرمایه داران بزرگ به مردم ما القا کردند.که به زعمشون بار دولت را کم کنند.از زمانیکه این قانون تصویب شد هرکس که سرمایه خوبی داشت توانست یکی از منابع تولید را که در دست دولت بود بخرد و چون از اون طرف هم هیچ نظارتی در عرضه ی خدمات وجود ندارد، این صاحب سرمایه به هر قیمتی ،خدماتش را عرضه می کند.حالا وزیر،نماینده ی مجلس،و هرکسی که سرمایه خوبی دارد صاحب کارخانجات تولیدی یا حتی مخابرات بیمارستان ، مراجع قضایی ،پلیس یا دریا،جنگل و منابع زیر زمینی می شود و محصولاتش یا خدماتش را به هرقیمتی که می تواند می فروشد.درصورتیکه همه ی اینها را باید دولت به مردم باقیمت دولتی عرضه کند.کدام وزیر یا نماینده مجلس حاضر است قیمت محصولاتی که خود تولید می کند به مردم باقیمت پایین عرضه کند.ودر مجلس یا هیئت دولت به نفع مردم رای دهد؟

Alireza

سلام حذف چهرصفرملی حتی بیشتر از آن بهترین کار دولت برای مبارزه با تورم وثبات ارزش پول ایران در برابر پول دیگر کشورها بود والله العالم… وباید این سیاست ها بیشتره باشد تا رتبه اول جهان در تمام زمینه ها باشیم انشاالله

فرید

تنها راه نجات اقتصاد ایران تعامل با کشورای پیشرفته ی دنیاست و وارد کردن تکنولوژی و ایجاد مهندسی معکوس برای صنایع مولد و رقابتی کردن تولیدات با مشابه خارجیشون وگرنه اقتصاد تک محصولی وابسته ب نفت هیچ دردی از این اقتصاد دوا نمیکنه فساد و رانت بیشتر میشه روز ب روز باید از فروش تولیدات تکنولوژی پیشرفته پول و درامد ارزی ساخت برا ی مملکت ن نفت و طلا و ذخائر غیر قابل تجدید برا مثال شرکت اپل فروش محصولاتش اگه بیشتر از کل صادرات نفت ایران نباشه کمترم نیست فقط بخاطر تکنولوژی برتر در ساخت گوشیای تلفن همراه و جا انداختن برندش تو کل دنیا تنها مزیتشم نسبت ب برندای دیگه سیستم عامل انحصاری خودش ios ه یا صنعت خودروسازی آلمان یا ی نمونه کوچیکترش. ماشینای کره ای و ژاپنی در کل خلق ثروت از راه علم خیلی کارسازتر از ثروت از منابع طبیعی ی مملکته

جواد

هیچ کشوری که منابع دارد از نظر آمریکا نباید صنعتی شود چون وابستگی از بین میرود. ژاپن و کره اگر منابع داشتند آمریکا هرگز اجازه پیشرفت نمیداد.

ناشناس

آفرین گل گفتی آقا فرید

علی خالقی

به نظر شما دولت ومجلسی که توانایی تقسیم،علوفه ننهاده های دامی وطیوری دربین گاو مرغ وگوسفندوشترمرغ خواهی راندارند،
چگونه می توانند پایه ی پولی مملکت را بالا ببرند(برابری ریال دربرابر ارزهای خارجی)
حالا گاو وگوسفندومرغ عقل مشهور ندارند!
اگرد اشتند ، آنموقع حال وروزگار دولتمردان ونمایندگان مجلس دیدنی می شد!
درزمان صفویه یک تومان ایران=۴۲ دلار آمریکا بود
بااینکه شاهان همیشه..‌‌

م

سلام خسته نباشبد جالب بود

Mostafa

سلام بسیار بسیار مقاله جالب و جذابی بود ممنون

ارتباطات مبین نت

مطالب خیلی خوبی داشتی عالی بود من هرروز به سایت شما سر میزنم که آخرین مطالب سایت شمارو بررسی کنم واقعا عالیه

Alireza

سلامبه نظرم وقطعا هم اینطوره که کشور ما ایران میتونه از هرجهت اقتصادی وسیاسی ودینی و زبانی وبویژه واحد پول همپای رقبای خارجی رقابت کنه ولی بالاخره اگه بخواد اول بشه این مسائل فساد اقتصادی مثل دزدی و… رو باید به طور کامل رفع کنه وهزار البته باید دانشگاههایی مثل پیام نور و… که من ازش فارغ التحصیل شدم وحداقل ۱۵ ساله بیکارم رو برداره وفقط دانشگاه سراسری بمونه وقطعا هرکس بگه نه اشتباه گفته که حذف ۴ صفر از پول ملی وهمچنین تبدیل واحد پول به تومان بهترین کاری میشد که انجام داد کسی نظری داره؟

عاطی

اینی که گفت ۴صفر برداریم عضو تیم جراحی اقتصادی رییسیه😖😂

blank

در بورسینس از 10 سال گذشته تاکنون، تلاش ما این بوده به شما کمک کنیم:

  • ترید و سرمایه‌گذاری اصولی را شروع کنید
  • ارزش پول‌تان را در برابر تـورم حفظ کنید
  • از سرمایه‌تان برای کسب سود بیشتر استفاده کنید
  • سرمایه‌گذاری موفق‌تری داشته باشید

درباره بورسینس بیشتر بخوانید 

blank
16
0
از دیدگاه‌ شما استقبال می‌کنیمx