کارمزد معاملات و تراکنش ارزهای دیجیتال در صرافی‌های معتبر

مرسده ولی زاده
مرسده ولی زاده
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Twitter
کارمزد ارزهای دیجیتال

تمام صرافی‌های ارز دیجیتال یا بازار فارکس، در قبال خدماتی که به شما ارائه می‌دهند، کارمزد دریافت می‌کنند.

توجه به کارمزد صرافی‌های ارز دیجیتال برای تریدرهای لحظه‌ای و روزانه بسیار مهم است.

اگر شما هم جزو افرادی هستید که هدفتان سرمایه‌گذاری بلندمدت در بازارهای مالی است، احتمالا مبلغ کارمزد برایتان چندان اهمیتی ندارد؛ اما درباره تریدرهایی که تعداد معاملات زیادی را در روز انجام می‌دهند، قضیه متفاوت است.

به عنوان مثال صرافی کوکوین از هر سفارش، 0.1 درصد کارمزد دریافت می‌کند. اگر شما در این صرافی ترید کنید و در طول یک هفته، دو معامله به ارزش 300 دلار داشته باشید، باید در هر هفته 30 سنت و در یک سال حدودا 14 دلار کارمزد پرداخت کنید.

در نگاه اول کارمزد 0.1 درصدی بسیار ناچیز است، اما وقتی در یک مدت زمان طولانی محاسبه شود، رقم چشمگیری خواهد داشت.

بنابراین، موضوع کارمزد از مهم‌ترین معیارها برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال است. از این رو ما در این مقاله انواع مختلف کارمزد و میزان کارمزد در صرافی‌های مشهور جهان را بررسی خواهیم کرد.

انوع کارمزد ارزهای دیجیتال در صرافی‌ها

در صرافی‌های کریپتو، سه نوع کارمزد وجود دارد:

  • کارمزد برداشت
  • کارمزد معاملات
  • کارمزد توزیع معاملات

در ادامه به شرح هر یک می‌پردازیم:

1. کارمزد برداشت (Withdrawal Fee)

از رایج‌ترین کارمزدها، کارمزد برداشت است.

کارمزد برداشت کارمزدی است که شما هنگام برداشت دارایی دیجیتال خود از یک صرافی و انتقال آن به یک صرافی یا کیف پول دیگر پرداخت می‌کنید.

کارمزد برداشت از کارمزد معاملات بیشتر است و دلیل آن هم این است که شما به هنگام خروج دارایی خود از صرافی باید تراکنش خود را بر روی بلاکچین ثبت کنید و ثبت هر تراکنش روی بلاکچین، کارمزدی دارد که مربوط به همان بلاکچین است.

در واقع این کارمزد، کارمزد شبکه است. کارمزد شبکه در بلاکچین اتریوم، گس (Gas) نام دارد و در هر بلاکچین با توجه به میزان ترافیک آن متفاوت است.

برخی از وب‌سایت‌ها مانند Ycharts، کارمزد شبکه در بلاکچین‌های مختلف را بررسی کرده‌اند.

احتمالا با بررسی این سایت متوجه می‌شوید که کارمزد برداشت تعیین شده توسط صرافی‌ها از کارمزد شبکه بیشتر است. دلیل این اختلاف قیمت، سودی است که به صرافی‌های ارز دیجیتال تعلق می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: کارمزد تراکنش بیت کوین را می‌توان به صفر رساند؟

2. کارمزد معاملات (Trading Fee) 

کارمزد معاملات انوع مختلفی دارد و با توجه به نوع صرافی متمرکزی که انتخاب می‌کنید متفاوت است.

به عنوان مثال، صرافی‌های قدیمی‌تر معاملات خود را به شکل صرافی-کاربر انجام می‌دهند درحالی که صرافی‌های جدید از روش کاربر-کاربر (شبکه همتا به همتا) در معاملات خود استفاده می‌کنند.

معاملات صرافی-کاربر معاملاتی است که با استفاده از نقدینگی صرافی تکمیل می‌شود. صرافی‌هایی که این ویژگی را دارند، سفارش خرید کاربران را با نقدینگی ارزهای دیجیتال موجود در صرافی، و سفارش فروش کاربران را با نقدینگی پول فیات خود انجام می‌دهند.

به عنوان نمونه، صرافی کوین بیس از این ویژگی در انجام معاملات خود استفاده می‌کند.

صرافی‌هایی که مبتنی بر معاملات کاربر-کاربر هستند، از یک دفتر سفارشات (Order Book) برای ثبت سفارش همه کاربران استفاده می‌کنند. صرافی در این روش وظیفه دارد تا کاربرانی که سفارش‌شان برعکس یکدیگر است را به هم متصل کند.

به عنوان مثال، فرض کنید کاربری قصد فروش 0.5 اتریوم دارد و در طرف دیگر کاربری قصد خرید 0.5 اتریوم را دارد؛ این دو کاربر در صرافی همتا به همتا به یکدیگر متصل می‌شوند و صرافی در ازای این ارتباط مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت می‌کند.

معاملات صرافی-کاربر آسان‌تر است و پیچیدگی کمتری دارد؛ اما صرافی‌ها در معاملات همتا به همتا مبلغ اندکی را در ازای ارتباط سفارشات کسر می‌کنند.

3. کارمزد توزیع معاملات (Trading Spread)

درست است که صرافی‌های همتا به همتا از کارمزد کمتری برخوردارند، اما چالش‌هایی هم در این صرافی‌ها وجود دارد.

همانطور که گفتیم شیوه کار این صرافی‌ها به گونه‌ای است که سفارشات برعکس کاربران را به هم متصل می‌کنند؛ اما ممکن است که در مواقعی سفارشاتی دقیقا برعکس هم در دفتر سفارشات وجود نداشته باشد.

در این صورت، صرافی سفارش‌ها را با نزدیک‌ترین قیمت موجود تکمیل می‌کند؛ این موضوع بیشتر درباره سفارش‌های بازار (Market Orders) که کاربر قیمت مشخصی را برای سفارش خود تعیین نکرده، دیده می‌شود.

در چنین شرایطی، اگر کمترین قیمت سفارش فروش از بیشترین قیمت سفارش خرید کمتر باشد، صرافی این دو سفارش را به هم وصل کرده و سود حاصل از این اختلاف قیمت را برای خودش برمی‌دارد.

بنابراین، این مبلغ یک کارمزد ثابت نیست و مبلغ آن متغیر است که از آن صرافی می‌شود و کارمزد توزیع معاملات نام دارد. راه‌حل این مسئله افزایش تعداد کاربران و معاملات صرافی است.

کارمزد معاملات در ارزهای دیجیتال
هرچه صرافی بزرگتر و تعداد معاملات آن بیشتر باشد، فاصله‌های قیمت در سفارشات کمتر و سفارشات برای اتصال به یکدیگر نزدیک‌تر خواهند شد.

بیشتر بخوانید: مفهوم انواع سفارشات در بازارهای مالی: Stop Limit و Limit Orders

اکنون که انواع کارمزد در صرافی‌ها را بررسی کردیم، در ادامه به شرح و مقایسه انواع کارمزدها در صرافی‌های شناخته شده جهان می‌پردازیم.

لازم به ذکر است که برخی از صرافی‌ها برای معاملات آتی خود، کارمزدی متفاوت از کارمزد معاملات معمولی دریافت می‌کنند که این مورد نیز در ادامه ذکر شده است.

صرافی کوکوین (Kucoin) 

صرافی کوکوین در سال 2017 در هنگ‌کنگ آغاز به کار کرد و هم‌اکنون در سنگاپور مستقر است. در این صرافی معاملات اسپات، مارجین، همتا به همتا و فیوچرز (آتی) وجود دارد.

  • کارمزد معالات در کوکوین: کارمزد معاملات در این صرافی با توجه به حجم معاملات متفاوت است. برای معاملات با حجم معمولی حداکثر 0.1 درصد است. اگر از توکن KCS که توکن بومی کوکوین است برای پرداخت معاملات استفاده کنید، 20 درصد تخفیف شامل شما می‌شود که می‌تواند کارمزد را به 0.08 درصد برساند.
  • کارمزد برداشت در کوکوین: کارمزد برداشت در صرافی کوکوین برای هر ارز دیجیتال متفاوت است؛ معمولا کارمزد برداشت در این صرافی کمتر از 0.1 درصد است و برای برخی ارزهای دیجیتال نیز رایگان است.
  • کارمزد معاملات آتی در کوکوین: کارمزد معاملات آتی در این صرافی، از 0 تا 0.3 درصد متغیر است.

صرافی بایننس (Binance) 

صرافی بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان از نظر میزان معاملات روزانه است. این صرافی در سال 2017 در چین توسط “چانگ پنگ ژائو” تاسیس شد.

این صرافی از انواع معاملات پشتیبانی می‌کند و علاوه بر آن دارای یک بازار NFT برای خرید و فروش توکن‌های غیرمثلی است.

  • کارمزد معاملات در بایننس: این صرافی به ازای هر تریدی که انجام می‌دهید 0.1 درصد کارمزد کسر می‌کند. اگر از توکن BNB که توکن بومی این صرافی است استفاده کنید، تخفیف در پرداخت کارمزد دریافت خواهید کرد و مبلغ کارمزد از BNB های شما کسر خواهد شد.
  • کارمزد برداشت در بایننس: صرافی بایننس از شبکه‌های بلاکچینی مختلفی پشتیبانی می‌کند. کارمزد برداشت در این صرافی با توجه به نوع شبکه انتخابی شما متفاوت است.
  • کارمزد معاملات آتی در بایننس: کارمزد معاملات آتی در بایننس بسیار کم بوده و از 0 تا 0.02 درصد متغیر است.

صرافی کوینکس (Coinex)

صرافی کوینکس در سال 2017 آغاز به کار کرد و در حال حاضر میلیون‌ها کاربر از بیش از 100 کشور دنیا در این صرافی عضو هستند.

این صرافی عملکرد سریع و تجربه کاربری خوبی را در طی این سال‌‌ها از خود نشان داده است. از نقاط قوت این صرافی می‌توان به پشتیبانی از چندین زبان از جمله زبان فارسی اشاره کرد. 

صرافی کوینکس

  • کارمزد معاملات در کوینکس: کارمزد معاملات در این صرافی حدودا 0.2 درصد است ولی اگر حجم معاملات شما بالا باشد، از تخفیف خوبی برخوردار خواهید شد.
  • کارمزد برداشت در کوینکس: کارمزد برداشت در این صرافی با توجه به ارز دیجیتال انتخابی متغیر است، اما کارمزدهای برداشت آن کاملا منصفانه و معقول است؛ حتی برای برخی از ارزهای دیجیتال کارمزدی دریافت نمی‌کند.

صرافی FTX

صرافی FTX ویژگی‌های منحصر به‌فردی را در اختیار تریدرهای حرفه‌ای و شرکت‌های معاملاتی قرار می‌دهد. همچنین از رابط کاربری خوب و ساده‌ای برای تریدرهای مبتدی برخوردار است.

FTX علاوه بر نسخه وب، اپلیکیشن‌هایی سازگار با سیستم‌عامل اندروید و iOS ارائه کرده است. همچنین بازار NFT برای خرید و فروش توکن‌های غیرمثلی نیز در این صرافی وجود دارد.

صرافی FTX

کارمزد این صرافی نسبت به سایر صرافی‌ها بسیار کم است. جالب است بدانید که این صرافی 1 درصد از کل کارمزدهای دریافتی را به خیریه اختصاص می‌دهد! 

  • کارمزد معاملات در FTX: صرافی FTX به ازای هر ترید حداکثر تا 0.07 درصد کارمزد کسر می‌کند و اگر حجم معادلات شما بالا باشد، کارمزد دریافتی کاهش می‌یابد.
  • کارمزد برداشت در FTX: در مورد برداشت‌های مرتبط با اتریوم و توکن‌های مبتنی بر ERC-20، اگر توکن بومی صرافی(FTT) را داشته باشید، رایگان خواهد بود؛ درغیر این صورت مشمول کارمزد می‌شوید.

در مورد بیت‌کوین هم اگر برداشت شما کمتر از 0.01 بیت‌کوین باشد، در هر روز امکان یک برداشت رایگان برای شما وجود دارد و تنها کارمزد بلاکچین بیت‌کوین را در این حالت می‌پردازید؛ در غیر این صورت کارمزدی پرداخت نخواهید کرد.

صرافی کوین بیس (Coinbase)

می‌توان گفت که بعد از بایننس، صرافی کوین بیس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان است. این صرافی در سال 2012 در ایالات متحده تاسیس شد و در اکثر ایالت‌های آمریکا مشروعیت قانونی دارد.

رابط کاربری خوب و امنیت بالای این صرافی موجب شده تا کاربران بسیاری از آن برای معاملات خود استفاده کنند. کوین بیس در صورت هک، دارایی‌های کاربرانش را بیمه کرده است.

صرافی کوین بیس

  • کارمزد معاملات در کوین بیس: همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، معاملات این صرافی براساس معاملات صرافی-کاربر است و به همین دلیل کارمزد بیشتری نسبت به سایر صرافی‌ها دریافت می‌کند. برای انجام معاملات در این صرافی باید حدود 5 درصد کارمزد بپردازید. البته این صرافی پلتفرم دیگری هم تحت عنوان کوین بیس پرو دارد که کارمزد معاملات آن حدود 0.5 درصد است.
  • کارمزد برداشت در کوین بیس: این صرافی برای برداشت، کارمزد مشخص و ثابتی را تعیین نکرده است و هنگام برداشت دارایی‌های دیجیتال، مقدار کارمزد برای کاربر به نمایش در می‌آید.

کدام ارز دیجیتال کمترین کارمزد تراکنش را دارد؟

کمترین کارمزد در ارزهای دیجیتال مسئله‌ای مهم در کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری است و کاربران با توجه به نوسانات بازار همواره به دنبال سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال با کمترین کارمزد هستند.

به طور میانگین، کارمزد ارزهای دیجیتال در بازار حدود 0.15 تا 0.25 دلار است (با توجه به قیمت ارزها) و گاهی برای ارزهایی مانند اتریوم به 25 دلار هم می‌رسد.

در این میان ارزهای دیجیتالی مثل: بایننس کوین، ترون، آیوتا، ریپل، بیت‌کوین کش، استلار، لایت‌کوین، مونرو و دوج‌کوین از کارمزد تراکنش بسیار کمتری برخوردارند.

سخن پایانی 

عوامل بسیاری از جمله تعداد ارزهای موجود در صرافی، حجم معاملات، پشتیبانی از کاربران، امنیت، کارمزد معاملات و کارمزد برداشت در انتخاب یک صرافی جهت انجام معاملات مهم است.

کاربران باید با توجه به کارمزدهایی که صرافی‌های ارز دیجیتال به هنگام انجام تراکنش کسر می‌کنند، اقدام به سرمایه‌گذاری کرده و ممکن است حجم معاملاتشان در صرافی روز به روز افزایش یابد.

در صورت افزایش حجم معاملات و یا استفاده از توکن بومی صرافی‌ها، کارمزد دریافتی کمتر می‌شود.

در این مقاله انواع کارمزدها را مورد بررسی قرار دادیم و به مقایسه کارمزدهای موجود در صرافی‌های ارز دیجیتال نیز پرداختیم. امیدواریم که برای شما مفید باشد.

قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت می‌توانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:

نام ویژگی‌هاامتیاز
نوبیتکس
  • خرید ارز دیجیتال با کارت بانکی شتاب
  • بدون نگرانی از تحریم
  • معامله با کارمزد و سرعت مناسب
  • ترید ارز دیجیتال با دلار (تتر) و ریال
صرافی خارجی کوینکس

سایر مطالب: صرافی‌های ارز دیجیتال (Crypto Exchange)

به اشتراک بگذارید:

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
مرسده ولی زاده

مرسده ولی زاده

کارشناس ارشد مهندسی نرم‌افزار؛ محقق بلاکچین و ارزهای دیجیتال از سال 2018
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عناوین مطلب