بورسینس – آموزش بورس، ارز دیجیتال و سرمایه گذاری › انجمن ها › بانک مقالات و آموزشهای مفید آنلاین › چگونه مجوز صرافی بگیریم؟
- این موضوع 0 پاسخ، 1 کاربر را دارد و آخرین بار در 4 سال، 10 ماه پیش بدست
شجاعالدین جهاندیده بهروزرسانی شده است.
-
نویسندهنوشتهها
-
6 می 2018 در 14:27 #33975
شجاعالدین جهاندیده
مدیرکلعملیات صرافی و بانکی اساس تجارت امروزی بوده و بدون آن توسعه تجارت فوق العاده محدود می شود و کسی که مبادرت به این عملیات می نماید واسطه توزیع پول و اوراق بهادار می باشد.
صرافی به چه معناست ؟
صرافی عبارتست از معامله و تبدیل وجوه و نقود و اوراق بهادار و … به قصد انتفاع . به عبارت دیگر صرافی عبارتست از انجام انواع معاملات پولی و ارزی از قبیل : تبدیل پول داخلی به ارز خارجی یا بالعکس، تبدیل سکه طلا و نقره به پول رایج کشور یا بالعکس و تعهد حواله پول از محلی به محل دیگر .
پول وسیله مبادله است و از این جهت لازمه کار تاجر می باشد. بدون وجود پول خرید و فروش و عملیات تجاری میسر نمی شود. تجار اغلب ممکن است برای خریدهای خود وجه نقد موجود نداشته باشند یا خریداران اجناس آن ها را به نسیه بخرند. برای فراهم کردن پول نقد یا نقد کردن مطالبات خود ، تجار به موسسات صرافی و بانکی مراجعه می نمایند تا وسایل کار آن ها را فراهم نمایند.
علاوه بر آن خود پول ممکن است جنس تلقی شود و کسانی که این جنس را به طرقی تحصیل می کنند و در اختیار دیگران می گذارند واسطه توزیع ثروت قرار می گیرند. عملیات صرافی از قدیم الایام رواج داشته ولی عملیات مزبور در چند قرن اخیر توسعه فوق العاده زیادی پیدا کرده است، مخصوصاَ که عملیات پولی در قدیم الایام منحصر به پول فلزی بود که طبیعتاَ محدود بود ، در صورتی که با رواج اسکناس و اعتبارات بانکی حدود عملیات مزبور فوق العاده توسعه یافته است.
چگونه یک صرافی از بانک مرکزی مجوز دریافت میکند؟
صرافیهای غیرمجاز، در حالی این روزها تنفس در هوای آلوده چهارراه استانبول تا فردوسی را سختتر میکنند که نهادهای نظارتی دارای ابزار اجرایی، باید واکنش سریعتری نسبت به فعالیت آنها داشته باشند.
خبرگزاری مهر: صرافیهای غیرمجاز، در حالی این روزها تنفس در هوای آلوده چهارراه استانبول تا فردوسی را سختتر میکنند که نهادهای نظارتی دارای ابزار اجرایی، باید واکنش سریعتری نسبت به فعالیت آنها داشته باشند. به خصوص اینکه بازار ارز این روزها، پرتقاضاترین ایام سال را سپری میکند، ایامی که به پایان سال میلادی منتهی میشود و در آن، سفرهای خارجی و تسویه حساب شرکتهای بین المللی در ایران، رونق زیادی دارد. گشت و گذاری در فاصله چهارراه استانبول تا میدان فردوسی هم این را به خوبی نشان میدهد. جنب و جوش بازار را در برگرفته و متاسفانه در کنار همه صرافیهای مجازی که در بازار فعالیت دارند، هستند غیرمجازهایی هم که تنفس هوای چهارراه استانبول تا میدان فردوسی را در این هوای آلوده پاییزی، سخت تر می کنند.
در این میان، بانک مرکزی بارها و بارها با نامهنگاری نسبت به توقف فعالیت صرافیهای غیرمجاز به نهادهای نظارتی از جمله نیروی انتظامی که دارای ابزارهای اجرایی برای برخورد با غیرمجازها هستند، اقدام کرده است؛ اما هنوز هم هستند صرافیهای غیرمجازی که فعالیت سمی خود را در بازار ارز ادامه می دهند و با تحرکات خود، همه چیز را به ضرر مردم و البته سیاستهای ارزی، تمام می کنند. به خصوص اینکه، سیاستگذار پولی، ابزار اجرایی در دست نداشته و نهادهای ناظر باید در برخورد قاطع با این صرافیها، مصممتر عمل کنند.
نحوه نظارت بانک مرکزی بر صرافیها
درخصوص نظارت بانک مرکزی بر صرافی ها باید گفت نظارت بر صرافیهای مجاز به صورت حضوری و غیرحضوری انجام می شود که در خصوص نظارت غیر حضوری با استفاده از سامانه نظارت ارز (سنا) آمار و اطلاعات مبادلات صرافیها کنترل، پایش و به مقامات ارشد بانک گزارش می شود ضمن اینکه با استفاده از نتیجه های این نوع گزارشها، بازرسی حضوری نیز انجام و عملیات صرافی مورد بررسی قرار می گیرد.
از دیگرسو و با برنامه ریزی های قبلی، از صرافی های دارای مجوز فعالیت بانک مرکزی، بازرسی حضوری برنامه ریزی شده (دوره ای) و یا موردی انجام و نتیجه بازرسی در پرونده صرافی درج و اگر عملیات صرافی دارای مغایرت هایی با مقررات مرتبط باشد در صورت نیاز، به صرافی تذکر یا اخطار داده می شود. در مواردی که صرافی دارای اخطارهای متعدد بوده و اصرار به ادامه فعالیت های برخلاف مقررات کند، با ارجاع گزارش عملکرد صرافی به کمیسیون مقررات و نظارت موسسات اعتباری، در خصوص تعلیق یا ابطال مجوز فعالیت صرافی، تصمیم گیری می شود.
در این میان ابزار بانک مرکزی برای برخورد قانونی با تخلفات صرافی ها، براساس ماده ۴۲ دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها، صدور تذکر، اخطار، تعلیق فعالیت و در موارد تخلف های متعدد و شدید، ابطال مجوز فعالیت است.
برخورد با صرافیهای غیرمجاز
براساس بند ۲ و ۳ گام اول «برنامه جامع ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی»، (مشهور به چهار گام) که نسخه ای از آن از سوی بانک مرکزی در اختیار نیروی انتظامی و دادستان کل کشور نیز قرار داده شده است، مقرر شده بانک مرکزی در صورت شناسایی نهادهای پولی و بانکی غیرمجاز، اطلاعات آن را به صورت مکتوب به نیروی انتظامی منعکس کند و همچنین نیروی انتظامی مکلف شده است نسبت به شناسایی تمام نهادهای پولی و بانکی غیرمجاز و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در بازار پولی و بانکی در سطح کشور اقدام و مراتب را به صورت مکتوب به بانک مرکزی اعلام کند.
اما در این راه مساعدت و همکاری سایر نهادها از جمله قوه قضائیه، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی که در قوانین و مقررات ذیربط نیز به کرات ذکر شده، می تواند در کاهش و جمع آوری واحدهای صنفی غیرمجاز نقش به سزایی داشته باشد.
فعالیت بیش از 620 صرافی با مجوز بانک مرکزی
مراجعه خبرنگار مهر به سایت رسمی بانک مرکزی حکایت از آن دارد که در حال حاضر بیش از 620 شرکت صرافی (تضامنی و سهامی خاص) دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی هستند که فهرست و اطلاعات مربوط به این شرکتها در پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی در لینک زیر در دسترس است:
لیست صرافیها و نهادهای مالی پولی مجاز
درباره تعداد واحدهای صنفی غیرمجاز فعال در حوزه ارز در تهران و سایر شهرهای کشور، می توان گفت که براساس آخرین مرحله از مکاتبات با پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا تعداد ۴۲۷ واحد صنفی غیر مجاز فعال در حوزه ارز در تهران و سایر شهرهای کشور شناسایی و به منظور جلوگیری از فعالیت آنها به آن نیرو، معرفی شده اند.
چگونه یک صرافی برای فعالیت خود از بانک مرکزی مجوز دریافت میکند؟
اما یک صرافی چگونه از بانک مرکزی مجوز فعالیت دریافت می کند، براین اساس و در گام نخست، تمام متقاضیان تأسیس صرافی می توانند با مراجعه به سامانه بازار غیر متشکل پولی به آدرس (nbfi.cbi.ir) نسبت به مطالعه و آگاهی از دستورالعمل اجرایی تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها و قوانین مرتبط با فعالیت صرافی نسبت به ثبت تقاضای تأسیس صرافی و اخذ کد رهگیری از سامانه مزبور اقدام کنند.
پس از آن و در دومین گام متقاضی باید نسبت به تهیه و تکمیل مدارک و مستندات اعلامی و ارسال آنها به اداره مجوزهای بانکی بانک مرکزی مبادرت کند. در صورت کامل بودن مدارک و مستندات متقاضی، اداره مجوزهای بانکی نسبت به تشکیل پرونده اقدام کرده و در ادامه بررسی هایی را در زمینه صلاحیت فردی شرکا، اعضای هیأت مدیره و مدیرعامل، صلاحیت اعتباری مبنی بر نداشتن سابقه چک برگشتی در شبکه بانکی کشور و همچنین نداشتن بدهی غیر جاری به مؤسسات اعتباری برای تمام شرکا، اعضای هیأت مدیره و مدیرعامل از جمله این موارد است.
از دیگر موارد در این باره می توان به بررسی وضعیت مالیاتی به منظور تعیین تکلیف بدهی قطعی مالیاتی، اخذ گواهینامه مهارت های انجام عملیات صرافی از مؤسسات مورد تأیید بانک مرکزی برای اعضای هیأت مدیره و مدیرعامل صرافی های تضامنی و صدور گواهی تودیع کامل مبلغ سرمایه توسط بانک ها و مؤسسات اعتبار دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی اشاره کرد.
در گام چهارم اجازه نامه تأسیس شرکت تضامنی صرافی توسط بانک مرکزی پس از ارسال تأییدیه هایی که در بالا به آنها اشاره شد و نیز تودیع کامل مبلغ سرمایه نزد یکی از مؤسسات اعتباری صادر می شود. سپس ضمانت نامه بانکی حسن اجرای تعهدات به میزان ۵۰ درصد سرمایه ثبت شده در مرجع ثبت شرکتها ارایه می شود ور در نهایت مجوز فعالیت صرافی صادر می شود.
انواع صرافی
صرافی ها خود به دو نوع تقسیم می شوند :
الف- صرافی نوع اول :
صرافی که صرفاَ مجاز به خرید و فروش نقدی ارز بوده و پرداختن به سایر معاملات ارزی توسط این نوع صرافی ممنوع می باشد.
ب- صرافی نوع دوم :
صرافی که علاوه بر خرید و فروش نقدی ارز مجاز به عملیات مربوط به حواله های ارزی از طریق موسسات مالی و اعتباری و ارائه خدمات ارزی برون مرزی از طریق کارگزاران در چهارچوب قوانین و مقررات ارزی می باشد.
حداقل سرمایه جهت صرافی های نوع اول پنجاه میلیارد ریال و صرافی های نوع دوم دویست میلیارد ریال تعیین گردیده است که می بایست تماماَ به صورت نقدی نزد بانک مرکزی تودیع گردد.شرایط لازم جهت تاسیس و ثبت صرافیها
به موجب ماده 2 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها ؛ تاسیس و ثبت صرافی با رعایت قوانین و مقررات ذی ربط، مصوبات شورای پول و اعتبار ، بخشنامه های بانک مرکزی و مفاد این دستورالعمل، صرفاَ با اخذ مجوز از بانک مرکزی مجاز است.
وفق ماده 7 ، موسسین باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
1. دارا بودن تابعیت ایران و سکونت در ایران ؛
2. پیرو یکی از ادیان رسمی ؛
3. داشتن صلاحیت فردی ؛
4. نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در شبکه بانکی کشور ؛
5. نداشتن بدهی غیرجاری به موسسات اعتباری ؛
6. نداشتن سمت مدیر عامل ، عدم عضویت در هیات مدیره و همچنین نداشتن همزمان سهم یا سهم الشرکه در سایر صرافی ها و یا مشارکت همزمان در تاسیس صرافی های دیگر ؛
7. تعیین تکلیف بدهی قطعی مالیاتی ( در اجرای ماده 186 قانون مالیات های مستقیم )
موسسین باید همراه تقاضای خود، مدارک و اطلاعات ذیل را به بانک مرکزی ارائه و اعلام نمایند :
1. پرسشنامه بانک مرکزی پس از تکمیل ؛
2. گواهی مسدودی حساب از موسسات اعتباری به میزان مبلغ سرمایه پیشنهادی ؛
3. اساسنامه نمونه پس از تکمیل ؛
4. صورت جلسه هیات موسس؛
5. نام و مشخصات ، میزان تحصیلات و سابقه فعالیت موسسین با ذکر میزان سرمایه در شرکت سهامی خاص یا سهم الشرکه در شرکت تضامنی ، به ضمیمه مدارک مثبته ؛
6. نام و مشخصات ، میزان تحصیلات ، سابقه فعالیت ، سمت های قبلی و سمت پیشنهادی مدیر یا مدیران پیشنهادی صرافی ، به ضمیمه مدارک مثبته ؛
7. گواهی عدم سوء پیشینه کیفری موسسین ، مدیر و یا مدیران پیشنهادی ؛
8. تعهدنامه هر یک از موسسین و مدیران پیشنهادی مبنی بر نداشتن سمت به عنوان مدیر عامل ، عضو هیات مدیره ، موسس ، سهامدار یا شریک در صرافی دیگر و عدم شمول قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل در خصوص مدیر یا مدیران پیشنهادی و همچنین نداشتن سابقه محکومیت کیفری از هیچ نوع و تعهدنامه و التزام کتبی مبنی بر انجام عملیات صرافی طبق مفاد دستورالعمل و سایر موارد به تشخیص بانک مرکزی ؛
9. معرفی نامه از مراجعی که تاسیس و فعالیت صرافی، منوط به اخذ مجوز از آن ها می باشد ؛
10. سایر مدارک و اطلاعات ضروری به تشخیص بانک مرکزی
سهامدارن ، شرکا، اعضای هیات مدیره و مدیر عامل صرافی باید از شرایط ذیل برخوردار باشند :
– دارا بودن تابعیت ایران و سکونت در ایران ؛
– سکونت در شهر محل فعالیت صرافی برای مدیر عامل ؛
– پیرو یکی از ادیان رسمی کشور ؛
– داشتن حداقل 25 سال تمام برای اعضای هیات مدیره و حداقل 30 سال تمام برای مدیر عامل صرافی ؛
– داشتن صلاحیت فردی ؛
– نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در شبکه بانکی کشور ؛
– نداشتن بدهی غیرجاری به موسسات اعتباری ؛
– نداشتن سمت مدیر عامل ، عدم عضویت در هیات مدیره و همچنین نداشتن همزمان سهم یا سهم الشرکه در سایر صرافی ها و یا مشارکت همزمان در تاسیس صرافی های دیگر ؛
– دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی و یا حداقل پنج سال سابقه فعالیت بانکی در بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی و یا فعالیت صرافی در صرافی های مجاز برای مدیر عامل ؛
– دارا بودن گواهی نامه مهارت های انجام عملیات صرافی از موسسات مورد تایید بانک مرکزی برای اعضای هیات مدیره و مدیرعامل صرافی های تضامنی .
تبصره : در خصوص سهامداران دارای کمتر از پنج درصد سهام صرافی موسسه اعتباری، احراز شرایط موضوع بندهای 9-5 الی 9-8 این ماده ، الزامی نمی باشد.
به موجب ماده 10 ، سهامداران ، شرکا ، اعضای هیات مدیره و مدیر عامل باید به همراه تقاضای خود، مدارک و اطلاعات ذیل را به بانک مرکزی ارائه نمایند :
– پرسشنامه بانک مرکزی پس از تکمیل ؛
– صورت جلسه مجمع عمومی ؛
– نام و مشخصات، میزان تحصیلات و سابقه فعالیت با ذکر میزان سرمایه در شرکت سهامی خاص یا سهم الشرکه در شرکت تضامنی ، به ضمیمه مدارک مثبته
– گواهی عدم سوء پیشینه کیفری ؛
– تعهد نامه مبنی بر نداشتن سمت به عنوان مدیر عامل ، عضو هیات مدیره ، موسس ، سهامدار یا شریک در صرافی دیگر و همچنین نداشتن سابقه محکومیت کیفری از هیچ نوع و تعهدنامه و التزام کتبی مبنی بر انجام عملیات صرافی طبق مفاد این دستورالعمل و سایر موارد به تشخیص بانک مرکزی؛
– تعهدنامه مبنی بر موافقت با اقدام بانک مرکزی در مطالبه وجه ضمانت نامه بانکی در صورت عدم رعایت مفاد دستورالعمل مذکور از جمله عدم تمدید ضمانت نامه بانکی توسط صرافی ؛
– ارائه گواهی نامه مهارت های انجام عملیات صرافی از موسسات مورد تایید بانک مرکزی برای اعضای هیات مدیره و مدیر عامل صرافی های تضامنی ؛
– سایر مدارک و اطلاعات ضروری به تشخیص بانک مرکزی.اخذ مجوز صرافی
به استناد ماده ١١ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ١٨ تیر ماه ١٣۵١ ، “دستورالعمل اجرائی تاسیس،فعالیت ونظارت بر صرافی ها” به شرح ذیل تعیین می گردد.
فصل اول: تعاریف.
ماده ١ در این دستورالعمل عناوین ذیل به جای عبار تهای مربوط بکار می رود:
بانک مرکزی : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
اداره ثبت : اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی
مجوز تاسیس : مجوزی که بانک مرکزی به منظور ثبت شرکت با تعیین سرمایه تودیعی ، پس از تایید صلاحیت مدی ران و اساسنامه شرکت به عنوان اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی، صادر می نماید.
مجوز فعالی ت : مجوزی که بانک مرکزی با احراز مراحل ثبت شرکت و آمادگی مدیران شرکت برای فعالیت، صادر مینماید.
ماده ٢ عملیات صرافی عبارت است از خرید و فروش ارز اعم از نقدی و یا حواله ای و نیز خرید و فروش مسکوکات طلا ونقره.فصل دوم: شرایط تاسیس صرافی.
ماده ٣: ثبت و تاسیس انواع صرافی های موضوع این دستورالعمل، موکول به اخذ مجوز از بانک مرکزی است.
ماده ۴ : از نظر این دستورالعمل صرافی ها به دوشکل کلی از نظر نوع فعالیت طبقهبندی میشوند :
١- صرافیهای نوع اول، صرافی هایی هستند که صرفا به خرید و فروش نقدی ارز (غیرالکترونیک) مبادرت مینمایند. پرداختن به سایر معاملات ارزی و غیرارزی توسط این نوع صرافیها ممنوع است .
٢- صرافی های نوع دوم ، صرافی هایی هستند که علاوه بر خرید و فروش نقدی ارز به امر نقل و انتقال ارز در چارچوب مقررات ارزی اشتغال می ورزند.
تبصره ١: هر دو نوع صرافی موضوع این ماده م ی توانند به خرید و فروش مسکوکات طلا و نقره نیز اشتغال ورزند.
تبصره ٢ : کلیه صرافی های نوع اول و دوم به جز صراف ی ه ای موضوع ماده پنج این دستورالعمل لازم است در قالب شرکت تضامنی ایجاد شوند .
ماده ۵ : تاسیس صرافی توسط بانک ها و موسسات اعتباری در قالب شرکت سهامی خاص امکان پذیر است.
ماده ۶ :تاسیس صرافی در مناطق آزاد ، موکول به پیشنهاد سازمان مناطق آزاد و صدور مجوز بانک مرکزی است. سازمان مناطق آزاد، مدارک موضوع ماده هشت این دستورالعمل را بررسی و همراه نظرات خود به بانک مرکزی ارائه م یدهد.ماده ٧ :حداقل مبلغ سرمایه اولیه جهت تاسیس صرافی های نوع اول در شهر تهران و شهرهای بزرگ ( اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز ، مشهد ) م بلغ دو میلیارد ریال و درسایر شهر ها مبلغ یک میلیارد ریال و جهت تاسیس صرافی های نوع دوم مبلغ ده میلیارد ریال تعیین می گردد که لازم است قبل از اعطاء مجوز فعالیت ، تماما پرداخت شود.
تبصره : بانک مرکزی می تواند هر زمان که صلاح بداند و با اعلام قبلی سه ماه ه نسبت به تغییر و اعلام “حداقل سرمایه” موضوع این ماده اقدام نماید.
ماده ٨ : متقاضیان تاسیس صرافی می بایست به همراه تقاضای خود مدارک و اطلاعات ذیل را به بانک مرکزی ارائه نمایند.
٨ ١ مبلغ سرمایه پیشنهادی و نحوه تامین آن
٨ ٢ اساسنامه و یا شرکت نامه پیشنهادی
٨ ٣ نام ومشخصات و سابقه فعالیت موسسین با ذکر میزان سهم الشرکه هر کدام
٨ ۴ نام و مشخصات، میزان تحصیلات،سابقه فعالیت و سمت های قبلی مدیر و یا مدیران پیشنهادی
٨ ۵ گواهی عدم سوء پیشینه موثر کیفری مدیر یا مدیران پیشنهادی از مراجع ذیربط
٨ ۶ تعهد نا مه هر یک از م دیران ومدیر عامل صرافی ها مبنی بر اینکه در هیچ زمانی محکومیت کیفری مؤثر از هیچ نوع نداشته است.
٨ ٧ التزام کتبی مبنی بر انجام عملیات طبق مقررات این دستورالعملماده ٩ : متقاضیان تاسیس صرافی لازم است دارای شرایط ذیل باشند :
٩ ١ تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران و اقامت در ایران
٩ ٢ پیرو یکی از ادیان رسمی کشورماده ١٠ : مدیر عامل ورئیس هیئت مدیره صرافی های نوع دوم لازم است از شرایط ذیل برخوردار باشند :
10-1 دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی مرتبط
10-2 داشتن حداقل پنچ سال تجربه کاری در امور ارزی، مالی و اقتصادیتبصره: احراز صلاحیت متصدیان مشاغل موضوع این ماده با بانک مرکزی است.
ماده ١١ : بانک مرکزی پس از بررسی کلیه مدارک متقاضیان و در صورت تایید مدارک و صلاحدید، نسبت به صدور مجوز “تاسیس” به منظور ثبت صرافی در اداره ثبت اقدام مینماید.
ماده ١٢ : پس از انجام تشریفات رسمی ثبت شرکت صرافی در اداره ثبت و ارائه گواهیهای مربوط توسط موسسین و احراز سرمایه تامین شده، بانک مرکزی مجوز ” فعالیت ” صرافی را صادر مینماید.
تبصره : مجوز صادره برای متقاضیان صرافی قابل انتقال به غیر نیست.فصل سوم: مقررات ناظر بر فعالیت صراف یها
ماده ١٣ : صرافی ها موظفند تمامی عملیات خود را براساس قوانین و مقررات موجود و درچارچوب استاندارد های حسابداری مورد تایید سازمان حسابرسی ، ثبت و ضبط نمایند.
ماده ١۴ : صرافی ها مجاز به انجام معامله با کلیه ارزها می باشند،مگر اینکه بانک مرکزی معامله یک یا چند ارز را ممنوع کرده باشد.
ماده ١۵ :صرافیها موظفند در مقابل کلیه خدماتی که برای مشتریان انجام م ی دهند، رسید ارائه نمایند.ماده ١۶ : صرافی ها مکلفند کلیه قوانین و مقر رات ناظر بر پیشگیری از “پول شویی ” را رعایت نمایند.
ماده ١٧ : به منظور پیش گیری از عملیات “پول شویی “، صرافی ها مجاز به خرید و فروش (معامله) یک ارز یا ارزهای مختلف با هر مشتری و در هر روز و بیش از معادل پنجاه میلیون ریال است.
تبصره : بانک مرکزی با توجه به شرایط روز میتواند نسبت به بررسی، تجدید نظر و اعلام “معادل ریالی” موضوع این ماده اقدام نماید.
ماده ١٨ : معاملات ارزی بیش از ده میلیون ریال در صرافی ها، می بایست با احراز هویت کامل، نشانی محل اقامت، شماره ملی، کدپستی و شماره تلفن خریدار و فروشنده انجام شود.
تبصره : بانک مرکزی با توجه به شرایط روز می تواند نسبت به بررسی، تجدید نظر و اعلام “معادل ریالی” موضوع این ماده اقدام نماید.
ماده ١٩ : صرافی ها مجاز به انجام عملیات بانکی م ربوط به اعطای تسهیلات اعتباری و یا دریافت و نگه داری سپرده از مشتریان نمی باشند.
ماده ٢٠ : در صورتی که دراثر زیانهای وا رده ، سرمایه صرافی از حد مقرر در این دستور العمل کمتر شود، صرافی ها مکلفند حداکثر طی مدت سه ماه سرمایه خود را تکمیل نمایند.
ماده ٢١ : بانک مرکزی می تواند صرافی را مکلف به ارائه صورت های مالی سالانه حسابرسی شده به همراه یادداش تهای منضم به صور تهای مالی نماید.
ماده ٢٢ : صرافی ها موظفند در هر روز میزان خرید وف روش ارز را با ذکر نوع و نرخ آنها به انضمام مشخصات کلیه خریداران و فروشندگان، مطابق فر م بانک مرکزی در دفاتر قانونی خود ثبت نمایند.ماده ٢٣ : صرافی ها موظفند آمار معاملات خرید و فروش ارز را بر اساس نوع ارز، اعم ازمعاملات نقدی و حوالهای، براساس جداول و زمان بندی مورد نظر بانک مرکزی به آن بانک، ارسال نمایند.
ماده ٢۴ : صرافی ها موظفند نرخ های خریدوفروش ارزها، و سایر اطلاعات مورد نیاز مشتریان را در محل صرافی در معرض دید عموم قرار دهند.
ماده ٢۵ : بانک مرکزی در هر زمان تشخیص دهد بازرسان خود را جهت رسیدگی به حسابها و نحوه فعالیت صرافی ها اعزام می نماید . مسئولان صرافی ها باید کلیه اسناد ، مدارک و دفاتر خود را جهت این گونه رسیدگیها ارائه دهند و امکان رسیدگی های لازم را برای بازرسان بانک مرکزی فراهم نمایند.
ماده ٢۶ : چنانچه در رسیدگی های بانک مرکزی موارد اشکال یا تخلف از ضوابط احراز گردد، موارد به تشخیص بانک مرکزی جهت اصلاح رویه به صورت اخطار کتبی با قید مهلت به واحد صرافی مربوط اعلام می شود.
تبصره : در صورتی که گزارش های بازرسان بانک مرکزی و بر رسی ها ی این بانک حکایت از اصرار بر ادامه تخلف واحد صرافی ذیر بط داشته باشد و یا تخلفات صرافی موردنظر آشکارا مغایر با مقررات و موازین قانونی موجود باشد و یا دامنه شکایات مشتریان از واحد صرافی مربوط از حد متعارف بالاتر ارزیابی شود ، در این صورت بانک مرکزی می تو اند نسبت به ابطال مجوز “فعالیت” و یا تعلیق فعالیت صرافی مورد نظر از طریق مراجع قانونی اقدام نماید.فصل چهارم: مقررات عمومی .
ماده ٢٧ : صرافی ها موظفند مجوز ” فعالیت” صرافی را به نحو مطلوب و آشکار در معرض دید عموم قرار دهند.
ماده ٢٨ : استفاده از عنو ان و یا کلمه ” بانک ” در نام صرافی و یا استفاده از نشانه های متعلق به بانک ها در تبلیغات، ممنوع می باشد.
ماده ٢٩ : انجام فعالیتهای صرافی، صرفا در محلی که نشانی آن در اساسنامه و یا شرکت نامه و مجوز تاسیس صرافی قید میگردد و نیز شعبه و یا نمایندگی موضوع ماده 33 این دستورالعمل، مجاز می باشد.
ماده ٣٠ : صرافیهای نوع اول باید دارای محل کسب دائم (ملکی، سرقفلی و یا استیجاری ) و صرافیهای نوع دوم می بایست دارای محل فعالیت دائم (ملکی و یا سرقفلی) و به نام شرکت صرافی ذیربط باشند.
ماده ٣١ : محل کسب صرافیهای “بانکی” می بایست جدا و مستقل از شعبهها و باجههای بانک باشد.
ماده ٣٢ : تعطیلی محل کار صرافیها به هر دلیل بیش از یک ماه و یا نقل و انتقال محل کسب بدون اطلاع بانک مرکزی ممنوع است.
ماده ٣٣ : افتتاح شعبه یا نمایندگی صرافی صرفا برای صرافی های نوع دوم مجاز است که تنها با دریافت مجوز از بانک مرکزی امکان پذیر است .
ماده ٣۴ : عدم رعایت مفاد این دستورالعمل، علاوه بر ابطال مجوز فعالیت صرافی، حسب مورد موجب تعقیب کیفری مسئولین صرافی طبق قانون پولی و بانکی و سایر قوانین و مقررات میگردد.
ماده ٣۵ : صرافی هایی که پیش از تصویب این دستورالعمل تاسیس شده اند، لازم است فعالیت خود ر ا طی مدت حداکثر ۶ ماه با مفاد این دستور العمل منطبق کرده و مجوزجدید فعالیت را از بانک مرکزی دریافت نمایند.این دستورالعمل مشتمل بر ٣۵ ماده و ٨ تبصره در یکهزار و هفتاد و چهارمین جلسه مورخ ١٠/٩/١٣٨۵ شورای پول و اعتبار به تصویب رسید.
مراحل ثبت شرکت صرافی
هیچ شرکت، موسسه ثبتی و یا حتی بعضا شخصی به عنوان وکیل نمیتواند به عنوان وکیل یا جایگزین شما روند ثبت شرکت را از بانک مرکزی انجام دهد .
قبل از اقدام به ثبت شرکت تضامنی در قالب صرافی، حتما باید وارد سامانه ثبت تقاضای تاسیس صرافی در وب سایت بانک مرکزی بخش بازار غیر متشکل پولی شوید .آدرس صفحه مورد نظر : http://nbfi.cbi.ir/tabid/80/Default.aspx
پس از مطالعه شرایط اولیه و تایید آن بروی دکمه ” ادامه ” کلیک می کنیم . صفحه بعدی ” فرم مشخصات اعضاء ” می باشد که باید این قسمت را به درستی تکمیل نمایید و در انتها بروی گزینه ثبت نهایی و دریافت کد رهگیری کلیک نمایید . فیلدهایی که ستاره قرمز دارند حتما باید تکمیل گردد .
پس از تایید و رفتن به صفحه بعدی در انتها رسید ثبت تقاضای تاسیس صرافی به همراه کد رهگیری برای شما نمایش داده می شود .
متن کامل رسید تقاضای تاسیس صرافی به شرح ذیل می باشد . لازم به ذکر است این متن برای همه یکی می باشد و فقط بخش بالای صفحه که شامل کد رهگیری و مشخصات تغییر می کند :
متقاضی محترم تأسیس صرافی به اطلاع میرساند، با توجه به مفاد دستورالعمل اجرایی ناظر بر تأسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها مصوب مورخ ۲۸/۵/۱۳۹۳ شورای محترم پول و اعتبار و به منظور رسیدگی به تقاضای جنابعالی مبنی بر تأسیس صرافی مقتضی است حداکثر ظرف مهلت ۴۵ روز، نسبت به ارسال مدارک و مستندات زیر به این بانک اقدام نمایند.
فرمهای ویژه تقاضای تأسیس، شرکا و اعضای هیأت مدیره صرافی که میبایستی توسط کلیه شرکا تکمیل گردیده باشد.
تصویر برابر اصل کلیه صفحات شناسنامه، کارت ملی و مدرک تحصیلی کلیه مؤسسین، شرکا و اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل پیشنهادی.
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری کلیه مؤسسین، شرکا، اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل پیشنهادی.
تعهدنامه شرکتهای تضامنی صرافی که به امضای کلیه مؤسسین و شرکا رسیده و در یکی از دفاتر اسناد رسمی کشور گواهی امضا شده باشد.
گواهی مسدودی به میزان حداقل ۲۵ درصد سرمایه مقرر در دستورالعمل فوقالذکر و به میزان ۱۰٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (برای شهرهای تهران، کرج، تبریز، مشهد، اصفهان، شیراز و اهواز) به میزان ۵٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال ( برای سایر شهرها)، لازم به ذکراست تکمیل مبلغ سرمایه اولیه شرکت تضامنی صرافی قبل از ثبت شرکت الزامی خواهد بود.
ارائه گواهی مالیاتی مبنی بر تعییین تکلیف بدهی قطعی مالیاتی (در اجرای ماده ۱۸۶ قانون الیاتهای مستقیم) برای کلیه شرکا و مؤسسین.خاطر نشان میسازد نمونه فرمهای تقاضای تأسیس، شرکا و اعضای هیأت مدیره ، گواهی مسدودی و تعهدنامه شرکتهای تضامنی در قسمت فرمها ودستورالعملها از سامانه بازار غیر متشکل پولی (Nbfi.cbi.ir) قابل دسترسی است. بدیهی است مهلت مذکور به هیچ وجه قابل تمدید نبوده و عدم دریافت مدارک ومستندات فوقالذکر در مهلت مقرر به منزله انصراف از فعالیت صرافی تلقی و تقاضای مطروحه شما منتفی خواهد گردید.
نکات مهم و قابل توجه
مدارک و مستندات ارائه شده از سوی شما، توسط کارشناسان این بانک بررسی و مراتب از طریق همین سامانه (قسمت مشاهده وضعیت صرافی ) اطلاع رسانی خواهد گردید.
تأسیس صرافی در قالب شرکت تضامنی (حداقل تعداد شرکا ۲ نفر خواهد بود) میباشد، لکن پیش از صدور تأییدیهها و مجوزهای لازم از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران امکان ثبت شرکت وجود نخواهد داشت. بدیهی است پس از رسیدگیهای لازم در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و با تأیید این بانک ثبت شرکت امکان پذیر خواهد بود.
سرمایه صرافی صرفاً به صورت نقد بوده و سرمایه غیر نقدی از قبیل وثیقه ملکی قابل پذیرش نخواهد بود.
مبلغ سرمایه صرافی برای شهرهای تهران، مشهد، شیراز، اصفهان، تبریز، کرج و اهواز حداقل چهل میلیارد ریال و برای سایر شهرها حداقل بیست میلیارد ریال میباشد.
محل مورد نظر به منظور تأسیس صرافی می بایست مورد تأیید نیروی انتظامی قرار گیرد. کلیه موارد از قبیل متراژ، موقعیت مکانی و حفاظتی و امنیتی بایستی به تأیید ایشان برسد و شرایط لازم در این رابطه در حیطه وظایف و اختیارات نیروی انتظامی می باشد.
از تماس با کارشناسان این بانک پرهیز نموده و هرگونه سؤال و پرسش در این رابطه را در قسمت پرسش و پاسخ از بخش ارتباط با ما در همین سامانه ( Nbfi.cbi.ir ) درج نمایید. بدیهی است کارشناسان این بانک مراتب را به دقت بررسی و حداکثر ظرف مدت ۴۸ ساعت پاسخ های لازم را ارائه خواهند نمود که پاسخهای ارائه شده در بخش صرافیها قسمت مشاهده وضعیت صرافی قابل دسترسی خواهد بود.پس از دریافت کد رهگیری باید به صفحه مربوط به مشاهده وضعیت رفته و در آن قسمت شماره رهگیری خود را وارد نمایید .
لینک صفحه شماره رهگیری : http://nbfi.cbi.ir/tabid/82/Default.aspx
در صورتی که در حدود سه روز الی هفت روز کاری بعد از دریافت کد رهگیری، شماره رهگیری خود را در صفحه بالا وارد نمایید، صفحهای را مشاهده خواهید کرد با این عنوان که ” تقاضای اولیه شما در صف تقاضاهای موجود قرار گرفته و پس از بررسی اولیه نتیجه را اعلام می کند . ”
حدود ۷ الی ۱۰ روز کاری زمان میبرد تا نتیجه تاییده اولیه را به شما اعلام نمایند. پس حدود ۱۰ روز مجدد به این سامانه مراجعه کنید تا پس از زدن کد رهگیری به شما لیست مدارک مورد نیاز را اعلام کند. نیاز است حتما مدارک را فراهم نمایید و از طریق پست برای بانک مرکزی ارسال کنید.
چند نکته :
– تاسیس صرافی توسط موسسات اعتباری با رعایت قوانین و مقررات ناظر بر آنها، صرفاَ در قالب شرکت سهامی خاص و توسط اشخاص حقیقی فقط در قالب شرکت تضامنی امکان پذیر است. ( ماده 3 آیین نامه)
– موسسین در حوزههایی که تاسیس صرافی در آنها، حسب مقررات موجود نیازمند موافقت مراجع ذیصلاح از قبیل سازمان منطقه آزاد تجاری – صنعتی است، مکلفند موافقت کتبی مراجع مزبور را به انضمام سایر مدارک مورد نیاز به بانک مرکزی ارائه نمایند. ( ماده 4 )
– ایجاد شعبه توسط صرافیهای تضامنی ممنوع است. تاسیس شعبه صرافی وابسته به موسسه اعتباری بنا به تشخیص بانک مرکزی امکان پذیر است. ( ماده 5 )
– مکان فعالیت صرافی باید از حیث ملاحظات حفاظتی و امنیتی به تایید مراجع ذی صلاح برسد. ( ماده 6 )منابع
-
نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.