فارکس یا ارز دیجیتال؟ اغلب علاقهمندان به بازارهای مالی، بهخصوص افرادی که قصد شروع فعالیت در این بازارها را دارند، با این سوال مواجه میشوند.
البته لزوماً قرار نیست بین فارکس یا کریپتو فقط یکی را انتخاب کنیم؛ میتوان با شناسایی درست فرصتها در بازارهای مختلف فعالیت داشت.
اما این درست است که به طور تخصصی باید مبانی، اصول و شرایط یکی از بازارهای مالی را یاد گرفت و در آن فعالیت کرد. دست کم در ابتدا اینگونه است اما در ادامه میتوان در صورت تمایل از امکانات و فرصتهای بازارهای دیگر هم بهرهمند شد.
علاقهمندان به کسب سود از بازارهای جهانی، با انتخاب بین بازار ارز دیجیتال یا فارکس مواجه خواهند بود. خصوصاً در ایران که امکان خرید و فروش سهام در بازارهای جهانی مثل بازار بورس نیویورک وجود ندارد، این دو بازار به عنوان انتخابهای اصلی وجود دارند.
فارکس یا ارز دیجیتال
اگر به عنوان یک تریدر در بازارهای مالی فعالیت مداوم داشته باشید، میتوانید سودهای چشمگیری کسب کنید و از این کار، درآمد مناسبی داشته باشید.
البته برای این که این امکان بالقوه به واقعیت بپیوندد، باید از اصول و تکنیکهای معاملهگری آگاه باشید و در بازار مورد نظر خود شروع به کسب تجربه کنید.
برای رسیدن به این هدف، لازم است بازاری را که در آن فعالیت میکنید بهخوبی بشناسید. همچنین باید نیازها و اولویتهایتان در سرمایهگذاری را خوب درک کنید.
با کسب اطلاعات درباره بازارهای مختلف و دانستن اولویتها و اهداف اصلی سرمایهگذاری، میتوانید بهتر تشخیص دهید که فعالیت در کدام بازار و استفاده از کدام تکنیکهای معاملهگری برای شما کارساز و مناسب خواهد بود.
اگر به ترید علاقهمندید، احتمالاً تا حدی از شباهتها و تفاوتهای بازار فارکس و ارز دیجیتال اطلاع دارید. میتوان بازار فارکس را به عنوان یک بازار سنتی و بازار کریپتو را به عنوان یک بازار جدید در نظر گرفت. البته باید توجه کرد که این طبقهبندی بر اساس مقایسه است؛ وگرنه در بازار فارکس هم هزاران ابداع و خلاقیت جدید در طی زمان ایجاد شده و میشود.
امروزه در هر دو بازار فارکس یا ارز دیجیتال فرصتها و موقعیتهای مطلوبی برای معامله و سرمایهگذاری وجود دارند که با در نظر گرفتن ریسکپذیری سرمایهگذار، میتوان بازده و سود جذابی از آنها کسب کرد.
اگر میخواهید درباره این دو بازار بیشتر بدانید تا در نهایت بتوانید بین بازار فارکس یا ارز دیجیتال یکی را انتخاب کنید، با این مقاله تا انتها همراه باشید.
همچنین اگر بین فعالیت در بازار بورس ایران و کریپتو سردرگم هستید، مطالعه این مطلب میتواند مفید باشد: در ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری کنیم یا بورس تهران؟
فارکس یا ارز دیجیتال؛ تفاوتها
تفاوتهای دو بازار ارز دیجیتال و فارکس شامل موارد بسیار زیاد و مختلفی میشود اما میتوان این تفاوتها را در چند مورد اصلی دستهبندی کرد و در قالب این تفاوتهای اصلی از آنها سخن گفت.
در ادامه به شرح این تفاوتهای اصلی میپردازیم:
فارکس یا کریپتو؛ تعداد داراییها
تفاوت بین تعداد کوینها و داراییهای در دسترس برای معامله در بازارهای فارکس و کریپتو بسیار چشمگیر و قابل توجه است.
در بازار فارکس تنها ارز رسمی کشورها با یکدیگر مبادله میشود که به آن جفتارز گفته میشود. اگرچه روی کاغذ معامله تمام جفتارزها امکانپذیر است، اما در صورت تمایل به معامله در فارکس و کسب سود از این بازار، گزینههای موجود شما چندان زیاد نیستند.
معمولاً معاملهگران بازار تنها روی دلار آمریکا، یورو، ین ژاپن، پوند استرلینگ بریتانیا، دلار استرالیا، نیوزیلند و کانادا، فرانک سوئیس و یوان چین معامله میکنند.
البته تمام ارزها در بازار فارکس قابل معاملهاند، اما تنها در این موارد است که حجم بالای معاملات و نقدینگی کافی برای اجرای روان معاملات وجود دارد. در نتیجه، کارمزد دریافتی بروکرها معقولتر بوده و ترید روی آنها صرفه لازم را دارد.
نکته مهم دیگر این است که ارزهای گفتهشده متعلق به اقتصادهای قدرتمند جهاناند که چشم تحلیلگران روی آنهاست. اگر کسی بخواهد با تحلیل بنیادی فرصت خرید ارز کشوری با اقتصاد ضعیف را بررسی کند، ابتدا باید اطلاعات لازم را درباره وضعیت اقتصادی و سیاسی آن کشور به دست آورد.
در مقابل، طبق سایت CoinMarketCap در حال حاضر بیش از 20 هزار ارز دیجیتال در بازار کریپتو وجود دارد! برخی از این ارزها عبارتاند از: تتر (USDT)، لایتکوین (LTC)، پولکادات (DOT)، اتر (ETH)، بیتکوینکش (BCH)، چینلینک (LINK)، مونرو (XMR) و بسیاری از ارزهای دیگر.

البته وقتی پای سلطه یک ارز در بازار (market dominance)، محبوبیت، تعداد کاربران و ارزش بازار آن به میان میآید، بیتکوین برترین ارز دیجیتال شناخته میشود.
همچنین در کنار بیتکوین، اتریوم، تتر، ریپل، بایننسکوین، سولانا و کاردانو، ارزهای دیجیتالی هستند که بیشتر از همه ارزهای دیگر و به صورت فعالانه و مداوم در بازار معامله میشوند.
فارکس یا کریپتو؛ نقدشوندگی
منظور از نقدشوندگی این است که با چه هزینهای (پولی، زمانی و…) و چقدر راحت میتوانید دارایی و سرمایهگذاری خود را به پول نقد تبدیل کنید.
چنین رقمی در هیچ بازار دیگری نظیر ندارد. چه بازار سهام و چه ارز دیجیتال، حتی نزدیک به این میزان هم نیستند. همین مسئله نشاندهنده این است که در این بازار، معامله داراییها برای کاربران بسیار آسانتر است.
نقدشوندگی بالاتر باعث کاهش اسپرد خرید و فروش یا bid-ask spread (شکاف بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش که هر چه پایینتر باشد، نشاندهنده عمق و نقدشوندگی بالاتر بازار است) میشود؛ بنابراین معاملهگران میتوانند در قیمتهای مناسب، بهراحتی داراییها را معامله کنند.
این موضوع در بازار ارزهای دیجیتال کمی متفاوت است. داراییهای خاصی در این بازار هستند که نقدشوندگی بالایی دارند و به همین دلیل از اسپرد کمتر و قیمتهای معقولی برای معامله برخوردارند. در مقابل اگر به سراغ کوینهایی بروید که حجم معامله کمتری دارند، ممکن است نتوانید آنها را در قیمتی که مایل هستید معامله کنید.
بیشتر بخوانید: میزان نقدشوندگی ارز دیجیتال چقدر است (حجم لیکوئیدیتی در کریپتو)
فارکس یا کریپتو؛ نوسانات
بازار کریپتو در مقایسه با بازار فارکس، بسیار پرنوسان است.
این مسئله برای کسانی که به دنبال کسب سودهای چشمگیر در زمان کم هستند، فرصت بسیار مناسبی ایجاد میکند (در عین حال ریسک سرمایهگذاری را هم به همان نسبت افزایش میدهد).
خصوصاً ارزهایی که حجم معامله پایینی دارند، نوسانات شدید و سریعی را تجربه میکنند؛ در حالی که ارزهایی که از ارزش بازار و حجم معاملات بالاتری برخوردارند، در کوتاهمدت ثبات نسبتاً مناسبی دارند.
بیشتر بخوانید: چرا بازار ارزهای دیجیتال، نوسانات زیادی دارد؟
نوسان کم در بازار فارکس، مزایا و معایب خاص خودش را دارد. این مسئله باعث ایجاد محدودیت در فرصتهای کسب سود میشود اما در عین حال، ریسک معاملات را هم به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
فارکس یا کریپتو؛ پتانسیل کسب سود
برای انتخاب ارز دیجیتال یا فارکس برای شروع فعالیت، یکی از معیارهای مهم سودآوری در هر کدام آنهاست. برای این که ببینیم سود کدام بازار بیشتر است، باید پتانسیل کسب سود در هر یک از آنها را بررسی کنیم.
اگر چه عوامل دیگری مثل میزان سرمایهگذاری هم نقش مهمی در پتانسیل کسب سود ایفا میکنند. اگر مبلغ زیادی سرمایهگذاری کنید، پاداش بزرگتری هم نصیبتان میشود. در عین حال در این باره دقت داشته باشید که برای ترید ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری خود را متنوعسازی کرده و بهروز باشید.
بازار فارکس هم پتانسیل زیادی برای کسب سودهای چشمگیر دارد اما این پتانسیل بیشتر به مبلغ سرمایهگذاری وابسته است.
فارکس یا کریپتو؛ اندازه بازار
به نظر شما اندازه کدام بازار بزرگتر است؟ فارکس یا ارز دیجیتال؟
واقعیت این است که بازار فارکس محل معاملات بانکهای بسیار بزرگ جهانی است و هیچ یک از بازارهای سهام یا بازار کریپتو نمیتوانند از این نظر با آن رقابت کنند.
ارزش کل بازار حتی در بیشترین حالت (نوامبر 2021) هم فاصله بسیار زیادی با حجم معاملات بازار فارکس داشت.

ارز دیجیتال یا فارکس؛ بازیگران بازار
در روزهای اولیه بیتکوین، ماینرها، مشتریان خرد و بعضی صرافیهای متمرکز کوچک در این بازار مشارکت داشتند.
امروزه این صرافیها از معاملات صدها ارز دیجیتال پشتیبانی میکنند. بهمرور استقبال از این بازار بسیار بیشتر شده و پیشرفتهای فناوری هم فرصتهای جدیدی در این بازار ایجاد کرده است.
همه اینها باعث ورود بسیاری از سرمایهگذاران کلان یا اصطلاحاً نهنگها به این بازار شده است؛ در حالی که سرمایهگذاران خرد بیشتر و بیشتری هم به سرمایهگذاری در این بازار در حال رشد علاقهمند میشوند.
در مقابل، دهههاست که بانکهای بزرگ در بازار فارکس فعالیت دارند. این بانکها با رقمهای بسیار قابل ملاحظهای، ارز کشورهای خود را با هم معامله کرده و میکنند. از دههها پیش، شرکتهای چندملیتی پرداختهای پولی خود در کشورهای دیگر را از این طریق انجام میدادند.
در دهههای قبل، جایی برای معاملهگران خرد در این بازار وجود نداشت اما امروزه، با پیشرفتهای چشمگیر تکنولوژی، افراد عادی و سرمایهگذاران خرد هم میتوانند در بازار فارکس مشارکت داشته باشند و به خرید و فروش ارز کشورها بپردازند.
ارز دیجیتال یا فارکس؛ محل انجام معاملات
بازار معاملات فارکس در مقایسه با بازار ارزهای دیجیتال، بیشتر در بروکرها انجام میشود که معمولاً بانکها (بانکهای سرمایهگذاری، بانکهای تجاری، بانکهای مرکزی و…..) هستند. این بانکها با یکدیگر معامله میکنند و به این فرآیند، بازار بین بانکی (interbank market) گفته میشود.
معمولاً به این بروکرها، سرمایهگذاران حقوقی یا موسسهای (institutional investors) گفته میشود. سرمایهگذاران حقوقی، به تجمیع و انباشت سرمایه مشتریان خود میپردازند و سپس با آن وارد معامله و فرصتهای سرمایهگذاری میشوند.
اگرچه لازم به ذکر است که بازار فارکس فرصت سرمایهگذاری را برای سرمایهگذاران خرد هم فراهم کرده است.
در مقابل، معاملات ارزهای دیجیتال در دو محل اصلی انجام میشود: صرافیهای غیرمتمرکز و متمرکز که برای اتصال به آنها، وجود دستگاههای الکترونیکی دارای اتصال اینترنت لازم است.
بعضی از تریدرها از صرافیهای متمرکز استفاده میکنند تا از مزیت محیط امن و نقدشوندگی بالا در این صرافیها بهرهمند شوند. سایر تریدرها از پلتفرمهای غیرمتمرکز استفاده میکنند تا ناشناس باقی بمانند و بدون دخالت هیچ طرف سومی به معامله توکنها با هم بپردازند.
بیشتر بخوانید: اقتصاد کلان جهانی بر بازار کریپتو چه تأثیری دارد؟
ارز دیجیتال یا فارکس؛ زمان فعالیت
معاملات بازار فارکس به صورت 24 ساعته در 5 روز هفته در جریان است. معاملات از صبح دوشنبه در ولینگتون نیوزیلند شروع میشود و تا عصر جمعه در نیویورک ادامه مییابد.
در مقابل، بازار کریپتو هرگز بسته نمیشود. این بازار نه تنها در 24 ساعت روز باز است، بلکه در تمام 7 روز هفته هم به فعالیت خود ادامه میدهد. بنابراین در هر ساعت و هر روزی که بخواهید، میتوانید در صرافی خود به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازید.
ارز دیجیتال یا فارکس؛ ساختار بازار
قیمت در فارکس از دل بازار بین بانکی به دست میآید و بعد، بروکرها اسپردها را افزایش میدهند و سهم خودشان را از آن برمیدارند.
بازار کریپتو بر اساس میزان نقدینگی ارائهشده توسط شرکتکنندگان آن در هر مکانی ایجاد میشود. در نتیجه، ممکن است بخواهید مقدار زیادی از یک ارز دیجیتال را در یک صرافی معامله کنید اما آن صرافی در آن لحظه، کریپتوی کافی برای انجام تراکنش نداشته باشد.
ارز دیجیتال یا فارکس؛ مکانیزمهای مالیاتی
به علت صدق نکردن این مورد در قوانین مالیاتی ایران، توضیح بسیار مختصری درباره آن داده میشود.
به طور خلاصه تفاوت این دو بازار از دیدگاه مالیات در قوانین آمریکا به این صورت است که تریدرهای فارکس در ابتدای کار میتوانند بین دو حالت مختلف مالیاتی، یکی را انتخاب کرده و مطابق همان مالیات بدهند.
اما برای تریدرهای کریپتو ماجرا متفاوت است. مالیات تمام داراییهای کریپتو مثل سهام دریافت میشود. در صورتی که یک ارز دیجیتال کمتر از یک سال نگهداری شود، کوتاهمدت و در غیر این صورت بلندمدت به حساب میآید که مالیات آن کمتر است.
فارکس یا ارز دیجیتال؛ شباهتها
در کنار تفاوتهای مهم بین الگوها و تکنیکهای ترید در دو بازار فارکس و ارز دیجیتال، در این بازارها شباهتهایی هم وجود دارد.
در این بخش تعدادی از مهمترین این شباهتها را بررسی میکنیم:
- تریدرهای بازار فارکس و ارزهای دیجیتال، هر دو هدف کسب سود از سرمایهگذاریهای کوتاهمدت (نسبت به سایر بازارها مثل املاک) را دارند. در هر دو بازار فارکس و کریپتو، قیمت داراییها تحت تاثیر وقایع و اخبار است و این بازارها، هر دو از این جهت دارای ریسک هستند.
- تریدرهای فارکس و کریپتو، هر دو برای معامله داراییها از تحلیل تکنیکال به عنوان یکی از روشهای تحلیل بهره میبرند.
- در نهایت این که ترید در فارکس یا ارز دیجیتال، هر دو به شناخت قوی و اساسی بازار نیاز دارند. در این بازارها باید مدبرانه عمل کنید و برای کسب سود مداوم، از تکنیکهای ترید مناسب بهره ببرید.

چشمانداز ترید در بازار فارکس و ارز دیجیتال
ترید در بازار کریپتو، شامل خرید و فروش داراییهای دیجیتالی مثل ارزهای دیجیتال، توکنها و NFT (توکنهای غیرمثلی) است.
ترید در بازار فارکس به معنای خرید ارز ملی یک کشور در برابر یک ارز دیگر، به امید تقویت یکی از این ارزها در برابر دیگری و کسب سود است.
ساز و کاری که قیمت و ارزش ارزهای دیجیتال و ارزهای فیات (واحد پولی که توسط دولت و بدون پشتوانههایی مثل طلا و نقره منتشر میشود) را مشخص میکنند، مشابه هم هستند و آن هم مسئله عرضه و تقاضا در بازار است. اما نیروهای پشت عرضه و تقاضا در این بازارها، تفاوتهای چشمگیری با هم دارند.
برای نمونه، ارزهای دیجیتال بر بستر فناوری بلاکچین و با یک دفتر کل توزیعشده و غیرمتمرکز اجرا شده و کار میکنند. در نتیجه، در این بازار سرمایهگذاری کلانی روی این زیرساخت جدید انجام میگیرد و تقاضا برای ارزهای در حال رشد بسیار زیاد است.
ترید در فارکس، به نوعی امید بستن به غلبه اقتصاد یک کشور بر دیگری است؛ به این صورت که ارزش ارزی که خریدهاید افزایش یابد و سود کسب کنید.
این بازار دهههاست که وجود دارد. نیروهایی که عرضه و تقاضا را در بازار فارکس شکل میدهند، بسیار بزرگ و قدرتمند هستند و هر عدم توازنی در این بازار، تاثیرات شگرف و بزرگی بر اقتصاد جهان میگذارد.
فارکس یا ارز دیجیتال؛ کدام برای تازهکاران مناسبتر است؟
تازهکاران بازار باید زبان مخصوص بازاری را که واردش میشوند یاد بگیرند. آنها همچنین باید با ریسکهایی که در معرضشان قرار دارند و پلتفرمهایی که باید با آنها ترید کنند آشنا شوند.
فارکس یا ارز دیجیتال، هر دو دارای اصطلاحات خاصی هستند که میتوانند برای تریدرهای تازهکار، ترسناک به نظر برسند. کمی طول میکشد که یک تریدر تازه وارد این عبارات و اصطلاحات را یاد بگیرد.
ریسکهای بازار کریپتو و فارکس هم کمی با هم تفاوت دارند. در فارکس علت اصلی شکست تریدرها، استفاده از اهرمهایی است که بیشازحد بزرگاند. اما در بازار کریپتو، تریدرها بیشتر به دلیل نوسان قیمت دچار زیان میشوند.

سخن پایانی
تریدرهایی که تازه قصد شروع کارشان را دارند، ممکن است در انتخاب بین فارکس یا ارز دیجیتال برای فعالیت، دچار سردرگمی شوند.
همچنین ممکن است بعضی از معاملهگران که در یکی از این بازارها فعالیت کردهاند، بخواهند مزایا و معایب معامله در بازار دیگر را بررسی کنند تا از فرصتهای موجود نهایت بهره را ببرند.
هر یک از این بازارها، امکانات، فرصتها و محدودیتهای خود را دارد و هر کسی باید بنا بر هدف سرمایهگذاری، میزان ریسکپذیری، ترجیحات شخصی و شرایط زندگی خود دست به انتخاب بزند. در نتیجه، با همه مسائل و معیارهایی که گفته شد، این که در کدام یک از بازارهای فارکس یا ارز دیجیتال فعالیت کنید، کاملاً به شما و شرایط خودتان بستگی دارد.
قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت میتوانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:
نام | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
نوبیتکس |
| ![]() | ![]() |
صرافی خارجی MEXC |
| ![]() | ![]() |