تبعات خروج آمریکا از برجام (در بازار سهام تهران و سود شرکت‌ها)

بورسینس – آموزش بورس، ارز دیجیتال و سرمایه گذاری انجمن ها اخبار و رویدادهای بورس و سهام تبعات خروج آمریکا از برجام (در بازار سهام تهران و سود شرکت‌ها)

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • نویسنده
    نوشته‌ها
  • #34077
    ساناز فخری
    مشارکت کننده

    آینده اقتصاد ایران در سناریو خروج ترامپ از برجام

    ۱۳۹۷/۰۲/۱۹

    اقتصاد نیوز: تعلیق نشدن تحریم‌های هسته‌ای در کاخ سفید چه عواقبی برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت؟ پاسخ به این سوال نیازمند در نظر گرفتن تمام سناریوهای محتمل در دو سوی میز مذاکره‌است. همراهی اروپا با آمریکا در خروج از برجام می‌تواند به منزله بازگشت تدریجی اقتصاد ایران به شرایط پیش‌ از تحریم باشد. البته چنین سناریویی با توجه به تلاش‌های اروپا برای حفظ برجام چندان محتمل نیست و احتمالا فرانسه، آلمان و انگلیس تلاش خواهند کرد که شرایطی را به‌وجود آورند که برجام حتی بدون حضور آمریکا نیز به حیات خود ادامه دهد.

    چه‌تحریم‌هایی امکان بازگشت دارند؟

    در چارچوب توافق برجام، کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۵ قانونی را تصویب کرد که بر مبنای آن تحریم‌های مالی و بانکی علیه ایران وضع شد. اما به رئیس‌جمهوری اختیار داده می‌شود تا برای ادامه یا تعلیق تحریم‌های مذکور تصمیم بگیرد. بر مبنای سرفصل‌های برجام، تحریم‌های ثانویه آمریکا در بازه‌های زمانی ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه به حالت تعلیق درآمدند. بر این اساس رئیس‌جمهوری وقت آمریکا به پشتوانه «اختیار توقف موقت یا Waiver» اختیار تعلیق یا عدم تعلیق تحریم‌های مذکور را دارد. روز ۲۲ اردیبهشت در واقع موعد تصمیم‌گیری رئیس‌جمهوری آمریکا در رابطه با تحریم‌های موسوم به «قانون اختیار دفاع ملی» است. یکی از مواد این قانون که در سال ۲۰۱۲ اجازه تحریم فروش نفت ایران را به رئیس‌جمهوری آمریکا داد، علاوه بر تحریم مستقیم بانک مرکزی ایران تمام بانک‌هایی را که با بانک‌مرکزی ایران همکاری می‌کنند را نیز شامل می‌شد.

    از آنجایی که عمده معاملات بانک‌های خارجی با بانک مرکزی ایران در زمینه خرید و فروش نفت بود، این قانون به بانک‌های مختلف این اجازه را می‌داد که با شرط کاهش بیش از ۲۰ درصدی خرید نفت خود از ایران در بازه‌های شش ماهه، به تدریج سطح خرید نفت خود از ایران را به صفر برسانند. بر مبنای آمارهای موجود این قانون پس از گذشت کمتر از ۱۵ ماه از اجرایی شدن در سال ۲۰۱۲، فروش نفت ایران را حدود ۶۰ درصد کاهش داد. اثر جانبی دیگر این تحریم‌ها قطع کامل روابط کارگزاری بانکی ایران و درنتیجه مغفول ماندن از اجرای استانداردهای بین‌المللی بود. به این ترتیب پس از برداشته‌شدن تحریم‌ها نیز شبکه بانکی کشور فاقد استانداردهای توجیه‌کننده برای برقراری روابط کارگزاری بود.

    تصمیم ترامپ مبنی بر عدم تعلیق این تحریم‌ها، که مصداق بارز لغو یکجانبه تعهد بین‌المللی برجام است می‌تواند خط داستانی مشابه سناریوی ناشی از قانون اختیار دفاع ملی در سال ۲۰۱۲ در اقتصاد ایران پیاده کند. البته وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌تواند شرایط مطرح شده در این قانون را تا حدودی تغییر دهد. به خصوص اینکه جهت‌گیری مقامات اروپایی طی ماه‌های اخیر احتمال تعیین سطح و شرایط جدیدی از همکاری اقتصادی با ایران است. شرایطی که احتمالا ضمن ترسیم شرایط برای به حداقل رساندن فروش نفت ایران در بلند مدت، دست اروپایی‌ها را برای ادامه همکاری با ایران در کوتاه مدت بازتر خواهد گذاشت.

    دونالد ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید از توافق هسته‌ای ایران همواره به‌عنوان یک «توافق بد» یاد کرده‌است. به همین دلیل همواره با اظهار مخالفت با این توافق از لزوم اصلاح آن گفته‌است. رویکردی که البته به عقیده برخی تحلیلگران بین‌المللی کاملا مستقل از محتوای توافق بوده و به علاقه ترامپ برای نقش‌آفرینی قهرمانانه در توافق جدید با ایران باز می‌گردد. پیش‌بینی‌ناپذیر بودن تصمیم ترامپ در همین زمان سپری شده از توافق نیز باعث بالاماندن ریسک تجارت با ایران و بهره‌مند نشدن ایران از منافع حداکثری توافق شده بود.

    این در حالی است که طرفین اروپایی این توافق همواره بر اهمیت حفظ این توافق تاکید کردند. با این وجود تجار و بانک‌های بزرگ اروپایی به واسطه ترس ناشی از نگاه ترامپ به آینده برجام نسبت به برقراری رابطه با ایران تردیدهای فراوانی داشتند. تردیدهایی که مانع از شکل‌گیری روابط اقتصادی وسیع با ایران شد.

    دو سناریوی بی‌برجام

    می‌توان گفت که پاتک سیاست‌گذاران به خروج آمریکا از برجام تا حدود زیادی به همراهی یا عدم همراهی سایر کشورها بستگی دارد. بر خلاف دوران پیشین تحریم که تمامی قدرت‌های جهانی علیه ایران در مجامع عمومی هم‌رای بودند، خروج غیردیپلماتیک ترامپ از برجام ایران را به یک مدعی تبدیل خواهد کرد که انتخاب‌های متعددی پیش‌رو دارد. بنابراین می‌توان گفت بازگشت تحریم‌ها با شدت پیشین حتی در بدترین سناریوی برجام نیز اتفاق محتملی نیست و با توجه به استراتژی ایران کماکان روزنه‌هایی به روی اقتصاد ایران بازخواهد ماند. کارشناسان عقیده دارند که سیاست‌‎گذاران باید در گام نخست به فکر مدیریت نااطمینانی‌ها در پی تحقق سناریوی خروج آمریکا باشند و پس از سپری شدن دوران نااطمینانی با توجه به همراهی کشورهای اروپایی با آمریکا یا تداوم برجام بدون حضور آمریکا سیاست‌های خود را تنظیم کنند.

    اگر اروپا در بدترین سناریو با آمریکا همراهی کند در این صورت عملا ایران به شرایط پیش از تحریم‌ها در سال ۲۰۱۵ بازخواهد گشت. در چنین شرایطی ایران باید هارمونی کشورهای طرف تجارت خود را به گونه‌ای انتخاب کند که بدون وابستگی به دلار بتواند این روابط را ارتقا دهد. در چنین شرایطی گسترش ارتباط تجاری با کشورهای همسایه، کشورهای شرق آسیا و کشورهای هم‌سو با ایران در تقابل با آمریکا یکی از گزینه‌های پیش روی سیاست‌گذاران است.

    بررسی‌ها نشان می‌دهد که یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های کشورهای هدف تحریم در چنین شرایطی افزایش فشار به تحریم‌کننده از طریق افزایش سطوح همکاری با کشورهای در تعارض با کشور صادرکننده تحریم است. البته منظور از تعارض در اینجا نه لزوما تعارض سیاسی بلکه تعارض اقتصادی نیز هست. برای مثال ژاپنی‌ها که حدود یک‌دهه پیش با تحریم ‌خودروسازی از سوی آمریکا روبه‌رو شده‌ بودند، در پاتک دیپلماتیک خود شروع به مذاکره با چین کردند. هدف ژاپن از این مذاکرات واگذاری سهم آمریکا از بازار محصولات مختلف ژاپن به چین بود. به این ترتیب آمریکا که در رینگ رقابت اقتصادی چین را به‌عنوان سرسخت‌ترین رقیب خود می‌دید برای نباختن قافیه به پرشتاب‌ترین اقتصاد چنددهه اخیر در یک عقب‌نشینی واضح تمامی تحریم‌های وضع شده برای صنایع خودروسازی ژاپن را لغو کرد.

    چنین سیاستی در صورت اعمال تحریم علیه ایران نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. البته موفقیت این تصمیم تا حدود زیادی به قراردادهایی که سیبل‌های تحریمی با رقبای کشورهای تحریم‌کننده می‌بندند نیز بستگی دارد، با این وجود و با توجه به حمایت چین از توافق هسته‌ای و عدم تمایل این کشور به دخالت در مناقشات سیاسی از یک سو و تکاپوی اقتصاد چین برای کسب سکوی نخست اقتصادی در جهان می‌تواند اثرات جانبی تحریم بر اقتصاد ایران را تا حدود زیادی کاهش دهد. البته به واسطه نداشتن رابطه تجاری رسمی بین ایران و آمریکا این گردش احتمالا ملاحظه تهدیدکننده‌ای برای سیاست‌گذاران آمریکایی ایجاد نخواهد کرد، بلکه شکنندگی اقتصاد ایران در مقابل تحریم را کاهش خواهد داد.

    در حوزه بانکی نیز در بدترین سرنوشت برجام، نظام بانکی ما کماکان آلترناتیو بانک‌های کوچک‌ و متوسط و همچنین بانک‌هایی را که از حمایت دولت خود در ارتباط با ایران برخوردارند، در اختیار دارد. صندوق بین‌المللی پول در گزارشی که اخیرا منتشر کرد به سیاست‌گذاران ایرانی توصیه کرده است که صرف نظر از تصمیم ترامپ اصلاحات بانکی را با سرعت بیشتری پیش ببرند؛ اولویتی که از نگاه این نهاد بین‌المللی حتی از تحریم شدن یا نشدن ایران در مقطع فعلی بااهمیت‌تر است. افزون بر این بررسی‌های کارشناسانه نشان می‌دهد که وجود برخی از چرخه‌های نامطلوب در اقتصاد ایران اثر‌گذاری به مراتب بیشتری از تحریم‌ها بر اقتصاد ایران دارد. بررسی‌های «حسین درگاهی»، استاد دانشگاه شهید بهشتی، نشان می‌دهد که این چرخه‌های نامطلوب باعث می‌شود که رشد اقتصادی ایران حتی با فرض حذف هزینه‌های ناشی از تحریم به اقتصاد ایران در میان مدت تفاوت قابل ملاحظه‌ای با عملکرد اقتصاد ایران در شرایط تحریم ندارد.

    بنابراین سیاست‌گذاران باید صرف نظر از تصمیم ترامپ نسبت به تسریع در انجام اصلاحات اقتصادی در ایران اقدام کنند. تجربه به کرات ثابت کرده‌ است که افزایش تمرکزگرایی در اقتصاد و مکانیزم‌هایی چون کنترل قیمت به بهانه کاهش فشار اقتصادی بر مردم نتیجه‌ای جز تجربیات تلخ گذشته به همراه نخواهد داشت. باید پذیرفت که در شرایط تنگنا هم این بازار است که کمیابی را مشخص و به رفتار مصرف‌کنندگان در جهت کاهش فشار اقتصادی جهت می‌دهد.

    در چنین سناریویی مدیریت ارزی احتمالا پرچالش‌ترین پازل پیش‌روی سیاست‌گذاران خواهد بود. به نظر می‌رسد در چنین شرایطی دولت چاره‌ای جز بازگشت به نظام ارز چندنرخی نداشته ‌باشد. به این ترتیب که نرخ رسمی اعلام شده احتمالا به کالاهای اساسی و نیازهای ضروری تخصیص داده شده و بانک مرکزی مطابق توصیه کارشناسان، نرخ بازار را به رسمیت خواهد شناخت.

    البته بانک مرکزی در کنترل این بازار می‌تواند از ابزار خلاقانه‌ و اصولی‌تری برای کنترل قیمت استفاده کند. در چنین شرایطی بازتعریف وظایف مناطق آزاد و ساماندهی بدهی ضمن کارگشا بودن، بسترساز یکسان‌سازی نرخ ارز در آینده خواهد بود. تقویت بخش خصوصی در نتیجه اصلاحات اقتصادی و استفاده مجدد از نظام صرافی بخش خصوصی در شرایط تنگنا می‌تواند مدیریت بازار ارز را برای سیاست‌گذار امکان‌پذیرتر کند. بررسی تجربه جهانی نیز نشان می‌دهد که استراتژی سیاست‌گذار در کنترل ارز می‌تواند دو نتیجه جدی در پیش داشته ‌باشد؛ مهار افسار ارز مانند آنچه که در نیجریه اتفاق افتاد و از کنترل خارج شدن افسار ارز مانند تجربه فاجعه‌بار ونزوئلا.

    فرجام محتمل‌تر

    مقامات اروپایی بارها نسبت به اهمیت برجام و حفظ آن حتی در صورت خروج ترامپ تاکید کرده‌اند، بنابراین می‌توان انتظار داشت که مثلث اروپایی برجام، آمریکا را در بازگشت مجدد تحریم‌ها به اقتصاد ایران همراهی نکنند. در چنین شرایطی تداوم برجام لااقل در کوتاه مدت منافعی را برای اقتصاد ایران به همراه خواهد داشت. در چنین شرایطی راه‌حل‌هایی مانند تشکیل یک صندوق «پوشش ریسک برای همکاری تجاری شرکت‌های اروپایی با ایران» از سوی دولت‌های اروپایی می‌تواند به‌عنوان یک گزینه برای جلب‌نظر ایران برای تداوم حضور در برجام تا حدودی خسارت ناشی از تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا را به حداقل برساند. بررسی تجربیات جهانی نیز نشان می‌دهد که در شرایط تحریمی نیز گسترش همکاری با نهادهای بین‌المللی می‌تواند به راه‌حلی برای کاهش اثرات تحریم تبدیل شود.

    روابط بین‌المللی سیاست‌گذاران هندی باعث شد تا پس از تحریم هسته‌ای هندوستان در سال ۱۹۹۸، به‌رغم تهدید آمریکا مبنی بر کاهش سهم پرداختی به صندوق بین‌المللی پول برای پرداخت وام به هندوستان، این کشور کماکان از کمک‌های این نهاد بین‌المللی در دوره تحریم که با سال‌های اصلاح اقتصادی در این کشور نیز همزمان شده ‌بود، استفاده کند. فضای بهبود یافته اقتصاد این کشور نیز باعث شد تا اقتصاد هندوستان در شرایط تحریم نیز رشد اقتصادی ۶ درصدی در سال ۱۹۹۸ را به ثبت برساند. این در حالی است که همسایه غربی هندوستان که همزمان با هندوستان به بهانه آزمایش هسته‌ای تحریم شده بود، در سال ۱۹۹۸ رشد اقتصادی منفی ۵/ ۱ درصد را تجربه کند.

    در مقطع فعلی و با توجه به تلاش اروپا برای حفظ برجام به‌عنوان کم‌هزینه‌ترین راه‌حل، به نظر می‌رسد که طرف اروپایی در سناریوی پایان برجام حتی به دنبال ابتکاری برای نگه‌داشتن ایران در برجام باشد. راه‌حلی که در صورت پایبندی ایران به توافق هسته‌ای و انجام اصلاحات اقتصادی، می‌تواند در قالب یک بسته همکاری تجاری در کوتاه مدت یا میان مدت باشد. بررسی تجربیات تحریم نشان می‌دهد در شرایط تحریمی دو سوی این جنگ بی سلاح به منظور کاهش هزینه و ریسک ناشی از تحریم اقدام به تاسیس نهادی تشخیص در زمینه تحریم‌ها کرده‌اند.

    این نهاد تشخیصی به منظور رفع ابهام در زمینه موارد نقض تحریم ها، شناسایی ذی‌نفعان داخلی و خارجی تحریم، تبدیل قطع‌نامه‌های بین‌المللی به دستورالعمل‌های داخلی و رفع تهدیدات آتی ناشی از عدم اطلاع از موارد نقض تحریم است. افزون بر این وجود چنین نهادی باعث شکل‌گیری سازوکاری مبتنی بر برنامه در مواجهه با تحریم‌ها خواهد شد. این در حالی است که خلأ چنین نهادی منجر به تکرار تجربه تلخ «دور زدن تحریم‌ها» از طریق راه‌حل‌های پیش‌تر مرسوم در دولت دهم شد.

    راه‌حل‌هایی که یکی از نتایج ‌آن فساد عریان و افسارگسیخته بود. به عقیده کارشناسان در سناریوی غروب زودهنگام برجام، آنچه بیش از تحریم‌ها برای اقتصاد ایران زیان آور است، تکرار سیاست‌هایی است که در شرایط پیشین تحریمی نه تنها کمکی به اقتصاد ایران نکرد بلکه مانع شکل‌گیری بستری برای بهره‌برداری از برجام در کشور شد. بنابراین سیاست‌گذاران در چنین شرایطی در گام نخست به فکر کنترل نااطمینانی‌ها باشند و پس از آن استراتژی‌های خود را بر منطقی اقتصادی بنا کنند. به خصوص اینکه به نظر می‌رسد مشکلات بالقوه و بالفعل تاب‌آوری اقتصاد ایران در مقابل تصمیمات اشتباه را به شدت کاهش داده ‌است.

    تاثیرات خروج ترامپ از برجام

    جمعه / ۲۴ شهریور ۱۳۹۶

    حسین موسویان:

    دیپلمات پیشین کشورمان در مقاله‌ای در روزنامه لس انجلس تایمز نوشت: در میان همه بحران‌های جهانی، از تست‌های موشکی کره شمالی تا جنگ علیه داعش، به نظر می‌رسد بیش از همه چیز، یک هدف سیاسی ذهن او را بخود مشغول کرده که آن‌هم نابودی برجام است، توافقی که تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را در مقابل برخی محدودیت‌های برنامه هسته‌ای مرتفع کرده است.

    به گزارش ایسنا، متن یادداشت سیدحسین موسویان به شرح زیر است: ‎

    «درحالی که ترامپ ناسازگاری خود با توافق چند جانبه بین‌المللی هسته ای ایران را آشکار ساخته، ‎سفیرش در سازمان ملل در هفته گذشته با جعل دروغ های طرح خروج احتمالی آمریکا از برجام را مطرح ساخت. طرح مذکور که یک “خود زنی” است، مسوولیت خرابکاری را به گردن کنگره آمریکا می اندازد.

    اگر آمریکا موفق به غرق کردن برجام شود، عواقب آن تنها به تخریب اعتبار جهانی آمریکا و تضعیف روند عدم اشاعه سلاح های هسته ای محدود نخواهد شد بلکه می تواند سیاست خارجی ایران را نیز دستخوش تغییر کند.

    سیاست خارجی ایران همیشه در مورد عادی سازی رابطه با غرب و تشنج زدایی با آمریکا با چالش های داخلی مواجه بوده است. طرز تفکر غالب در ایران معتقد است سیاست آمریکا بر پایه زورگویی است و لذا هرگونه انعطاف ایران، موجب فشار بیشتر آمریکا خواهد شد.

    در عین حال در دوره ریاست جمهوری روحانی سیاست خارجی مصالحه جویانه‌تری اعمال شد که توجیه آن عمدتا به خاطر حل مسالمت آمیز بحران هسته ای و برداشته شدن تحریم های مرتبط با موضوع هسته ای است. لذا در تهران، توافق هسته ای به معیار قضاوت در مورد اعتماد یا عدم اعتماد به غرب به ویژه آمریکا تبدیل شده است.

    حضرت آیت الله خامنه ای رهبر عالی جمهوری اسلامی در آوریل ۲۰۱۵ فرمودند: حالا این مذاکرات هسته ای یک تجربه جدید است. اگر آن طرف رفتار نامعقول خود را کنار بگذارد، این می تواند تجربه جدیدی برای ما باشد که بتوان در مورد سایر موضوعات نیز مذاکره کرد.

    اکنون که ترامپ برجام را به مخاطره انداخته است، در تهران اساسا اعتبار تعامل دیپلماتیک با غرب زیر سوال است. اگر ترامپ زیر برجام بزند، در تهران اجماع حاصل خواهد شد که درهیچ موضوع دیگری نیز نباید با آمریکا مذاکره یا همکاری یا اعتماد کرد.

    در عین حال سیاستمداران در تهران نظاره خواهند کرد که آیا اروپا در هدف نابودی برجام، ترامپ را همراهی خواهد کرد یا خیر. اگر رهبران اروپایی پای برجام قاطعانه بایستند، تهران روی “رابطه با غرب منهای آمریکا” حساب باز کرده و در مورد سایر بحران های منطقه ای از جمله مبارزه علیه داعش با اروپا همکاری خواهد کرد. متقابلا چنانچه علیرغم اجرای تعهدات ایران، اروپا تسلیم ترامپ شود، آنگاه دلیل مشروعی خواهد بود که تهران به ملاحظات امنیتی خود، همچون تقویت بیشتر توان موشکی وتقویت شبکه متحدین منطقه ای، اولویت بخشد.

    تاثیر بعدی اقدام ترامپ در تخریب برجام، را باید در روابط ایران با قدرت‌های بلوک شرق همچون روسیه و چین و هند مشاهده کرد. در دوران اوباما، قدرت‌های بلوک شرق، به تحریم های علیه ایران پیوستند. این امر رییس جمهور وقت، آقای احمدی نژاد، را شوکه کرد زیرا که او سیاست “نگاه به شرق” را دنبال می‌کرد. اگر در ماجرای برجام، قدرت های بلوک شرق بتوانند از برجام دفاع کرده و اقدامات تخریبی ترامپ و پیوستن احتمالی اروپا به آمریکا، را بی اثر کنند، آنگاه، در جهان چند قطبی جدید، جهت یابی ژئوپولتیک ایران بطور قابل موثری به سمت توسعه گسترده همکاری های تجاری-امنیتی- سیاسی و بین المللی با قدرت های بلوک شرق گرایش پیدا خواهد کرد.

    درحالی که ترامپ درحال وزن کردن اقدام بعدی درمورد برجام است، باید بداند که خروج آمریکا از برجام، ایران و جهان را به شرایط قبل ( اجماع جهانی علیه ایران) باز نخواهد گرداند. اگر او از انجام تعهدات برجامی دوران اوباما سرباز زند، شرایط آمریکا در منطقه وخیم‌تر خواهد شد زیرا که بعد از این ایران روی آمریکا هیچ حسابی نکرده در حالی که با دیگر قدرت های جهانی مشارکت و همکاری خواهد کرد.»

    تحلیل رییس سازمان بورس از اثر خروج آمریکا بر بازار سهام تهران و سود شرکت‌ها

    ۱۳۹۷/۲/۱۹

    رئیس سازمان بورس در خصوص تأثیر خروج آمریکا از برجام بر وضعیت بازار سهام، سودآوری شرکت‌ها با توجه به نرخ ارز برآوردی در بودجه و اصلاح دستورالعمل معاملات اعتباری توضیحاتی داد.

    به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، شاپور محمدی درخصوص تأثیر خروج آمریکا از برجام بر روی بازار سهام به فارس گفت:بر اساس ماده 28 قانون رفع موانع تولید صندوق تثبیت بازار سرمایه عهده دار حمایت از سهامداران خرد بوده و در مواقع مختلف در بازار سهام فعال است.همچنین در صورت نیاز صندوق توسعه بازار سرمایه که وظایف مشابهی با صندوق تثبیت دارد همچنان عملیات بازار گردانی سهام را دنبال می‌کند.

    وی با بیان اینکه جای هیچ نگرانی برای حمایت از سهامداران در بازار سهام نیست ،افزود:سهامداران حرفه‌ای بازار سهام با اشراف به آثار روانی اخبار پیرامونی برجام بر عدم اثرات بلند مدت چنین اقدام‌هایی واقف بوده و هم اکنون با توجه به استراتژی بلند مدت خود و سودآوری شرکت‌ها تمایلی به فروش سهام ندارند.سودآوری شرکت‌ها بهتر از دوره‌های مالی قبل است و انتظار می‌رود استراتژی کسب بازدهی در روند بلندمدت بازار سهام ادامه یابد این در حالی است که در مواقع مقطعی اگر عده‌ای بخواهند دارایی‌های خود را نقد کنند بطور حتم صندوق تثبیت کمک خواهد کرد.

    این مقام مسئول ادامه داد: ممکن است روند بازار سهام اندکی با افت و خیزهای طبیعی ناشی از ریسک‌های دیگری روبرو شده باشد و در عین حال با تعدیل‌ها و اصلاح قیمتی که صورت گرفته درنهایت منجر به شکل گیری وضعیت با ثبات در شرایط فعلی شده است.بازار سهام هم اکنون در وضعیتی که بتواند بر اساس سود آوری شرکت‌ها ثبات داشته باشد قرار گرفته و با تحلیل مناسبی که سرمایه گذاران انجام می‌دهند و بر اساس افق بلند مدت سرمایه گذاری می‌توانند نظاره گر وضعیتی مناسب در بازار باشند.

    محمدی درمورد وضعیت سودآوری شرکت‌ها با توجه به گزارش‌های دریافتی از ناشران بورسی و فرابورسی از سوی سازمان بورس گفت: وضعیت سود آوری شرکت‌ها با توجه به نرخ ارز برآوردی در بودجه آن‌ها ،اغلب حاکی از وضعیت بهتر درآمدی و فروش مناسب شرکت‌ها داشته و در مجموع از لحاظ تاثیرات ارزی و فروش وضعیت مناسبی برای شرکت‌های بورسی رقم خورده است.با کمک همه ارکان سیاست گذاری وضعیت بهتری برای بازار سرمایه وجود خواهد داشت.

    وی به موضوع اخذ تسهیلات اعتباری کارگزاری‌ها از بانک‌ها اشاره کرد و گفت: در این مورد هماهنگی کامل با بانک مرکزی وجود داشته اصلاح این اعتبارات و در روند منطقی دنبال می‌شود.اصلاح دستورالعمل معاملات اعتباری را نیز به نحوی انجام خواهیم داد که آثاری بسیار ملایم و در حدی است که تاثیری بر روی بازار سهام فعلی نداشته باشد.

    آثار خسارت خروج آمریکا از برجام به ۳ خودروساز اروپایی فعال در ایران

    شرکت‌های خودرویی پژو، رنو و دایملر آلمان بیشترین خسارت را از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌ها علیه ایران خواهند دید.

    به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، مجله فوربس از قول تحلیگران اعلام کرد: شرکت خودروسازی پژو ، رنو و دایملر آلمان که حضور در ایران را از زمان توافق هسته‌ای در ۲۰۱۵ محکم‌تر کرده‌اند، بیشترین آسیب را از تحریم‌های آمریکا علیه ایران خواهند دید.

    ممنوعیت‌های تجاری آمریکا تأثیر مستقیم بر شرکت‌های اروپایی ندارد اما تأثیرهای ثانویه که می‌تواند داشته باشد، شرکت‌ها را تحت‌تأثیر جدی قرار داده است. اگر این شرکت‌ها بخواهند خودرو یا قطعات به آمریکا بفروشند، با سیاست‌های تجاری آمریکا برخورد خواهند کرد.

    درحال حاضر رنو خودرویی در آمریکا نمی‌فروشد، درحالی‌که شرکت نیسان ژاپن فروش تجاری در این کشور دارد. پژو در سال ۱۹۹۱ پای خود را از آمریکا بیرون کشید اما اخیراً اعلام کرده قصد دارد تجارت را با این کشور ادامه دهد.مرسدس نیز نه‌تنها بسیاری از خودروها را در آمریکا می‌فروشد بلکه در این کشور کارخانه هم دارد.

    بر اساس تحقیقات BMI ، ابهامات زیادی درباره این ممنوعیت‌های تجاری وجود دارد. شرکت‌های خودرویی جزو آن دسته از شرکت‌هایی بودند که از توافق هسته‌ای بیشترین سود را می‌بردند چرا که دروازه ایران برای سرمایه‌گذاری خودروهایی مانند پژو و رنو باز شد و سهم آنها را نسبت به قبل از توافق بسیار افزایش داد.

    مهم‌ترین اثر فوری عقب‌نشینی ترامپ از برجام می‌تواند کاهش سرمایه‌گذاری‌های شرکت خودرویی و فروش قطعات آنها باشد به ویژه برای شرکت‌های اروپایی که در ایران فعالیت می‌کنند، تأثیر بیشتری خواهد داشت. چرا که آنها با تحریم‌های ثانویه آمریکا که شرکت‌های آنها را هدف قرار گرفته، مواجه خواهند شد. فرصت دوره آماده‌سازی ۱۲۰ روزه قبل از تحریم‌های جدید آمریکا وجود خواهد داشت که شرکت‌های خودرویی می‌توانند در این مدت با شرایط تطبیق یابند.

    جفری محقق سرمایه‌گذاری اعلام کرد: تأثیر مالی بر پژو و رنو که حدود ۱.۶ میلیون خودرو ایرانی‌ها را در سال یعنی ۴۰ درصد نیاز آنها را تأمین می‌کنند، رقم بزرگی است. همچنین اورکور محقق دیگری در حوزه سرمایه‌گذاری اعلام کرد: اگر اروپا مدیریتی برای ماندن در برجام نداشته باشد، کارخانه‌های فرانسه متضرر خواهد شد.

    پژو پیشتر اعلام کرده، امیدوار است اتحادیه اروپا موضع مشترکی در برابر ایران داشته باشند.عقب‌نشینی ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران می‌تواند تهدیدی برای سرمایه‌های پژو و رنو باشد مگر اینکه اتحادیه اروپا بخواهد برای ماندن در برجام پافشاری کند. عدم حضور خودروسازان فرانسوی در بازار آمریکا باعث می‌شود آنها آسیب‌پذیری کمتری در برابر جریمه‌های تحریم‌های آمریکا داشته باشند.در حال حاضر خودروسازی دایملر در ایران فعال است و در دو بخش مونتاژ کامیون و مونتاژ خودروهای مرسدس فعالیت می‌کند.

    BMI اعلام کرد: به مذاکره درباره ایران ادامه خواهند داد اینکه چگونه این قراردادها را ادامه دهند یا قرارداد دیگری را جایگزین کنند، این یک پیام مثبتی برای خودروسازان است.

    برآورد بانک آمریکایی از:

    اثر خروج ترامب از برجام با نفت ۱۰۰ دلاری

    ۱۳۹۷/۲/۲۲

    بانک آمریکایی گلدمن ساکس با اشاره به تصمیم ترامپ در خروج از برجام، پیش بینی کرد قیمت نفت تا سال میلادی آینده ۱۰۰ دلار شود.

    به گزارش پایگاه خبری بورس پرس به نقل از رویترز، درحالی که قیمت نفت به بیش از 77 دلار رسیده که بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش‌بینی کرد قیمت هر بشکه نفت برنت تا فصل تابستان به 82.5 دلار برسد. با توجه به ریسک عرضه نفت در ایران و ونزوئلا، ممکن است قیمت نفت در سال 2019 به 100 دلار در هر بشکه برسد و با کاهش میزان ذخایر جهانی، قیمت نفت در سه‌ماهه دوم سال 2019 به 90 دلار خواهد رسید.

    اتخاذ مواضع تندتر از سوی دولت آمریکا می‌تواند در ابتدا تولید نفت ایران را از 3.8 میلیون بشکه فعلی به‌میزان حدود 500 هزار بشکه کاهش دهد، چنین کاهشی قیمت هر بشکه نفت را به‌میزان حدود 6 دلار و 20 سنت افزایش خواهد داد.

    بنابراین گزارش،با توجه به گمانه‌زنی‌ها در مورد احتمال احیای تولید نفت اوپک و تأثیرپذیری محدود صادرات نفت ایران از تحریم‌ها، این اولین بانک آمریکایی است که از نفت 100دلاری سخن می‌گوید.

    تاثیرات خروج ترامپ از برجام بر بازار آهن‌آلات ساختمانی

     چهارشنبه، ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ 

    طی روز های اخیر شاهد نوسانات بسیار زیادی در بازار آهن الات و همچنین بازار فولاد بوده ایم که به موجب آن قیمت ها در بازار روندی صعودی را …

    طی روز های اخیر شاهد نوسانات بسیار زیادی در بازار آهن الات و همچنین بازار فولاد بوده ایم که به موجب آن قیمت ها در بازار روندی صعودی را در پیش گرفته است. از مهم ترین التهابات بوجود آمده طی روز های اخیر که بر روی دیگر بازار ها تاثیر شایانی گذاشت، افزایش نرخ ارز در بازار می باشد. به دنبال بالا رفتن قیمت ارز شاید افزایش قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی در بازار اهن آلات بودیم. همچنین در هفته گذشته شاهد افزایش نرخ شمش بوده ایم که طی هفته جاری تاثیراتش را بر قیمت آهن آلات گذاشت.

    خبرهای بازار اهن حاکی از وجود دو مشکل بر سر راه بازار فولاد نرخ ارز و قیمت شمش فولادی می باشد. با توجه به این موضوع که مشکلات در بازار فولاد روز به روز در حال افزایش است در نتیجه وضعیت این بازار غیر قابل پیش بینی بوده و در هر ساعت امکان دارد نغییر وضعیت دهد. طی هفته جاری شاهد افزایش بسیار زیاد نرخ مقاطع فولادی بودیم که این افزایش قیمت بدلیل افزایش نرخ شمش طی هفته گذشته بوده است.

    با یک نگاه جامع به وضعیت آهن الات در هفته جاری می توان به این مهم دست یافت که قیمت ها در بازار میلگرد و دیگر مقاطع مستعد افزایش بوده اما پس از افزایش قیمت شمش و ارز در بازار به صورت ناگهانی قیمت محصولات فولادی با افزایش مواجه شد. به عقیده بسیاری از کارشناسان فعالان در این حوزه روند افزایشی قیمت قراضه آهن و شمش فولادی دلایل بسیاری دارد که خود به تنهایی یکی از اصلی ترین دلایل افزایش قیمت روز اهن آلات در روز های اخیر می باشد.

    در حال حاضر بعضی از تولید کنندگان از روند فعلی بازار تبعیت نکرده و اقدام به بالا بردن قیمت هایشان نکرده اند. در صورتیکه این کارخانه ها هم از این روند افزایشی بازار تبعیت کنند، دیگر کنترل بازار امکان پذیر نبوده و افسار پاره خواهد کرد. در نتیجه مادامی که تمامی کارخانه ها از بازار تبعیت نکرده اند می توان امید به برقراری آرامش نسبی در بازار داشت.

    با توجه به وضعیت بازار آهن طی روز های آینده، با ورود به ماه رمضان خرید اهن و همچنین فروش آن با مشکلات بسیار زیادی مواجه خواهد شد که خود موجب تحرک قیمت ها در بازار خواهد شد.همچنین شرایط تولید برای کارخانه ها سخت شده و همین امر باعث شده تا کارخانجات در حالت سردرگمی برای اعلام قیمت بسر برند. با توجه به این وضعیت مهم ترین عامل تعیین کننده قیمت ها در بازار آهن و فولاد نرخ شمش است که هر روزه در حال تغییر می باشد.

    در حال حاضر با خروج ترامپ از برجام و وضع تحریم های جدید علیه ایران، احتمال بر هم خوردن وضعیت بازار اهن الات وجود دارد. اما باید با کمی تامل در انتظار مشخص شدن وضعیت بازار پس از برجام بمانیم.

     

در حال نمایش 1 نوشته (از کل 1)
  • شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.