محبوبیت روبهرشد فرآیند سهامگذاری در ارزهای دیجیتال نباید باعث شود تا نکات منفی و خطرات استیکینگ را نبینیم.
استیکینگ ارزهای دیجیتال به «قفل کردن» یک بخش از دارایی دیجیتال خود به عنوان یک عمل اعتبارسنجی اطلاق میشود.
این فرآیند اصولاً در یک شبکه رمزنگاری غیرمتمرکز انجام میشود چرا که چارچوب و قوانین این پلتفرمها تا حد زیادی برای اطمینان از یکپارچگی، امنیت و … کافی هستند.
در کنار این فرآیند، سهامداران در ازای مسدود کردن دارایی خود، پاداش دریافت میکنند.
لیست مزایا و معایب استیکینگ مانند هر فرآیند دیگری تقریباً با یکدیگر برابری میکنند اما گاهی سادگی ظاهری کسب درآمد از این راه، ممکن است ما را از خطرات استیک ارز و محدودیتهای آن غافل کند.
مهمترین خطرات استیکینگ
در ادامه تعدادی از ریسکهای استیکینگ را برشمرده و آنها را بررسی میکنیم:
1. ضررهای جبرانناپذیر
هر چند که این مورد تنها مربوط به استیکینگ نیست و به دلیل ماهیت پرنوسان ارزهای دیجیتال، ممکن است در موارد دیگر مانند ماینینگ یا ترید هم متوجه شما شود، با این حال افرادی که در حین استیک توکنها، ضررهای جبران ناپذیری را متحمل شدهاند کم نیستند.
بیشتر بخوانید: چرا بازار ارزهای دیجیتال، نوسانات زیادی دارد؟
طبیعتاً، بازار کریپتو هر لحظه نوسانهای بسیاری را پشت سر میگذارد و این نوسانها ممکن است باعث شوند ارزش یک توکن مشخص به سرعت و در عرض مدت کوتاهی افزایش یا کاهش شدیدی پیدا کند. در نتیجه ممکن است که در فرآیند استیک یک توکن توسط شما، ارزش آن در طی چند ساعت به شدت کاهش یابد.
این اتفاق زمانی که شما ارائهدهنده نقدینگی هستید یا به عنوان اعتبارسنجی فعالیت میکنید (مبلغ زیادی را در فرآیند استیک قرار دادهاید)، در صورت کاهش ارزش توکن مورد نظر، ممکن است در معرض خطر ازدستدادن مقدار زیادی از دارایی کریپتویی خود باشید.
2. محدودیتهای زمانی طولانی به دلیل قفل شدن داراییهای شما
در حال حاضر چندین فرآیند استیکینگ وجود دارند که در طی آن دارایی شما قفل نمیشود، با این حال اکثر گزینههای استیکینگ نیاز به قفلکردن مقداری از دارایی شما دارند که باعث میشود که میزان قفل شده در طول دوره استیکینگ شما کاملاً غیر قابل دسترس باشد.
علاوه بر این، حتی اگر تصمیم بگیرید که دیگر نمیخواهید در این فرآیند شریک باشید، باید سه هفته (به طور میانگین) صبر کنید تا دوباره بتوانید از دارایی خود استفاده کنید.
3. عدم تضمین امنیت داراییها
با ظهور فناوری بلاکچین، سرقت کریپتو بهخودیخود به یک تهدید بزرگ تبدیل شده است که صاحبان کریپتو و همچنین خدماتی که روزانه از آنها استفاده میکنند را تهدید میکند.
حتی اگر وجوه شما در طول دوره استیکینگ “قفل” شده باشند نیز همچنان تهدیدهایی متوجه آنهاست. در واقع قفل شدن توکن به این معنی نیست که ارزهای شما کاملاً ایمن هستند!
در حالی که برخی از صرافیها ادعا میکنند که وجوه قفل شده را در امنیت کامل نگهداری میکنند، همیشه اینطور نیست و به سرقت رفتن بخشی از داراییها توسط مجرمان سایبری از صرافیهای بزرگ درگذشته نیز پدیده نادری نبوده است.
برای مثال میتوان به BitMart اشاره کرد که یکی از صرافیهای نسبتاً معروف ارزهای دیجیتال است. این صرافی در سال 2021 تقریباً 200 میلیون دلار از دارایی خود را به دلیل سرقت از دست داد که ضرر بسیار بزرگی نیز به پلتفرم و کاربران آن وارد شد.
جدا از صرافیها، کاربران و اشخاص حقیقی نیز از دزدیده شدن بخشی از اموال قفل شده خود از کیف پولهای دیجیتالشان کاملاً در امان نیستند. با این حال این موضوع نیز تنها مربوط به استیکینگ نبوده و به سرقت رفتن ارزهای دیجیتال شما در هر فرآیند دیگری نیز ممکن است.
بیشتر بخوانید: بازیابی ارز دیجیتال در صورت هک شدن یک صرافی شدنی است؟
4. مشکلات مربوط به تکنولوژی
از دیگر خطرات استیک ارز، ارورهای پیشآمده در پلتفرمهای برنامهریزیشده برای انجام این فرآیندهاست که میتواند سرمایه شما را تهدید کند.
اگر مشکل بزرگی در شبکه پیش بیاید، مشکلات سیستم میتوانند منجر به از دست دادن دارایی کریپتویی و همچنین پاداشهای شما شوند.
5. کاهش نقدینگی
داراییهای هر کاربر شامل توکنها، NFTها و سایر محصولات مشابه است. سطح نقدینگی هر کدام از داراییهای کریپتو به احتمال تبدیلشدن دارایی شما به پول نقد یا سایر کوینهای دیجیتال بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: توکن نقدینگی (LP Token) چیست و چه کاربردی دارد؟
قرار گرفتن در فرآیند استیکینگ باعث میشود تا نقدینگی شما کاهش یابد. علاوه بر مشکلات مربوط به محدودیت زمانی، اگر توکن انتخابی شما نقدینگی کمی در بازار یا پلتفرم مورد نظر داشته باشد، به این معنی است که سرمایه شما و همچنین پاداشهای کسب شده نیز نقدینگی کمی دارند.

6. پیچیدگی مرتبط با این فناوری
پیچیدگی مرتبط با ارزهای دیجیتال و عملکرد و استانداردهای هر توکن نیز میتواند یکی از موارد منفی در لیست معایب استیکینگ باشد.
در بازارهای مالی مانند هر عرصه دیگر، تغییرات عرضه و تقاضای موجود در بازار، باعث میشود تا الگوی تبدیل داراییها از یک قالب به قالب دیگر تغییر کند یا در شبکه یک ارز مشکلات یا باگهایی ایجاد شود.
انتخاب رمزارزهای پیچیده برای استیکینگ میتواند منجر به رخ دادن مشکلات قابل توجهی در ادامه مسیر شود.
تا کنون مواردی از خطرات استیکینگ توکنهای دیجیتال را معرفی کردیم، با این حال موارد مثبتی نیز در مورد استیکینگ وجود دارند:
- استیکینگ کریپتو بر خلاف ماینینگ ارزهای دیجیتال، به معنای نیاز به تجهیزات پیشرفته و منابع محاسباتی پرهزینه نیست و در صورت آگاهی کامل به ریسکهای استیکینگ، میتوان تقریباً به سادگی از آن به کسب در آمد رسید.
- استیکینگ ارز از نظر آگاهی محیطی و نسبت ارزش آن به زحمتی که متوجه سهامداران است، در مقایسه با استخراج رمزارزها نتایج بهتری را نشان میدهد.
- از دیگر مزیتهای پربار استیکینگ کریپتو، ایجاد فرصتی برای مشارکتکنندگان به شمار میرود که باعث میشود برای کمک مستقیم به امنیت و عملکرد بلاکچین اقدام کنند و نتایج جذابی نیز به دنبال دارد.
بیشتر بخوانید: تفاوت استیکینگ و ماینینگ؛ یکبار برای همیشه!

جمع بندی
اگر چه استیکینگ درآمد غیرفعال ثابتی را برای هزاران نفر در سراسر جهان فراهم میکند، اما نباید از خطرات غیر قابل انکار آن غافل شد.
چه مربوط به وضعیت غیر قابل پیشبینی بازار باشد و چه جرایم سایبری یا هزینههای اعتبارسنجی، مهم است که حتماً قبل از تعهد به استیکینگ ارز دیجیتال، تمام این خطرات را در نظر گرفته و در مورد هر کدام از آنها آگاهی کسب کنید.
چرا که استیکینگ نیز مانند هر مسیر دیگری، میتواند هم به یک مسیر آسان با مقصدی سودمند تبدیل شود و هم به یک تله که قدم گذاشتن در آن چیزی به جز ضررهای متعدد نتیجهای نخواهد داشت.
قصد شروع سرمایهگذاری در بورس را دارید؟ اولین قدم این است که افتتاح حساب رایگان را در یکی از کارگزاریها انجام دهید:
نام شرکت | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
کارگزاری آگاه |
| ![]() | ![]() |
برای سرمایهگذاری و معامله موفق، نیاز به آموزش دارید. خدمات آموزشی زیر از طریق کارگزاری آگاه ارائه میشود: