فرازوفرودهای اخیر بازار بیت کوین باعث شده افراد زیادی به این سوال فکر کنند که تعیین قیمت بیت کوین چگونه انجام میشود و اصلا چه چیزی قیمت این ارز را مشخص میکند؟!
کدام عامل بیشترین تاثیر را دارد و این نوسانهای قابلتوجه در بیت کوین حاصل چه اتفاق یا اتفاقهایی است.
امروز تقریبا کمتر کسی وجود دارد که با ماهیت بیت کوین آشنا نباشد. بیت کوین (BTC) اولین ارز دیجیتالی است که در سال 2009 توسط ساتوشی ناکاموتو، توسعه یافت.
برخلاف ارزهای سنتی، بیت کوین توسط بانک مرکزی صادر نمیشود و یا پشتیبانی و کنترل دولت را ندارد.
خرید بیت کوین با خرید سهام یا اوراق قرضه متفاوت است، زیرا بیت کوین یک شرکت نیست. در نتیجه، هیچ ترازنامه یا قراردادی در مورد این ارز وجود ندارد.
بااینحال و با وجود ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین، شناخت عواملی که روی قیمت و نوسانات آن تاثیر میگذارد، کمک میکند تا بتوانید تصمیمات آگاهانهتری در مورد انتخاب آن بهعنوان سرمایهگذاری بگیرید.
برای آشنایی با این موضوع و کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب همراه ما بمانید.
مهمترین عوامل کنترلکننده بازار بیت کوین چیست؟
نیروهای مختلفی روی روند حرکت قیمت بازار تاثیر میگذارند.
معمولا عرضه و تقاضا جزء مهمترین نیروهایی است که باعث شده روند حرکت بازار یا سهامها و ارزهای دیجیتال آن مسیرهای مختلفی را طی کنند.
ایجاد، ذخیره و انتقال بیت کوین وابسته به شبکه پراکندهای از کاربران و پروتکلهای رمزنگاری است. سرمایهگذاران، در این شبکهها معاملات خود را مستقیم و بدون نیاز به حضور واسطه انجام میدهند.
شبکه همتا به همتا بیت کوین محدودیتهای تجاری را حذف و تجارت را ساده میکند. تعداد کسبوکارهایی که بیت کوین را میپذیرند هر روز در حال افزایش است و این پذیرش نشانهای برای ارزش واقعی بازار آن است.
بیشتر بخوانید: بیت کوین؛ پاسخی همهجانبه به فرسودگی مالی!
بااینحال، این ارز دیجیتال به دلیل مسائل امنیتی و نوسانات مختلفی که تجربه کرده با مشکل مواجه شده است. حتی در اوج محبوبیت، یافتن پاسخهای دقیق برای سؤالاتی رایج مثل اینکه چه چیزی ارزش بیت کوین را تعیین میکند؟ چه کسی قیمت بیت کوین را تعیین میکند؟ اینکه آیا بیت کوین ارزش ذاتی دارد یا خیر، چالشبرانگیز بود.
میتوان گفت همان پویایی بازار، یعنی عرضه و تقاضا که بر قیمت سایر کالاها و خدمات تأثیر میگذارد، ارزش بیت کوین را نیز تعیین میکند.
علاوه بر این، ذکر این نکته ضروری است که تعیین قیمت بیت کوین توسط یک نهاد واحد انجام نمیشود و نمیتوان آن را در یک مکان واحد معامله کرد.
چه مواردی قیمت بیت کوین را تعیین میکنند؟
بیت کوین توسط بانک مرکزی یا توسط دولت صادر و پشتیبانی نمیشود. بنابراین، ابزارهای سیاست پولی، نرخهای تورم و اندازهگیریهای رشد اقتصادی که معمولاً بر ارزش یک ارز تأثیر میگذارند را نمیتوان برای بیت کوین اعمال کرد.
بیت کوین بیشتر بهعنوان یک کالا برای ذخیره ارزش عمل میکند. این موضوع باعث شده تا عوامل زیر جزء تعیینکنندهترین عواملی باشد که باید آنها را بررسی کرد:
- عرضه بیت کوین و تقاضای بازار برای آن
- هزینه تولید بیت کوین از طریق فرآیند استخراج
- تعداد ارزهای دیجیتال رقیب
- مقررات حاکم بر فروش و استفاده از آن
- وجود رسانهها و اخبار مختلف در ارتباط با آن

1. تاثیر عرضه و تقاضا بر تعیین قیمت بیت کوین
کسانی که سابقه فعالیت در بازارهای اقتصادی و بازارهای بورسی و مالی دارند از قانون عرضه و تقاضا آگاه هستند. بااینحال، اگر با این مفهوم آشنا نیستید، اجازه دهید به شما در درک آن کمک کنیم.
طبق این قانون، نیروهای بازار عرضه و تقاضا برای تعیین قیمت بازار و مقدار یک کالای خاص با یکدیگر همکاری میکنند.
بیشتر بخوانید: قانون عرضه و تقاضا چیست؟
میزان عرضه نقش بسیار مهمی در تعیین قیمت بیت کوین دارد. بهطورکلی، عرضه بیت کوین بهخوبی کنترل و بررسی میشود. زیرا تنها 21 میلیون از این ارز دیجیتال قابل عرضه است و بعد از پایان این مقدار، دیگر هیچ بیت کوین جدیدی تولید و استخراج نخواهد شد.
بیشتر بخوانید: وقتی آخرین بیتکوین استخراج شد چه اتفاقی میافتد؟
نرخ ایجاد بیت کوین تقریباً هر چهار سال یکبار کاهش پیدا میکند. به این حالت هاوینگ گفته میشود. هاوینگ حالتی است که در آن تعداد کوینهایی که بهعنوان پاداش برای استخراج موفقیتآمیز یک بلوک داده میشود، به نصف کاهش پیدا میکند.
قیمت و تقاضای بیت کوین توجه سرمایهگذاران خردهفروشی و نهادی را به خود جلب کرده است و تقاضا را افزایش میدهد که ناشی از افزایش پوشش رسانهای و سرمایهگذاری «متخصصان» و صاحبان مشاغل است.
این کار ارزشی که بیت کوین دارد و خواهد داشت را تبلیغ میکنند. بااینحال، قیمت آن هنوز در دورههای متناوب رونق و رکود در نوسان است. بهعنوانمثال، افزایش قیمت بیت کوین در سال 2017 با کاهش طولانیمدت و سپس دو افزایش و کاهش شدید تا سال 2021 همراه شد.
2. هزینه تولید بیت کوین
هزینههای تولید بیت کوین شامل هزینههای زیرساختی، هزینههای برق برای استخراج و سطح دشواری الگوریتم ریاضی (هزینه غیرمستقیم) است.
سطوح مختلف دشواری در الگوریتمهای بیت کوین میتواند سرعت تولید ارز را کاهش داده یا سرعت بخشد. این موضوع بر عرضه بیت کوین تأثیر میگذارد و سپس، به نوبه خود بر قیمت آن هم تاثیر خواهد گذاشت.
هزینه تولید برای بیت کوین تقریباً مجموع هزینههای ثابت مستقیم زیرساخت و برق موردنیاز برای استخراج ارز دیجیتال و هزینه غیرمستقیم که مربوط به سطح دشواری الگوریتم میشود، آن است.
استخراج بیت کوین شامل شبکهای از ماینرها است که برای حل یک عدد رمزگذاری شده با هم رقابت میکنند.
سطوح دشواری متفاوت الگوریتمهای بیت کوین میتواند سرعت تولید بیت کوین را افزایش یا کاهش دهد و بر عرضه کلی آن تأثیر بگذارد. فرآیند استخراج بیت کوین همچنین مستلزم قبضهای پرهزینه برق است.
3. رقابت با سایر ارزهای دیجیتال
اگرچه بیت کوین شناختهشدهترین ارز دیجیتال است و تا مدتها بازار ارزهای دیجیتال را فقط با بیت کوین میشناختند، اما از اواخر سال 2021 و از سال 2022 به بعد، رقبای بزرگی برای بیت کوین وارد بازار شد.
رقبایی که موفق شدند بیت کوین را از کانون توجهها دور کنند و خودشان جزء پرسروصداترین ارزهای دیجیتال بازار باشند.

دلیل اصلی این امر افزایش آگاهی و توانایی برای کوینهای جایگزین بود. بهعنوانمثال، اتریوم به دلیل رونق امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) بهعنوان یک رقیب سرسخت برای بیت کوین ظاهر شده است.
سرمایهگذارانی که پتانسیل آن را در اختراع مجدد ریلهای زیرساخت مالی مدرن میدانند، روی اتر (ETH) سرمایهگذاری کردهاند. بهراحتی میتوان گفت در سال 2022 اتریوم موفق شده حدود 20 درصد از کل ارزش بازارهای ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص دهد. این آمار میتواند خبر از رقابتی سرسخت و رقبای شکستناپذیر برای بیت کوین بدهد.
BNB ،USDCoin و Solana چند کوین دیگر هستند که انباشت سرمایه در بازار را از بیت کوین دور میکنند.
4. مقررات حاکم بر بیت کوین و بازار کریپتو
مقررات ارزهای دیجیتال به طور مداوم در حال تغییر هستند.
از کشورهایی مانند السالوادور که ارز دیجیتال را بهعنوان یک پول قانونی میپذیرند گرفته تا چین که تراکنشهای رمزنگاری را به طور رسمی ممنوع کرده، قوانین مختلفی درباره کریپتوکارنسیها وضع کردهاند.
بیشتر بخوانید: 365 روز آزادی مالی: داستانهای پذیرش بیت کوین در السالوادور!
در صورت وجود نگرانی در مورد تصمیم یک دولت خاص علیه ارزهای دیجیتال، ممکن است روی قیمت بیت کوین تاثیر گذاشته و کاهش پیدا کند. عدم نظارت روی این ارزهای دیجیتال باعث ایجاد ترس بین سرمایهگذاران میشود و ارزش بیت کوین را بیشازپیش کاهش میدهد.
فقدان مقررات به این معنی است که میتوان آن را آزادانه در سراسر مرزها مورداستفاده قرار داد و مانند سایر ارزها مشمول کنترلهای تحمیلی دولت نیست. بااینحال، دولتها و طرفهای ذینفع به فشار برای مقررات ارزهای دیجیتال ادامه میدهند.
بیشتر بخوانید: آیا بیت کوین در برابر مقررات و قوانین دولتی مصون است؟
همچنین رفتارهای هیجانی سرمایهگذاران هم بر قیمتها تاثیر میگذارد. بهعنوانمثال، در ایالات متحده، احکام ارزهای دیجیتال صادر شده توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) میتواند بر تعیین قیمت بیت کوین تأثیر بگذارد.
در اکتبر 2021، قیمت بیت کوین چند هفته پس از تصویب اولین ETF مرتبط با بیت کوین به 69000 دلار رسید و رکوردی فراموشنشدنی را در تاریخ این ارز دیجیتال رقم زد. بااینحال، چند ماه پس از رسیدن به آن رکورد، قیمت بیت کوین در حدود 40000 دلار بود.
ممنوعیت معاملات بیت کوین چین در سپتامبر 2021 بر عرضه و تقاضای این ارز دیجیتال تأثیر گذاشت. این ممنوعیت باعث شد تا فارمهای ماینینگ در چین وسایل خود را جمع کنند و به کشورهای دوستدار ارزهای دیجیتال بروند.
حتی پستها و نظراتی که افراد شناخته شده و سلبریتی درباره ارزهای دیجیتال در صفحات و شبکههای خود منتشر میکنند هم میتواند بر احساس سرمایهگذاران در مورد بیت کوین و دیگر کریپتو تأثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید: 9 اینفلوئنسر برتر کریپتو در توییتر را بشناسید!
5. رسانهها و اخبار مختلف درباره بیت کوین
رسانهها و پوشش خبری در تلاش برای آگاه نگهداشتن سرمایهگذاران و طرفهای علاقهمند به بیت کوین هستند.
این کار آنها هم به نفع و هم علیه قیمت بیت کوین کار میکنند. اخبار و رسانهها تلاش میکنند تا هرگونه تغییر در هر یک از عواملی که قبلاً موردبحث قرار گرفت را بهسرعت منتشر و در میان مردم جهان و یک منطقه پخش کنند.
در نتیجه، خبرهای خوب برای سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال باعث افزایش قیمت بیت کوین میشود، درحالیکه همان اخبار بد تاثیر مستقیم روی کاهش قیمت بیت کوین دارند.

ترکیبی از عرضه، تقاضا، هزینههای تولید، رقابت، تحولات نظارتی و پوشش رسانهای که به دنبال آن میآید، بر دیدگاه سرمایهگذاران تأثیر میگذارد که یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت ارزهای دیجیتال است.
بیت کوین با رقابت آلتکوینهایی مانند اتریوم (ETH) و میم کوینها مانند دوجکوین (DOGE) روبرو است و تنوع سبد سهام را برای سرمایهگذاران جذاب میکند.
بیشتر بخوانید: چگونه آلتکوینها را انتخاب یا تحلیل کنیم؟
به دلیل پوشش رسانهای، ممکن است بخواهید داراییهای دیجیتال را با چشمانداز مثبت بخرید و داراییهایی با آینده مبهم را نادیده بگیرید. این موضوع بهوضوح میتواند تاثیر رسانهها در خریدوفروش ارزهای دیجیتال را نشان دهد.
چرا قیمت بیت کوین اینقدر بیثبات است؟
عدم اطمینان در مورد ارزش ذاتی بیت کوین و ارزش آتی بیت کوین، آن را به یک دارایی بسیار بیثبات تبدیل میکند.
بیشتر بخوانید: ارزش بیت کوین چقدر است؟ چگونه بیت کوین را ارزشگذاری کنیم؟
ازآنجاییکه مقدار محدودی بیت کوین وجود دارد، هر روز مقدار کمتری بیت کوین جدید ایجاد میشود. برای حفظ قیمت ثابت، تقاضا باید با این نرخ تورم مطابقت داشته باشد.
بازار بیت کوین در مقایسه با سایر صنایع بسیار کوچک است و پوشش رسانهای بهتنهایی میتواند قیمت آن را بالا یا پایین کند. بهعنوانمثال، اخبار مربوط به تمایل تسلا به پذیرش بیت کوین، ارزش آن را به سمت بالا یا برعکس سوق میدهد و قیمت بیت کوین را بسیار نوسانی میکند.
با درنظرگرفتن این اتفاقها و کاهش ارزشهای قیمتی که در ماههای اخیر برای بیت کوین به وجود آمده است، عدهای از سرمایهگذاران به این سوال فکر میکنند که آیا قیمت بیت کوین میتواند به صفر برسد؟
واقعیت این است که در پاسخ به این سوال باید گفت چنین اتفاقی از نظر فنی امکانپذیر است. چون قیمت بیت کوین با هیچ ارز فیات مانند دلار آمریکا یا هر دارایی واقعی دیگر مرتبط نیست، بنابراین مستعد سقوط ارزش است.
برای مثال و در تازهترین تجربهای که بازار را در شوک بزرگی فروبرود، سقوط ارزش استیبل کوینهای لونا بود. تا جایی که این سقوط ارزش آشفتگی بزرگی در بازار به وجود آورد.
بیشتر بخوانید: روزی که ترا (Terra) کمر کریپتو را شکست؛ همه چیز در مورد سقوط لونا!
بااینوجود، برای اینکه چنین رویداد فاجعهباری در مورد BTC اتفاق بیفتد، بسیاری از پرچمهای قرمز، مانند یک بازار گاوی گسترده از قبل ظاهر میشوند تا به سرمایهگذاران اجازه دهند از سرمایههای خود محافظت کنند.
همچنین، تخریب معماری پیچیده بیت کوین آنقدر آسان نیست. بااینحال، مشکلات مقیاسپذیری آن ممکن است آینده آن را در معرض خطر قرار دهد، اما حتی این اتفاق هم به معنی این نیست که قیمت بیت کوین به طور ناگهانی به صفر خواهد رسید.
اگر قیمت بیت کوین به صفر برسد چه اتفاقی میافتد؟
اگر قیمت بیت کوین به صفر برسد، بر معاملهگران، سرمایهگذاران نهادی، قیمت سایر ارزهای دیجیتال، شرکتهای ارزهای دیجیتال و کل سیستم مالی تأثیر میگذارد.
با فرض اینکه قیمت بیت کوین به صفر برسد، میتوان با جرات گفت که قیمت سایر ارزهای دیجیتال هم از این موضوع بیتأثیر نخواهد بود.
بهویژه سرمایهگذاران نهادی بزرگ ممکن است در معرض خطر باشند. همچنین، افرادی که اخیراً با قیمتهای بالا یا در بازارهای مختلفی مثل بازار مارجین سرمایهگذاری کردهاند، بیشتر در معرض خطر قرار میگیرند.
مشتریان ممکن است اعتماد خود را به سیستمی که به نظر میرسد در حال فروپاشی است، از دست بدهند و روی شرکتهای ارزهای دیجیتال مانند کوین بیس، بایننس و غیره تأثیر بگذارد.

علاوه بر این، سرمایهگذاری در این شرکتها نیز ممکن است به طور کامل متوقف شود یا به میزان قابلتوجهی کاهش یابد. چنین شرکتهایی ممکن است دیگر نتوانند پرسنل لازم برای اداره و توسعه خود را استخدام، پرداخت یا جذب کنند. از طرف دیگر، این سرایت ممکن است، حداقل به طور موقت، بر بقیه سیستم مالی هم تاثیر بگذارد.
این تاثیر هم ناشی از عوامل زیر خواهد بود:
- فشار نزولی بر سایر داراییها مانند داراییهایی که در یک فروش آتشسوزی برای جمعآوری پول برای انجام تعهدات، مانند پرداخت حقالزحمه، تماسهای حاشیه، نگهداری اماکن و غیره فروخته میشوند
- انباشت بدهیهای بد یا وامهای غیرجاری به دلیل عدم پرداخت در میان ازدستدادن درآمد و سرمایه
جمعبندی
در این مطلب از بورسینس درباره عوامل کنترلکننده بازار بیت کوین و مواردی که باعث تعیین قیمت بیت کوین میشوند با شما صحبت کردیم.
مطمئنا با دقیق شدن در بازار بیت کوین و عواملی که امروز باعث کاهش بیت کوین شده است، میتوان عوامل دیگری را هم بررسی و پیدا کرد. بااینحال این موارد از جمله اصلیترین و پررنگترین نکاتی بودند که بازار بیت کوین را تحت تاثیر خود درآوردهاند.
قصد خرید یا فروش ارز دیجیتال در ایران را دارید؟ در این سایت میتوانید با اطمینان و با چند کلیک خرید کنید:
نام | ویژگیها | امتیاز | لینک ثبتنام |
---|---|---|---|
نوبیتکس |
| ![]() | ![]() |
صرافی خارجی کوینکس |
| ![]() | ![]() |